Да да, ама убави отпремнини секако.
In this economy? 6 месеци ќе поминиш ама тешко се наоѓа работа во моментов…
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да да, ама убави отпремнини секако.
Ako vi sluzhi kako informacija na nekoj:
So 5 godini iskustvo, za 3ipol meseci najdov rabota so okolu 370-430~ aplikacii pusteni.
Mu posakuvam mnogu sreka na tie sto nemaat iskustvo ili juniors !
Позиција?
Ako vi sluzhi kako informacija na nekoj:
So 5 godini iskustvo, za 3ipol meseci najdov rabota so okolu 370-430~ aplikacii pusteni.
Честитки!
Каде аплицираше? Ти враќаат од странство со мк број?Ako vi sluzhi kako informacija na nekoj:
Каде аплицираше? Ти враќаат од странство со мк број?
Јас преку линкедин имам алицирано пред некое време на англиски фирми, сите ме одјебаа. Еднаш ми се јави еден ропак, ама беше ЕМЕА работа. Поминав интервјуа и на крај си ја испофали фирмата (која успат игра на берза), ама сакаше да ми даваат 900 евра, а јас тогаш барав нешто ситно над тоа.Sekade osven Linkedin, ednas vo zhivotov sum nemal pozitiven rezultat na Linkedin.
Bukvalno gi prebaruvam mnogu generichno poziciite na search engines, primer:
positionType country workingPosition:
Frontend developer jobs Germany remote
Frontend developer jobs Europe remote
Product Designer jobs Europe
UI engineer jobs remote
UI dev jobs europe remote
i tn i tn
Sekogas scroll-am do dolu i vo footer-ot baram Careers/Jobs, i od tamu direktno apliciram kaj firmite.
Kolku sto mozam da se setam, 6-7 pati samo mi imaat vrateno deka nemozat da me vrabotat bideki baraat nekoj samo vo maticnata zemja na oglasot, retko se slucuva toa.
Da bev Germanija so dokumenti dosega 100x pati ke najdev rabota tamu (sto bi mozel da zaminam Germanija sega, ama ne mi e prioritet bideki imam remote job za stranski klient i rabotam vo MK), so edna firma pregovarav za 72k brutto plata i so Lead-ot od timot vo firmata uste sto ne si go ispusivme po ednas na intervjuto ednio na drugio, do tolku se pogodivme ama nemozese da me zemi bideki ne bev vo Germanija i nemav papire momentalno, a mu trebase izgleda nekoj itno, a inace uste istiot den ke me prefrlea do Hamburg so relocation package.
Se ima sluceno da mi dzvonat od Germanski, Avtraliski, Belgiski, Danski i Hrvatski broevi od nigde nikade, tie sto baraat rabota znaat kako e, ke se utepas od aplicirajne 100 aplikacii/vo den i taka edno 2 nedeli apliciras, i posle nekoe vreme ti se polni mail-ot so default "denied" poraki od firmive i tektuk ke naides na nekoe intervju ili random ke ti se javi nekoja tipka od HR od nigde nikade srede bel den so stranski broj, taka da ima shansi da rabotime kako Makedonci za stranski firmi i site gi sovetuvam da baraat da rabotat za stranski klient otkolku za makedonska IT firma, zaradi mn faktori a eden najbiten fala bogu $$$.
Тебе излгеда некој програмер јако те има дрмано па вака збориш.
не постои таков програмер
Сакаш да кажеш кандидатите што ќе се претстават дека сакаш да придонесеш? Затоа што знам над 200 души у г/д оваа бранша и не знам еден што ќе биде проактивен после тоа ако тоа не биде оценето финансиски во еден момент.Моментално сме во employers маркет и ќе станува се потешко да се најде работа. Во овие периоди не е доволно да се појавиш на интервју и да одговараш на технички прашања. Треба да покажеш дека стварно си заинтересиран за компанијата. Да покакежеш дека си проактивен и дека сакаш да придонесеш за продуктите на кои ќе работиш.
Можеби овие работи ви звучат како клише, ама се нешто кое секоја продукт компанија го цени и бара во моментов.
Компаниите имаат можност да бираат и секогаш ќе ги бираат овие кандидати наспрема кандидати што сакаат да бидат classic 9 to 5.