Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

  • Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Кога не га мрзи да чита

 
Кога не га мрзи да чита

Секогаш е вака. Мислиш дека ќе прочиташ нешто што ќе ти ги отвори очите и ќе си речеш WOW ете што било, сега ќе практикувам,
КОГА

The typical Japanese diet as characterized by plant food and fish as well as modest Westernized diet such as meat, milk, and dairy products might be associated with longevity in Japan.

Умерено, од се по нешто ама повеќе зеленчук xD
 
Секогаш е вака. Мислиш дека ќе прочиташ нешто што ќе ти ги отвори очите и ќе си речеш WOW ете што било, сега ќе практикувам,
КОГА

The typical Japanese diet as characterized by plant food and fish as well as modest Westernized diet such as meat, milk, and dairy products might be associated with longevity in Japan.

Умерено, од се по нешто ама повеќе зеленчук xD
Види реално сви смо ми различни и не можеш да донесеш генералан закључак дека плант бејзед храна е најбоља. Неможеш да споредуеш некога што има 5-6 тежински тренинга недељно, некога што се занимава сс трчање или велосипедизам и некога што едина активност му е од дневно до кујну. Различни су ни потребе за протеин, карбс, холестерол ... Како и да е против сам било какви ограничувања и мрзу секташи, небитно дали су вегани, карнивари, кето, фастинг, ју најмед...
 
Да дополнам само нешто што вчера ме мрзеше да ти реплицирам од телефон во врска со важноста на храната кај долговечноста.

Прво не е само храната дел од факторите туку и целата филозофија на живеење, а втора работа не баш веганската исхрана туку исхрана која е микс растителна и морска храна, па дури и останато месо: свинско, патка, гуска и тн.

Еве погледни во кои земји народот има најдолг животен век.

првите 3 земји ти се источни земји со што излегува дека таа нивна култура на живеење во која влегуваат и други работи покрај храната: постење (ако не се лажам будистите го применвуаат ова еднаш неделно за време на тие нивните Uposatha days)и медитација, духовен дел (доста изразен во сите 3 земји и во нивната култура), умереност (најмалку дебело население имаш кај источниве култури) и општо филозофија тотално спротивна на западната која пробуваме да ја живееме тука. Инаку во Хонг Конг и во Макао пример се конзумира прилично многу свинско и птици. Во Јапонија се конзумира многу морска храна, па дури и во Кинеската култура.
Друга работа која во тие следните земји е изразена (Швајцарија, Австралија, па дури и Шпанија и Италија) е стресот од самото опркужување. Тука во мкд пола сме оболени од нервози за тривијални работи и трубење на медиуми за политички теми и слични глупости. Најголем дел од народот не може да закрпи од денес до утре, купуваш недвижност не можеш да ја исплатиш во следни 40 години, можел не можел мора да рмбаш дури си жив и ете ти ги заболувањата, нервози денес, нервози утре, штедење буквално на секој чекор (рачунај сигурно пола држава барем по 3 оброци неделно има: маргарин, ефтина шунка или посебна салама, мајонез, паштета, колбаси и виршли) и тоа е тоа.
Ете ние пример сме на листата на 80то место, што мене пак ми е малку чудно дека мажите гураат до 74 просек (можда овие постарите генерации) иако мислам се помалку ќе достигнат ваква возраст со ова темпо на живот.

Кај азиските народи голема улога во долговечноста игра и генетиката.

Него ова за стресот од опкружувањето, дали и покрај тој стрес ако тој наш народ наместо маргарин, мајонез, салама, паштета, колбаси и слични срања почне да јаде повеќе здрава, растителна храна ќе ги има истите заболувања и истиот животен век? Сакаш да ми кажеш дека ако не купи маргарин и салама ќе прегладне, дека нема пари да се храни поздраво?
Тука јас би рекол дека се работи и за неедуцираност, тврдоглавост и лакомост, а не за немање на избор зашто штедат.

Не сакам да навлегувам во податоци, студии или истражувања, ама еве ти сајт кај што можеш да видиш дека конкретно кај нас (ова е слично и во светски рамки) најголема причина за смртност се удари и кардиоваскуларни заболувања, висок притисок, дијабетес и слично, за сите овие до едно има недвосмислени докази дека се предизвикани од неправилна исхрана која се состои од висок внес на заситени масти, холестерол и месо. Пола луѓе што ги гледам се дебели, дај не зезај какво штедење.

Друго, телото и умот се едно, целина, исхраната влијае и на психичкото здравје исто колку и на физичкото. Ако 'рмбам и имам нервози сигурно нема да доручкувам бурек со месо за да се дотепам, ќе јадам нешто здраво што ќе го негира или ублажи стресниот ефект од секојдневниот живот.
Research that looked at the impact of diet on emotional well-being and productivity at 10 corporate sites of a major U.S. insurance company found that a plant-based dietary intervention led to significantly reduced feelings of depression, anxiety, and fatigue.

Значи како сакаш сврти, стресови, немаштија, бла бла, факт е дека секоја состојба може да се ублажи и подобри со исфрлање и намалување на животински продукти и процесирана храна, и не се работи само за долговечност туку и за квалитет на живот.
 
Кај азиските народи голема улога во долговечноста игра и генетиката.

Него ова за стресот од опкружувањето, дали и покрај тој стрес ако тој наш народ наместо маргарин, мајонез, салама, паштета, колбаси и слични срања почне да јаде повеќе здрава, растителна храна ќе ги има истите заболувања и истиот животен век? Сакаш да ми кажеш дека ако не купи маргарин и салама ќе прегладне, дека нема пари да се храни поздраво?
Тука јас би рекол дека се работи и за неедуцираност, тврдоглавост и лакомост, а не за немање на избор зашто штедат.

Не сакам да навлегувам во податоци, студии или истражувања, ама еве ти сајт кај што можеш да видиш дека конкретно кај нас (ова е слично и во светски рамки) најголема причина за смртност се удари и кардиоваскуларни заболувања, висок притисок, дијабетес и слично, за сите овие до едно има недвосмислени докази дека се предизвикани од неправилна исхрана која се состои од висок внес на заситени масти, холестерол и месо. Пола луѓе што ги гледам се дебели, дај не зезај какво штедење.

Друго, телото и умот се едно, целина, исхраната влијае и на психичкото здравје исто колку и на физичкото. Ако 'рмбам и имам нервози сигурно нема да доручкувам бурек со месо за да се дотепам, ќе јадам нешто здраво што ќе го негира или ублажи стресниот ефект од секојдневниот живот.


Значи како сакаш сврти, стресови, немаштија, бла бла, факт е дека секоја состојба може да се ублажи и подобри со исфрлање и намалување на животински продукти и процесирана храна, и не се работи само за долговечност туку и за квалитет на живот.

Кажи ми кој е линкот на месото и депресијата? Демек тој што јаде месо е депресивен а оној што не јаде месо пука од среќа. Друга работа е издржливоста, како ти ако работиш цел ден физичка работа со травки ќе го нахраниш телото со протеин кој ти е потребен за регенерацијата на мускулното ткиво?
 
Кај азиските народи голема улога во долговечноста игра и генетиката.

Него ова за стресот од опкружувањето, дали и покрај тој стрес ако тој наш народ наместо маргарин, мајонез, салама, паштета, колбаси и слични срања почне да јаде повеќе здрава, растителна храна ќе ги има истите заболувања и истиот животен век? Сакаш да ми кажеш дека ако не купи маргарин и салама ќе прегладне, дека нема пари да се храни поздраво?
Тука јас би рекол дека се работи и за неедуцираност, тврдоглавост и лакомост
, а не за немање на избор зашто штедат.

Не сакам да навлегувам во податоци, студии или истражувања, ама еве ти сајт кај што можеш да видиш дека конкретно кај нас (ова е слично и во светски рамки) најголема причина за смртност се удари и кардиоваскуларни заболувања, висок притисок, дијабетес и слично, за сите овие до едно има недвосмислени докази дека се предизвикани од неправилна исхрана која се состои од висок внес на заситени масти, холестерол и месо. Пола луѓе што ги гледам се дебели, дај не зезај какво штедење.

Друго, телото и умот се едно, целина, исхраната влијае и на психичкото здравје исто колку и на физичкото. Ако 'рмбам и имам нервози сигурно нема да доручкувам бурек со месо за да се дотепам, ќе јадам нешто здраво што ќе го негира или ублажи стресниот ефект од секојдневниот живот.


Значи како сакаш сврти, стресови, немаштија, бла бла, факт е дека секоја состојба може да се ублажи и подобри со исфрлање и намалување на животински продукти и процесирана храна, и не се работи само за долговечност туку и за квалитет на живот.
За првиот болд, ако се хранат како што треба нема да ги имаат тие заболувања, или и да имаат ќе биде во помала мера.

Второ, во Скопје можеби и не е толку изразено ова со сиромаштијата, али во помалите градови верувај ми сум видел луѓе што живеат со 200 евра цел месец 4 членови, со тие пари на глава да се исправи нема како да купува квалитетна храна. Ќе плати сметки, ќе се нагнети леб и некоја глупост и тоа е тоа.

Трето, да има голема неедуцираност, а и целата култура рачунај ни е така поставена, турците ни ја имаат кроено оваа работа и тоа е останато во традиција (кебапи, бурек, баклави, еклери и тн). Бурек е нешто со кое растиме, имаме повеќе бурекџилници отколку пиљари, на школо барем јас кога растев не ни носеа опција овошје/зеленчук и нешто готвено туку кифли, лиснати и буреци. Сум видел еден куп продавници за здрава храна да ги отворат и затворат за неколку месеци, ама бурекџилници, пицерии и сендвичари цутат во државава.

Четврто, народот е лаком да, еве јас на работа често носам лешници/бадеми/ореви и пример наместо да одам да купам 60 денари бурек како што купуваат тие си отворам пола паковање бадеми, една банана и дозерка протеин. Или ако отворам во кујна туна одма на сите им мирисало, а сендвичот од седмица со кој ќе ждригаат пола ден и мора некој да ги трпи околу нив им е одличен.

Петто, дебели се оти пола гнетат глупости (благо, леб, пива, сокови, тесто, грицки, брза храна) и без мера, а рачунај со таа храна им е отидена и инсулинската сензитивност па и да сакаат нема враќање назад (ќе ослабат кога ќе закачат дијабетес ;) ), згора на се и се скарани апсолутно со физичка активност.

Последното, се согласувам со тебе, може да се ублажи ако се сака, проблем се екстремите во секоја ситуација (едната крајност дебелите што стегаат што им стигне пред нос, втората веганите).

Во суштина она што ние го јадеме (дечки што вежбаат бодибилдинг/фитнес) како исхрана и не е толку страшно по здравјето туку можеби ако е правилно поставена е во топ најздраво балансирани диети: салати вклучени, ориз/овес/компир/мешункасти вклучени, риба/морска храна вклучено, треба да се внимава да не се претерува на количината на месо, квалитетот на месото, количина на јајца и млеко, шеќерите секако се избегнуваат и ако не сте професионалци 5 пати да размислите што земате од аспект на стероиди/сармс, па дури и стимуланси (сум видел лица што лупаат по 1000mg кофеин пред тренинг, е тоа е далеку од добро иако е дозволен стимуланс).

Кај вежбачиве една од најироничните работи е тоа што воопшто не внимаваат на пробиотиците, минералите, витамините туку само на калориите и протеините. Реално ако имаш нарушена дигестија и апсорпција џабе е колку и да внесуваш, муабетот е што телото успева да искористи, а не само бутање на храна.
 
Кога сте кај храната, најздравата е најевтина, грав, леќа, ориз, компир, морков, се тоа е џабе.
Овес за доручек/вечера, 30 денари за 5 дена, ич не е скапа.

Никој не бара лососи, авокада да се купуваат за да исхраната биде здрава, инфлуенсерите што се срамат да сликаат леќа и грав не треба да ви се промер.


Јас имам едно прашање.

Дали вас ви се случува после вежбање телото да ви бара мрсна храна, ево јас ако не каснам нешто мрсно како мајонез зашеметен ќе стојам цел ден, додека не се омрсам:D

Немам проблем со килограмите но сакам да исфрлам такви работи.
 
Кога сте кај храната, најздравата е најевтина, грав, леќа, ориз, компир, морков, се тоа е џабе.
Овес за доручек/вечера, 30 денари за 5 дена, ич не е скапа.

Никој не бара лососи, авокада да се купуваат за да исхраната биде здрава, инфлуенсерите што се срамат да сликаат леќа и грав не треба да ви се промер.


Јас имам едно прашање.

Дали вас ви се случува после вежбање телото да ви бара мрсна храна, ево јас ако не каснам нешто мрсно како мајонез зашеметен ќе стојам цел ден, додека не се омрсам:D

Немам проблем со килограмите но сакам да исфрлам такви работи.
Фстците 100 грама се 80-90 денари. А за 50 денари имаш кикирики 400 грама нормално просечен македонец би купил кикирики место фстци. Минделите 50-60 ден. исто 100 грама. Туните по 100ка се е сега има и едни сини од Стокомак за 50 што ги купувам дури пишува дека имаат 25 грама протеини на 100 грама ама сигурно не е нешто во ред со нив :D За вкусот ок се со марула и лимон се јадат ама дали стварно имаат 25 г протеини незнам таму. Рибите исто не се баш евтини. А и овде како што пиша членот погоре кај голем дел од населението се форсира месо, сувомесно, солено, благо и газирано дали некои заради незнаење или па воопшто не се замарат луѓето што јадат и пијат. Храна како виршли, паштети, месни нарезок не сакам и гадна ми е а некои би немале проблем секој ден тоа да го јадат. Имам пробано дури и да се објаснувам со некој ама одговорот им е што ако живеам 5-10 години помалку и тоа е се што треба да знаете. Кога ќе се земат сите фактори во Македонија од стрес, исхрана до загаден воздух и не е чудно зошто имаме толку починати од корона. А и општо просечно овде човекот живее до 65-70 години.
 
Фстците 100 грама се 80-90 денари. А за 50 денари имаш кикирики 400 грама нормално просечен македонец би купил кикирики место фстци. Минделите 50-60 ден. исто 100 грама. Туните по 100ка се е сега има и едни сини од Стокомак за 50 што ги купувам дури пишува дека имаат 25 грама протеини на 100 грама ама сигурно не е нешто во ред со нив :D За вкусот ок се со марула и лимон се јадат ама дали стварно имаат 25 г протеини незнам таму. Рибите исто не се баш евтини. А и овде како што пиша членот погоре кај голем дел од населението се форсира месо, сувомесно, солено, благо и газирано дали некои заради незнаење или па воопшто не се замарат луѓето што јадат и пијат. Храна како виршли, паштети, месни нарезок не сакам и гадна ми е а некои би немале проблем секој ден тоа да го јадат. Имам пробано дури и да се објаснувам со некој ама одговорот им е што ако живеам 5-10 години помалку и тоа е се што треба да знаете. Кога ќе се земат сите фактори во Македонија од стрес, исхрана до загаден воздух и не е чудно зошто имаме толку починати од корона. А и општо просечно овде човекот живее до 65-70 години.
Ослич е 120 кило, батак, карабатак исто околу 100, стек кило 170, во Охрид има 2кила за 290 денари.

Ако се сака се може.

Кулен, чајна, врат се 350+ кило, така да...
 
Друга работа е издржливоста, како ти ако работиш цел ден физичка работа со травки ќе го нахраниш телото со протеин кој ти е потребен за регенерацијата на мускулното ткиво?

Тролаш или?
Заситените масти се штетни меѓу кои сите животински масти и некои растителни како палмовата маст. Кое непознавање на исхрана се изначитав тука.


Ти вака како индивидуа, како доаѓаш до заклучок кои масти се добри а кои не?

И ако веќе имаш оформено мислење дали си спремен да го смениш ако се приложат контра докази, или да не си губам време? само кажи искрено, имав 2-3 ситуации во кои пробав да идам у детали, за на крај да ме убедуваат дека било генетски, и анегдоти од бабите да ми кажуваат, па така ако си спремен да бидеш демантиран и да го смениш ставот да пробаме, ако не кажи да не се губи време за џабе.

За првиот болд, ако се хранат како што треба нема да ги имаат тие заболувања, или и да имаат ќе биде во помала мера.

Второ, во Скопје можеби и не е толку изразено ова со сиромаштијата, али во помалите градови верувај ми сум видел луѓе што живеат со 200 евра цел месец 4 членови, со тие пари на глава да се исправи нема како да купува квалитетна храна. Ќе плати сметки, ќе се нагнети леб и некоја глупост и тоа е тоа.

Трето, да има голема неедуцираност, а и целата култура рачунај ни е така поставена, турците ни ја имаат кроено оваа работа и тоа е останато во традиција (кебапи, бурек, баклави, еклери и тн). Бурек е нешто со кое растиме, имаме повеќе бурекџилници отколку пиљари, на школо барем јас кога растев не ни носеа опција овошје/зеленчук и нешто готвено туку кифли, лиснати и буреци. Сум видел еден куп продавници за здрава храна да ги отворат и затворат за неколку месеци, ама бурекџилници, пицерии и сендвичари цутат во државава.

Четврто, народот е лаком да, еве јас на работа често носам лешници/бадеми/ореви и пример наместо да одам да купам 60 денари бурек како што купуваат тие си отворам пола паковање бадеми, една банана и дозерка протеин. Или ако отворам во кујна туна одма на сите им мирисало, а сендвичот од седмица со кој ќе ждригаат пола ден и мора некој да ги трпи околу нив им е одличен.

Петто, дебели се оти пола гнетат глупости (благо, леб, пива, сокови, тесто, грицки, брза храна) и без мера, а рачунај со таа храна им е отидена и инсулинската сензитивност па и да сакаат нема враќање назад (ќе ослабат кога ќе закачат дијабетес ;) ), згора на се и се скарани апсолутно со физичка активност.

Последното, се согласувам со тебе, може да се ублажи ако се сака, проблем се екстремите во секоја ситуација (едната крајност дебелите што стегаат што им стигне пред нос, втората веганите).

Во суштина она што ние го јадеме (дечки што вежбаат бодибилдинг/фитнес) како исхрана и не е толку страшно по здравјето туку можеби ако е правилно поставена е во топ најздраво балансирани диети: салати вклучени, ориз/овес/компир/мешункасти вклучени, риба/морска храна вклучено, треба да се внимава да не се претерува на количината на месо, квалитетот на месото, количина на јајца и млеко, шеќерите секако се избегнуваат и ако не сте професионалци 5 пати да размислите што земате од аспект на стероиди/сармс, па дури и стимуланси (сум видел лица што лупаат по 1000mg кофеин пред тренинг, е тоа е далеку од добро иако е дозволен стимуланс).

Кај вежбачиве една од најироничните работи е тоа што воопшто не внимаваат на пробиотиците, минералите, витамините туку само на калориите и протеините. Реално ако имаш нарушена дигестија и апсорпција џабе е колку и да внесуваш, муабетот е што телото успева да искористи, а не само бутање на храна.

Другар, мешаш егзотична храна и економија, растителна храна е со гаранција најмалце 2x поефтина од животинска, не е воопшто фер да се бранат луѓето дека затоа не јаделе растителна храна, ако сакаш да се сликаш со авокадо и манго на инста, онда најмал проблем ти е цената на храната, за сите кои се разумни постојат сливи, праски, кајсии, леќа, грав, сончоглед, семки од тиква, лен, чиа, сусам, путер од кикирики, банани итн. Не е фер да спомнуваш одма најскапките јатки.

И да, фактите се тие, колку си повеќе plant based, толку си поздрав long term, тоа е докажано до сега на 3 засебни long term студии, веганите (не вегетеријанците) имаат најмала шанса да патат од висок притисок, дијабет, срцева болест, прерана смртност и хронични болести.

Уствари не се вегани, него се 100% на растителна храна.
 
Последно уредено:
Има промоција некоја на стек во Зур маркетиве. 145 кило, брзо се троши, реагирајте навреме :)
 
Има промоција некоја на стек во Зур маркетиве. 145 кило, брзо се троши, реагирајте навреме :)

Сигурно од овај е

 
До сега, добро се осеќам :)
 
До сега, добро се осеќам :)

Немаш гајле не е цената ниска поради тоа што е со лош квалитет, туку општо цената на свинското е пилешкото е во голем пад

Кркајте додека можете ефтини протеини :D
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom