Искуства и препораки за Хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Баракудата беа екстра едно време, сега не сум гледал баш баш...

@Let 3 ова е кажано од лично искуство, е сеа шо знам шо да кажам, валда како ќе се погоди...

Сага само имам околу 400 ГБ Фотографии и тој број во иднина ќе се зголемува, најмалце 1 терабајт ми треба за фотки и програми и други работи[DOUBLEPOST=1411844683][/DOUBLEPOST]
ова го најдов на нет,,,

Не е релевантно....бидејќи се работи за дискови каде односот $/GB е пресуден
Цената на дискот кажува многу...според мене (а имам доволно искуство со дискови) моментално црната серија на WD е серија со најголема доверба. Во тестот погоре употребени се нискобуџетни серии. Не му ја мисли многу, ако имаш доволно пари купи си црн WD и свиркај си. Ама исто така за добра работа на дискот битно е квалитетно напојување.

https://www.backblaze.com/blog/what-hard-drive-should-i-buy/
Шубо си беше на времето кога дисковите беа вечни[DOUBLEPOST=1411847331][/DOUBLEPOST]
Не е релевантно....бидејќи се работи за дискови каде односот $/GB е пресуден
Цената на дискот кажува многу...според мене (а имам доволно искуство со дискови) моментално црната серија на WD е серија со најголема доверба. Во тестот погоре употребени се нискобуџетни серии. Не му ја мисли многу, ако имаш доволно пари купи си црн WD и свиркај си. Ама исто така за добра работа на дискот битно е квалитетно напојување.

The company only uses 313 enterprise-class drives in its Dell PowerVault storage systems for corporate data. Even so, last year it published a compelling report comparing enterprise and consumer drive failure rates. It showed the annual failure rate of expensive enterprise-class drives (4.6%) was about the same as cheap consumer-class drives (4.2%).

Џабе гледаш вакви статии, се е релативно тука. Подобро спореди ги перформансите отколку рокот на траење.

Џабе гледаш вакви статии, се е релативно тука. Подобро спореди ги перформансите отколку рокот на траење.
Од перформанси само капацитет и поузданост ме интересира, обработувам фотографии, не правам видео анимации немам некои масовни трансфери во дискот, отварам фотка, ја средувам, саве и после следна. Немам потреба од разлика во брзина во милисекунди или пристап, не ми се брза, друго што правам е офис апликации, гледање филм, сурфање..... така да единствено што ме интересира е поузданост. Мојш да замислиш бе последни 5 години се што сум фотографирал, слики кои биле на изложби во македонија турција франција бугарија - оригиналите и работни верзии да ги снема??
Филмови и музики ќе спуштам пак, програми ќе преинсталирам, али моментот што сум сликал 2008 не можам пак да го сликам. Имам екстерно 400 ГБ али не ми беше се таму префрлено а и не бери се таму, пошто сметав дека релативно нов и голем диск во компјутер е доволно поуздан, плус и не секој ден можам да седнам да бирам шо да бејкапирам...

Увек можеш на цд да ги изрежеш за секој случај
Така и праев додека не зедов голем хард, мојш да мислиш колку ЦД ми треба за отприлика 600гига работи....
Плус често фотките ги преработува па таа шо беше пред година сега е поинаква ... а бе хаос, е сега главното, почнавв да примеќам дека изрежаните ЦД - ДВД веќе слабо ми ги чита а некои одвај или ич. Првите дигитални фотографии ми беа мислам 2003 - 2004 година и тие ЦД сега можеби 30% не ми ги чита, значи треба повремено и нив да ги прережувам.... А бе да има чоек пари па да опне 1 терабајт во коммпјутер, 2 терабајти екстерени и уше блуреј....

земај квалитетни цедиња вербатим и нема да имаш проблеми, и мене ми се дешавало чкарт цедиња по неколку години да не ги чита.Иначе да сум на твое место би ги ѕирнал дисковите што ти ги препорача arkanex, твоите вестерни беа зелени ако добро прочитав, тоа им е најчкатрт серијата, затоа и најефтини се. WD Black ти е најдобра опција.

Ако сакаш HDD за чување на податоци во моментов само WD црна серија, се другото е мачка во вреќа. Реално се поскапи за 50% од останатите, но вреди за парите.

Toа порано, сега WD10 EZEX е подобар диск од било кој блек. Блек серијата не е освежена долго време, старите црни дискови се со 2/3 платери, и со тоа 2/3 пати поголема шанса за расипување од WD10EZEX.

Ми треба совет за хард диск, 1 терабајт, САТА3. До сега имам многу лошо искуство со Вестерн Диџитал, и контрадикторно со Хитачи. Гледам се нуди и Тошиба, не знам дали се уште има Сигејт, Самсунг....
Два Вестерн Диџитали ми цркнаа во гарантен рок од 12 месеци, третиот кој ми го заменија беше Хитачи кој цркна деновиве, не знам ни дали 2 години наполна, а пак хитачи од старите (80ГБ), тера без проблем веќе мислам 5 години. Сега гледам има Тошиба али не знам кој е нивниот квалитет и поузданост, на интернет гледам дека Вестерн Диџитал има лоша репутација, Сигејт ги фалат, тошиба нема многу податоци... така да ако има некој искуство, линк... малце да разгледам
https://www.google.com/search?q=exc...a=X&ei=yzwnVLyDPc_d7QarhIDADg&ved=0CAcQ_AUoAg
160ka купен ми е 2004 и сеуште работи (од тој компјутер и сум сега уклучен ;) ) досега никакви проблеми не сум имал.

https://www.google.com/search?q=excelstor technology&biw=1024&bih=615&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yzwnVLyDPc_d7QarhIDADg&ved=0CAcQ_AUoAg
160ka купен ми е 2004 и сеуште работи (од тој компјутер и сум сега уклучен ;) ) досега никакви проблеми не сум имал.
и јас сега работам на 80 десетка од пред дестина години али то не ми помага во прашањетто кој диск од 1 терабајт најмалце сега да земам

Терам на WD 2TB веќе 3-4 години немам проблеми. :)

Ми треба совет за хард диск, 1 терабајт, САТА3. До сега имам многу лошо искуство со Вестерн Диџитал, и контрадикторно со Хитачи. Гледам се нуди и Тошиба, не знам дали се уште има Сигејт, Самсунг....
Два Вестерн Диџитали ми цркнаа во гарантен рок од 12 месеци, третиот кој ми го заменија беше Хитачи кој цркна деновиве, не знам ни дали 2 години наполна, а пак хитачи од старите (80ГБ), тера без проблем веќе мислам 5 години. Сега гледам има Тошиба али не знам кој е нивниот квалитет и поузданост, на интернет гледам дека Вестерн Диџитал има лоша репутација, Сигејт ги фалат, тошиба нема многу податоци... така да ако има некој искуство, линк... малце да разгледам

Аман бре човек, со што се занимаваш за да ги наполниш и да ги цркниш толку хард дискови во 2 години ?

Не е битно, но Вестерн Дигитал е докажан и проверен бренд наспроти Сигејт и овие останативе.

Јас имав SATA2 хард диск од Вестерн Дигитал од 500 GB и маста му ја извадив, до тој степен што почна да губи податоци бидејќи го наполнив до врв. За среќа навреме интервенирав и му ослободив околу 20% од капацитетот и податоците самите се вратија после првото дефрагментирање.

Истовремено, од огромна помош ми беше алатката Data Lifeguard Diagnostic од Вестерн Дигитал, мало програмче, но од огромна корист, со саати го прегледува хард дискот, но на крајот ти дава одлична слика за тоа во каква здравствена состојба е хард дискот и може да го излечи, доколку не си поминал некоја граница од која нема враќање. Кога го спасував SATA2 хард дискот од 500 GB, изгубив само 2 датотеки помали од 1 гигабајт, што е за пофалба во споредба со останатите над 450 гигабајти кои ги спасив.

Денес користам SATA3 хард диск од Вестерн Дигитал од 2 TB, но сеуште го чувам овој стариот SATA2 од 500 GB, бидејќи сеуште е исправен и употреблив. Инаку, и двата хард диска се Black серија, па затоа трпат секаква малтретажа, но не до бескрај, секој хард диск си има своја граница.

Затоа е многу важно еднаш месечно да му вршиш дефрагментација на хард дискот за да не се оштети сериозно и да оставиш барем 10% слободен простор за да не се случи непосакуваното.

Купи каков сакаш хард диск, ако не го дефрагментираш редовно и ако го полниш до врв, и тој ќе цркне.

Сигејт прават најбрзи, но истовремено и најкраткотрајни хард дискови, многумина ги препорачуваат за обожавателите на видео игрите, но големото разочарување набрзо доаѓа со цркнувањето на хард дискот. Многумина ми се смееја кога им го говорев ова, но за помалку од година дена бараа препораки за нови хард дискови кои не се од Сигејт, откако им цркнаа брзите хард дискови од Сигејт.

Е па, брза кучка слепи кучиња раѓа, а брзањето и не е баш добар план, ги има такви кои брзаат многу, па пребрзо завршуваат таму каде што не треба.

Вестерн Дигитал од друга страна, е докажан и проверен бренд кој прави одлични хард дискови, но дефинитивно треба да се држиш настрана од Green серијата и да користиш хард дискови од Black серијата, или од Blue серијата. Парите што ќе ги дадеш се ништо во споредба со квалитетот што ќе го добиеш.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom