Искуства и препораки за Хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Temava mi se pogodi ama ne za ubavo:D
Mi se isturi sok vrz laptopot bas kaj hard diskot na uklucen laptop, i dodeka go izgasam crkn diskot. Ima li nekoe resenie da se opravi ili tolku mu e. Moze li da izvlecam nesto od podatocite sto se vo nego

P.S. Na ebay se prodavaat vakvi plocki, dali ova bi mi zavrsilo rabota.
http://www.ebay.com/itm/Samsung-HM321HI-320-GB-Hard-Drive-This-Is-The-Circuit-Board-Only/251669225650?_trksid=p2045573.c100033.m2042&_trkparms=aid=111001&algo=REC.SEED&ao=1&asc=24903&meid=e20aabedf43a475cb12bb93e4ba661f4&pid=100033&prg=10502&rk=4&rkt=4&sd=251663876043
како провери дека е дискот цркнат, дали проба да го поврзеш на компјутер, тие се со стандардни САТА дата и напојување конектори и може да се поврзе на етоп пјутер

како провери дека е дискот цркнат, дали проба да го поврзеш на компјутер, тие се со стандардни САТА дата и напојување конектори и може да се поврзе на етоп пјутер
Nekese da startuva mi davase nekoja poraka. Go prasav cicko google i pri dijagnosticki test dade deka ne go naoga hard diskot. Go izvadiv i go probav preku usb. Koga ja otvoriv plocata na nea imase od sokot. no od taa strana nema nikakov otvor do diskot. Otvorot e od drugata strana kade sto bese suvo.

Nekese da startuva mi davase nekoja poraka. Go prasav cicko google i pri dijagnosticki test dade deka ne go naoga hard diskot. Go izvadiv i go probav preku usb. Koga ja otvoriv plocata na nea imase od sokot. no od taa strana nema nikakov otvor do diskot. Otvorot e od drugata strana kade sto bese suvo.
пробај го ко шо ти реков на ПЦ за сваки случај, некогаш УСБ нема доволно напон да го заврти дискот, јас користам диск од лаптоп како екстерен и ми требаат 2 усб кабли да работи, еден за податоци и еден за напојување преку усб

Предлог за поуздан хард диск?
Ќе се користи за дата, како втор диск, па брзината е небитна. Важни карактеристики би биле: поузданост, цена, величина (по тој редослед). :)

Уште е консенсузот: WD10 EZEX?
Пошто би сакал бар 2терабајти величина, а такви гледам само од црвената и зелената серија нa WD.

Црвениот, WD20EFRX нема претерано лоша цена. Како се покажа црвената серија, од аспект на поузданост?

Инаку по мое искуство, Хитачи и Самсунг имаа поуздани дискови од последните генерации на IDE ерата. Хитачи од 0.5гига исто испадна долготраен.[DOUBLEPOST=1415101497][/DOUBLEPOST]
... недела дена пред да откаже као да ми кочи компјутер и примеќав кога ќе кочи дискот работеше интензивно (постојано светеше црвената лампица) првите ден два то се случуваше 1-2 пати дено по 10-15 минути, па не ми пречеше многу, после зачести, му направив дефрагментација (траеше скоро цел ден) сменав САТА кабел, исклучив индексинг на диск... и се полошо беше додека еден ден не можеше веќе ни да се подигне, од ко ќе го запалев постојано светеше лабичката од дискот и така дремеше додека екранот за подигање на виндовс до бескрај вртеше...
Исто ми се случува со WD 1.5 ТB oд зелената серија... месец дена после истекот на гаранцијата. :cautious:

@Vanlok
Скоро исти се во перформанси црвениот и плавиот со тоа што јас би идел на 2 плави одколку на 1 ред, ем ради естетика ем ради квалитетот.

@Vanlok
Скоро исти се во перформанси црвениот и плавиот со тоа што јас би идел на 2 плави одколку на 1 ред, ем ради естетика ем ради квалитетот.
Баш перформанси ми се на последно место, од побарувањата.
Ама два одделни диска се посигурни од еден, редундантност. Барем пола податоци ќе останат (ако се расипе еден). ;)

Туку... „естетика„? :)

Баш перформанси ми се на последно место, од побарувањата.
Ама два одделни диска се посигурни од еден, редундантност. Барем пола податоци ќе останат (ако се расипе еден). ;)

Туку... „естетика„? :)
И тоа држи вода што го кажа. Секогаш 2 се подобри од 1. Естетика не ти игра улога ваљда на тебе мене ми игра сакам куќиштето да ми е средено, а си замислувам и еден ден дека ќе седнам да го вградам во биро ама никако да дојде тој ден. Небитно ако земеш WD10EZEX нема да се зезнеш :)

http://set.com.mk/Computers-IT/PC-a...99&manufacturer[]=8917&option_value[13][]=696

Да пренесам нешто од еден форум, и да се чудам како овде кај нас сите WD дискови имаат иста (мала) гаранција. Што е проблемот со гаранцијата, црниот WD треба да има 5години гаранција (а не 3г), црвениот WD треба да има 3години гаранција (а не 2г)???

Како и да е, повелете:

WD Blue
These are your baseline drives; typical power consumption, solid performance, good price. If none of the specific features of the other types stand out then these are the ones you want, they're ideal as capacity drives for a desktop for example.

WD Green
These are all about saving energy; they're not actually all that slow in practice for things like streaming, but for more random read/write they lag behind a bit, again not by all that much. The main benefit is that they save power and wear by spinning down when they can, this means they're basically best for things like backup drives which are only in use periodically (e.g - once an hour), if they're made to spin up too often then you obliterate any potential savings you could make, at which point you've got a slightly slower Blue.

WD Black
These are pure performance drives, all about speed. Their top speed for streaming isn't that much further ahead than a blue drive, but the main difference comes from it being generally more responsive. Basically if all you want is speed, but you can't afford an SSD with the capacity you need, then WD Blacks are for you. A good value gaming system can do well with an affordable SSD for OS and a few other bits and pieces you can fit, with a WD Black as your main drive for your games, for example by moving your Steam folder onto it, giving you good all round performance and capacity.
They also now have generous warranties (5 years), they're basically WD Red+, if you can take advantage of the extra performance that is.

WD Red
I think of these as a hybrid between Greens and Blacks; their power consumption is really good, but unlike the Green which is designed to save power between uses, the Reds are designed to just spin constantly for continual use/availability. They're quiet, responsive, and have good speeds, but most importantly they have an extended (3 year) warranty.
You could use them as system drives and they'd perform just fine, but you probably wouldn't be getting the most of their cost; they're ideal for often used NAS devices, I also like them for RAID setups, particular RAID-5 and RAID-6 since a bunch of them doesn't use tons of power, but they're responsive enough to handle the distributed blocks of data, parity writes etc.

So to summarise:
WD Black = Speed/high end use, extended warranty.
WD Blue = General use.
WD Green = Energy saving for backups or other less frequent use.
WD Red = Some energy saving, continual use, extended warranty, ideal for RAID.

Not to say that you can't use them for different things, ultimately they're still all HDDs with good streaming speed etc. and they're close enough that for general use I doubt you'd notice the difference. But basically if you don't need the extra features of the Red and Black then you're wasting money, and you're probably wasting a Green if you don't let it spin down. The prices can vary rapidly though, so sometimes it's worth waiting a while to see if you can a Black or Red at a reduced price (I got some a little while ago for a NAS at only about £5 extra per drive over Greens!).

WD Blue моментално се далеку побрзи од Black, а и по доверливи, затоа што имаат по 1 платер, наместо 2 или повеќе. Листата е стара...

@Psyside истово ова што ти го кажуваш, го читав на пар форуми... пишувано во 2012та, за истите модели. Зарем ништо се нема променето во понудата од тогаш?

Нејсе, него да не знаеш што е со гаранциите во СЕТ. За Red даваат 2год, a WD фабрички дава 3год за нив... refurbished much?

Не се има ништо променето од она што го знам, ако нешто се случило во меѓу време може да сум грешка, не паматам кога точно истражував...

Колку поголема гаранција, толку поголема откупна цена.

Нејсе, него да не знаеш што е со гаранциите во СЕТ. За Red даваат 2год, a WD фабрички дава 3год за нив... refurbished much?
Јас работев во фима за хардвер, плоча од 3 години гаранција, даваш 2 години, диск од 2 даваш една, процесор од 3 даваш 1, меморијата доживотна гаранција - ти даваш 1 година.... Црка диско, муштеријата нема повеќе гаранција, купува друг ти имаш гаранција добиваш нов. Не се случува многу често али пак добар приход е, има уште една финта, секогаш на муштеријата му велиш “нема повеќе тој модел, со доплата подобар, понов... а доплатата е речиси колку набавна цена на новиот. Така да пример под гаранција му беше диск од 300 гига, таков нема појќе, да нема проблем ќе ти заменам со диск од 500 гига ќе доплатиш “само“ разклика од 2000 денари (а толку го земаш дискот)

Јасни ми се тие работи, ама го знам и бројот на државниот инспекторат за заштита на правата на купувачите. ;)
Не дека обавезно ќе помогнат, ама знам за пар позитивни искуства (во неIT продавници). Неисправен производ под гаранција мора да го заменат за ист или подбар.

Јасни ми се тие работи, ама го знам и бројот на државниот инспекторат за заштита на правата на купувачите. ;)
Не дека обавезно ќе помогнат, ама знам за пар позитивни искуства (во неIT продавници). Неисправен производ под гаранција мора да го заменат за ист или подбар.
Тешко, прво јас ти давам гаранција 2 години, а дали јас имам за истиот производ 5 години гаранција , не е законски ограничено (да мораш колку добиваш толку и да даваш) , за секој производ си добиваш гарантен лист каде стои (производот ќе се поправи или делот ќе се замени во рок од 45 работни дена, доколку делот не е повеќе во понуда, ќе се замени со доплата со понов модел“ ти купуваш компјутер потпишуваш гарантен лист со кој автоматски се слагаш со условите на гаранцијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom