Не бе брат ми тураше ствари што не сум ги кажал. Како и зошто да бранам став што не е мој? Ти си намислил дека јас нешто мислам, иако јас веќе го имам пишано спротивното. Вие се пцуете секојдневно русофили на американски, па одм етикета ми стави. Јас сум скроз лабав, но сум анти-шеријат, па кој сака нека стој зад истиот.
Проблемот е овие што коментираат цело време за политика, ги гледаат работите црно-бело. Да Америка ги еба Сирија, Либан, но ги еба и Иран на времето. Заборавате дека и исламистиве ги донесоа они. Ако Америка еднаш била во криво, не значи дека секогаш се на лошата страна. Еве во овој пример имаме страна што се залага за секуларна држава и друга страна кои се исламисти. Секој разумен човек би ги поддржал првите, не е битно Русија или Америка на која страна се.
Значи до сега ги ебеле ама им се здожалило сега па решиле да не го прават тоа повторно? Вистина геоплотикава базирана на човечка емпатија им е.
„Америка ги ебела Сирија, Либан, Иран… ги донела исламистите… ама во конкретниов случај е на страната што се залага за секуларна држава, па затоа се во право.“
Твојата теза е дека актер кој систематски креирал хаос и инсталирал исламисти одеднаш работи од морални причини. Тоа е логички невозможно. Посебно сега со Трамп ехееееее
Државите немаат емпатија, имаат интерес.
Во оваа ситуација интересот им се поклопува со секуларна страна — тоа е сè.
Тоа што пропагандната машинерија одлично работи…
Не нив не ги боли кур за Иран, само за нивните интереси. И така овие држави се усвет од Америка, ништо не им влијае каква идеологија имаат. Но исламистите во никој случај не може да бидат добри. Они на "среќа" ја поддржуваат подобрата страна. Тоа што Русија беше со Асад, а овие со исламистите, не ги прави Русите секогаш на вистината страна. И Путин ги користи мороните, не дека го заболе цеф и него, ако може и по смена на власт би бил со Иран. Не е се црно-бело, добро и зло како вие што гледате.
Па добро утро. Гео политика која веќе векови се практикува. Ете го Пакистан кај што бетер и од Иран се. Па не гледам да пишувате жалопојки.
Ама океј. Моментално пикот е на Иран.
Можеби Иран треба сам да си расчисти? Бидејќи еднаш веќе беше делувано од надвор па еве како се одвива. Слично како и дузина други земји кои некој друг им наложува што да прави.
Круцијално е за една држава да може да си ја брани својата независност и сувереност. Штом тој сегмент недостасува тоа веќе не е држава. Што и во практика го имате. Доведува до распад систем.
Прашање само Афганистан и Ирак се помалце исламистички моментано или да?
Многу демократско либерални прдежи говорат дека слободите на човекот се поважни од сувереноста и незавиноста. Е тука е нитното бидејќи без второво тогаш државата или општеството престснува да функционира во тој случај. Безброј пати е докажно дека без сувереност-> распад систем, надворешна контрола. Но и без слобода на поединецот се доведува до опресија и нестабилност. Па сега прашањето е узурпирање на сувереноста или тврдата рака на државата. Без разлика дали е во случајов исламска или претходно социјалистичка во другите земји. Без сувереност на една земја, неможе таа преку своите структури и примена на сила да воспостави ред во едно општество. Преку кој човекот ќе може да ја искаже својата воља и да живее во еден систем наречен држава. Во случјаов во племенски заедници ги вратија уредувањата на Либија, Сирија, Афганистњн, Ирак и тн. Поради онеспосубувањето на државите да ја одбранат својата држваност. Во случајов од надворешен агресор и внатрешни вана би трансформери, педери и несфати кои мислат дека во Германија се. Патем ела дојди и во Германија наруши ја сувереноста оа ќе видиш како државниот апарат ќе те избрише од матична листа на родени. Никогаш слободите на човекот нема да можат да бидат над државниот апарат. Секија силна држава на прво место им е сувереноста. Се друго е е квази или банана држава. Како пример Јордан, Оман и такви бутур исто така исламски држави ама бидејќи се потчинети на добро познати актери не се буцкаат многу многу. Да не заборавиме Катар и С.Арабија што прават со човековите права. Ах бе.
ти успеа за две реченици да ме убедиш дека не си проблемот ти, туку читачката способност.
Контрираш нешто што го кажувам и ти сам го повторуваш — само со 30% повеќе зборови и 70% помалку смисла.
ти повторуваш буквално 90% од тоа што и јас го кажав:
— дека државите немаат морал, туку интереси,
— дека исламистите се зло,
— дека Америка не работи по идеологија,
— дека Русија и САД поддржуваат кого сакаат кога им одговара.
Значи ние НЕ расправаме ти ми ја прераскажуваш мојата позиција како да е твоја.
Разликата е само што јас додавам уште една очигледна работа:
кога еднаш ќе ти ја скршат сувереноста (Иран 1953, Либија, Ирак, Сирија, Авганистан), државата престанува да функционира и се враќа во племенски режим. Тоа го гледаме со децении.
Пакистан е полош од Иран? Точно.
Зошто нема жалопојки?
Затоа што е нуклеарен и под чадорот на САД — интерес, не морал. Класика.
Афганистан, Ирак – се поисламистички денес?
Да. Тоа е директен резултат на истите тие “хуманитарни“ интервенции што ти ги романтизираш.
Затоа и велам
или државата сама си расчистува,
или добиваш Либија 2.0, Ирак 2.0, Сирија 2.0.
И не знам каде точно ти прочита дека ‘вие гледате црно-бело’, кога буквално велам дека и едната и другата страна злоупотребуваат кога ќе им се укаже шанса.
Така да ние немаме спротивно мислење.
Ти само се расправаш со верзија од мене што си ја измисли сам.
Епа зашто тогаш ја поддржуваш власта во Иран која е поставена токму од нив?
Кај сум пишувал жалопојки? И во Пакистан и во Сирија и во Иран и секаде сум против исламистите. За жал за Пакистан и останати куротресини од држави не ни има надеж. Во Иран има еден куп што се бунат уште пред западот да почне да ги поддржува.
Па и ние бевме против промена на името, па не излезе пола држава на бунт, зашто власта апсеше. Така и овде, ги апсат и тепаат, нормално нема сите да излезат. Впрочем гајле ми е дали и мнозинство поддржува. Калифати и шеријат не треба да постојат никаде.
Види гледам тоа што ти одговара го коментираш. Погоемиот дел веројатно се согласи а тој е многу побитен од тоа што ти мислиш и напиша.
Ирак, Сирија, Либан, С.Арабија, Катар, Јордан. Ете без Пакистан не биле за спасување. Ама Иран бил.
Не е тоа суштината. Пакистан поседува нјукс и поради тоа не ти верглаат да мислиш дека во Пакистан се женеле на 11 годишни. С. Арабија, Катар, Ирак, Сирија и тн се под капа на Сад и поради тоа нема многу да се вергла за нив.
Ах бре.
Самиот се побиваш со тоа дека еднаш ги донесле на власт. Па сега сакале да ги симнат. Нема што тука да дебатираме.
На прашања што ти поставив не одговараш.
Леле ги тепале. Па со оружје кога излагаш да не сакаш да ти го мазнат? Очигледен обид да ги радикализираат масите. Сепак преслаба подршка. И не верувам дека нешто ќе се смени без копнена операција од Сад и демократскиот свет.
Сега за мене зошто подржувам или не подржувам надворешни вмешувања во внатрешните работи на една земја. Како прво не живеам во тие земји. Второ надворешните интервенции секогаш доведуваат до распад на тие земји(Сирија,Либан, Јемен, Украина, Србија и тн) или во друг случај не доведуваат некакви измени(Афганистан,Ирак, Иран, Виетнам).
Тоа флексање на моќта на Сад и нивните придобивки од окупација на погоре наведениве земји неможе некој трет да го проададе како борба за слобода и слични приказни.
Исто како што се пишува за комунистичката Кина и тоталитарното општество таму, слично се работи и на други земји.
Не филмот е многу јасен таму. Како на Сад и Израел му одговара така. На постарите генерации не им одговараа други секуларци ама биле диктатори па ги тргаа. Дури и подежуваа свои муџи таму кои ги донесоа на власт. Сега па да другиве не биле по тој терк па ќе ги тргаме и така.
Истиог филм и за Русија се трасираше. И за Кина.
Разликата е само во изговорот.
Интересно е што повторно поставуваш обвинение кое не кореспондира со ниту една моја реченица.
Да ‘ќ”ја поддржувам власта во Иран”, според твоето читање, би требало барем еднаш експлицитно да го имам напишано тоа.
Но нема такво тврдење.
Постои само твојата претпоставка, базирана на тоа што читаш полуредови, а не аргументи.
во еден момент велиш дека Америка ги довела исламистите, во друг момент дека сака да ги симне, а во трет дека тоа не е црно-бело.
Тие три позиции меѓусебно се поништуваат.
Не бе другар ти мислиш нешто јас дека мислам и џабе пишувам, стварно си бот. Ми тураш ствари што ги пишал некој либтард на твитер како мои мисли, иако никогаш ништо приближно не сум пишал. Нема поента да дискутирам со вакви ко тебе, со вистински бот има попродуктивна дискусија.
Во Сирија исламистите се лоши ама иранскиве биле топ... Уживај.
Се опиша самиот себе си.
Во шахот, коњот е најдобра фигура, ама само ако играш монопол.
Логика има ама во паралелна вселена каде геополитиката е season 5 на некој серијал што го гледал некој друг, па ти само погаѓаш од трејлер.
Поздрав и секое добро.
Интересно е што ме обвинуваш дека ти припишувам мислења, додека ти со цела сигурност ми припишуваш став што не постои ниту во една моја реченица.
Тоа е прекрасен парадокс: во обид да ме демантираш, единственото што успеваш е да го потврдиш начинот на кој функционира твоето читање не го гледаш текстот, туку претпоставката што сакаш да ја слушнеш.
Тврдиш дека ти додавам туѓи идеи, а потоа сам си додаваш мои.
Препрочитај со ладна глава, ќе видиш кој правел така.
Со ладна глава ти реплицирам цело време. Од правен концепт ти одговорив. Од геополитички исто така.
Твоите одговори беа делумни на сегменти кои ти одговараат. При тоа тоа лаичко лепење етикети во ниеден пост немаше.
Говори кој е вжештена глава.
Завршена дискусија и секое добро.
Ладно ти одговарам, жешко реагираш.
Јас аргументи давам, ти избираш што ќе игнорираш.
Така дискусија нема — само замислен противник.
Завршено.
Не бе брат ми тураше ствари што не сум ги кажал. Како и зошто да бранам став што не е мој? Ти си намислил дека јас нешто мислам, иако јас веќе го имам пишано спротивното. Вие се пцуете секојдневно русофили на американски, па одм етикета ми стави. Јас сум скроз лабав, но сум анти-шеријат, па кој сака нека стој зад истиот.
Викаш дека ти припишувам мислења, а цело време се браниш од став што го немам кажано.
Тоа не е мој проблем — тоа е твоја претпоставка.