Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Секоја чест и капа доле за извлекувањето на пилотите. Покажаа дека имаат капацитет за изведување на операции било каде на иранска територија. Иран покажа дека неможе да погоди вол у газ, 3 дена на негова територија се одвиваше операција за спасување и не успеаја први да дојдат до пилотот.
... пилотот за негова среќа паднал во блиските ширни планини каде се скрил и цели два дена чекал ранет, Иран има широко земјишно пространство за да можат Иранците први да го пронајдат пилотот, затоа распишале и награда за помош од населението за негово пронаоѓање, додека американците во моментот кога паднал авионот знаеле каде бил пилотот и каде се скрил, затоа што пилотот имал локатор кој ја емитувал неговата локација, само се организирале два дена вистински момент за негово извлекување на веќе позната локација и однесен во Кувајт во болница, така да не е баш Ууаау за американците за пронаоѓање како први пилотот!

Очекував вакви реплицирања. А што правиме со многуте милиони избегани од режимот во Иран, можеби на нив треба да им го кажеш ова па да видиме што ќе ти одговорат? Можете да мелете на темава што сакате, ама еден аргумент немате во полза на теократијата во 2026 година, ЕДЕН!

Не ми ставај само зборови во тастатура те молам, ниту сум рекол дека Американци треба да им кажуваат или нешто слично, само ти кажувам треба уредувањето да им се промени за да се ослободи народот од стегите.
Ова е толку погрешно. Во твојот и мојот светоглед може да е неприфатилво и неразбирливо да во 2026 година некој друг функционира на тој начин и тоа е сосема ок. И мене ми е криво за една држава како Иран, со таква голема историја и култура, да има систем каков што има денес, но јас сум роден и живеам во сосема друг систем. Но, мене ми делува дека мнозинството од луѓето таму го прифаќаат и сакаат тој систем во кој што функционираат и тоа е нивно право. Да, има и такви кои не го сакаат, се бунат, протестираат, но секап мнозинството го одбрало и го поддржува тој систем. Не може таков систем да опстои толку децени, ако нема поддршка од народот таму, кога е толку долго под санкции, изолиран, напаѓан од надвор, од најмоќната сила во последниве 100 години. Друга многу битна работа. Не доаѓа Иран кај тебе дома да ти кажува како ти треба да живееш, ниту ти го наметнува тебе и на било кој друг, нивниот систем и поглед на светот, а ти (не мислам лично на тебе, туку на западниот свет, од кој сакале или не и ние сме дел) одиш кај него дома и на сила му наметнуваш како он дома треба да живее и да функционира. Кој ти го дава тоа право да ти му кажуваш на некој илијадници километри од тебе како он треба да живее и да функционира?

... пилотот за негова среќа паднал во блиските ширни планини каде се скрил и цели два дена чекал ранет, Иран има широко земјишно пространство за да можат Иранците први да го пронајдат пилотот, затоа распишале и награда за помош од населението за негово пронаоѓање, додека американците во моментот кога паднал авионот знаеле каде бил пилотот и каде се скрил, затоа што пилотот имал локатор кој ја емитувал неговата локација, само се организирале два дена вистински момент за негово извлекување на веќе позната локација и однесен во Кувајт во болница, така да не е баш Ууаау за американците за пронаоѓање како први пилотот!
ти се шетаат дома во дневната и ти го крадат телевизорот,ти веќе си во војна месец дена и непријателот ти паѓа в раце али по твоја неспособност е екстрактиран......кај ти се граничарите,територијална одбрана ,очевидци,служба/органи кои детектирале непријател на твое тло.......после засипување на ракетната можност на иран е мртов едноставно

ти се шетаат дома во дневната и ти го крадат телевизорот,ти веќе си во војна месец дена и непријателот ти паѓа в раце али по твоја неспособност е екстрактиран......кај ти се граничарите,територијална одбрана ,очевидци,служба/органи кои детектирале непријател на твое тло.......после засипување на ракетната можност на иран е мртов едноставно
Рано ти е да отвараш шампањско, почекај троа!

Ова е толку погрешно. Во твојот и мојот светоглед може да е неприфатилво и неразбирливо да во 2026 година некој друг функционира на тој начин и тоа е сосема ок. И мене ми е криво за една држава како Иран, со таква голема историја и култура, да има систем каков што има денес, но јас сум роден и живеам во сосема друг систем. Но, мене ми делува дека мнозинството од луѓето таму го прифаќаат и сакаат тој систем во кој што функционираат и тоа е нивно право. Да, има и такви кои не го сакаат, се бунат, протестираат, но секап мнозинството го одбрало и го поддржува тој систем. Не може таков систем да опстои толку децени, ако нема поддршка од народот таму, кога е толку долго под санкции, изолиран, напаѓан од надвор, од најмоќната сила во последниве 100 години. Друга многу битна работа. Не доаѓа Иран кај тебе дома да ти кажува како ти треба да живееш, ниту ти го наметнува тебе и на било кој друг, нивниот систем и поглед на светот, а ти (не мислам лично на тебе, туку на западниот свет, од кој сакале или не и ние сме дел) одиш кај него дома и на сила му наметнуваш како он дома треба да живее и да функционира. Кој ти го дава тоа право да ти му кажуваш на некој илијадници километри од тебе како он треба да живее и да функционира?
Отоманска Империја вака што ми текнува набрзинка. Британска Империја можда?

Иако се слагам со фактот дека мнозинството Иранци го подржува режимот, ова што си го кажал не може да послужи како факт.

Но мора да се знае дека има и внатре во Иран сили, на кои им одговара Иран да се распадне. И досега се докажало дека такви сили, со поддршка на САД, направиле сериозни проблеми на сериозни држави.

имаме теократски режим како доба пред 1000 и кусур години, толку. Имаш незадоволни луѓе (со 7 цифри) пребегани и раселени од Иран поради тој режим.
Имаме уште еден куп теократски режими во регионот како од доба пред 1000 и кусур години. Па ете во некои не само што нема иселување, туку и се селат луѓе таму за да заработат. И сите без исклучок се партнери на САД. Не ќе да е теократијата проблем тука. Ако мислиш дека е ова борба против теократија, тогаш само погледни во Сирија, на чија страна се бореше калифатот. За САД исламот е инструмент, како што бил за Хитлер, како што бил за Тито. Нема никаква тежина муабет за опресивна теократија, ако знаеме дека тоа не е целта на САД.

Иран е огромна територија и факт е дека немаат потполен воздушен надзор над целата територија, ми се чини дека го користат своето ПВО само за чувавање на стратешко битните цели и секако за во случај на копнена инвазија од страна на САД или Израел. Од тука не се ни замарале за еден пилот бидејќи е небитен во целава воена слика.

Иран е огромна територија и факт е дека немаат потполен воздушен надзор над целата територија, ми се чини дека го користат своето ПВО само за чувавање на стратешко битните цели и секако за во случај на копнена инвазија од страна на САД или Израел. Од тука не се ни замарале за еден пилот бидејќи е небитен во целава воена слика.

Дискутабилно е само што на 50 км од Исфахан им прават ваква операција. А и искрено очвекував да ги видам мулите систе со менпадси. Бидејќи не убедуваат дека тешки радикали живеат таму кои посакуваат смрт на Америка.

Дискутабилно е само што на 50 км од Исфахан им прават ваква операција. А и искрено очвекував да ги видам мулите систе со менпадси. Бидејќи не убедуваат дека тешки радикали живеат таму кои посакуваат смрт на Америка.

Очигледно не се осудиле да го уапсат/убијат без подршка. Цела војна резервирано играат Иранциве, штитат најбитно е не гризат за минорни работи како оваа. Кај и да е ако влезат копнено(се надевам) , со добра подршка Иранциве сенката ќе им ја скинат. Не верувам дека очи во очи САД би можела било како да им парира. Иранциве едвај чекаат да умрат за својата вера и нација, америве па крв серат од умирачка, поготово ако се работи за заштита на статус од еден педофил.

imaa oni demokratija ama nekoj im vovede monarhija koja trosese po 500 miljoni na zurki so satori u pustina i gostevase kralevi i pretsedateli dur delese koncesii na nafteni polinja na stranci za dzabe... posle toa sleduvase teokratijata poddrzana od narodot. koga narodot ke saka da smeni ke smeni, ednas veke smenija sami, ednas nekoj drug im smeni sega pak drugi probuvaat...
како тоа имаа они демократија, а што имаат сега?
Ако читам исправно името е Исламска Република Иран!
Како на кој начин формираат собрание, влада и претседател, со избори или некој ги назначува?
Изгледа се има бесконечен број на дефиниции на поимот демократија!

Доминацијата или супериорноста во воздушниот простор секако дека се придонесувачки фактор за позитивен воен исход, но не се одлучувачки фактор - кој не го разбира ова, нека ги прочита повторно првите две реченици од коментаров.
Напротив доминацијата на воздушниот простор е КЛУЧЕН фактор за исходот.
Така се учи во тактиката и тактика на ВВ ПВО, изгледа нешто многу се сменило од тогаш па тоа повеќе не важи.

Сега за сега Америте водат 1-0 во спасување, ама ќе видиме наредната спасувачка мисија на пилоти како ќе поминат, зашто очигледно ова не е последната.
Во акциите за спасување се испраќаат мали тимови и скоро па секогаш со хеликоптери.
Ако сакате да верувате дека оваа акција е со единствена цел за спасување на еден оружар верувајте.
Само да се знае во акција на спасување не се испраќа цел батаљон специјалци и што уште не.

Инаку секоја акција за спасување на пилоти е оправдана (независно од тоа што се нема искусни пилоти во изобилие) туку заради моралот, замисли при испраќање во акција да ти/им речат ако паднете/останете на непријателска територија снаоѓајте се, замисли како би се бореле!

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom