Интелигенција

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
Интелигенција е одлична особина но сепак ако не е водена од труд и желба за успех нема да помогне премногу во животот. Сепак е голема предност да се поседува но не е гаранција за успешен и среќен живот. Ако цело време седите дома гледате некои документарци на телевизија, читате книги или се правите паметни на интернет немате баш некое фајде од неа. Тие што ја зимаат здраво за готово најчесто немаат баш живот каков што очекуваат.

хах
мозокот има три особини

1 ) Интелегенција - пр можеш да набубаш лекција за 5 мин. се запомнуваш со малку труд.

2) БИстрост - пр ти брзо го сфаќаш работите , математика супер ти оди,во разни ситуации брзо ги разбираш работите , те бива во шах:P

3) ПАМЕТ - знаеш како да реагираш во одредени ситуации , знаеш да се снајдеш,

најдобро е човек кога има се во едно. ретки се тие сакал нејќеш тоа е :P

лелелле па ти мене си ме опишал, лекции учам по 10тина минути максимум,математика супер ми иде, е сеа за шах не ме бива ептен многу али добар сум....

Intelegencijata e mnogu poopsht poim od "bubanje lekcija na pamet".

Spored mene intelegencijata e pred se fleksibilnost, sposobnost da znae eden covek kako najmudro da izreagira vo odredena zhivotna situacija, da znae kako da se spravi so tekovnite problemi, da ne gai nikakvi frustracii vo sebe, da izbegnuva sceni, da najde vnatreshen mir bez da im nanesuva zlo na drugite, i se razbira da bide sestran.

znaci...vaka...ja so tebe se slagam za prviot del,odnosno so toa deka intelegenten covek e nekoj so e fleksibilen, sposoben da znae kako najbolje da izreagira i da se spravi so tekovnite problemi,da izbegava sceni i da bide sestran...ama ne postoi covek so nema frustracii.ednostavno sme takvi nie lugjeto.nikat ne sme zadovolni so toa so go iame.duri i da si neznam kolku mudar, da go postignes toa trebalo iskustvo da steknes.i za toa so vnatresniot mir se slagam.poso zivotot e prekratok za da se zamarame i kaeme, ednostavno treba da go zgrapcime sekoj moment i da ziveeme.toa bi trebalo da go znae inteligentniot covek.mada ne e samo toa inteligencija.toa e poise mudrost.inteligencija e poise koa nekoj na brzina moze da se snajde i skoro sekoas da ima adekvaten odgovor na komentari...samo so e zalno so denes ima mn inteligentni deca so ne go cenat toa.so se pretvaraat vo neso so ne se. se unistuvaat sebe.a tie pa so ne ja imaat taa darba ke recam, se bi dale da mozat.znaci znam deca so im treba epten mn napor za da svatat neso. nekoja lekcija na primer. znaci rabotat, se trudat, ama ne mozat da go postignat toa so nekoj go prai bez da cepne kniga.a za u drustvo, ne e loso da iskacas so inteligentni lugje.ja bas bi sakala.samo poveketo se prepotentni.toa e toa so vikam deka se praat neso so ne se.
a tie so vikaat deka inteligentnite lugje se dosadni nema veze.edino ako pod takvi gi smetaat bubalicite ili tie...ama tie bas ne se mn inteligentni..retko da se najde.a da, i da definiram bubalica spored mene. znaci ne nekoj so e ambiciozen i so saka neso da naprai od sebe, tuku nekoj so e bolen od ucenje,so ne znae za niso drugo osven za skolo.

a i da si kazam JA I INTELIGENCIJA...:pos2: znaci neznam dali sum inteligentna, ali mn lugje mi kazale deka me biva za praenje muabet za ozbilni raboti i za problemi za soveti...ama ne mozam da svatam kao toas ne me biva za najprosti raboti..za vicevi, neznam za takvi stavri mi treba vreme.:pos2: nema nzs kaj mene..:pos2: i se plasam da napraam test za inteligencija da ne se razocaram:vozbud:

i toa :wink:

Па ако се плашиш да не се разочараш земи некој полесен тест наменет за деца и готово :pos::pos::pos:
Инаку јас се согласувам со поголемиот дел од постовите кои велат дека интелигенцијата е многу корисна доколку знаеш да ја искористиш. Јас лично познавам и такви кои навистина знаат да ја искористат, но и од оние другите. Така на пр. еден другар секогаш се фали колку голема интелигенција има (според тестовите кои ги правел) а сепак кога и да застанеме во поголемо друштво тој едноставно се губи. Значи е воопшто неприметлив. Сакам да кажам дека интелигенцијата не ти го крои животот, туку напротив може само да ти помогне тој да ти биде полесен. Доколку тоа се сфати така тогаш е многу полесно, за разлика од оние кои велат: јас сум интелигентен и се ќе се дојде само по себе.

треба да се прашате што сакате да бидете во животот?
постојат две варијанти:
1. интелигентни
2. среќни
п.с. има една германска поговорка која во приближен превод гласи : што поглуп сељак тоа покрупни компири

ха ха како е лјепо бити глуп ...... но за жал вистината е поинаква:toe:

зошто за жал ? би ме радувало кога интелигентните би биле посреќни !.

Intelegence Is Over Rated !!!!
и ,интелегенцијата е релативна....

се што треба да имаш е среќа... колку луѓе има што имаат прекрасен глас.. или талент за нешто, но седат во некое колибче и пасе овци, или пак седи пред компјутер и пуца дота.. кантер. Иако за да станеш нешто треба да имаш голема верба амбиција.. труд и сон за тоа.

ако к'смет немаш залудно е се ;)

Со горе постот на зевзек и на другите.. ако ти си интелегентен и не знаеш да го искористиш тоа ЗНАЧИ ДЕКА НЕ СИ ИНТЕЛЕГЕНТЕН односно ГЛУП СИ

Интелегенцијата е основа за успех, но понекогаш треба и среќата да е на твоја страна, а не само интелегенцијата... Освен тоа треба и да се снаодлив и правилно да ја искористиш интелегенцијата... :pipi:

Преголема интелегенција е еднаква на пропаст. :helou:

За успех во животот треба да си мудар и зрел, не интелегентен. Што ќе ти е интелегенција ако не си зрел или ако не знаеш како да ги искористиш работите што се во твоја полза? Ако не ги искористиш мудро ресурсите што ти се нудат во животот џабе ти е интелегенцијата кога пак ништо не добиваш. Потребна е интелегенцијата, не велам не, но не и единствена и најпотребна за добар успех во животот.

За успех во животот треба да си мудар и зрел, не интелегентен. Што ќе ти е интелегенција ако не си зрел или ако не знаеш како да ги искористиш работите што се во твоја полза? Ако не ги искористиш мудро ресурсите што ти се нудат во животот џабе ти е интелегенцијата кога пак ништо не добиваш. Потребна е интелегенцијата, не велам не, но не и единствена и најпотребна за добар успех во животот.

па ако си интелегентен ќе знаеш како да ги искористиш работите во твоја полза и да ги искористиш мудро ресурсите... велиш дека не треба да си интелегентен а наброја работи во животот за кои е потребна интелегенција

па ако си интелегентен ќе знаеш како да ги искористиш работите во твоја полза и да ги искористиш мудро ресурсите... велиш дека не треба да си интелегентен а наброја работи во животот за кои е потребна интелегенција

Има многу луѓе интелегентни, но сепак не успеале ништо во животот, искористувани се од луѓе и манипулирани. Тоа е кога не се доволно мудри снаодливи за да се снајдат во животот какви и да се. Сепак јас не реков дека не треба да е интелегентен човек. А и зависи што ти подразбираш под поимот интелегенција.

Интелегенцијата ќе дојде до израз кога особата има доволно самодоверба и коа е доволно цврста да истрае и да успее во тоа што го зацртала. Точно е дека има многу куѓе кои се одвојуваат од останатите но се затворени и не мотивирани, но сепак до израз мора да дојдат карактерните особини преку кои ќе се изрази својата умствена моќ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom