Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Немајте гајле, кога ќе се тргне оваа банда што не цеди како лимуни, од власт, ќе им се исполни желбата на билбоардиве и газовите од административното столче, ќе ги паркираат у толку пожелните гулази, наречени индустриски зони.

neznam dali ja slusnavte deneshnata investicija od Izrael.da se smeni malce da ne bide sve investicii od Belize
Воопшто не треба да се нервираш. Евреите важат за одлични банкари и прилично прецизни луѓе се. Се што побаравте од нив, ќе добиете. Со каматни стапки и се тоа.

Ајде некоја друга вистина

Вистина број 3 – Странските директни инвестиции воопшто не се зголемени

Многу работи околу странските инвестиции не се познати – не знаеме колку пари се потрошени на роуд-шоуа и кампањи за нивно привлекување, не знаеме какви сè привилегии добиваат странските фирми што инвестираат, не знаеме колку луѓе се вработени во нив...
Но, знаеме колку инвестиции се влезени.
Помеѓу 2007 и 2014, секоја година во македонската економија влегувале во просек 277 милиони евра странски инвестиции. Или, околу 4.8% од БДП.
За споредба, во периодот 1998-2006, секоја година во македонската економија влегувале во просек околу 5.1% од БДП. Без роуд шоуа, без скапи кампањи.

Од земјите во регионот, Македонија во 2007-2014 имала повисоки странски инвестиции само од Босна и Херцеговина, Хрватска и Романија, кои имале инвестиции од околу 4% од БДП. Албанија, Србија, Бугарија, Косово, Црна Гора, Молдавија имале многу повисоки странски инвестиции, во просек околу 10% од БДП.
image003(16).jpg

(Авторот е економски аналитичар и член на „Солидарност“)
Извор: prizma.birn.eu

Ајде некоја друга вистина
Вистина број 3 – Странските директни инвестиции воопшто не се зголемени
Многу работи околу странските инвестиции не се познати – не знаеме колку пари се потрошени на роуд-шоуа и кампањи за нивно привлекување, не знаеме какви сè привилегии добиваат странските фирми што инвестираат, не знаеме колку луѓе се вработени во нив...
Но, знаеме колку инвестиции се влезени.
Помеѓу 2007 и 2014, секоја година во македонската економија влегувале во просек 277 милиони евра странски инвестиции. Или, околу 4.8% од БДП.
За споредба, во периодот 1998-2006, секоја година во македонската економија влегувале во просек околу 5.1% од БДП. Без роуд шоуа, без скапи кампањи.

Од земјите во регионот, Македонија во 2007-2014 имала повисоки странски инвестиции само од Босна и Херцеговина, Хрватска и Романија, кои имале инвестиции од околу 4% од БДП. Албанија, Србија, Бугарија, Косово, Црна Гора, Молдавија имале многу повисоки странски инвестиции, во просек околу 10% од БДП.
image003(16).jpg

(Авторот е економски аналитичар и член на „Солидарност“)
Извор: prizma.birn.eu
Ќе го продадеме ЕЛЕМ, па ќе стигнат и до 10% од БДП, без роуд шоуа и скапи кампањи. Тоа се тие врвни анализи.

Ќе ги вклучиме кредитите што банките ги повлекуваат од странство во СДИ и ќе го качиме нивото на странските инвестиции. Упс, тоа веќе го направивме пред некоја година.

Ќе ги вклучиме кредитите што банките ги повлекуваат од странство во СДИ и ќе го качиме нивото на странските инвестиции. Упс, тоа веќе го направивме пред некоја година.
Тогаш се задолжуваме по 50 милиони евра годишно во просек. Или повеќе?

Овие што реплицираат на секој пост изгледа повисока дневница имаат. :D

Иначе денес има ли некоја нова инвестиција?

Во село Брод се гради фабрика за преработка на автомобилски гуми.

Почнаа и со градење на фабрики и во селата. :vozbud: Фали и една за бандажи. :icon_lol:

Не идеме оф топик туку одиш оф топик. Јас многу добро знам дека има луѓе што не се задоволуваат не со 9000 денари туку со 900 евра плата( пример онака). Но ти се обидуваш твојот став да го претставиш како став и вистина за општина од 200000 луѓе. Значи едно е да речиш дека тебе не ти се исплаќа да работиш за 9600 денари и дека сакаш да се иселиш пошто можеби ( пример само) тие пари ги вадиш за една вечер. И нормално ке бидиш во право, но кога зборуваш и прогнозираш во името на 200 000 граѓани тоа е веќе друга работа. Дали ти на пример ете по еден месец, година , две или колку и да трае изградбата на таа зона и фабрика и кога како за беља се најдат работници на кои ете им се исплаќа и одат на тие работни места ке земиш ке ме тагниш и ке напишиш извини Владе еден куп лајна изедов пред толку и толку време и ете сега јавно се извинувам што тогаш трескав зелени и јадев гомна без подкрепа.
Најверојатно не , така да можеби подобро ,попаметно и форумски коректно би било прогнозите и ставовите да си ги претставуваш како твој личен став, нешто како од примерот погоре. Дека ти за 9000 денари на патот да ги најдиш нема да се наведниш да ги земиш , не ти се исплаќа, не пак да правиш 40 км и да работиш во смени. Дека тие пари ги вадиш за еден сат, ден , вечер ( како и да е) и дека за тебе тие пари се кафе пари. И нормално никој ништо нема да ти речи.
Ете кога сме кај тоа ни јас сега не би одел за тие пари( а не дека немам одено и за помалце) но ете има луѓе кои одат и гледаат фамилија со тие пари , така да на крај на памет би ми паднало да се дрзнам и мојот личен став и мислење да го претставам како генерален став на огромен број на граѓани.[DOUBLEPOST=1427923446][/DOUBLEPOST]
Е па пресметај вака економски колку сметки ке платиш со плата од 0 денари.
Додуша од каде да знам јас колку ти заработуваш, но како што се пуфкаш тука дека за тебе 9000 денари се пичкин дим повели префрлими на сметка. Тебе ако ти се малце, мене моментално ептен ке ми завршат работа. верувам и на многу други.
Ете и јавно на форум ке ти се заблагодарам и тебе и на сите други кои сметаат дека 9000 денари се кафе пари и имаат вишак 9000 денари и решиле да ги споделат на мојата трансакциска сметка.
Од толку парајлии на форумот очекувам дека ке треба цела нова тема да отворам само за да се заблагодарувам.
Ако не ми е тешко ке отворам , вие само јавете желба за број на сметката.[DOUBLEPOST=1427924002][/DOUBLEPOST]
На таа тема непишувам незнам веќе пола година.
Налет тоа имаш ептен слична тема. Таму пак воопштпо не ни пишувам. И немој да речиш дека моето пишување на таа тема ти ги заеба сите планови да емигирираш или веќе што и да имаше намера да направиш. Додуша ако тебе ти е полесно и се тешиш дека ете моето пишување на одредена тема ти го заеба животот наместо да се помириш со фактот дека си лузер , јас искрено немам никаков проблем со тоа.
Сепак тоа не го менува фактот дека сепак си лузер , си бил и ке останиш сум пишувал јас нешто или не.
И утре да се одјавам од форумот тебе тоа ама баш ништо нема да ти смени во животот.

Koлку само си ти исфрустрирано човече, тоа чудо едно!

Тогаш се задолжуваме по 50 милиони евра годишно во просек. Или повеќе?

Не се однесува на јавниот долг, туку на задолжувањето кај матичните банки на регионалните банки што имаат подружници кај нас. Пример ако Тутунска лани земала 10 милиона евра од Нова Љубљанска Банка - Словенија тоа ќе го рачунаат за странска директна инвестиција. Не можев да најдам точни податоци колку всушност од 262 милиони јура СДИ за 2014 година се вакви „инвестиции“ и не можам да дадам заклучок.

Не се однесува на јавниот долг, туку на задолжувањето кај матичните банки на регионалните банки што имаат подружници кај нас. Пример ако Тутунска лани земала 10 милиона евра од Нова Љубљанска Банка - Словенија тоа ќе го рачунаат за странска директна инвестиција. Не можев да најдам точни податоци колку всушност од 262 милиони јура СДИ за 2014 година се вакви „инвестиции“ и не можам да дадам заклучок.
Веројатно на ова мислиш.

Веројатно на ова мислиш.

Го гледав тоа, ставката не ја најдов. Ваљда е „Вложувања помеѓу хоризонтално поврзани претпријатија“ или евентуално е вметнато во „Сопственички капитал и реинвестирање на добивката“

Подобро бугарче или хрватче него овцичка. [emoji1]
Подобро овца отколку Дињата на Анчо :D[DOUBLEPOST=1428097974][/DOUBLEPOST]
Koлку само си ти исфрустрирано човече, тоа чудо едно!
Дали ти воопшто го знаеш значењето на зборот. Оди земи еден толковник и побарај, а ако ти е мака тука имаш неколку школски примери за фрустриран човек.
Дури и можеш да бираш дали женки или машки род.
@Beric Dondarrion
@MissBiss
Или евентуално да се погледниш во огледало.[DOUBLEPOST=1428098500][/DOUBLEPOST]
Има потенцијал за министерско место без ресор :D по игра на судбината ке стане министер и оди докажи дека Германија е држава :D
Тебе ти беше поставено едно многу просто прашање на кое очигледно избегна да одговориш. Од која причина незнам, не беше толку тешко.
П.с И јас да живеам К.П и Свети Николе ке ми личи на метропола и ке си помислам колку напреднал светот. Германија е држава исто како и Бугарија, Србија, Сомалија, и уште 180 и кусур други во светот, така да незнам што толку епохално откри. Ако си ја споредуваш со К.П не си морала до Германија да се закрениш. Многу села во Македонија се посредени од твоето родно гратче.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom