Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Ве разбирам сосема што сакате да кажете, само пак ќе кажам мене коментарот за теократијата не ми е поврзан со војнава
...
А како сметаше дека ќе менуваат општествен систем кој всушност е подржан од мнозинството? Не со војна?

Исто така свесен сум дека и други држави функционираат диктаторски, Северна Кореја, Арабија, Катари Матари и сум строго ПРОТИВ ТОА. Меѓутоа од Катар не се иселуваат масовно луѓе, а од Иран се иселуваат, претпоставувам знаете зошто. Толку од мене на темава, да не ја шириме понатака, само ве молам не ме поврзувајте со мислења за Америка и Израел како Ванлок тенџерето.
Ajнштајн: Кој е со децении под санкции, и под специјална па и жешка војна? Катар? Или Иран?
Епа каде има финансиски и секакви проблеми заради санкциите и од каде следствено повеќе се исселуваат луѓет... Си пробал уствари некогаш да размислуваш? Онака како за промена, малку да го провежбаш мозочето, да не ти закржлавува како што очигледно ти се дешава.

Фан факт: Катар (дури повеќе и од Саудијска Арабија) финансира џамии во Македонија.
Значе не Иран, шиитите... Туку Катар, вахабиите, они изградија илјадници џамии овде. Ќе ти кажев да си ја лупнеш малку главата - ама што фајде, само ќе тропа како тапан. :)

@jamajka
@The xx
@MKD123

Ве разбирам сосема што сакате да кажете, само пак ќе кажам мене коментарот за теократијата не ми е поврзан со војнава, него со самиот збор и неговото значење. Се слагам дека начинот на кој е нападнат Иран и причините за истото не се добри и не поддржувам такви работи.

Исто така свесен сум дека и други држави функционираат диктаторски, Северна Кореја, Арабија, Катари Матари и сум строго ПРОТИВ ТОА. Меѓутоа од Катар не се иселуваат масовно луѓе, а од Иран се иселуваат, претпоставувам знаете зошто. Толку од мене на темава, да не ја шириме понатака, само ве молам не ме поврзувајте со мислења за Америка и Израел како Ванлок тенџерето.

@MKD123
Не сум јас а ни било кој од овде тој што треба да кажува какво општество треба да имаат Иран, само си правиме муабет од аспект на тоа до кое ниво е човештвото во 2026 година и како функционира една огромна држава како Иран.

Сите миграции се најчесто од економски побуди и најчесто немаат врска со државното уредување. Арапите стапот ги болеше за миграција додека возеа ферариња, уживаа во нафтениот ексклузивитет итн. Иранците не бегаа од теократијата туку од неимаштина. Исто е и со балканската демократија, затоа и половина Македонија/Србија/Босна се перманентно се одсели од татковината.
Искрено прашање, замисли вртиш миљончиња, опшеството во кое живееш и играш по нивните правила не те чепка нити тебе нити твоето семејство и со тоа си безбеден....Би се одселил од таква теократија? Искрено?

Ма не заебај, три системи.
Самиот велиш кај мулите СЕ БИРА кој ќе да е на чело.
Војска и демократија гледам дека ме заебаваш :pos:
Во парламент се бираат или некој ги назначува? Тоа е клучното прашање!
(на пример ние бираме собрание, кој бира влада кај нас, Парламентот или Калето? и најдовте да се заебавате со Иран а нам веќе 30 години некој ни ПОСТАВУВА власт :yid: )
Има ли Устав, кој може надвор од уставот?

tebe dzabe e da ti se objasnuva... kaj mulite biraat nekolkumima postaveni od predhodniot mula znaci ne e toa demokratija. faktot deka vojskata e vtoriot stolb mesto posledniot ne e bas odlika na nitu edna demokratija.

vo parlament se bira od tie sto najcesto gi odobril lokalniot mula... imas izbor od 2ca podanici verni na mulata... povtorno ne e toa bas demokratija ali ajde iskaca narod da glasa...

nie posle przino spagame u tie banana republiki sto gi spomnav.

Сите миграции се најчесто од економски побуди и најчесто немаат врска со државното уредување. Арапите стапот ги болеше за миграција додека возеа ферариња, уживаа во нафтениот ексклузивитет итн. Иранците не бегаа од теократијата туку од неимаштина. Исто е и со балканската демократија, затоа и половина Македонија/Србија/Босна се перманентно се одсели од татковината.
Искрено прашање, замисли вртиш миљончиња, опшеството во кое живееш и играш по нивните правила не те чепка нити тебе нити твоето семејство и со тоа си безбеден....Би се одселил од таква теократија? Искрено?
Нормално дека не. Ама колкав % се таквите што вртеле милиончиња и живееле во таков режим?

Јасно е дека миграциите се од економски побуди пред се, понатака и од други работи. А тие економски проблеми се поради режимот во Иран, т.е. власта.

Не знам како некои луѓе овде не сакаат да сфатат дека светот функционира така што мора државите да се наклонети кон големите сили, како што има држави што се наклонети кон Русија и дудлаат кур цело време ( Белорусија пример) така има и што мора да дудлаат кур на Америка. Да, никој не вика дека тоа е исправно, ама едноставно така идат работите. Тоа што ајатолахот одбиваше со децении да соработува, плус развиваше нуклеарки и покрај меѓународниот притисок и потпишани договори дека нема да го прават тоа, сега им се мава од глава, за жал (на граѓаните на Иран).
Автоматски споено мислење:

Фан факт: Катар (дури повеќе и од Саудијска Арабија) финансира џамии во Македонија.
Значе не Иран, шиитите... Туку Катар, вахабиите, они изградија илјадници џамии овде. Ќе ти кажев да си ја лупнеш малку главата - ама што фајде, само ќе тропа како тапан. :)
Фан факт: И Турција финансира џамии, впрочем тукушто се изгради најголемата во државата од турска инвестиција. И не, воопшто не ми е драго тоа.

ДЕГЕН, немам ништо против народот во Иран, имам против системот во кој живеат. Тоа дека го поддржува мнозинството истиот не е баш точно ама ајде, зашо кога си натеран нешто да праиш ќе го праиш тоа, ако ти кажат дека магарето лета тогаш на лист хартија место уши ќе го учиш син ти крила да му црта зашо во спротивно ќе ти летне главата. Тенџере едно.

плус развиваше нуклеарки и покрај меѓународниот притисок и потпишани договори дека нема да го прават тоа, сега им се мава од глава, за жал (на граѓаните на Иран).
Све по пропис и под супервизија од меѓународни институции за таа работа.....дури СЕ СОГЛАСИЈА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОД ЦЕЛА ПРОГРАМА КОЈА Е ЗА ЦИВИЛНИ ЦЕЛИ ДЕНОВИТЕ ДОДЕКА ТРАЕА МИРОВНИ ПРЕГОВОРИ ПРЕД ДА БИДАТ НАПАДНАТИ.

Све по пропис и под супервизија од меѓународни институции за таа работа.....дури СЕ СОГЛАСИЈА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОД ЦЕЛА ПРОГРАМА КОЈА Е ЗА ЦИВИЛНИ ЦЕЛИ ДЕНОВИТЕ ДОДЕКА ТРАЕА МИРОВНИ ПРЕГОВОРИ ПРЕД ДА БИДАТ НАПАДНАТИ.
И што има врска ова со мојот пост погоре? Треба уште 500 пати да кажам дека сум против војнава? И дека не е во ред? Ти кажувам дека поради режимот кој се провлекува со децении Иран е на ова дереџе.

И што има врска ова со мојот пост погоре? Треба уште 500 пати да кажам дека сум против војнава? И дека не е во ред? Ти кажувам дека поради режимот кој се провлекува со децении Иран е на ова дереџе.
Иран е на ова дереџе затоа што се мудоњи и не се потчинуваат на овие со кривите носеви....а тој режим беше донесен затоа што претходниот не им се свиѓаше на јенките.

lol, poradi rezimot a ne poradi sankciite? imas 100 pati poglupi arapi preku tesnecot sto osven nafta nemaat nisto pa mora da gradat cuda za da sleta nekoj tamu ama se bogati americki slugi i ovie sto se u princip prava drzava so se plus nafta sto si ja nacionalizirale za drug da ne gi krade ama ete siromasni se radi rezimot sto go napravil toa ne radi sankciite i korupcijata sto u golema mera e bas radi sankciite.

Иран е на ова дереџе затоа што се мудоњи и не се потчинуваат на овие со кривите носеви....а тој режим беше донесен затоа што претходниот не им се свиѓаше на јенките.
Океј брат ако мислиш дека народот во Иран живее добро тогаш што да ти кажам, пресели се ако не таму. :toe:
Пишав погоре како функционираат големите сили, ни се допаѓало тоа или не.

lol, poradi rezimot a ne poradi sankciite? imas 100 pati poglupi arapi preku tesnecot sto osven nafta nemaat nisto pa mora da gradat cuda za da sleta nekoj tamu ama se bogati americki slugi i ovie sto se u princip prava drzava so se plus nafta sto si ja nacionalizirale za drug da ne gi krade ama ete siromasni se radi rezimot sto go napravil toa ne radi sankciite i korupcijata sto u golema mera e bas radi sankciite.
Па да де, санкциите поради режимот кој одбива да соработува со Западот. Не навлегуваме во тоа дали е исправно или не, едноставно така функционира светот.

Нормално дека не. Ама колкав % се таквите што вртеле милиончиња и живееле во таков режим?

Јасно е дека миграциите се од економски побуди пред се, понатака и од други работи. А тие економски проблеми се поради режимот во Иран, т.е. власта.

Не знам како некои луѓе овде не сакаат да сфатат дека светот функционира така што мора државите да се наклонети кон големите сили, како што има држави што се наклонети кон Русија и дудлаат кур цело време ( Белорусија пример) така има и што мора да дудлаат кур на Америка. Да, никој не вика дека тоа е исправно, ама едноставно така идат работите. Тоа што ајатолахот одбиваше со децении да соработува, плус развиваше нуклеарки и покрај меѓународниот притисок и потпишани договори дека нема да го прават тоа, сега им се мава од глава, за жал (на граѓаните на Иран).

Фан факт: И Турција финансира џамии, впрочем тукушто се изгради најголемата во државата од турска инвестиција. И не, воопшто не ми е драго тоа.

ДЕГЕН, немам ништо против народот во Иран, имам против системот во кој живеат. Тоа дека го поддржува мнозинството истиот не е баш точно ама ајде, зашо кога си натеран нешто да праиш ќе го праиш тоа, ако ти кажат дека магарето лета тогаш на лист хартија место уши ќе го учиш син ти крила да му црта зашо во спротивно ќе ти летне главата. Тенџере едно.

Ете, нека не се миљки нека се солидни примања со убав живот да може човек да си приусшѕи она што сака. Повторно никоја усијана глава не би бегала од тој конфор. Иран е децении под репресии од меѓународната , кризи и врзувања крај со крај нормално би натерало секој да збрише од родната грутка. Оваа бројка одселени и не е така голема (со оглед на репресиите од меѓународната кои ги трпат), некаде 15-20 %. Македонија/Србија/Босна итн се многу поголеми бројките/процентите и покрај сите слободи кои ги нуди демократијата.
Он топик, Иран нема докажано нуклеарно оружје, Израел многу веројатно го има и покрај сите забрани.

Океј брат ако мислиш дека народот во Иран живее добро тогаш што да ти кажам, пресели се ако не таму. :toe:
Пишав погоре како функционираат големите сили, ни се допаѓало тоа или не.
Сувереноста и слободата има цена на овој свет....оној момент што ти не го разбираш е што ние на пример сме ја продале нашата сувереност и за возврат добиваме некоја сигурност ама све тоа го плаќаме со нашите души. Слуги и потрчковци сме на педофили, убијци, канибали и луѓе кои си ја продале душата на ѓаволот.
Све на овој свет има корен у спиритуалниот свет.

@jamajka
@The xx
@MKD123

Ве разбирам сосема што сакате да кажете, само пак ќе кажам мене коментарот за теократијата не ми е поврзан со војнава, него со самиот збор и неговото значење. Се слагам дека начинот на кој е нападнат Иран и причините за истото не се добри и не поддржувам такви работи.

@MKD123
Не сум јас а ни било кој од овде тој што треба да кажува какво општество треба да имаат Иран, само си правиме муабет од аспект на тоа до кое ниво е човештвото во 2026 година и како функционира една огромна држава како Иран.
Кога пишав ти, не мислев буквано ти, туку на западното општество, западен свет во кој за жал сме и ние. Западот е тој кој што глуми моранла громада, дежурен полицаец и под изговор за демократија, уништува и пљачка трети држави.

Што се однесува за теократија како уредување во 2026 година. Пак ќе кажам, мене и тебе, како луѓе кои се родени, растени, живееме во систем каков што имаме и светоглед каков што имаме и морални вредности какви што имаме, а сите овие работи ни се исти ко на западниот свет, освен за моралните вредности каде уште не сме посрнале до тоа ниво ко западот, ни е несфатлив и неразбирлив системот на Иран, затоа што едноставно ние сме еден свет, они се друг. Исто и нив со својот светоглед, систем и морални вредности, не им е сфатлив и разбирлив системот и начинот на кој ние живееме. И нив не им е сфатливо да наместо семејства да ствараме, ние како западна цивилизација попрво кучиња ќе чуваме него ли деца. Не им е сфатливо како може курварлук, дрога, коцка, неморал, LGBTQ+, и ред други гадотии да ти станат приоритет и се промовираат и се индоктринираат деца со оваа идеологија. Не им е јасно како може деца од 12-13 години да менуваат пол, а родителот ако е против да биде казнет или да му се одземе детето. Не им е сфатливо сигурно да вера, светец може да се смета за навреднива содржина и да се казнува, а сатанистички симболи и сатанизам не. Има уште еден куп работи дс се набројуваат.
Така да ако ги гледаш нивните фалинки и лоши работи во системот кој си го одбрале, прво треба да вимиме во нашиот двор, каков е нашиот систем, нашите морални вредности, што се случува во западната цивилизација, пред да осудуваме било кој друг. Поготово што тој другиот воопшто не ти ни го наметнува неговото, ниту ти се меша како и што правиш, а западот него му се меша и го бомбардира, а ко што гледаме сака да го врати и во камено доба.

Ај да видиме што се случува на БИ, а темата за тоа како да биде уреден Иран можеме и подоцна, сепак ова е приоритет.

Успешноста на акцијата гледана од агол на Иран,

Нападнати инсталации во Кувајт и Бахреин, меѓу другото и една за десалинизација во Кувајт

Извршен напад врз индустриската зона Неот Ховав, се наоѓа во јужен Израел.Оваа зона се смета за една од клучните во земјата, а на нејзината територија се наоѓаат повеќе од 14 големи фабрики и производствени капацитети.

Фабрика за дронови во Израел, по се изгледа уништена,

(ми се допаѓа што Иран ова го прави чекор по чекор а не се од еднаш за да нема несакани реакции кај земјите во заливот)

--------------
@kano мислев дека си поупатен во однос на овие што трчат по топката и се мешат во се,
Значи главната мула ги избира мулите во совет на експерти, добро ама во Иран ќе ти речат дека не е така.
Позицијата на војската нема никаква врска со демократијата, те молам не се бламирај, таа има врска со загрозеноста на системот од надвор, а не како што ти мислиш и во Израел позицијата на војската е многу силна но и во Иран и во Израел војската ги спроведува наредбите поставени од лидерите кои и да се.
Според тебе, а и како што гледам и многу другите тоа го мислат, демократија е само ако власта во некоја земја ја поставуваат САД или ЕУропска, мислам може и така да се толкува ама коа би се заебавале.

Напротив доминацијата на воздушниот простор е КЛУЧЕН фактор за исходот.
Така се учи во тактиката и тактика на ВВ ПВО, изгледа нешто многу се сменило од тогаш па тоа повеќе не важи.

Дали нешто се сменило во меѓувреме ќе ги прашаш Виетнамците, талибанците, а најверојатно во поново време и Иранците - во зависност од крајниот исход, се разбира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom