Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Во Сирија исламистите се лоши ама иранскиве биле топ... Уживај.
Ти навистина не ја гледаш иронијата овде?
Знаеш кој ги донесе исламистите во Иран? Мора да знаеш. Знаеш кој ги донесе исламистите во Сирија, Либија, Ирак, сите секуларни држави претходно?

Ако знаеш дека САД стојат позади тие срања, со која логика очекуваш дека сега ќе вратат секуларна власт во Иран?
И да се разбереме, САД тоа го прават заради интереси и грабање на ресурсите (фосилни горива примарно). Тоа е примарната цел во Иран, се разбира покрај други цели истовремено. Но во никој случај нема да се грижат за луѓето во Иран, тоа е веќе видено во сите нивни вакви уништувања држави.
Автоматски споено мислење:

Венс е као добар џандар, си играат лош џандар добар џандар... Трамп нормално е лошиот џандар.
Инаку ова е релативен знак дека државниот удар слабо им иде.

Ванчо сместо породилно ќе извај :) :) :)
Абе билмез, ај одјeби. Колку пати треба да ти се каже да ме извадиш од уста?

Последно уредено:
Абе билмез, ај одјeби. Колку пати треба да ти се каже да ме извадиш од уста?

giphy.gif

Декстерче, океј е ова што го напиша кога веќе се работи за религиските слободи, ама сега мислам дека веќе е касно за се...Веќе отиде работата во правец во кој нема враќање....

Паралелно со воената реторика, постои активен, иако кревок, дипломатски канал помеѓу двете земји. Иранскиот министер за надворешни работи, Абас Аракчи, потврди дека комуникацијата со специјалниот пратеник на САД, Стив Виткоф, е отворена и дека се разменуваат пораки. Оваа двојна стратегија на Министерството за надворешни работи на Иран сугерира дека режимот очајно бара излез преку преговори за да избегне тотален колапс или директен воен судир. Подготвеноста за дијалог, и покрај обвинувањата кон Вашингтон за поттикнување на немирите, покажува дека економските санкции и внатрешниот притисок ја довеле власта до точка на прекршување.

Извини, ти им веруваш на САД кога станува збор за било какви "преговори" пред почеток на нови крвопролевања ?

Помниш ли што наводно правеа САД во јуни 2025 пред да почнат да го бомбардираат Иран ?

Еве да те потсетам: се преправаа дека преговараат.

Исто како што и на 1 септември 1939 полскиот амбасадор во Германија отишол во посета на Адолф Хитлер за да преговараат за мирно решение за Данциг, претставниците на Хитлер го информирале дека фирерот моментално разговара на телефон, па потоа ќе го прими. А телефонскиот повик бил упатен кон војската со наредба за да ја нападнат Полска. Па ајде ќе преговараме подоцна.

Дај почни да се однесуваш како да демек разбираш по нешто, ова не е дамнешна историја, има помалку од 8 (ОСУМ) месеци од кога САД "преговараа" со Иран, за во меѓувреме да го нападнат.

Па нели велеа дека го срамниле Иран со земја, дека нема никогаш повторно да претставува воена закана ?

Што се смени во меѓувреме за повторно да праќаат бомбардери и да го напаѓаат повторно Иран ?

Ако велиш дека им веруваш на американците за било што, тогаш имаш две можни објаснувања: или си незрел за да дискутираш меѓународна политика, или си едноставно глуп или наивен.

Извини, ти им веруваш на САД кога станува збор за било какви "преговори" пред почеток на нови крвопролевања ?
Декстер, пренесувањето со таа вест НЕ ЗНАЧИ дека се согласувам со таа вест, така да океј е брат...Никаде јас не напишав дека САД си стојат на договореното..Исто како и доста други велесили што не си стојат...На пример, една велесила имаше писмен договор постигнато со Украина дека ако Украина и ги предаде боевите глави дека таа ќе ја брани, и како ја брани, човек да позавиди...

Што се смени во меѓувреме за повторно да праќаат бомбардери и да го напаѓаат повторно Иран ?
Видоа ваљда шанса да го направат она што го посакуваат. А тоа е да го симнат ајатолахот од власт, и искористуваат гужва со протестите....

Ако велиш дека им веруваш на американците за било што, тогаш имаш две можни објаснувања: или си незрел за да дискутираш меѓународна политика, или си едноставно глуп или наивен.
Или сите три?
Но можеби овојпат конечно Америте ќе направат добро дело? Дефиниција на лудост е да ги правиш истите постапки (грешки) повторно и повторно, и да очекуваш поинаков исход (кажано од некој лик што се одзивал на Ајнштајн).

Декстер, пренесувањето со таа вест НЕ ЗНАЧИ дека се согласувам со таа вест, така да океј е...

Ама и` обрнуваш внимание и со тоа и даваш на релевантност. Тоа можеби ќе беше разбирливо во јуни 2025, но сега во јануари 2026 зборот на американски дипломат не вреди ни пет пари.

Видоа ваљда шанса да го направат она што го посакуваат. А тоа е да го симнат ајатолахот од власт, и искористуваат гужва со протестите....

Нека го соборат, ете ти пишав дека ги има над 100 (СТОТИНА) ајатоласи во Иран, од кои баш најстариот ако поживее токму оваа 2026 година ќе наполни 100 (СТО) години.

Ќе отстранат еден религиски фанатик, ќе дојде друг религиски фанатик на негово место.

Ако знаеш некои основни факти за Иранската Револуција од 1978-1979 година, би знаел дека ајатолахот Хомеини воопшто не ни беше присутен во Иран кога се случи револуцијата. Тоа говори дека не мора да биде присутен лично за неговиот збор да биде закон, освен ако вооружените сили на Иран одлучат така, а не тие кои протестираат низ улиците.

Еве ти ја мапата на држави со најголеми резерви на сирова нафта во светот според извори на ЦИА од 2013 година.

Државите означени со најтемни бои имаат најмногу резерви. Доколку знаеш да се снајдеш на мапа на светот и знаеш која држава каде е на мапата, можеби ќе разбереш како и зошто американците и Израелците се толку воено расположени.

Oil_Reserves.png

Или сите три?
Но можеби овојпат конечно Америте ќе направат добро дело? Дефиниција на лудост е да ги правиш истите постапки (грешки) повторно и повторно, и да очекуваш поинаков исход (кажано од некој лик што се одзивал на Ајнштајн).

Проблемот со санкциите е горе-долу ист како и проблемот на социјализмот: порано или подоцна комунистите ќе останат без туѓи пари, паралелно со ова порано или порано тие кои воведуваат секакви санкции порано или подоцна ќе останат без нови санкции.

Иран си има домашни проблеми, санкциите се најмалиот проблем.

Останува ладните глави да превладеат во Иран и протестирачите да чекаат некои подобри времиња кога нивните постапки нема да послужат како катализатор за помагање на надворешните непријатели во уништувањето на Иран, а вооружените сили да бидат на готовс за нови крвопролевања предизвикани од надвор.

Последно уредено:

Не ама на среќа биле Американциве сега заинтересирани за уривање на исламскиов режим.

Што среќа ќе беше ова бе во секоја пиздарија да си вмешан. Најсреќна земја на планетава нема грешка.

Нека го соборат, ете ти пишав дека ги има над 100 (СТОТИНА) ајатоласи во Иран, од кои баш најстариот ако поживее токму оваа 2026 година ќе наполни 100 (СТО) години.
Не. Не си во право. Нема над 100. Во Иран има 10 - 15 ајатоласи, од кои 1 е Врховен ајатолах, а има 4-5 наречени големи Ајатоласи или узми, кои во случај на смрт на Врховниот се одржува избор на нов Врховен ајатолах, а со оглед на досега утврдените практики новиот ајатолах го бира стариот (нешто како тестамент) што заминува, и тоа пред Совет... Другите се свештеници, не се ајатоласи, туку се оџи муџтахиди итн... Така да нема 100 туку 15.
Ако знаеш некои основни факти за Исламската револуција во Иран од 1979 година, би знаел дека ајатолахот Хомеини воопшто не ни беше присутен во Иран кога се случи револуцијата. Тоа говори дека не мора да биде присутен лично за неговиот збор да биде закон, освен ако вооружените сили на Иран одлучат така, а не тие кои протестираат низ улиците.
Па и Хитлер не бил во Сталинград бре. Јасно ни е дека В.ајатолахот е тој што е алфа и омега во Иранското општество.
Државите означени со најтемна боја имаат најмногу резерви. Доколку знаеш да се снајдеш на мапа на светот и знаеш која држава каде е на мапата, можеби ќе разбереш како и зошто американците и Израелците се толку воено расположени.
Оу се извинувам господине Фернандо Магелан,не ве препознав, ние другите овде присутни, не знајме мапа што е, уу скраја да е, а камоли пак нафта...Ама среќа што те имаме тебе тука, почестени сме од вашата присутност на форумов, да ни објасниш, оти нас не ни текнува.. Богатство си...Браво....Не ни имаше текнато дека Америка војува за нафта...Америка кога ќе ослободи некоја земја од режим, кога ќе види дека има нафта, го враќа одма режимот...

Што е до мене..
Путуј игумане и не брини за земљу Србију..

Ама нема да те блокнам. Не заслужуваш да бидеш во таа канта кај тој џган. Еве едноставно нема да ти реплицирам повеќе.

Живели
И сериозно не ми одговори зошто си влезен у Не сум ја муд ?
Ако ти е овде фрка пиши у пп.

Псај оп им прави на буљашите :icon_lol:
Фолс флег операција да мислат дека нашите редови се распаѓаат а Птицата ќе го шитнеме како Мадуро :pos:

Да не се тригне некој.
Вообичаено истите сурати.
Минатата година.

Чакшто вечнава лезбејка Грехам цмизди дека им го ништат европскиот Исис од време на време.

Dude јас повлеков паралела меѓу тебе и Јуже само за тоа дека сте двајцата проеврејски настроени и дека нзс-то не само кај вас двајца туку кај секого што се преселил у САД е дека по автоматизам мора да ги брани Израел и евреите. Еве сегда дознав дека не си у САД но предходно живееше таму ако не се лажам.
Не сум проеврејски настроен, само не се согласувам со теоријата дека евреите стојат зад секое зло. Не би пишувал повеќе за тоа овде за да не ја разводниме темава, можеме на друга тема. Никогаш не сум живеел во САД, грешка си :D

Мене исто така што Цобе, ти и останатите ме ставате на иста страна со Ванлок е само заради заедничките антиеврејски ставови. Јас си кажав дека 4 пати сменив страна во Украина од 2014 до денес. Сега дури сум повеќе анти ЕУ и и ги сожалувам глупине Украинци отколку што навивам за Русите.
Тоа што си менувал ставови искрено го ценам и почитувам. Човек што стои на истото цел живот е завршена приказна. Јас сум сега малку повозрасен, кога ќе погледнам 20 години наназад, сум променил некои 80% од ставовите и мислењата. Човекот учи додека е жив, се менува, има нови гледишта. Никаде не тврдам дека сум експерт или дека сум во право. Оставам простор да Ванлок е во право дека по евентуална промена на режимот, Израел и САД би го распарчиле Иран, ако е тоа поентата. Нема да биде прв пат да не сум во право. Сепак, моето мислење е дека до тоа нема да дојде, и секако мојот став дека од шеријат подолу нема, си останува. И смртта е подобра од шеријат.

За Венецуела тоа што ме спомна во другата тема, се уште ништо не сум пишал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom