Искуства и препораки за Хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Џабе гледаш вакви статии, се е релативно тука. Подобро спореди ги перформансите отколку рокот на траење.
Ваквите статии кај народот се познати гаталец/паталец.
Ниту едно лично искуство на некој од форумот нема да можеш да го споредиш за статијата.
Факт е дека во Македонија сите дискови се рефарбиш т.е вратени од запад со грешка.
Моментално имам Samsung и ок е, а претходно имав 2 WD и бед сектори се појавија за неполн месец.
Од статијата најдобро да си земеш Hitachi, ако најдеш, ако не земи си Samsung барем до сега си тера супер.

Аман бре човек, со што се занимаваш за да ги наполниш и да ги цркниш толку хард дискови во 2 години ?

Не е битно, но Вестерн Дигитал е докажан и проверен бренд наспроти Сигејт и овие останативе.

Јас имав SATA2 хард диск од Вестерн Дигитал од 500 GB и маста му ја извадив, до тој степен што почна да губи податоци бидејќи го наполнив до врв. За среќа навреме интервенирав и му ослободив околу 20% од капацитетот и податоците самите се вратија после првото дефрагментирање.

Истовремено, од огромна помош ми беше алатката Data Lifeguard Diagnostic од Вестерн Дигитал, мало програмче, но од огромна корист, со саати го прегледува хард дискот, но на крајот ти дава одлична слика за тоа во каква здравствена состојба е хард дискот и може да го излечи, доколку не си поминал некоја граница од која нема враќање. Кога го спасував SATA2 хард дискот од 500 GB, изгубив само 2 датотеки помали од 1 гигабајт, што е за пофалба во споредба со останатите над 450 гигабајти кои ги спасив.

Денес користам SATA3 хард диск од Вестерн Дигитал од 2 TB, но сеуште го чувам овој стариот SATA2 од 500 GB, бидејќи сеуште е исправен и употреблив. Инаку, и двата хард диска се Black серија, па затоа трпат секаква малтретажа, но не до бескрај, секој хард диск си има своја граница.

Затоа е многу важно еднаш месечно да му вршиш дефрагментација на хард дискот за да не се оштети сериозно и да оставиш барем 10% слободен простор за да не се случи непосакуваното.

Купи каков сакаш хард диск, ако не го дефрагментираш редовно и ако го полниш до врв, и тој ќе цркне.

Сигејт прават најбрзи, но истовремено и најкраткотрајни хард дискови, многумина ги препорачуваат за обожавателите на видео игрите, но големото разочарување набрзо доаѓа со цркнувањето на хард дискот. Многумина ми се смееја кога им го говорев ова, но за помалку од година дена бараа препораки за нови хард дискови кои не се од Сигејт, откако им цркнаа брзите хард дискови од Сигејт.

Е па, брза кучка слепи кучиња раѓа, а брзањето и не е баш добар план, ги има такви кои брзаат многу, па пребрзо завршуваат таму каде што не треба.

Вестерн Дигитал од друга страна, е докажан и проверен бренд кој прави одлични хард дискови, но дефинитивно треба да се држиш настрана од Green серијата и да користиш хард дискови од Black серијата, или од Blue серијата. Парите што ќе ги дадеш се ништо во споредба со квалитетот што ќе го добиеш.
Не е до мене до квалитетот е.
Игри не играм, видео продукција не правам, фотографии ставам на него, офис работам по малце, филмче ќе погледам можиу еднаш неделно, дури ни музика не чувам на него. Фотошоп и фотографии.
Не беше полн, од 1 терабајт можеби 600-700 гига беа полни, дисковите ми откажуваа со бед сектори на првите сектори на дискот каде што стои виндовс, двата така ми направијја (Вестерн диџитал зелен) двата во гарантен рок во првите 6-7 месеци ојдоа, третиот му реков неќам да е диџитал дај друго - ми дадоа хитачи не знам точно дали 2 години истера мислам. Не знам со него што е, почна недела дена пред да откаже као да ми кочи компјутер и примеќав кога ќе кочи дискот работеше интензивно (постојано светеше црвената лампица) првите ден два то се случуваше 1-2 пати дено по 10-15 минути, па не ми пречеше многу, после зачести, му направив дефрагментација (траеше скоро цел ден) сменав САТА кабел, исклучив индексинг на диск... и се полошо беше додека еден ден не можеше веќе ни да се подигне, од ко ќе го запалев постојано светеше лабичката од дискот и така дремеше додека екранот за подигање на виндовс до бескрај вртеше, ставив стар диск (80 гб хитачи од пред една деценија), на него ставив виндовс, подигна се беше ок (мислев да не е нешто плоча, рам, кабел..., пприклучив тој новиот како слејв - го блокира цел компјутер , значи дефинитивно е дискот, пробав и сменував сата конектори на кој го приклучував - исто, во сервис е веќе 5-6 дена и полека ги ваат податоците, од ко ќе ги извадат ќе му удрат тест да видат што му е.
То е тажната прикаска на Лет 3 и дискот Хитачи....[DOUBLEPOST=1411899071][/DOUBLEPOST]
тој е екстерен тој и нема толку оптоварување како внатрешен диск, по потреба ко ќе побараш нешто од него ќе се уклучи инаку си дреми, читав дека еден од најголемите проблеми на дисковите денес е то што ставија енерџи сејвинг, тоа значи дека дискот кога нема захтеви , застанува со вртење, ко ќе има, пак завртува, е сега за да се добие во брзина тоа повторно завртување оди доста нагло и брзо и создава вибрации кои многу брзо даваат негативни резултати на дискот. Тоа постојано застанување - завртување... не е добро.

Последно уредено:
Од перформанси само капацитет и поузданост ме интересира, обработувам фотографии, не правам видео анимации немам некои масовни трансфери во дискот, отварам фотка, ја средувам, саве и после следна. Немам потреба од разлика во брзина во милисекунди или пристап, не ми се брза, друго што правам е офис апликации, гледање филм, сурфање..... така да единствено што ме интересира е поузданост. Мојш да замислиш бе последни 5 години се што сум фотографирал, слики кои биле на изложби во македонија турција франција бугарија - оригиналите и работни верзии да ги снема??
Филмови и музики ќе спуштам пак, програми ќе преинсталирам, али моментот што сум сликал 2008 не можам пак да го сликам. Имам екстерно 400 ГБ али не ми беше се таму префрлено а и не бери се таму, пошто сметав дека релативно нов и голем диск во компјутер е доволно поуздан, плус и не секој ден можам да седнам да бирам шо да бејкапирам...
Друга скапа опција ти е cloud storage како Dropbox, Google Drive и слични. Материјалот ти е зачуван на екстерни сервери кои се потрајни и посигурни од било што што можеме ние да поседуваме.

Е сега за голем број на фајлови ќе чини многу.

Игри не играм, видео продукција не правам, фотографии ставам на него, офис работам по малце, филмче ќе погледам можиу еднаш неделно, дури ни музика не чувам на него. Фотошоп и фотографии.
Не беше полн, од 1 терабајт можеби 600-700 гига беа полни, дисковите ми откажуваа со бед сектори на првите сектори на дискот каде што стои виндовс, двата така ми направијја (Вестерн диџитал зелен) двата во гарантен рок во првите 6-7 месеци ојдоа, третиот му реков неќам да е диџитал дај друго - ми дадоа хитачи не знам точно дали 2 години истера мислам. Не знам со него што е, почна недела дена пред да откаже као да ми кочи компјутер и примеќав кога ќе кочи дискот работеше интензивно (постојано светеше црвената лампица) првите ден два то се случуваше 1-2 пати дено по 10-15 минути, па не ми пречеше многу, после зачести, му направив дефрагментација (траеше скоро цел ден) сменав САТА кабел, исклучив индексинг на диск... и се полошо беше додека еден ден не можеше веќе ни да се подигне, од ко ќе го запалев постојано светеше лабичката од дискот и така дремеше додека екранот за подигање на виндовс до бескрај вртеше, ставив стар диск (80 гб хитачи од пред една деценија), на него ставив виндовс, подигна се беше ок (мислев да не е нешто плоча, рам, кабел..., пприклучив тој новиот како слејв - го блокира цел компјутер , значи дефинитивно е дискот, пробав и сменував сата конектори на кој го приклучував - исто, во сервис е веќе 5-6 дена и полека ги ваат податоците, од ко ќе ги извадат ќе му удрат тест да видат што му е.
То е тажната прикаска на Лет 3 и дискот Хитачи....[DOUBLEPOST=1411899071][/DOUBLEPOST]
тој е екстерен тој и нема толку оптоварување како внатрешен диск, по потреба ко ќе побараш нешто од него ќе се уклучи инаку си дреми, читав дека еден од најголемите проблеми на дисковите денес е то што ставија енерџи сејвинг, тоа значи дека дискот кога нема захтеви , застанува со вртење, ко ќе има, пак завртува, е сега за да се добие во брзина тоа повторно завртување оди доста нагло и брзо и создава вибрации кои многу брзо даваат негативни резултати на дискот. Тоа постојано застанување - завртување... не е добро.
Напојувањето си го проверувал ли? Факт е дека зелените WD се нешто што не треба да се купува ама па и Хитачи да те зезне... Тогаш би требало да смениш и ново напојување.

Напојувањето си го проверувал ли? Факт е дека зелените WD се нешто што не треба да се купува ама па и Хитачи да те зезне... Тогаш би требало да смениш и ново напојување.
кога го зедов хитачито, зедов и ново напојување, и јас на тоа помислив тогаш, а дисковите беа во гаранција, и на сервис од кај што ги земав ги проверуваа пред да ми заменат со нов.

Ако толку ти е битна поузданоста, не гледам друго решение освен cloud и евентуално raid. Подобро купи два од blue и стај ги во raid отколку 1 од black, мада black да ти цркне треба да си малер и тоа тежок

кога го зедов хитачито, зедов и ново напојување, и јас на тоа помислив тогаш, а дисковите беа во гаранција, и на сервис од кај што ги земав ги проверуваа пред да ми заменат со нов.
Или имаш лоша струја со разноразни пикови или едноставно имаш лоша среќа со дискови.

Мене 4 години не ми е исклучен компјутерот освен пред 3 месеци само 20 минути беше исклучен кога му менував напојување.... Ми нема цркнато ништо до сега.

Или имаш лоша струја со разноразни пикови или едноставно имаш лоша среќа со дискови.

Мене 4 години не ми е исклучен компјутерот освен пред 3 месеци само 20 минути беше исклучен кога му менував напојување.... Ми нема цркнато ништо до сега.
Струјата до сега ми нема правено проблем, за да преку напајање ти направи проблем струја на компјутер - то треба да е видливо и на телевизори и на аудио опрема, па и полначи за мобилни.... никаков друг симптом на пикови до сега немам на компјутер, ни да ресетира уз работа, пошто ако преку напајање може да се осети пик на диск доволен да го оштети, сигурно ќе се осети и пик на процесор, рам, плоча.....

Струјата до сега ми нема правено проблем, за да преку напајање ти направи проблем струја на компјутер - то треба да е видливо и на телевизори и на аудио опрема, па и полначи за мобилни.... никаков друг симптом на пикови до сега немам на компјутер, ни да ресетира уз работа, пошто ако преку напајање може да се осети пик на диск доволен да го оштети, сигурно ќе се осети и пик на процесор, рам, плоча.....
Тоа е точно и прво фрижидерите дома ќе ти рикнат него ли дискот. Останува на лоша среќа или да си ја смениш продавницата.

Јас имам слично искуство како креаторот на темава исто со WD и Hitachi. На новиот пц Хитачи 2тб ми цркна за неполна недела, ми го сменија со WD кој за неколку месеци почна да успорува многу и има ужасен трансфер рејт. На стариот пц имав WD 80gb кој ме тераше 8 години и сеуште е исправен и откако главните компоненти на пц-то цркнаа, исто девојка ми има Hitachi 250gb 6години стар и нема никаков проблем. Сеа дали новиве се срање или така се погодиле не знам а јас се колнев у Хитачито кој за неполна недела ме изневери.​

Тоа е точно и прво фрижидерите дома ќе ти рикнат него ли дискот. Останува на лоша среќа или да си ја смениш продавницата.
Не ми се верува дека секоја продавница увезува свои дискови, веројатно е дека цел балкан зема дискови од исти места во кина или тајван или каде и да е, зборуваат дека дури и се здружуваат поголеми фирми од србија и македонија за при порачка од исто место добијат поповолна цена, така да на пример вестерн диџитал од амц е веројатно од иста серија и место како и вестерн диџитал од анхоч или сет
Сега баш проверив преку биос напоните, знам дека тие не се најточни но немам батеријха во волтметарот дома па не мможам со него да измерам но вака вели
3,3 - имам 3,2
5,0 - имам 5,12
12 - имам 12,14
вкоре 1,296

Веќе 5 години користам WD Caviar BLACK 1TB... Нон-стоп полн преку 60%, најголем дел фотографии и програми... Така да, само можам да ти потврдам дека black серијата на wd e одлична како што кажаа некои членови погоре (y)

То е тажната прикаска на Лет 3 и дискот Хитачи....

Доколку е до квалитетот, тогаш дефинитивно батали ја Green серијата на Вестерн Дигитал и премини на Black серијата, или ако не можеш финансиски да си дозволиш, премини на Blue серијата, но јас лично ти ја препорачувам Black серијата бидејќи користам хард дискови од таа серија со години и немам никакви проблеми со нив.

Дај му трета шанса на Вестерн Дигитал, со редовно дефрагментирање еднаш месечно, а можеш и еднаш месечно да го оставиш компјутерот вклучен преку ноќ, па таа алатката Data Lifeguard Diagnostic од Вестерн Дигитал ќе го скенира целиот хард диск - и пополнет простор и празен простор, и ќе видиш дека ќе биде трета среќа.

Доколку е до квалитетот, тогаш дефинитивно батали ја Green серијата на Вестерн Дигитал и премини на Black серијата, или ако не можеш финансиски да си дозволиш, премини на Blue серијата, но јас лично ти ја препорачувам Black серијата бидејќи користам хард дискови од таа серија со години и немам никакви проблеми со нив.

Дај му трета шанса на Вестерн Дигитал, со редовно дефрагментирање еднаш месечно, а можеш и еднаш месечно да го оставиш компјутерот вклучен преку ноќ, па таа алатката Data Lifeguard Diagnostic од Вестерн Дигитал ќе го скенира целиот хард диск - и пополнет простор и празен простор, и ќе видиш дека ќе биде трета среќа.
да и јас ја меркам блу серијата, црниот ми е скап пошто и така ми се отвори трошок да земам диск па со севапот ќе сменам и плоча и прцесор и рам, стигнав до максимум на старата плоча (ЛГА775) имам квад коре, 4 гига рам и толку крепи и така морам да земам нов диск па барем да дам плоча рам и процесор па со мала доплата да се подновам

Зошто блек верзијата е поскапа?
Затоа што е најдобра. Грин серијата е дното, и затоа е најефтина, блу е средна и е дааалеку подобра од грин, блек е најдобра и затоа е најскапа. На просечен корисник и блу ќе му заврши работа, али грин никако.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom