Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Не спомнав никаков Иран, за друго се надоврзав.
Taka de, za vecniot neprebol tvoj, Erdogan.
I sega Izrael se losite vo momentot oti go napagjjat Iran ( losi se taka ? ) ama ako ja napadnat Turcija togas i nema da se tolku losi.
Ubavo te sfativ ili propustiv nesto ?

Аууу, Иран на апаратима. Кога ќе дојдат сега тие двајцата данци, тројцата Белгијци, и уште понекој, сите на едно бротче... Опасно ќе биде за Иранците. :)

Имаше вести по интернетов дека Иран добива сателитски снимки и иформации од Кина во реално време и за америчкиве бази и за америчката морнарица. Има некаде инфо некое поверодостојно?

Автоматски споено мислење:

Пфффф... Hebrew Channel 12: 'Iran is breaking the Geneva convention'

Абе не се нормални мме, вчера убија стотици девојчиња со директен удар на прецизен наведуван проектил. Сега се повикуваат на кршење на женевската конвенција. :facepalm:

Sega ako sfativ dobro, zemjite kade se stacionirani amerikanski bazi i im se logistika se zalat deka nepravedno bile targetirani ?
A na sto se zalat Britanija, Francija i Germanija ?
Niv so ne im e po kef pak sega ?

HCPlFFrXMAEzJfk
Русија личи како да ги напушта сојузниците за да ги истроши американциве со наоружување. Истото што и го праеше на ЕУ у Украина .

На крај Кина и Русија лагано ќе си ја ишљакаат САД.
4Д шах.

Нато екипица битно дрка сега а на крај пак ќе бришат профили и ќе ги снемува од форум.
mind-games-mourinho.gif

Имаше вести по интернетов дека Иран добива сателитски снимки и иформации од Кина во реално време и за америчкиве бази и за америчката морнарица. Има некаде инфо некое поверодостојно?
Не сум видел нешто „веродостојно“ од типот „ние Кина/РФ овде при полна свест изјавуваме дека...“ :)
Но серизоно, нема ни да видиме такво нешто. А сигурно добиваат. Иран преку Русите испрати горе нов сателит пред многу скоро, ваљда како за изговор да имаат.

Аууу, Иран на апаратима. Кога ќе дојдат сега тие двајцата данци, тројцата Белгијци, и уште понекој, сите на едно бротче... Опасно ќе биде за Иранците. :)
Знам дека си опседнат со војни и геополитика па да те прашам нешто ама искрено да кажеш.
Дали ти при здрав ум и разум озбилно и најискрено веруваш дека Иран може да ги порази Usa/Израел во војнава?
Без заебанција,најозбилно те прашувам.
Ако одговорот е Да дали ќе сакаш да кажеш барем едно сценарио како би дошло до таков исход?

Русија личи како да ги напушта сојузниците за да ги истроши американциве со наоружување. Истото што и го праеше на ЕУ у Украина .

На крај Кина и Русија лагано ќе си ја ишљакаат САД.
4Д шах.

Нато екипица битно дрка сега а на крај пак ќе бришат профили и ќе ги снемува од форум.
mind-games-mourinho.gif
Реално прават што можат да направат... Тоа со Венецуела не вреди повеќе ни да се коментира, џабе секаква опрема ако оние не сакаат да ја користат. Мадуро уште машна да му завиткаа кога го предаваа.

Знам дека си опседнат со војни и геополитика па да те прашам нешто ама искрено да кажеш.
Дали ти при здрав ум и разум озбилно и најискрено веруваш дека Иран може да ги порази Usa/Израел во војнава?
Ако одговорот е Да дали ќе сакаш да кажеш барем едно сценарио како би дошло до таков исход?
Na Vietnamcite im uspea, zosto kako pojma nemam :toe:

*** го погледнува идентитетот на соговорникот и со недоверба продолжува *** :unsure:

Тајната ахем иранска воена доктрина за да останат живи и да не капитулираат а со што на некој начин и ќе победат:
Војна на истрошување, целта е да останат на ноги подолго од противниците. Како што тоа сега Русите го прават во Украина против истите САД (плус вазалите).

Трамп само што изјави ~14 дена војна наместо планираните 4. Со ова логистиката значително им се комплицира. Војната што ја водат е исклучиво со авијација, нема пешадиски елемент освен евенуалните платеници уфрлени преку Курдистан, можеби долу југоисточно кај Балочистан. Во моментов најпресудна работа е кога ќе успеат да ја супресираат иранската ПВО. Тогаш почнува користење на краткодометни глајдинг бомби кои би биле гејмчејнџер за педосатанистите, пардон за САД/Израел (а наскоро и ЕУ). Освен тоа тогаш ќе можат да ги ловат подвижните ракетни лансери, сега не можат.

Иранската цел е дијаметрално спротивна: Што подолго зачувување на функционална ПВО, за лансирните платформи да можат непречено да функционираат. Муниција имаат они и за многу многу подолга војна од тие 14 дена. Проблемот им е ПВО-то да остане како заштита од авијацијата на САД/Израел. Другото само ќе си дојде по себе, сѐ додека имаат активно ПВО времето работи за нив.

Зошто останување активни во одбрана е победа за Иран?
Затоа што противниците ќе видат ќе невидат ќе мора да бараат примирје кога ќе им снема далекудометни средства (наведувани проектили), ги немаат многу... А истовремено трпат големи штети од иранските далекудометни средства (кои иранците ги имаат многи).

Секое сценарио во кое Иран ги задржува: Независноста, технологијата за далекудометни проектили, тоа е победа за Иран. Дури и ако (макар јавно) се откажат од развивање нуклеарно оружје. Што сега нема да се случи, или ќе изгубат и ќе бидат балканизирани/распаднати на делови... Или ќе преживеат и кај да е ќе имаат нуклеарно оружје.

Дали ова е доволно разбирливо за вас господине @Marquess ?

Се сеќавам на Шарли Хебдо и насловната со Мухи кога Европа предничеше пред Америка во одбрана на своите бели христијански држави и народи додека америка важеше за босански лонец, крајната десница беше најразвиена во европа и требаше тоа да резултира со нов правец за цел континент, за жал сега америка е се што европа требаше да биде.
Европа нем играч и привезок за поткусурување.

Na Vietnamcite im uspea, zosto kako pojma nemam :toe:

А тек па талибанците, кои немаа ниту механизирана војска, ниту авијација, па сепак ене ги во Авганистан на власт до 2001 година и повторно од 2021 година па наваму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom