Psyside
Nocturnal
- Член од
- 30 јануари 2009
- Мислења
- 18.744
- Поени од реакции
- 18.493
Ајде сега јас да кажам нешто за повредите.океј, муабетот ми беше дека секогаш кој и да е ќе најде оправдување. Плус Новак има „наш“ менталитет, не ме изненадува мене.
Прво Ноле и дедо му... ајде проаѓа, никому да не се случи, Рафа со земјата, глупости, и еве сега Ноле со грешките... значи никој не е светец. Некои Новак го праваеа 100 пати подобар спортсмен од Рафа, смешно...
Исто, знаеа да се ситат и на колената на Надал, како он тоа го користи за оправдување од поразите. За она глупостине со земјата му замерам и јас, али за повредата, таа си е, за жал не измислува тогаш.
Зошто Ноле или Федерер не се повредени? затоа што колку толку се чуваат, и не играат 300% на секој меч, Надал во 2-те сезони кога беше повреден, тоа беше затоа што играше на сите можни турнири скоро.
Надал е познат по тоа што своето тело не го штеди воопшто и се напрега премногу, дури и за негови години...така да одлуката да се соочи со можни повреди, поради таквиот начин на игра не е оправдување.
Токму тој начин на игра - екстремно физички базиран, него му овозможува лесни победи, но се си има своја цена, така да според мене освем Надал, и Тони, друг кривец за неговите колена нема, сам си е крив што се доведува во таква ситуација, и не смее на неговите повреди да се гледа како несреќа и момент кој го одалечил од уште поголеми достигнувања.
Надал треба да се одлучи дали сака да игра помалце турнири, и како физички да им пристапи на дуелите доколку сака да нема повреди, ако продолжи да игра така, и недај боже пак да се повреди, виновникот ќе биде он самиот, или Тони, и никој друг. Како што реков, се си доаѓа со своја цена, нека земе пример од Федерер што значи и на 31 година да бидеш фит и без посериозни повреди, освем повремени проблеми со кичмата...ама проблемот е што Надал сам си кажа дека не сака да одстапи од таквиот начин на игра.