Интелигенција

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
Интелигенцијата е секако предност за успешна кариера и слично, ама далеку од единствен фактор. Тука се и трудот, желбата, среќата, па и врските. Не е мерило за среќата, бидејќи има многу луѓе кои може не се нешто посебно интелигентни меѓутоа постигнале доволно во животот за да бидат среќни.
За себе сметам дека сум интелигентен и до некаде повеќе сакам муабети да правам со некои што имаат што да кажат, ама далеку од тоа дека со некој не би комуницирал само затоа што сметам дека е глуп.

Интелегенцијата е само тактичка предност иначе се друго е РАБОТА, РАБОТА и САМО РАБОТА

хах
мозокот има три особини

1 ) Интелегенција - пр можеш да набубаш лекција за 5 мин. се запомнуваш со малку труд.

2) БИстрост - пр ти брзо го сфаќаш работите , математика супер ти оди,во разни ситуации брзо ги разбираш работите , те бива во шах:P

3) ПАМЕТ - знаеш како да реагираш во одредени ситуации , знаеш да се снајдеш,

најдобро е човек кога има се во едно. ретки се тие сакал нејќеш тоа е :P

...Kako prednost vo zivotot ... osnova za uspesna kariera ?
I kolku e inteligencijata dovolna za uspeh i sreka vo zivotot ?
Zosto lugeto i davaat ogromno znacenje ?
Dali sakate da bidete vo drustvo na pametni luge ili ve smaraat ?
Kako vie ja procenuvate sopstvenata inteligencija i inteligencijata na lugeto koi se okolu vas ?
...абе како прво ако знаеш да се снајдеш..нема врска дали си паметен или глупав..кажано ако имаш среќа хаха:pos2:...но кога си во друштво на паметни (бубалице) хмм не е мн убоо доколку имаш различен карактер од нив

Да се разбереме, бубалица и интелигентен човек не е исто.

Intelegencijata e mnogu poopsht poim od "bubanje lekcija na pamet".

Spored mene intelegencijata e pred se fleksibilnost, sposobnost da znae eden covek kako najmudro da izreagira vo odredena zhivotna situacija, da znae kako da se spravi so tekovnite problemi, da ne gai nikakvi frustracii vo sebe, da izbegnuva sceni, da najde vnatreshen mir bez da im nanesuva zlo na drugite, i se razbira da bide sestran.

Sosema se slagam.Inteligencija e fleksibilnost, sposobnost da znae eden covek kako najmudro da go iskoristi svoeto znaenje steknato so trud.
Inteligencija bez rabota/trud e 0 .. Ali ne bi rekol i obratno..Trud i rabota mn pomagaat,pa kolku i covek da ne e inteligenten -.- [e sea da ne ideme u krajnosti]
Taka da spored mene,inteligencijava se faka kako jagotka na shlagot :) [najubavoto ali ne i neophodno] :)

Intelegencija treba da znaes i da cuvstvuvas deka ja poseduvas i pravilno da ja upotrebuvas:pipi:

Ја па мислам дека оние стварно интелегентните пропаѓаат најмногу..
За да успееш треба или да си глуп за све ќе викас незнам неможам паметите ќе го праат место тебе нештото а ти газот ќе си го вадиш на туѓ труд.. или интелегентен ама расипан до бескрај. Преварант до срж. Како и да е за успех треба се освен поштеност.. Паметот не е многу многу битен.

Да се разбереме, бубалица и интелигентен човек не е исто.

типичен пример:
НАј озогласениот затвор во Англија(не се сеќавам како се викаше), им правеле тест на затворениците што лежат таму заради превари(не убијците) и имале натпросечен степен на интелигенција!
Според нивната скала, ако нормална е 110, тие имале 124(или 123 не сум сигурен):toe:

За успех во кариерата интелигенцијата има 2-3% удел другиот дел одпаѓа на работа и труд (зборам за просечно интелигентни луѓе какви што се 80-90% на планетава)

Екстремно интелигентните тако звани "гениј" се граничат со лудост и не често толку високата генијалност е производ на некое пореметување поради кое голем број завршуваат во лудница.

Како рекле старите: се што е претерано не чини но и премалце не чини, бидете среќни што сте во златната средина

Па денес во ова оштество преку кабли оди целата постапка. Такада интелигенцијата отпаѓа...

Интелегенцијата според мене е начин на препознавање и решавање на проблеми. И интелегенцијата не е да објаснуваш необјасниви цртежи насликани на хартија, туку брзина на размислување и донесување на вистински одлуки во вистински моменти, потоа познавање на повеќе области во животот, учење на нови и применување на истите.
Не гледам на луѓето како на глупи ако немаат основно познавање на нешто, а јас сум експерт во тоа, затоа што сум сигурен дека тој човек има познавање на нешто во друга област за која е експерт, а јас поим да немам.

Интелегенцијата, поточно IQ означува како и колку брзо се снајдуваме во нови ситуации и како таква таа е добра основа, како 10 метри предност на старт од трка. Се изделуваат неколку типа интелегенција, а основно би ја поделила на два вида:емоционална и интелектуална (логичка и вербална). Неретко, некој што е „брич“ во една е тапа во друга сфера. Кај генијалните луѓе висок е коефициентот на интелегенција од сите типови. Сепак, интелегенцијата не значи ништо без работа (да потсетам на трката меѓу зајакот и желката), таа само ти дава можност за пократко време да совладаш нови содржини, и , ако си работлив, да совладаш повеќе од другите:toe:

Интелигенција. Малку се тие што стварно ја поседуваат. околу нас има такви големи будали, а сите тие будали сигурно ќе станат нешто повеќе од тоа што ќе станеме ние. Само треба мамичка или таатичко да ургира малку и готово решена е работата. Интелигенцијата и да ја имаш немора да значи дека којзнае колку ќе ти помогне во животот, само поради некои " татини галеничиња " кои мораат да имаат се што ќе посакаат. Моментално мислам дека ако се правиш глупав можеш најлесно да отидеш напред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom