Интелигенција

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
Вистинската дефиниција за интелегенцијата е способноста на човекот да се снаоѓа во нови ситуации. Од тука произлегуваат подкатегориите и кај секого поединечно е подруго и секој си знае која подкатегорија му е највеќе изразена. Така да - многу широк поим ....

Или поточно:
способноста на човекот да се снаоѓа во нови ситуации = ЛОГИКА!

Али за да имаш логика треба да си интелигентен, што значи.....

Што значи, како што реков - широк поим. Сега да не спомнуваме дека има и наследна (вродена), стекната со годините и ... Логиката сепак се базира на некое искуство, како што велат статиите во медиумите и таа не ќе да е вродена.
П.С.
Ако ме лажат мене, значи дека и јас Ве лажам Вас. Така да не забегуваме. :helou:

Најстара и за сега најприфатена дефиниција за интелигенцијата е оваа : увидување на меѓусебните врски на нештата .Интелигенцијата има 4 карактеристики :
1.разбирање ( разбирање на даденото )
2.инвенција ( пронаоѓање нови податици )
3.дирекција (насочување на мислите )
4.цензура( проверка на најдените решенија )

Инаку има повеѓе дефиниции за неа , али таа погоре е актуелната .

Еве неколку информации за тоа како се разликува интелигентниот од неинтелигентниот :
-поосетлив е на проблеми
-по метадолошката оригиналност на решавање на проблемите
-поседува полипрофилно мислење , т.е проблемот го перципира мултидимензионално
-по метадолошка флексибилност
-по тоа што лесно се опира на сугестибилноста
-проблемите ги решава врз основа на увидот на ситуацијата т.е поседува образложеност на мислењето
-го контролира решението , рамнотежата на проблематичната ситуација т.е се одликува со контрола на мислењето .

Имаме три вида на интелигенција :

1.Апстрактна ( вербална ) -леснотија за употреба на симболи
2.практична - леснотија во ракувањето со предмети
3.Социјална - леснотија во односот со луѓето

наследувањето на гените е само предиспозиција за интелигентен човек , она што ќе биде искористено зависи од : вољата , залагањето , мотивацијата и условите во кои живееме .

Интелигенцијата се развива со :

- школување и образување
- стимулирање ( шах , уметност )
- вежбање т.е креативно решавање на проблемска ситуација

Повеќето од нас спаѓаат во просечна интелигенција ( 90-110 ) , па имаме висока интелигенција ( 110-120 ) , изразито висока интелигенција ( 120-140 ) и секако гениј ( 140 и над 140 ) .

Е сега како се одредува кој е паметен ,а кој не ?

Еве нешто интересно : Голтон сметал дека оние со поголемо чело се попаметни од оние со помало . Секако ова не е научно докажано .
Најчесто користен метод е Бине-Симонов тест , кој се состои од 6 компоненти :

-Гудинаф тест за интелигенција ( врз основа на цртеж со човечка фигура )
-Равенови прогресивни матрици
-Равенови матрици во боја ( само за деца )
-Домино тест
-ТРЛ ( тест за резонирање ликови )
-WB скала

Содражат уште 10 постестови и за сега се најпрецизни за одредување на интелигенцијата на индивидуата .Се изразува со мерка колични на интелигенција IQ .

IQ се дбива со следнава формула :

IQ = MV / HV * 100

MV - ментална возраст на поединецот изразена во месеци, се добива со решавање на тестови за одредената возраст
HV - хронолошка возраст изразена во месеци

Значи IQ е количник од менталната и хронлошката возраст , помножена по 100 .

Важно е да се знае дека големо влијание на интелигенцијата има и животното искуство . Така некој неинтелегентен со големо искуство може да делува интелигентен , и обратно , некој интелигентен со мало искуство , може да делува неинтелигентно .

...Kako prednost vo zivotot ... osnova za uspesna kariera ?
I kolku e inteligencijata dovolna za uspeh i sreka vo zivotot ?
Zosto lugeto i davaat ogromno znacenje ?
Dali sakate da bidete vo drustvo na pametni luge ili ve smaraat ?
Kako vie ja procenuvate sopstvenata inteligencija i inteligencijata na lugeto koi se okolu vas ?

Ako si ne tolku inteligenten pomali se rabotite so mozat da te povredat i polesno mozes da gi nadmines problemite (da ne te bolat), ako si inteligenten pogolem broj na raboti te povreduvaat i potesko e da go prifatis neuspehot i mnogu vreme se preboluvaat no zatoa na kraj intelegencita ke vi pomogne da go nadminete toa na sto e mozno podobar nacin. Ne mi e vanzo dali se pametni ili ne. Mojata inteligencia mmmm pa prilicno ne tolku inteligenten dobra logika, filozofia i nekakvo custvo-oset za nekoi raboti.

Важна е интелигенцијата, да...ама за тој што знае како да ја искористи! Џабе некој и да има интелигенција, и мисли на неа на пр. во школо да се извлече, а не седнал и не ја отворилкнигата. Мислам ок е да успе 2-3 пати...ама за цел живот така да проаѓа треба малку повеќе среќа да има. И секако дека би сакала да бидам во друство на интелигентни и паметни луѓе, кои знаат што зборат, само што за жал денес ретко се наоѓаат такви!:pipi:

...Kako prednost vo zivotot ... osnova za uspesna kariera ?
I kolku e inteligencijata dovolna za uspeh i sreka vo zivotot ?
Zosto lugeto i davaat ogromno znacenje ?
Dali sakate da bidete vo drustvo na pametni luge ili ve smaraat ?
Kako vie ja procenuvate sopstvenata inteligencija i inteligencijata na lugeto koi se okolu vas ?
Според мене паметен не е оној кој поседува висок коефицент на интелигенција,туку оној кој и нискиот коефицент знае максимално правилно да го искористи

последниот пат кога ми правеа тест за интелегенција(не оние од интернет) имав 120, ама дека докторката збореше со некои луѓе и вика дека тоа ми ја нарушило концентрацијата и сум имал повеќе од 140, дека тестот не го правев во тишина, и дека не бев баш сконцентриран:kesa:, а и како што пишале во некој пост колку си поглуп толку поубаво си поминуваш, и за жал тоа е вистината...

Има средини кај шо интелегенцијата е повеќе од потребна и барана..Ама за жал мислам дека не сме во тие средини..:tapp:

Ako si ne tolku inteligenten pomali se rabotite so mozat da te povredat i polesno mozes da gi nadmines problemite (da ne te bolat), ako si inteligenten pogolem broj na raboti te povreduvaat i potesko e da go prifatis neuspehot i mnogu vreme se preboluvaat no zatoa na kraj intelegencita ke vi pomogne da go nadminete toa na sto e mozno podobar nacin. Ne mi e vanzo dali se pametni ili ne. Mojata inteligencia mmmm pa prilicno ne tolku inteligenten dobra logika, filozofia i nekakvo custvo-oset za nekoi raboti.

До некаде се согласувам со ова. „Повисоко интелигентните“ луѓе гледаат некои работи кои „пониско интелигентните“ не ги гледаат. Сепак, дури и „пониско интелигентните“ може да знаат за нив, ако ги доживеале на пример. Значи, не е сè во интелигенцијата - искуството има огромен удел.

Процес на учење: ако е некој поинтелигентен, веројатно ќе може да ги сфати работите полесно и побргу. Друг би требало да вложи повеќе време и труд.

Но крајниот резултат е комбинација од сите заедно. Затоа, ако е некој интелигентен а мрзлив, а друг е попросечен, ама работлив, најверојатно вториот ќе постигне повеќе.

:helou:Дека интелигенцијата помага за подобар успех во работата ,односот со лугето ,брзо снаоѓање во замрсени ситуации убедена сум во тоа,но за срека во животот ,тука не можам да кажам дека поинтелигентните луге се и посрекни ,тоа дури и може да биде пречка а сакам да бидам во друштво на интелигентни луге .:smir:

џабе ти е и интелигенција и уцење, ако не знаес шо да праиш со нив!

Нормално дека интелигенцијата е голема предност..Но,,факт е дека сите ја поседуваме интелигенцијата,,туку разликата е во тоа што некои од нас повеќе ја развиле затоа што повеќе се труделе околу тоа..Секако декаима влијание врз успехот во животот..Да,,сакам да сум во друштво на интелигентни луѓе..Не сакам да се преценувам,,но навистина се сметам себеси за доста интелигентна личност..секако дека и во околината сум опкружена со интелигентни луѓе и многу ми е лесно да проценам кој колку ја поседува оваа способност,,ако не во глобала,,барем во однос на мене

:helou:Дека интелигенцијата помага за подобар успех во работата ,односот со лугето ,брзо снаоѓање во замрсени ситуации убедена сум во тоа,но за срека во животот ,тука не можам да кажам дека поинтелигентните луге се и посрекни ,тоа дури и може да биде пречка а сакам да бидам во друштво на интелигентни луге .:smir:

Зошто да биде пречка. Едноставно не ја гледам пречката интелегентните луѓе да не се среќни или посреќни од некој друг. Тоа дека си интелегентен и си успеал си имаш добро платена работа имот пари и слично не значи дека си несреќен.

Зошто да биде пречка. Едноставно не ја гледам пречката интелегентните луѓе да не се среќни или посреќни од некој друг. Тоа дека си интелегентен и си успеал си имаш добро платена работа имот пари и слично не значи дека си несреќен.

Болдираното е помош при среќата; не и услов за неа.

Мислам дека човек не може да биде среќен, ако не е целосно исполнет - значи зборам за материјално (ова твоето), духовно (начитаност, знаење), емотивно (љубов, секс), телесно (здравје) и слично.

Се смета дека интелигентните луѓе наоѓаат повеќе начини да дојдат до сите овие сегменти и некои дури и да ги комбинираат, па побрзо или подобро да ги дофатат. Тоа би можело да се каже како предност на „повисоката“ интелигенција.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom