Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Долго време ме немаше на темава, скоро 15 дена и немам време 120 страни да читам.

Сакам само едно да прашам дали е вистина дека Нетанјаху е рокнат и дека даваат Аи видеа со него за да ги убедат израелциве да не паничат ( а веќе паничат и има хаоси по бункерите. Затоа и институциите се заканија дека ќе казнуваат ако некои споделат видеа од Израел на социјалните мрежи.) ?
Со оглед на ова што го пишуваш, подобро одмори си уште 15 дена. :)

У све верувам ако има факти за тоа и у све се сомничам ако има нетипични работи.

За ова со Биби сумирав дека нешто нетипично се дешава особено што израелциве се повлекуваат а америве преземаат иницијатива. Нели на почетокот беше дека америка само стража ќе држи и за 2-3 дена ќе ја решат работата ?
Вака според тебе зошто се одложи работава ?
Sto se odlozi? Administracijata e ocigledno nesposobna, vlegoa vo konflikt koj ne mozhat da go dobijat zasto nemaat dovolno domasna podrska. Prasanje e samo koga kje recat dosta, kje proglasat pobeda za svoite moroni glasaci i kje se vratime na status kvo, so namalena reputacija za SAD.

A za bibi ne treba mnogu za da svatis deka Iran nema takvi moznosti vo momentot. Poverojatno e srce da go strefilo nego toa. Chim ne mozhat da si gi zastitat svoite funkcioneri, tesko da imaat informacii za tugjite.

Небитно е, ако не он тогаш друг ќе одработува за банкарите.
Ако така тогаш чуму деизнформациите со ВИ видеа и свашта? Па кабуки театер за рајата, дефокусирање од тоа дека тешка рецесија ни доаѓа и дека срањата/војнава ќе ја платиме сите ние што сме во финансискиот систем.
Рецесијава е вештачка. Еве и факти (не е ова мое мислење само сумиран и копиран текст што го најдов на нетов ) :

Иран не го затвори теснецот туку Лондон и кризата со храна која е започната нема да се појави се до септември.
Иран не постави мини. Ниту ракети, ниту блокади. Само едно предупредување. За 24 саата 61% од бродовите престанале да поминуваат. Стравот го затвори теснецот.

Не Техеран, не Пентагон. Лојд од Лондон. Најголемото осигурување за бродови во светот. Го укинаа осигурувањето за воен ризик. Без осигурување супертанкерите не пловат.
150+ танкера стојат. Потполно натоварени. Теснецот е легално отворен. Физички чист. Но во реалност потполно затворен.

Светот зборува за нафтата. Но вистинската приказна не е нафтата. Вистинската приказна е една молекула. И никој не зборува за тоа.

Таа молекула се вика амонијак. Без него половина свет не би имала храна. Не некогаш туку денес.

Амонијакот се произведува од Природен плин - амонијак - уреа. Уреата е најкористено ѓубриво на светот и 33% од глобалната трговија на ѓубриво поминува низ теснецот.

Катар Енерџи објавил : Не мораме да испорачаме, не можете нас да не тужите.

Тоа не го застанало само ЛНГ. Ги застанало и производството на уреа и амонијак, метанолот и петрохемијата. Најголемиот ЛНГ комплекс на светот работи со намален капацитет.

Проблемот е тајмингот. Сега е сезона на пролетното сеење. Фармерите низ светот купуваат ѓубриво.

Но пазарот има изгубено третина од глобалната понуда. Цената на уреа од 466 долари на 590 долари по тон. Во само неколку дена и тоа е почеток.

Просечна америчка фарма трошела предходно ѓубриво во вредност од 80 000 долари, сега 130 000 долари. Разликата од 50 000 долари за многу фарми значи банкрот.

Но оваа криза е невидлива. Нафтата поскапе денес и го гледаш тоа на пупа. Но ѓубривото ? Храната ќе поскапи за 6 месеци.

Затоа мнозинството луѓе нема никогаш да поврзат : Теснецот - ѓубриво -фармер - цена на храната. Во септември намирниците че бидат поскапи а луѓето нема да знаат зошто.

Моќните луѓе знаат една работа. Најопасните револуции не почнуваат на бојните полиња. Почнуваат на масата за јадење. Затоа што моментот кога луѓето сфаќаат зошто стануваат сиромашни менува све.

А приказната (?) или вистината ја знаеш со авионот што кружел саата врз израел што чекал најверојатно инфо и после тоа му ја здувал за Берлин ?
Наводно Биби тогаш бил повреден и барале болница и држава да го примат.

Со видеата муабетот беше што ни од бункер или од Берлин нема негово јавно обраќање туку сите наводни обраќања се АИ. Зеленко каде и да се криеше барем имаше јавни обраќања од време на време. Од овој скоро 2 недели нема ни трага ни глас. Башка војската им била у хаос заради немање горна структура и затоа америве преземале иницијатива во војнава а изнаелциве се повлекле.
Сакам да верувам дека е стварно рокнат што не ми се верува ама и сите овие работи некако многу ми се сомнителни.
Автоматски споено мислење:

Ако тролаш ок е. Ти верувам.
Имам направено преку 10000+ аи видеа и имам довлно разбирање. Можам да потврдам тие видеа се 1000000% Аи

Со оглед на ова што го пишуваш, подобро одмори си уште 15 дена. :)
Затоа ти продужи да се бламираш и да тресеш зелени. Треба да имаме некого на кого ќе покажуваме пример како не треба да размислува здраворазумно битие.

Откако ке станеме Јенки сум ги ебал и бугарите и грците шо ке мрдаат. Одма ке направиме анексија на пирин и егеј а нема да му се мислиме многу и за прохор пчински и излез на јонско море преку албанија. Тогаш европа ке се повикува на меѓународно право и ке бара разговори а ние ке и пуштиме некој попут Љупче Златев да им продава пуфки, да видат како е.
Само ти надевај се дека ако станеме нова американска држава американската влада ќе направи анексија на источниот и јужниот дел.Забораваш кој е газда на Америка истиот што ги даде тие окупирани делови за кои ти се надеваш дека ќе ни ги вратат назад.

Последно уредено:
Имам направено преку 10000+ аи видеа и имам довлно разбирање. Можам да потврдам тие видеа се 1000000% Аи
Па видеата се Аи, дали ти ме разбра што прашувам јас ?

Затоа ти продужи да се бламираш и да тресеш зелени. Треба да имаме некого на кого ќе покажуваме пример како не треба да размислува здраворазумно битие.
Не се лути, сакав да те чепнам само. :D

Не се лути, сакав да те чепнам само. :D
Добро што сакаш да се закачаш но мене на вакви политички теми од кои што ни зависи егзистенцијата од секој тип не ми е баш до зезање иако знам да пуштам некое меме .
А реално темава не е за некое наше небитно дебличе од политичарче што никој не го ферма туку за тие што ја кројат судбината на цел свет.
Башка никаде не реков дека готово тоа е факт што сум го прочитал. Го спомнав како теорија и затоа реков дека сакам од сите да чујам мислења.

Добро што сакаш да се закачаш но мене на вакви политички теми од кои што ни зависи егзистенцијата од секој тип не ми е баш до зезање иако знам да пуштам некое меме .
А реално темава не е за некое наше небитно дебличе од политичарче што никој не го ферма туку за тие што ја кројат судбината на цел свет.
Башка никаде не реков дека готово тоа е факт што сум го прочитал. Го спомнав како теорија и затоа реков дека сакам од сите да чујам мислења.
Не можеме ништо ние да направиме, немаме никакво влијание, може само да дискутираме тука.
Никој не не прашува нас.

Не можеме ништо ние да направиме, немаме никакво влијание, може само да дискутираме тука.
Никој не не прашува нас.
Епа шуќур што ме сфати дека само сакам дискусија да развијам. Повели изјаснисе со твоја теорија зошто Биби 2 недели го нема да даде еден брифинг доколку се е во ред со него.

Рецесијава е вештачка.
Реална е, во Европа е најизразена.
- се затвараат фабрики/фирми/цели индустрии
- се поголема невработеност
- инфлација која иде накај галопирачка
- итн

Ова е почнато пред Иран, со војната во Украина и уништувањето на енергетската инфраструктура на Европа. Со ова се доутепуваат.
САД не се до толку, ама со вакви цени на нафтата и кај нив ќе се дешаваат срања. Низ цел свет практично со разлики во интензитет, посебно пошто индустријата и трговијата ќе идат долу.
Автоматски споено мислење:

У све верувам ако има факти за тоа и у све се сомничам ако има нетипични работи.

За ова со Биби сумирав дека нешто нетипично се дешава особено што израелциве се повлекуваат а америве преземаат иницијатива. Нели на почетокот беше дека америка само стража ќе држи и за 2-3 дена ќе ја решат работата ?
Вака според тебе зошто се одложи работава ?
Не сум повикан, ама ај да се впуштам во муабет...

Како минува времево, станува појасно и попознато дека и „еј„ Џо и „нига„ Обама биле притискани од Биби да отпочнат напади врз Иран, секако во Израелска корист.

Се чини дека од последните американски циркузанти, саде Трампчо е доволно луд да почне војна во која САД не се „страна„ во судиорт, ама за атер на Биби (како и „пристиокот„ од епштајн-документите...). Познавачите велат дека Израел нема доволно капацитет за „ратување„ на долг рок против повеќекратно поголема земја, па затоа САД се „најдоа при рака„ и почнаа војна од која ни самите не знаат која цел треба да ја постигнат и затоа Трампчо менува ставови и најавува победа на секој пола саат...

Последно уредено:
Реална е, во Европа е најизразена.
- се затвараат фабрики/фирми/цели индустрии
- се поголема невработеност
- инфлација која иде накај галопирачка
- итн

Ова е почнато пред Иран, со војната во Украина и уништувањето на енергетската инфраструктура на Европа. Со ова се доутепуваат.
САД не се до толку, ама со вакви цени на нафтата и кај нив ќе се дешаваат срања. Низ цел свет практично со разлики во интензитет, посебно пошто индустријата и трговијата ќе идат долу.

Би те поправил само околу инфлацијата. Моментално, поточно цела 2025 и дел од 2024. Имаше контролирана инфлација. Средна инфлација имаше во 2022 и 2023. Галопирачка инфлација е онаа со над 50% и тн. Турција е пример за таква инфлација веќе неколку години. Европа имаше меѓу 5-15% инфлација 2022-2024

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom