Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Gorivni kjelii, aka fuel cells, se za iskoristuvanje na vodorod za generiranje na elektrichna energija, a ne za proizvodstvo na vodorod.

Vodorod se pravi so elektroliza (elektrolizatori ili kako i da se vikaat na makedonski) ili reformiranje na metan / gas.

Ne sum gledal skoro, ama kapacitetite vo Evropa se mali, daleku od toa da napravat znachajna zamena na uvozot na fosilni goriva.

Edit - sho ti e ks, konjski sili? :D ili kw trebashe da bide?
Koga kje bide MW ili GW, togash e relevantno.
Не заебавај дека горивните ќелии се за искористување на водород тоа прв пат читам. Целиот водород произведен во Европа е од електролиза, а не од метан бидејќи нема. Од метан доаѓа катарскиот водород и тоа е многу гнасна технологија и многу опасна и затоа таму индијци, пакистанци и останата багра ја работи. Се шират капацитетите и се во стотици милиони литри што значи за неколку години цела ЕУ ќе можи да користи водород барем според проектираните капацитети за производство ако се изградат сите, а дел од водородот се добива и од одредени индустрии како нус продукт. Што ќе правиш со MW,GW во возила ајде објасни ми? Јас мислев на возила кога напишав коњски сили (kW*1.36).

Не заебавај дека горивните ќелии се за искористување на водород тоа прв пат читам. Целиот водород произведен во Европа е од електролиза, а не од метан бидејќи нема. Од метан доаѓа катарскиот водород и тоа е многу гнасна технологија и многу опасна и затоа таму индијци, пакистанци и останата багра ја работи. Се шират капацитетите и се во стотици милиони литри што значи за неколку години цела ЕУ ќе можи да користи водород барем според проектираните капацитети за производство ако се изградат сите, а дел од водородот се добива и од одредени индустрии како нус продукт. Што ќе правиш со MW,GW во возила ајде објасни ми? Јас мислев на возила кога напишав коњски сили (kW*1.36).
:tapp::facepalm::popce:

6128.jpg

Daj napisi ni povekje za ova, kapaciteti, milioni litri, nus produkti, avto industrija...kaj da procitame

Експерти како тебе одма со АИ ќе проверат ама добро важно дека тука пишува дека се добива од природен гас што не е точно бидејќи исти вакви погони имаш во Катар и од таму се увезува како готов продукт.

Не е рентабилен хидрогенот затоа нема да биде ништо од него. Многу кошта да се добие.

Значи, возови носат нафта од Иран до Кина.
Потоа, не било само возови туку и танкери носеле.
Следно, Кинески танкери товареле, ама ќе праќале и морнарица да ги штити од Американците.

Меѓутоа најпрво беше дека Кина продавала нафта.

@kano , да не те фати некој Ванлоски вирус?

Значи, возови носат нафта од Иран до Кина.
Потоа, не било само возови туку и танкери носеле.
Следно, Кинески танкери товареле, ама ќе праќале и морнарица да ги штити од Американците.

Меѓутоа најпрво беше дека Кина продавала нафта.

@kano , да не те фати некој Ванлоски вирус?

koj del ne ti e jasen?

Back
На врв Bottom