Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
@jamajka
@The xx
@MKD123

Ве разбирам сосема што сакате да кажете, само пак ќе кажам мене коментарот за теократијата не ми е поврзан со војнава, него со самиот збор и неговото значење. Се слагам дека начинот на кој е нападнат Иран и причините за истото не се добри и не поддржувам такви работи.

Исто така свесен сум дека и други држави функционираат диктаторски, Северна Кореја, Арабија, Катари Матари и сум строго ПРОТИВ ТОА. Меѓутоа од Катар не се иселуваат масовно луѓе, а од Иран се иселуваат, претпоставувам знаете зошто. Толку од мене на темава, да не ја шириме понатака, само ве молам не ме поврзувајте со мислења за Америка и Израел како Ванлок тенџерето.

@MKD123
Не сум јас а ни било кој од овде тој што треба да кажува какво општество треба да имаат Иран, само си правиме муабет од аспект на тоа до кое ниво е човештвото во 2026 година и како функционира една огромна држава како Иран.

како тоа имаа они демократија, а што имаат сега?
Ако читам исправно името е Исламска Република Иран!
Како на кој начин формираат собрание, влада и претседател, со избори или некој ги назначува?
Изгледа се има бесконечен број на поимот демократија!
Колку што знам имаат избори. Како кај нас во социјализмот, избори, ама комитетот мора да даде амин за избраниот кандидат. Уствари како и секаде у свет, само што дејствието се одвива во Иран, не во Грција или Унгарија!

Не верувам дека очи во очи САД би можела било како да им парира. Иранциве едвај чекаат да умрат за својата вера и нација, америве па крв серат од умирачка.
Можеби со дискомбобулатори, од кои баш се серело крв пред умирачка. :D

само си правиме муабет од аспект на тоа до кое ниво е човештвото во 2026 година и како функционира една огромна држава како Иран.
Ете да прочитаме, врз основа на што ти го темелиш твоето мислење како функционира една огромна држава како Иран? Имаш информации од двете страни или само од што пишале западните медиуми?

@jamajka
@The xx
@MKD123

Ве разбирам сосема што сакате да кажете, само пак ќе кажам мене коментарот за теократијата не ми е поврзан со војнава, него со самиот збор и неговото значење. Се слагам дека начинот на кој е нападнат Иран и причините за истото не се добри и не поддржувам такви работи.

Исто така свесен сум дека и други држави функционираат диктаторски, Северна Кореја, Арабија, Катари Матари и сум строго ПРОТИВ ТОА. Меѓутоа од Катар не се иселуваат масовно луѓе, а од Иран се иселуваат, претпоставувам знаете зошто. Толку од мене на темава, да не ја шириме понатака, само ве молам не ме поврзувајте со мислења за Америка и Израел како Ванлок тенџерето.

@MKD123
Не сум јас а ни било кој од овде тој што треба да кажува какво општество треба да имаат Иран, само си правиме муабет од аспект на тоа до кое ниво е човештвото во 2026 година и како функционира една огромна држава како Иран.

Ајде нема да претпоствувам туку сакам да ми објасниш зошто од Катар не се иселуваат.
Знаеш дека им само околу 350.000 Катарци?
Знаш дека само 3% од машката популација и само 4% од женската популација беше писмена во Катар до пред некоја година?

Последно уредено:
Отоманска Империја вака што ми текнува набрзинка. Британска Империја можда?

Иако се слагам со фактот дека мнозинството Иранци го подржува режимот, ова што си го кажал не може да послужи како факт.

Но мора да се знае дека има и внатре во Иран сили, на кои им одговара Иран да се распадне. И досега се докажало дека такви сили, со поддршка на САД, направиле сериозни проблеми на сериозни држави.
Никако не можеш овие да ги споредиш со Иран. Отоманска империја, Британска, која и да е, прво не биле ниту можело да бидат изолирани. Како ќе изолираш империја која има контрола врз територија на пола свет, или отоманиве кои биле раширени на три контитенти од Австрија до Иран и надоле во Египет? Овие империи држеле и поробувале туѓи територии и народи над кои биле доминантни. Во никој случај не биле ограничени со ресурси. Значи они со својата моќ и единство внатре во нив, кај нивниот народ, освојувале и поробувале други, послаби од нив. Во Иран имаш скроз различна ситуација. Иран е само на своја територија, свој народ (нормално има различни групи), но е изолиран и под санкции. Во таква ситуацкија, под толку санкции, опструкции, плус имаш цел западен свет предводен од САД, кој со неограничени ресурси на секој начин пробува да те поткопа и да предизвика раздор од внатре, еве лани и сега дури и со воена агресија, и пак не можат ништо. На 90 милиони народ, и 30 милиони да се против овој режим и систем, пак поголемиот дел го поддржува и затоа со децении не им можат ништо. На страна што откако почна војнава гледаме колку усвари народот не е за тој западен свет и "морал". Пак ќе кажам, со мојот светоглед, јас не можам да го поддржам тој нивни начин на живот и систем, зошто сум растен во скроз друг систем. Но, ниту јас ниту било кој може и треба да се меша и да му кажува на некој таму, илјадници колометри далеку, дека мора да живее по моите вредности и принципи. На крај краева, од каде па ние сме морални громади, во нашиве гнили општества да судиме што е исправно и дали е нашето исправно и морално во однос на нечие друго? Ние, западниот свет, за жал и ние спаѓаме во тој, иако ни приближно ги немаме гревовите нивни, дури сме и жртви на нивните гревови, кои сме ние да кажуваме и да јадеме говна за теократија, а не си ги гледаме говната у наш двор? Кога запад ќе почне да ти збори за некакви морални вредности, во кои веќе морал не постои, тоа е смешно.

1bfd71eb4527e2263ebfbf4b5b6dfe57.png

... супериорноста на воздушниот простор веќе не се смета со авионите и хеликоптери, исто како што не се смета во пешадискиот дел подршка со тенковска артилерија, новата ера на нов начин на војување со дронови и балистички ракети и антиавионски ракети како заштита, го смени начинот на војување!

20260111105722_509695.jpg

...џабе скапи супермодерни воени авиони и скапи бродови со авионски платформи, кога ќе се пуштат дроновите, балистичките ракети и ракетните пресретнувачи во против воздушна одбрана,

mfc-javelin-photo-05-h.jpg.pc-adaptive.full.medium.jpg

исто според искуството во украинската војна, „Џевелинс“ како антитенковско оружје го оневозможи тенкот кој исто веќе е во историја со негова примена, па „Џевелинс“ и како антиавионско оружје.

javelin_hero_lg.jpg

Од тука не се ни замарале за еден пилот бидејќи е небитен во целава воена слика.
Да, ама замисли каква пропаганда можеа да направат, да го вртат 10 дена по тв и да си играат, во војните кои ги води Епштајн колацијата пропагандата високо котира.

Колку што знам имаат избори. Како кај нас во социјализмот, избори, ама комитетот мора да даде амин за избраниот кандидат. Уствари како и секаде у свет, само што дејствието се одвива во Иран, не во Грција или Унгарија!
Ма знам.
Интересно ми е како се немаат елементарни познавања (од општествено политички системи, идеологија, теократија, секуларизам, демократија, демократски елити итн итн итн), што е што ама се настапува од позиција на сезнајко.
Со една забелешка во сите тнр демократски држави има НЕКОЈ кој одредува кој може да се кандидира за некоја позиција, па така и таму, овде во тоа демократиите(демоНкратските елити) тоа е крупниот капитал таму се некакви верски лидери, јебига се е исто само поинакво пакување.

Последно уредено:
како тоа имаа они демократија, а што имаат сега?
Ако читам исправно името е Исламска Република Иран!
Како на кој начин формираат собрание, влада и претседател, со избори или некој ги назначува?
Изгледа се има бесконечен број на дефиниции на поимот демократија!

Напротив доминацијата на воздушниот простор е КЛУЧЕН фактор за исходот.
Така се учи во тактиката и тактика на ВВ ПВО, изгледа нешто многу се сменило од тогаш па тоа повеќе не важи.

Во акциите за спасување се испраќаат мали тимови и скоро па секогаш со хеликоптери.
Ако сакате да верувате дека оваа акција е со единствена цел за спасување на еден оружар верувајте.
Само да се знае во акција на спасување не се испраќа цел батаљон специјалци и што уште не.

Инаку секоја акција за спасување на пилоти е оправдана (независно од тоа што се нема искусни пилоти во изобилие) туку заради моралот, замисли при испраќање во акција да ти/им речат ако паднете/останете на непријателска територија снаоѓајте се, замисли како би се бореле!

u iran imas 3 sistemi. prviot e sistemot na mulite, teokratskiot i tamu nema demokratija osven koga se bira nov lider od neizbrani clenovi taka da ni toa ne e bas demokratija. vtoriot tie vojskata kade dominira IRG sto e verna na mulite, kako vojskata u kina sto e prvo i osnovno verna na partijata. Tuka e sistem na hierarhija i nema demokratija. Tret poznacenje e parlamentot kade povtorno ogromen del od izbranite se ustvari del od IRG, taka da kvazi demokratija e, duri bi rekol za mnogu raboti i poefikasna od red banana republiki sto se demokratii, da ne zborime za diktaturite u regionot.

u iran imas 3 sistemi. prviot e sistemot na mulite, teokratskiot i tamu nema demokratija osven koga se bira nov lider od neizbrani clenovi taka da ni toa ne e bas demokratija. vtoriot tie vojskata kade dominira IRG sto e verna na mulite, kako vojskata u kina sto e prvo i osnovno verna na partijata. Tuka e sistem na hierarhija i nema demokratija. Tret poznacenje e parlamentot kade povtorno ogromen del od izbranite se ustvari del od IRG, taka da kvazi demokratija e, duri bi rekol za mnogu raboti i poefikasna od red banana republiki sto se demokratii, da ne zborime za diktaturite u regionot.
Ма не заебај, три системи.
Самиот велиш кај мулите СЕ БИРА кој ќе да е на чело.
Војска и демократија гледам дека ме заебаваш :pos:
Во парламент се бираат или некој ги назначува? Тоа е клучното прашање!
(на пример ние бираме собрание, кој бира влада кај нас, Парламентот или Калето? и најдовте да се заебавате со Иран а нам веќе 30 години некој ни ПОСТАВУВА власт :yid: )
Има ли Устав, кој може надвор од уставот?

Ајде нема да претпоствувам туку сакам да ми објасниш зошто од Катар не се иселуваат.
Знаеш дека им само околу 350.000 Катарци?
Знаш дека само 3% од машката популација и само 4% од женската популација беше писмена во Катар до пред некоја година?
Па и со Арабија е истово што си го пишал за Катар, затоа и пишав погоре не се согласувам со тие режими. Еве чисто илустративно Северна Кореја има веројатно 0% иселеност, знаеш зошто, па ќе се сложиме ваљда дека не чини тоа што им го прави Ким Јонг Ун.

Муабетот ми беше за помасовно иселување, да не гуглам сега ако не се лажам 15+ милиони Иранци се дијаспора, а 90м жители има Иран. Ова за мене е голема бројка што ги докажува репресиите што ги имаат и стегите во кои живеат.

Ај едно контра прашање, во ред е за тебе теократија во 21 век? Не зборувам за Иран, општо теократија како начин на уредување на една држава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom