Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
*** го погледнува идентитетот на соговорникот и со недоверба продолжува *** :unsure:

Тајната ахем иранска воена доктрина за да останат живи и да не капитулираат а со што на некој начин и ќе победат:
Војна на истрошување, целта е да останат на ноги подолго од противниците. Како што тоа сега Русите го прават во Украина против истите САД (плус вазалите).

Трамп само што изјави ~14 дена војна наместо планираните 4. Со ова логистиката значително им се комплицира. Војната што ја водат е исклучиво со авијација, нема пешадиски елемент освен евенуалните платеници уфрлени преку Курдистан, можеби долу југоисточно кај Балочистан. Во моментов најпресудна работа е кога ќе успеат да ја супресираат иранската ПВО. Тогаш почнува користење на краткодометни глајдинг бомби кои би биле гејмчејнџер за педосатанистите, пардон за САД/Израел (а наскоро и ЕУ). Освен тоа тогаш ќе можат да ги ловат подвижните ракетни лансери, сега не можат.

Иранската цел е дијаметрално спротивна: Што подолго зачувување на функционална ПВО, за лансирните платформи да можат непречено да функционираат. Муниција имаат они и за многу многу подолга војна од тие 14 дена. Проблемот им е ПВО-то да остане како заштита од авијацијата на САД/Израел. Другото само ќе си дојде по себе, сѐ додека имаат активно ПВО времето работи за нив.

Зошто останување активни во одбрана е победа за Иран?
Затоа што противниците ќе видат ќе невидат ќе мора да бараат примирје кога ќе им снема далекудометни средства (наведувани проектили), ги немаат многу... А истовремено трпат големи штети од иранските далекудометни средства (кои иранците ги имаат многи).

Секое сценарио во кое Иран ги задржува: Независноста, технологијата за далекудометни проектили, тоа е победа за Иран. Дури и ако (макар јавно) се откажат од развивање нуклеарно оружје. Што сега нема да се случи, или ќе изгубат и ќе бидат балканизирани/распаднати на делови... Или ќе преживеат и кај да е ќе имаат нуклеарно оружје.

Дали ова е доволно разбирливо за вас господине @Marquess ?
Ти благодарам на исцрпниот одговор господин Ванлок.
Ако добро ве разбрав ваше мислење е дека макар останал 1 иранец на таа пустелија кај што виреат они(а и вие) ќе рачунаат дека победиле.
Дали добро ве разбрав?

Последно уредено:
Да те поправам....окултна олигархија која владее со Колективниот Запад + Протестантите + евереите и сите се надеваат и работат на тоа дека месијата ќе слезе на земјава после све ова.
2030 год е дедлајнот до кога треба да завршат со сите работи.
Секако на просечниот прост европеец и северноамериканец тоа му беше представено како некоја нова зелена агенда.
Таман им го измерија и сеуште им го мерат мозокот колку се зелени.

Не сум видел нешто „веродостојно“ од типот „ние Кина/РФ овде при полна свест изјавуваме дека...“ :)
Но серизоно, нема ни да видиме такво нешто. А сигурно добиваат. Иран преку Русите испрати горе нов сателит пред многу скоро, ваљда како за изговор да имаат.
Ако е оперативен и еден сателит е доволен за Блискиот исток да го покрие.
Кинезите имаат преку 40 фул оперативни сателити за мирнодопски цели, плус Русите околу 20.
Координатите можат да бидат со точност од неколку дециметри, дури и за движечки објекти. За статични до сантиметар.
Лесно се определуваат координати во денешно време. Инаку најголемиот стручњак за GNSS технологија во поново време, беше од Иран, покојниот Џавад.
Така да нема бегање, спасот е да не си на нишан.

Маченик. Интересно.
Исто ко вашана зеленика што си го сметате за маченик додека шмрка бело и краде милиони.
Автоматски споено мислење:

Изворот дека е ликвидиран е од Израел, а ретко кога сервисираат неточни информации.
А неретко кога лажат и манипулираат.

Ти благодарам на исрцпниот одговор господин Ванлок.
Ако добро ве разбрав ваше мислење е дека макар останал 1 иранец на таа пустелија кај што виреат они(а и вие) ќе рачунаат дека победиле.
Дали добро ве разбрав?
Господине Маркес, обидите за иронија и сарказам/мајтап на страна: Сѐ додека Иран имаат активен ПВО, нема многу Иранци да гинат... Потоа? All bets are off. Земи ги Газа/Либан за репер, само х10 побрутално.

Притоа да се земе во обзир и дека и Иранците имаат неколку прилично брутални оружја во репертоарот, плус и такви со многу поголем домет. Да спомнеме само дека и Бoндcтил е на граница на дометот - како илустрација на бројот на базите кои се во домет, а повеќе од сигурно не се бранети од ПВО а би имале прилично кратко време за предупредување (и евакуација) ако бидат нападнати.

Потоа нешто уште поопасно за западните: Иран може економски сите арапски вазали да ги помножи со нула во рок од неколку часови. Да направи таква штета на рафинериите и нафтените извори да цела планета биде во тешка економска криза барем една деценија. Скраја да е, ама можат. Ако решат... Е сега секој може да се праша: Ако се пред пораз, ќе се либат да го направат тоа?
Прашањето е реторичко.

Почнувањето на војнава е тежок бринкманшип и коцкање. Има милион начини како работите да се сјебат неповратно и многу. И само малку можни сценарија каде западните глатко добиваат победа. Скроз неразумна одлука да се води оваа војна, настрана морал и етика. Логички е неразумно.
Автоматски споено мислење:

Најпосле: Колку и Иранци да изгинат во војнава - повеќе ќе изгинат ако истата ја изгубат и западните им приредат балканизација. Таму има десетици народи и куп разни вери. Тоа кога мocад ќе почне да сее хаос? Ќе биде хорор многу полош од сите други „демократизации“ што ги испонаправија западните (Либија, Ирак, Југославија, Сирија, итн).

Јас секогаш сум ги подржувал Израел но не сакам да верувам дека освен Америка они дтојат и позади Путин и Кина, зарем е можно такво влијание да имаат, и дали тоа ќе има крај.
Испаѓа хитлер бил пред времето.

Мислам дека израелциве највеќе ги боли статуата на оној Баал што ја палеа иранците. А и овие што навиваат за Израел и САД уствари навиваат за обожавачите на некои како Баал, јбг.

Иранците соборија некој вид на летало, не се знае уште дали е авион или некој поголем дрон, али кога падна експлозијата беше силна.

Taka de, za vecniot neprebol tvoj, Erdogan.
I sega Izrael se losite vo momentot oti go napagjjat Iran ( losi se taka ? ) ama ako ja napadnat Turcija togas i nema da se tolku losi.
Ubavo te sfativ ili propustiv nesto ?

Владе политика е, нема добри-лоши, има добри или лоши потези гледано од едно стојалиште. Што е добро за Палестинците е лошо за Евреите на пример. Ако сакаш конкретен одговор мој личен тоа е следниов: Да не барам наназад мислења, јас бев проасад и моќна шиитска оска ради две причини, баланс и затоа што сметам дека се помалото зло. Не ме терај да објаснувам зошто помало зло тоа е друга тема. Во идеално сценарио, падот на иранскиот режим ако веќе требало да се случи би се случило по падот на режимите во Турција и Катар откога Иран ќе ја завршеа работата на балансирање. Не знам колку пати имам кажано дека тој двоец е последниот бастион на сунитскиот ислам на државно ниво. Не дека ќе пропадне како вера туку драстично ќе се намали политичката моќ и влијание. За некој што не прати ситуација на Блиски Исток, она што се случи во 2017 кога симултантно Египет, ОАЕ, Бахреин и Саудиска Арабија му лупнаа вето на Катар поради пази финансирање на исламски радикализам би звучело како луд јебе збуњеног или магарето му се смеело на зајакот дека имал големи уши. Или ваквите вести на пример:

https://thearabweekly.com/authoriti...n the,Qatari-owned business or establishments.

Или ваквите изјави:

но тие држави се тргнати на пат без враќање.
За мене надворешен непријател број еден на Македонија е Турција (оваа сегашнава ердоганова не таа од пред 30 години), ова 100 пати сум го објаснувал дури и кога некои се смееја пред да дојде оваа наезда на турчишта. Да го објаснувам пак па на тебе посебно немам намера, ако не сфати од 20 обиди нема да сфатиш ни од 21виот. За жал како што пиша и Инглориус кога си во позиција на Нетанјаху приоритетите се други и излезе вака како што излезе. И да, ако го утепаа султанот, човекот кој радикално ми исламизира и ми бута шиптaраана турска во Македонија, (и тука поштеди ме од муабетот ама зошто ние сме дозволиле, објаснето ти е и тоа) тогаш да, немаше да бидат толку лоши. За нас како Македонија. Од таа позиција. Е сега за тебе не е тоа така и освен ако не си торбеш не сфатив зошто, а и не мора да сфатам. Ване на пример не е бос да ги сака турчиштата, ама смета дека се тоа се еврејски пиони и иста страна на паричката со Израел за што не се согласувам, ама ете останува да видиме.

Сума сумарум, не сакав да дојде до овој редослед на расплет на настани, посебно не падот на Асад за кој сметам дека од сите понудени опции беше најдобрата за Сирија. Што се тиче Иран, пристрасно ако гледам, како што и многу тука пишаа Иранците се далеку од арапштааната и заслужуваат да живеат без педомухамеданска власт и според некои истражувања повеќе не се над 50% муслимани и тоа топтан сунити и шиити. Ама не сега, на крај од кога другите теми ќе беа решени. А непристрасно гледано еписибир.

Знам дека си опседнат со војни и геополитика па да те прашам нешто ама искрено да кажеш.
Дали ти при здрав ум и разум озбилно и најискрено веруваш дека Иран може да ги порази Usa/Израел во војнава?
Без заебанција,најозбилно те прашувам.
Ако одговорот е Да дали ќе сакаш да кажеш барем едно сценарио како би дошло до таков исход?
Проблемот е што е оставен простор да секој си го толкува крајниот резултат како победа. Иран секако нема шанса да го победи САД во војна, ако гледаме во буквална смисла, затоа што Иран нити може нити сака да стигне до америчко тло. Од друга страна, може да ги натера да се повлечат од војнава. Израел може да го победи без проблем, ако збориме чисто само Израел, ама има еден проблем, никој не знае дали Израел има или нема нуклеарка, бар официјално. Секако јавна тајна е дека имаат. САД е во војнава само поради Израел. Они немаа никаква причина за ова да го почнат. Е сеа прашање е што би претставувало победа за Израел/САД? Промена на режимот и смена на цела политика и систем на Иран, не верувам да можат да постигнат, само со гранатирање, можеби копнено ако влезат ама и тоа ќе биде пеколно тешко. Сите за бораваат дека се работи за земја со 90+ милиони луѓе. Ете пробуваат со шарени револуции, ама тешко и тоа. Чим уште на втор ден и Трамп и Нетанјаху искачаат со изјави дека мораат самите иранци да излезат сеа и да се борат по улици. Мене ми се чини баш со војнава створија контра ефект, стотици илјади луге искочија на улици денес без страв, а ракети над глава им летаат. Така да, ако судиме по овие два дена, ако главната цел е промена на режимот и системот целосно, тогаш не им иде за сега по планот. Од друга страна, победа за Иран е ако остане како што беше до сега. Иран во ситуацијава ниту тргнал да освојува, ниту да руши влади, држави, да им ги зема ресурсите, туку само се брани, така да ако остане како што е до сега, тоа може да се прогласи како победа.

Јас секогаш сум ги подржувал Израел но не сакам да верувам дека освен Америка они дтојат и позади Путин и Кина, зарем е можно такво влијание да имаат, и дали тоа ќе има крај.
Испаѓа хитлер бил пред времето.
За Кина не знам, ама после уривањето на Царска Русија, нема ниеден поважен политичар или политички деец, бизнисмен, олигарх....кој нема еврејска крв. Повеќето се асли евреи.
Почнувајќи од Октомвриската револуција, распадот на СССР, па до Мајдан, се' е еврејско масло.

Иранците соборија некој вид на летало, не се знае уште дали е авион или некој поголем дрон, али кога падна експлозијата беше силна.

Невозможно ова да не е нешто со експлозивно полнење. Но чудна (контролирана) траекторија на паѓање. Да не кажам симнување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom