Исламска држава - појава, развој на настани, можен исход.

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување
Ne znam zosto, dali namerno ili ne, nekoj se obiduva da go pretstavi odlozuvanjeto na voenata interevencija na SAD vo Sirija pred edna godina kako rezultat na nemanje na konsenzus kaj Amerikancite, ili pak kako nekoj vid na dobra volja na amerikanskata politika, a od druga strana voopsto ne e nitu spomenata diplomatskata ofanziva na Rusija, posebno na Lavrov, koga dade predlog da bide unisteno siriskoto hemisko oruzje i voedno taka bese vo najgolem del resena krizata so hemiskoto oruzje bidejki gi napikaa naporite na Amerikancite vo kos i im napravija sah. Ako gledame ednostrano i samo od amerikanska perspektiva, kako samo tie da se faktorot na odluka na toa sto se slucuva na Bliskiot Istok, posebno Sirija, i ako gi zanemarime interesite na Rusija, a posle i na ostanatite bliskoistocni zemji, togas da, sosema opravdano i bez ukor mozeme da gledame ednodimenzionalno na rabotite.

ISIL nikogas vo nitu eden moment ne bile samostojni, nitu pak ke mozat da bidat vo idnina, zasto ako se ima volja za resavanje na toj problem, mnogu e lesno da se detektira izvorot na finansiranje, koj ja kupuva nivnata nafta i od kade doagaat site pari. No, voljata za toa otsustvuva, a i ne e nekoj problem da ja otseces glavata na cudovisteto i taka da go unistis, makar i stanalo self-aware.

А што ќе направеа русите ако американците одлучеа да интервенираат?
Санкции, нуклеарки, Путин ќе дадеше лута изјава како за Ирак и Либија?

После миљон години ви се расветли дволичната улога на исламистичка Турција?
Е ако. Некому порано, некому покасно. Секој со својата судбина.

Забораваш дека Тартус е единствената Руска база и пристаниште во Средоземното море.

I wrote the following in response to comments in the last ISIS article asserting that the ISIS crisis is part of a Jew plot called the Yinon Plan, which was an officially drawn up plot to expand the Jew State across much of the Middle East:
This is in the Bible, apparently. According to the Jews.
clip_image002_0000.jpg

Малку теории на конспиративност.... кои ќе можеби ќе се осознаат во далечна иднина..

Proporcionalno na toa tie ke interveniraa na primer vo Kiev i ke ja okupirat cela Ukraina povikuvajki se na krseneto megunarono pravo od strana na US.. Vo Sirija i red dtugi primeri...
Neli ti e jasno kako stojat rabotite. Postojat megunarodni pravila ako eden gi prekrsuva istite ostanatite ke go sledat toj primer.

Ne, prilicno sum siguren deka nemase da pagaat nuklearki za Sirija, mozebi ke imase osudi u "luti izjavi", toa barem e lesno da se pretpostavi. Drugoto, mozeme samo da nagame, i tolku.
Rusija, ako se sekavas a siguren sum deka dobro te sluzi memorijata, izvrsi dobar pritisok, imase rasporeduvanje na voeni brodovi na Sredozemjeto, situacijata bese mnogu tenzicna, spored mene i poveke otkolku vo Ukraina, sto ne znaci deka Rusite bea spremni da vojuvaat, no sepak odlicno izblefiraa. A sigurno ne im e seedno na Amerikancite koga se soocuvaat so zemja koja mozat od nebo totalno da ja razorat za eden mesec i zemja pozadi koja silno i cvrsto ke zastane edna sila kako Rusija. No, sepak, treba da se ima na um deka vojnata e krajno resenie, kako prodolzena raka na politikata, potocno diplomatijata, a vo ovaa situacija Rusija izleze kako diplomatski pobednik, bidejki im gi pomati smetkite na SAD. Sto e sekako dobro, zasto voenata intervencija nemase da donese nisto dobro, naprotiv, svedoci sme kolku dobro im posakuvaa i im donesoa Amerikancite na Libijcite cija zemja zapadna vo totalen haos i bezredie, nitu se znae koj e na vlast, nitu se znae koj koja teritorija ja kontrolira i vo dogledno vreme nema nikakvi indicii deka rabotite ke se smenat na podobro. Prasanjeto e zosto Amerika ja bombardirase Libija, sto dobi Libija so toa, a sto dobija Amerikancite?

Што направија американците во Авганистан или СССР во Виетнам!? Штом Русија се најави дека е заинтересирана странка за Сирија (сосема различно од Авганистан, Ирак, Либија), веќе се знае дека на фронтот ќе дејствува од позадина. Што значи со наводно чисти раце ќе го заглавува непријателот што е можно повеќе со што е можно повеќе жртви и што е можно поскапо војување. Од тоа САД се повлекоа. Да си пред тврдина за освојување, а странично стои уште една заканувачка војска/сила. Колку и да се чувствува силен такво војување низ цела историја се избегнува.
Што мислиш: ако американците се пресметаа дека можат Асад брзо да го срушат со блиц американско вмешување, (пример како Гадафи во Либија), дали немаше тоа да го сторат!? Дали во американската јавност на сегашната американска администрација тоа ќе и го намалеше рејтингот или ќе и го зголемеше?

Последно уредено:
Забораваш дека Тартус е единствената Руска база и пристаниште во Средоземното море.

Тоа во Тартус не е баш база, туку сириско пристаниште каде што едно-две докчиња и се отстапени на Русија за дотур на гориво и поправки. И за тоа не може да се користи ефективно, од причина што повеќето од денешните руски воени бродови се преголеми да се укотват.

Ne, prilicno sum siguren deka nemase da pagaat nuklearki za Sirija, mozebi ke imase osudi u "luti izjavi", toa barem e lesno da se pretpostavi. Drugoto, mozeme samo da nagame, i tolku.
Rusija, ako se sekavas a siguren sum deka dobro te sluzi memorijata, izvrsi dobar pritisok, imase rasporeduvanje na voeni brodovi na Sredozemjeto, situacijata bese mnogu tenzicna, spored mene i poveke otkolku vo Ukraina, sto ne znaci deka Rusite bea spremni da vojuvaat, no sepak odlicno izblefiraa. A sigurno ne im e seedno na Amerikancite koga se soocuvaat so zemja koja mozat od nebo totalno da ja razorat za eden mesec i zemja pozadi koja silno i cvrsto ke zastane edna sila kako Rusija. No, sepak, treba da se ima na um deka vojnata e krajno resenie, kako prodolzena raka na politikata, potocno diplomatijata, a vo ovaa situacija Rusija izleze kako diplomatski pobednik, bidejki im gi pomati smetkite na SAD. Sto e sekako dobro, zasto voenata intervencija nemase da donese nisto dobro, naprotiv, svedoci sme kolku dobro im posakuvaa i im donesoa Amerikancite na Libijcite cija zemja zapadna vo totalen haos i bezredie, nitu se znae koj e na vlast, nitu se znae koj koja teritorija ja kontrolira i vo dogledno vreme nema nikakvi indicii deka rabotite ke se smenat na podobro. Prasanjeto e zosto Amerika ja bombardirase Libija, sto dobi Libija so toa, a sto dobija Amerikancite?

Еве Сардаукар ќе ти одговори со првата реченица од неговиот пост.
Што направија американците во Авганистан или СССР во Виетнам!?

Видиш донекаде ме сфати што сакав да кажам. Не ми е поентата да укажам дека Русија е премногу слаба и не можат да им направат ништо на американците. Прашањето - што можат да направат русите при американска интервенција во Сирија - оди и во спротивна насока. Русија интервенира во Грузија, што направија американците освен лути изјави на Буш.
Сакам да кажам дека поголемите земји имаат лимитиран број на алатки за да дејствуваат меѓусебно. Како што набројав погоре, тоа би било - јавни изјави (пропагандна војна), санкции (економска војна) или во краен случај - војна.
На пример, кога Русија интервенира во Грузија, американците одлучија дека за Грузија вреди само да се почне пропагандна војна, па излезе Буш и компанија со осуди и толку. Не им се одеше подалеку. Е сега кога Русија интервенира во Украина, се крена залогот и американците започнаа економска војна. Утре доколку Русија реши да интервенира во Велика Британија, на пример, можеби ќе летнат и нуклеарки.

Истото сега и од другата страна. Кои алатки и беа на располагање на Русија при интервенција во Сирија и колку би биле тие ефективни?
Пропагандни изјави? Да.
Дали Русија ефективно може да воведе санкции врз Западот и дали воопшто би го ризикувале тоа? Јас мислам не.
Нуклеарки? Дефинитивно не.
Ако ти текнува на некои други, слободно додај ги.

И зошто Лавров не ја употреби дипломатската магија да ги предодврати американците од Украина?
Штом Русија се најави дека е заинтересирана странка за Сирија (сосема различно од Авганистан, Ирак, Либија), веќе се знае дека на фронтот ќе дејствува од позадина. Што значи со наводно чисти раце ќе го заглавува непријателот што е можно повеќе со што е можно повеќе жртви и што е можно поскапо војување. Од тоа САД се повлекоа. Да си пред тврдина за освојување, а странично стои уште една заканувачка војска/сила. Колку и да се чувствува силен такво војување низ цела историја се избегнува.

Немало тоа да е прва прокси војна помеѓу САД и СССР/Русија. Американците досега не се откажале да се впушат во такви војни со СССР, што ги исплаши толку Русија која е далеку поназад од СССР во врвот на моќта.

Што мислиш: ако американците се пресметаа дека можат Асад брзо да го срушат со блиц американско вмешување, (пример како Гадафи во Либија), дали немаше тоа да го сторат!? Дали во американската јавност на сегашната американска администрација тоа ќе и го намалеше рејтингот или ќе и го зголемеше?

Во тој момент кога се одлучуваше, интервенција во Сирија беше ектремно непопуларна.
Верувал ти или не, американскиот електорат сеуште има влијание врз одлуките на Конгресот, кога има желба или не е летаргичен. Можеби не како порано, но сеуште има.
Прочтај за контроверзните закони за Интернет, SOPA и PIPA, и како беа спречени да стапат во сила.

Protests against SOPA and PIPA

После миљон години ви се расветли дволичната улога на исламистичка Турција?
Е ако. Некому порано, некому покасно. Секој со својата судбина.

Сеуште не сме на иста бранова должина. Всушност, мислам дека ти си ја згрешил ерата кога си се родил. 10 или 11 век би било најоптимално, сигурно би бил добар крстоносец.

Е сега да се вратиме во 21 век, каде ретко која држава искрено се придржува до одредена идеологија, особено во надворешни односи. Обично, државите туркаат некоја идеологија со цел да шират влијание, а не од некоја искрена љубов кон истата.

Примери за таков цинизам има многу. САД, најголемите поддржувачи на демократија и човекови права, соработуваат со шеријатска монархија која користи робовски труд. Русија, заштитничка на православието и конзерватизмот, но сепак Путин трие рамења со човек кој има изјавено дека првиот руски војник го убил кога имал само 16 години.

Стигаме до Турција. Спроред тебе исламистичка држава, иако Ердоган лично не се придржува до некои исламистички норми - нема брада, жена му не е нинџа итн.

Турција воглавно користи две идеологии за да шири влијание. Исламот и пантурцизмот.
На Балканот обично се користи исламот. Пример, во Босна нема многу турци, но има муслимани, па Турција се експонира како муслиманска држава и заштитник на исламот за да ги шири влијание. Од друга страна, во турските републики Турција го остава муслиманското руво и игра на друга карта - пантурцизмот. Се забораваат пророци, се величаат Алп Арслани, Баштурци итн.

Тоа е должност на секоја држава, да си го подобри имиџот и да шири влијание надвор од своите граници. Но Турција не е исламистичка. Далеку е од тоа. Многу крв треба да се пролее на улиците, да се изгази делото и зборовите на Ататурк за Турција да стане исламистичка држава. Ердоган е поконзервативен од други турски лидери, тоа е сигурно, но е далеку од исламист.

И наводната поддршка за ИСИС доаѓа од - enemy of my enemy. Кога ИСИС ќе им пројде употребливоста, Турција ќе е прва што ќе ги чисти, од причина што никој не сака такво чудовиште на својата граница.

Ова е уствари прво мислење на SparroW, со кое сум согласен, а пази не сме во рубриката верувале или не :D

И нешто во контекст на муабетот со Берич, мал извадок од Мирка и настрана тоа кој ја сака а кој не, мислам дека ово дел прилично добро се совпаѓа со нашава дискусија:

Но да бидам праведна, Јолевски не е единствениот македонски докажан патриот со две рала мадиња, кои и кога не се фотографираат и покажуваат експлицитно шљаштат од километар. Покрај Ѓорге Иванов, кој храбро го замоли Барак Обама да ни го пополни вакуумот (безбедносниот, де), слушам и младиот прпошен вмровец Александар Николовски не остана покус. Напротив, тој се потруди со младешки елан дури да го надгради и прошири својот Шеф. Колку што разбрав, малиов бил загрижен дека Русија сака да ја освои Европа сосе Балканот и Македонија. Затоа интервенира соодветно држејќи се за мадиња. Ако е за право, машкоста на истата тема и овој пат си ја покажа Бранко Геровски. Во улога на денунцијант, кој ги предупреди своите пријатели во Вашингтон дека овие вмровчиштата што ја окупирале Македонија по пат на избори водат проруска политика. Да водиш проруска политика во сфаќањето на издресирани дудуци од ваков формат е да не се согласиш да бидеш корисен идиот за потребите на Врховниот во животинската фарма. И, секако, нужно е да бидеш индоктриниран до толку за да ти биде прифатливо и нормално да те уценува, дестабилизира, навредува и тепа само еден центар на моќ. Ова богами бара исклучителна храброст барабар со слепило и глувило. Оти луѓе со сите сетила не можат а да не видат за што служи интернационалниот инструментариум како што се ООН, ММФ, Светска банка, СТО, НАТО, ЕУ, ОБСЕ, Советот на Европа, последниве 25 години особено.

Јас не можам а да не се исчудувам на јавната парада на „горда“ ништожност и да изговорам „страв од руската агресија во Европа“ или „руските обиди да продреле на Балканот“, а притоа да ми е нормално да гледам брдо докази на американскиот истороден потфат во секое ќоше на континентот. Некако не сум поклоник на гледиштето „отров да е, ама да е од Америка“, што е веројатно мој карактерен и вредносен проблем.

http://novamakedonija.mk/NewsDetal.asp?vest=1017141054204&id=13&prilog=0&setIzdanie=23300

Хејтерс гонна хејт....:coffee:

Јамајка, проблемот со твоиве мислења е што премногу симплифицираш и пробуваш да ги поставиш земјите во два табора кои се сојузници и се борат за превласт. Нешто како порано во маало, еј се скараа Русија и САД и сега кој повеќе другарчиња ќе собере зад себе, па САД ќе ги викнат британците, па русите ќе ги соберат Кина, Индија и ќе се сретнеме во 7 зад школо на ферка.

Работата е многу покомплицирана. Секоја земја си има свои интереси кои се поклопуваат за некои работи, за други се разликуваат.

На пример, да ги наречеш сојузници САД и Саудиска Арабија - сојузници е преувеличување. Што имаат заедничко САД и радикална шеријатска монархија? Ништо. САД и СА се бизнис партнери, ништо повеќе. Саудијците знаат дека кога ќе заврши бизнисот, завршува и соработката. Дури и Русија и Белорусија, ќе речеш сојузници, ама прочитај колку спорови имаат за цената на гасот. 1, 2, 3.
Додај на сето тоа што денес Белорусија профитира од санкциите спрема Русија, со купување на прехрамбени производи од Европа, кои се препакуваат во Белорусија и се продаваат на рускиот пазар како Made in Belarus.
При поларизација на светот, работите се симплифицираат, или си со едниот, или си со другиот или настрадуваш.
Зошто поларизација?
Затоа што студената војна се покажа како период со најдобра до сега контрола врз светот и населението, а истовремено рај за воената индустрија.

Кобани е скоро цело исчистено од терористите на ИСИС.Во западните делови на градот веќе се поразени и потиснати,а во источниот ЈПГ/Ј постојано освојува нови делови од градот.Факт е оти нападите од воздух почнаа да даваат резултати последнава недела,има информации од команданти во ЈПГ за меѓусебна координација САД/ЈПГ,па успехот беше неминовен.

Инаку пред некој ден Салех Мислим беше во ирачки Курдистан на разговори со Масуд Барзани,а со цел коалицирање со останатите курдски партии во Рожава и учество на курдски борци од Рожава кои се обучувани од пешмергата во борбите во Сирија.Истотака,потврдено од американски официјални претставници е дека се одржани средби и разговори меѓу официјални лица од САД со претставници на ПЈД(ЈПГ) во Духок,под медијација на Барзани.Се поизвесно е оти ЈПГ ќе почне да добива воена помош од западот.

Покрај во Кобани,ИСИС претрпе голема загуба и во Сереканије,над дваесет пред се` странски борци се елиминирани од курдските воини.Поголем дел од мртвите трупови се во рацете на ЈПГ.Ако некој засегнат овде си познае свој пријател,роднина и сл. меѓу нив во видеото,слободно може да ми соопшти,ќе интервенирам ако може да биде вратено.

Појава на Исламската Држава? Кратко и јасно, организација која го менува својот имиџ во полза на САД. Истата е задолжена да интервенира и да завзема територии на Блискиот исток, од источна страна (затоа што Западната страна е веќе блокирана од Руската воена морнарица), а потоа САД да има некој изговор за напад на Блискиот исток. Целта на овие бомбардирања на ИСИЛ (наводни) беа само да се уништи индустријата на Сирија со што ги бомбардираа нафтните извори, а ИСИЛ да продолжи да завзема територии. Арно ама, на Курдите тука им е Иран. Иран (Јурисдикциониран од Русија) им прати на Курдите во Кобане оружје и што стана? ИСИЛ дефакто не постои веќе во Кобане. (militarymaps.info). Целта на САД беше да ја бомбардира цела Сирија, али Русите дозволија само провинција Ал Рака, далеку од Дамаск. Скратено, Није успело. Трето, за да не гине Америчка чизма ќе гине простиот народ, руља :) Па така, Америчко создадениот интернационален џихад успева. И нека гинат странци, зашто да гинат Американци во борба? Стара стратегија на Американско (индиректно) војување. Поздрав.

Сега Курдите како “должници“ на САД ќе мора некако да ја вратат услугата.... тешко сега на Асад.

Сега Курдите како “должници“ на САД ќе мора некако да ја вратат услугата.... тешко сега на Асад.

Братот, не разбирам, зошто Курдите да им се оддолжат на Американците, кога Турција и нивниот сојузник САД ги оставија на цедило (А постои и - зашто ги оставија на цедило). Иран им помогна на Курдите. Курдите беа во безизлезна состојба и сега артилериско-тактички се повлекоја на рид во близина на Аин Ал Араб (Кобане) од каде би требало да гаѓаат на ИСИЛ. Турција има вековен проблем со Курдите и плитко размислуваше дека ИСИЛ таму доле ќе ги исчисти, али кога видоја колку е саатот забранија да одат да се борат доле. А сето тоа изрежирано од САД. Иран и Русија се спасителите на Кобане и Курдите воопшто, само оваа информација не може да се најде на Сиенен и Бибиси, и на нивните сателити, пример Сител и Телма :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom