Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Штом гаѓаат со JASSM проектили (далекудометни, скапи, нема многу), јасна е работата со иранското ПВО. Сеуште Америте и Израел гаѓаат оддалеку, не летаат над Иран, не користат глупи (евтини) бомби кои ги имаат многу повеќе на залиха.

Автоматски споено мислење:

Би те поправил само околу инфлацијата. Моментално, поточно цела 2025 и дел од 2024. Имаше контролирана инфлација. Средна инфлација имаше во 2022 и 2023. Галопирачка инфлација е онаа со над 50% и тн. Турција е пример за таква инфлација веќе неколку години. Европа имаше меѓу 5-15% инфлација 2022-2024
На мојот/нашиот стандард ми изгледа како галопирачка. :-/

На мојот/нашиот стандард ми изгледа како галопирачка. :-/

Знам. Суштината е Европа кр ти боли за нас. Тој во Германија полесно ќе се справи отколку кај нас. Ама јбг. Слава кокаини.

Тоа што ги предупреија, тоа и им го нападнаа. Армако па се спремаше да пумпа нафта преку другиот крај.

Smenija doktrina na vojuvanje. Kolku saka neka e jak Iran, voeno e daleku od SAD i nivnite sojuznici. I rabotata e ako ne mozis po magareto, mavas po samarot. Celta najverojatno im e da im nanesat dovolno steta na tie drzavi kade SAD imaat logistika, bazi i gi koristat za prelet , za da ovie im otkazat gostoprimstvo ili da im zabranat da ja koristat nivnata teritorija za napadi vrz Iran so sto mnogu ke im se namali prostorot za manevri na SAD od kade i so sto mozat da napagjaat. Isto so zatvoranjeto na prolazot, uste povekje zemji , posebno evropskite ke pocuvstvuvaat posledici, a so toa se nadevaat deka ke se zgolemi politickiot pritisok vrz SAD da prekinat so glupostite. Kolku ke im uspee, ke vidime.
Da sum Iran, kad je bal, nek je maskenbal, ke go blokirav i suetskiot kanal. Ke roknev nekolku brodovi vo najtesnoto, pa efektivno ne 20 % tuku 50 % od trgovijata ke ja blokirav. Ko ke gi zdoboli po djebot gragjanite, evropskite vladi ke bidat izlozeni na uste po pogolem pritisok doma za prekin na neprijatelstvata. Mozi prosecen evropeec ne go boli mnogu mnogu za tamu nekoj si civili vo picke si materine, ama mani gi po djepot, skrati mu lagodnost i standard, odma ke smenat ploca.
Da skratam, zborot mi bese djabe ke lupaat po voeni celi, mavaj po ekonomski, povekje ke gi zdoboli.
Da ne se povtorvam :toe:

Тоа што ги предупреија, тоа и им го нападнаа. Армако па се спремаше да пумпа нафта преку другиот крај.

Враќаат на државите преку чии територии идат нападите.

Од вчера се повеќе се говори дека маринците за кои се говореше веќе 1 ден се распоредени на она островото.
Но иако се таму не можат ништо да сменат во ситуацијава и фактички се во заложништво затоа што истите не можат да се извлечат од таму без да бидат цел на иранските сили.
Токму затоа и имаше бомбардирање на целиот тој крајбрежен појас..
Понатаму за оној носачот се говори дека е во близина на ДиегоГрасија со оштетуваљње и чека поправка, фактички коалицијата Епштајн врши напади без овие ресурси и прашање е кога би биле истите во функција.
Ако се покаже дека овие информации се вистинити Калигула ќе се најде во небрано.

Нобиот ајатолах бил геј, после Иран не чинел.
Прегледај го приврзокот 472516
Малку им беше што му убија син, мајка, татко, сестра внукаи... па уште и федер го праат јебига од Епштајн коалиција друго и не може да се очекува,
А еве нешто и за твоја возраст, па радувај се!

или

...ако се случи тоа ќе ми биде многу криво и жал за македонскиот народ како секогаш во историјата, ќе биде само една колатерална штета, со тоа што си го промени сопственото историско име на државата само за да влезе во НАТО.
Македонците не си сменија име, туку некој НАСИЛНО им смени име!
Би било добро работите да се именуваат со вистинско име,

Епа шуќур што ме сфати дека само сакам дискусија да развијам. Повели изјаснисе со твоја теорија зошто Биби 2 недели го нема да даде еден брифинг доколку се е во ред со него.
Му пукнал водењакот! (се шегуавм :pos: ама може и вистина ќе да е Израел е водечка земја во федролиберализмот )
Имаше шпекулации дека бил во групата (брат му и некој функционер кои загинаа) и веројатноста да бил ранет е многу голема, ама се тоа се само шпекулации, вистината ќе ја знаеме нешто подоцна.

Владе имаш грешка.
И Украина е воено многу позади РФ па гледаме дека не оди така.
Во случајов со Иран, водат егзистенцијална војна така да не би рекол дека овие би го победиле, освен во случај да се најде некој Црпе, а тоа е секогаш во игра.

@bijons , не знам што ти е чудно!
Имаше неуспешен референдум но и покрај тоа некој (се надевам заеш кој не Црпе тој е црпнат и само одработуваше) НАСИЛНО го смени името, затоа овие сега кои се на власт а активно учествуваа во направијата не преземаат ништо по тоа прашање.

Последно уредено:
Знам. Суштината е Европа кр ти боли за нас. Тој во Германија полесно ќе се справи отколку кај нас. Ама јбг. Слава кокаини.

Катар

Само гас трампери, ајатолахот е геј, кај и да е ќе се предаде
Јок, америте ко и по обичај ќе истурат што ќе истурат ќе прогласат победа и ќе си одат од кај што дошле.
И ко и во повеќето случаи кај што се умешале ќе остават поголем хаос .

Јок, америте ко и по обичај ќе истурат што ќе истурат ќе прогласат победа и ќе си одат од кај што дошле.
И ко и во повеќето случаи кај што се умешале ќе остават поголем хаос .
Ако си отидот од Блиски Исток толку ќе им биде...а на крај и граѓанска војна не им бега.

Според Ескобар циклусот на ескалација преминува на повисока скала.
По бомбањето на најголемото иранско наоѓалиште со плин Иран ветува дека ништо во регионот нема да биде поштедено, како и рафинеријата во Хаифа, по се изгледа во тек е исполнувањето на ветувањето.
Па со среќа нека е колапсот на белосветската економија!
Меѓу другото говори и за проблемите во БРИКС+ за кои наоѓа дека одговорна е Индија КСА и Емиратите, но погледнете самите па коментирајте можеби некој поинаку ќе инетрпретира,

Не беше тешко да се предвиди дека до овде ќе дојде. Фактички ова е потврда дека сме веќе во WW3, само не е неконтролирано како у историјата. Додека САД не го осети економскиот удар од пропаста на петро-доларот ќе биде релативно мирно и после тоа следи хаос.

Реална е, во Европа е најизразена.
- се затвараат фабрики/фирми/цели индустрии
- се поголема невработеност
- инфлација која иде накај галопирачка
- итн

Ова е почнато пред Иран, со војната во Украина и уништувањето на енергетската инфраструктура на Европа. Со ова се доутепуваат.
САД не се до толку, ама со вакви цени на нафтата и кај нив ќе се дешаваат срања. Низ цел свет практично со разлики во интензитет, посебно пошто индустријата и трговијата ќе идат долу.

Реално секоја рецесија е вештачка затоа што е предизвикана од човекот. Рецесија и недостаток кога ќе има заради планетарни катастрофи, само таа ќе биде природна.

Реално секоја рецесија е вештачка затоа што е предизвикана од човекот. Рецесија и недостаток кога ќе има заради планетарни катастрофи, само таа ќе биде природна.
Tim Eric GIF by EsZ  Giphy World

Не беше тешко да се предвиди дека до овде ќе дојде. Фактички ова е потврда дека сме веќе во WW3, само не е неконтролирано како у историјата. Додека САД не го осети економскиот удар од пропаста на петро-доларот ќе биде релативно мирно и после тоа следи хаос.
Нема никаква предикција, се оди по план.
Рано е за WW3 ама по се изгледа кон таму се оди, само треба уште некој актер да се приклучи па да сме таму.

Па и WW2 устфари почна сс напад на Абисинију и Манџурију, званично бидна глобална сс напад на Полску и Перл Харбор. Само ск Украјна и Иран су првите, за званично ваљда ке почекамо.

Колко смо глупи како цивилизација, место да ратуемо протиф некои терминатори или елиенофци, ми меѓу себе се уништимо.

И после некој ке ми каже религија е добра стфар.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom