Имате ли пријатели Албанци?

• Креатор на темата Креатор на темата Berov
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Jas sum sh*ptar, i ne, nemam prijateli albanci. Strictly underground.

Ти ме потсеќаш на еден познаник со муабетов :)
Раснет со Македонци е, арно ама, му се погодила несреќа неговите братучеди нели, ептен планинари да му се :)
И сега, тие го замараат, а тој - јас не сум никаков Африм, не сум ши*тар, јас сум Александар чист антички Македонец :D
Патња е тоа, не е заебанција ;)

Нема ни една причина зошто да не бидеш пријател со некој човек, без разлика на нација, вера, раса... На темава се генерализира премногу.

Тешко стекнуваме пријатели Албанци поради тоа што живееме во поделено општество уште од мали нозе. Кога бев мал имавме маалска фудбалска екипа, мешовита (ова далеку пред рамковиот, на почетокот на 90-те). Брзо приметивме дека не сме омилени како тим пошто чисто македонските и чисто албанските екипи подеднакво ни влагаа со клизачи. Ни излегувањето на вечер не беше проследено со воодушевување од околината.

Опкружувањето на крај си го прави тоа што си го прави. Во средно ние учевме во едни паралелки, тие во други. Ние излегувавме во едни кафичи, тие во други. Секој во својот паралелен универзум.

Денес пријатели Албанци немам, чисто поради тоа што мојата дефиниција за пријатели е мала група на најблиски луѓе во кои се погодило да нема Албанец. Имам доста познаници, со кои си имам убав муабет и разбирање. И си го имав Јонзе на форумот, ама џубрето не напушти :)

Ете то.

Вака, ,,брукај се,, и понатаму, сеуште не ми даде причина да мразам еден човек кој е Албанец. Еднина. Еднина. Еднина.
Не знам колку пати треба да повторам..... :/
Нема гајле, ти побарај водство, ќе ти се поможи.
Еве кај ти одговорив веднаш, на папагалскиве писанија:
Прочитај го прошлиот мој пост, цитатот е одговор на ова.

Се надевам дека прочита. Значи?

Еве за таквите ко тебе:
Ова е тема за пријателство меѓу Албанци и Македонци. Не е тема за стварање на непријателства кон други за да се минимизираат делата на Албанците. Ако сакаш отвори, ќе збориме и за Србите.
На твоето папагалски поставувано прашање одговорив и дури во подоцнежен пост го цитирав одговорот. А суштината е во патетичните обиди да ми се ставаат во уста работи кои не сум ги кажал.

(Вака се дискутира на Љубов и Еротика?
Закон(y) . Ах бре, Леандра што им праиш тамо?)

Никаде не реков да ги мразите Албанците, ниту некому наметнувам кого да сака, а кого не. Тоа е лична работа. Еве специјално, за изгубљено лепо друштво од подфорум љубав, један специјални цитат, по тречи пут:

"Да се разбереме од технички аспект:
-тука станува збор за "пријателството", неговата суштина, а не станува збор за наметнување на своја воља на другите.
Сакам да кажам дека никој не може другому да му наметнува со кого би требало, а со кого не би требало да се дружи. Ако сака некој ќе биде пријател и со Ајман Ал Завахири, тоа е негова лична работа, над која другите не треба да имаат било каква контрола.
Тука зборуваме за "пријателството" и карактеристиките негови, а не за тоа кој со кого смее, а со кого не смее да се дружи, тоа е јасно."

swagcity
имам бе. Први другари не са (први другари имам само од детството). А така запознаени, дружени, излевајне, пиејне, заебанции, има неколку. Ама мојте са од Шкодер и Тирана повеќе.

Pa idi najdi si na Kvantashki imas kolku sakas
Кванташки е лошо место дури и за средностатистички Алабанец.

А за пријатели/познајници/бизнис соработници исто има. Наваѓат се. Поштени човеци.

Пријатели имам доста, другари не. Причина е што пораснав во чиста етничка средина и до пред моето заминување во јабана не познавав скоро ниту еден Албанец, за да може да ми биде другар.
Како пријатели се одлични и голем дел од нив се трудољубиви луѓе од збор, барем тие што ги запознав.
Малку се досадни ако се расприкажат и немаат некоја смисла за хумор, ама акцентот им е толку смешен кога зборуваат српски што уживам да ги слушам.
Што имам забелешка кај Албанците, и отворено им го кажував на моите пријатели е тоа што игра голема улога кај нив етничката припадност.
Да пообјаснам на што мислам, пример јас сум другар со некој Албанец неколку години, се познаваме добро, се согласуваме добро и функционираме како пријатели, но ако некогаш дојде ситуација да треба да бира да остане пријател со мене и некој рандом Албанец кој прв пат го гледа во животот ќе го одбере него.

Јас никако не реков дали е нешто секојдневно или не интернационалното дружење во земјава.
Прашањето е дали постои пријателство меѓу Македонци и Албанци, и да, постои, барем во мојот живот.
И не само со Албанци, набројав и со други.
Грците ги мразам како што никој друг народ не мразам, па имам многу добра другарка Гркинка. По цели лета дремеме заедно, од неа не смее никој да ми лупне некаква националистичка глупост. Ме претставува како Македонка од Македонија, и сега што? Да ја мразам затоа што е Гркинка, батали што е сосема добар човек према мене?

Океј е тоа што го збориш...
Па нормално ни јас не ги проценувам така луѓето, да ми речат оној е (внеси националност) па да оценам дали да се дружам. Секогаш давам шанса, и кажав со секого можам да муабетам, али како што кажав Албанциве во Скопје не се покажале нешто многу како расположени за дружба. Тие што ги среќавам во секојдневието ми оставиле впечаток на Анти Македонисти, така да не сум будала да се дружам со некој што ме мрзи. Нормално не ни знаеле кој сум-што сум, чисто ради националноста ме провоцирале и ми загрозувале безбедност на некој начин. Неможам ни да речам дека се осеќам сигурно кога одам на другиот дел од Скопје и секој што ќе каже дека е сигурен лаже суши, исто како што и Албанците можат да речат дека во Аеродром на пример или Кисела Вода може некој да ги нападне без причина. За да станам пријател со нив, треба да искачам во чаршија на пример, што не ми паѓа ни на крај памет. Во Мавровка одам по потреба, во Рамстор сум често, ама и таму само се потврдува тоа што го зборам :D Типичен пример, тепаме време на некои од тоа фудбалчињата во Рамстор, и Албанците што доаѓаат од сите можни работи, само на она дегенсконо кај што се мава бокс и ти мери јачина играат :LOL: Повеќето се опсесионирани со такви работи, исто ко ние што сме на 14 години со прашања кој ви е најак во оделение, така повеќето од нив тераат до 20+ години.
Едноставно не гледам зашто би се дружел со такви?
Друга работа што ако се дружиш со некое женско Албанка, одма се палат и и прават проблеми (ако веќе неможат на тебе) и самата се повлекува (ДОКАЖАНО многупати :)).
Нормално има исклучоци, но генерализацијата е таква пошто мнозинството одговара на профилот што го направив погоре.

Имам неколку пријатели да, и се меѓу едни од подобрите луѓе што сум имал чест да ги запознаам и да дружам со нив. Сега врз основа на овие познанства не можам да кажам дека имам и проблем со Албанците, политичката состојба во земјава пак е нешто сосема спротивно.

Имав добар војнички албанец од Куманово. Не знаеше убаво македонски, па се шлепаше со мене. Прв пат со мене проба пиво и скара. Ме благословуваше послето цел воен рок. :)
За разлика од него, другите албанци кои исто така ми беа војнички, беа дивјаци, чекав само момент да ги претепам. Дури вербано и физички се заканувавме. За нивна среќа, се заврши со муабет.
Од тогаш, никако пријателство со Љочка. Ги мразам од дното на душата. Крвнички. Можам да глумам лицемер ако сум некако блиску до нив. Инаку, ги гледам со презир, се гнасам. Им посакувам се најлошо. Без одглед на возраст или пол. Во ситуација би повредил на најлош начин. Неповратно.

Океј е тоа што го збориш...
Па нормално ни јас не ги проценувам така луѓето, да ми речат оној е (внеси националност) па да оценам дали да се дружам. Секогаш давам шанса, и кажав со секого можам да муабетам, али како што кажав Албанциве во Скопје не се покажале нешто многу како расположени за дружба. Тие што ги среќавам во секојдневието ми оставиле впечаток на Анти Македонисти, така да не сум будала да се дружам со некој што ме мрзи. Нормално не ни знаеле кој сум-што сум, чисто ради националноста ме провоцирале и ми загрозувале безбедност на некој начин. Неможам ни да речам дека се осеќам сигурно кога одам на другиот дел од Скопје и секој што ќе каже дека е сигурен лаже суши, исто како што и Албанците можат да речат дека во Аеродром на пример или Кисела Вода може некој да ги нападне без причина. За да станам пријател со нив, треба да искачам во чаршија на пример, што не ми паѓа ни на крај памет. Во Мавровка одам по потреба, во Рамстор сум често, ама и таму само се потврдува тоа што го зборам :D Типичен пример, тепаме време на некои од тоа фудбалчињата во Рамстор, и Албанците што доаѓаат од сите можни работи, само на она дегенсконо кај што се мава бокс и ти мери јачина играат :LOL: Повеќето се опсесионирани со такви работи, исто ко ние што сме на 14 години со прашања кој ви е најак во оделение, така повеќето од нив тераат до 20+ години.
Едноставно не гледам зашто би се дружел со такви?
Друга работа што ако се дружиш со некое женско Албанка, одма се палат и и прават проблеми (ако веќе неможат на тебе) и самата се повлекува (ДОКАЖАНО многупати :)).
Нормално има исклучоци, но генерализацијата е таква пошто мнозинството одговара на профилот што го направив погоре.

Тука се согласувам. Ниту јас не се чувствувам безбедна во оваа држава, во овој град, поради Албанците. Ниту пак ги бранам како колектив.
Но јас не сум претставник на некое движење за толеранција dashuria eshte dashuria, туку кажав дека имам другарка и другар Албанец, неа поради нејзината присутност веќе некој период во животот и поради нејзиното учество во мојот живот, а него настрана од секојдневното дружење, туку имав и ситуација во која тој се издигна во моите очи.
Јас ниту ги сакам, ниту ги бранам Албанците. Колективно се штета во оваа земја.
Но во овој случај, во стадото црни овци, се наоѓа и по некоја бела.
Имам среќа што познавам 2 бели :)
--- надополнето: 27 декември 2012 во 21:13 ---
Нема гајле, ти побарај водство, ќе ти се поможи.
Еве кај ти одговорив веднаш, на папагалскиве писанија:

Се надевам дека прочита. Значи?

Еве за таквите ко тебе:
Ова е тема за пријателство меѓу Албанци и Македонци. Не е тема за стварање на непријателства кон други за да се минимизираат делата на Албанците. Ако сакаш отвори, ќе збориме и за Србите.
На твоето папагалски поставувано прашање одговорив и дури во подоцнежен пост го цитирав одговорот. А суштината е во патетичните обиди да ми се ставаат во уста работи кои не сум ги кажал.

(Вака се дискутира на Љубов и Еротика?
Закон(y) . Ах бре, Леандра што им праиш тамо?)

Никаде не реков да ги мразите Албанците, ниту некому наметнувам кого да сака, а кого не. Тоа е лична работа. Еве специјално, за изгубљено лепо друштво од подфорум љубав, један специјални цитат, по тречи пут:

"Да се разбереме од технички аспект:
-тука станува збор за "пријателството", неговата суштина, а не станува збор за наметнување на своја воља на другите.
Сакам да кажам дека никој не може другому да му наметнува со кого би требало, а со кого не би требало да се дружи. Ако сака некој ќе биде пријател и со Ајман Ал Завахири, тоа е негова лична работа, над која другите не треба да имаат било каква контрола.
Тука зборуваме за "пријателството" и карактеристиките негови, а не за тоа кој со кого смее, а со кого не смее да се дружи, тоа е јасно."

Таквите ко мене велиш, смешки, смешки.
Ако си решил да ме бараш, дај ѕирни ме во Дом и семејство, таму највише ме има, а во Религија се пензионирав. Љубав, та љубав се фатил.

Ај сега вака. Не ги оправдувам Албанците.
Ги окривувам оние кои се побратимени со Срби, а пљукаат албанци, грци, бугари....
Со други зборој, исто срање друго паковање.
--- надополнето: 27 декември 2012 во 21:16 ---
Имав добар војнички албанец од Куманово. Не знаеше убаво македонски, па се шлепаше со мене. Прв пат со мене проба пиво и скара. Ме благословуваше послето цел воен рок. :)
За разлика од него, другите албанци кои исто така ми беа војнички, беа дивјаци, чекав само момент да ги претепам. Дури вербано и физички се заканувавме. За нивна среќа, се заврши со муабет.
Од тогаш, никако пријателство со Љочка. Ги мразам од дното на душата. Крвнички. Можам да глумам лицемер ако сум некако блиску до нив. Инаку, ги гледам со презир, се гнасам. Им посакувам се најлошо. Без одглед на возраст или пол. Во ситуација би повредил на најлош начин. Неповратно.

А да си го трошиш животот на сакање некого, кој било, наместо на мразење некого?
Мислам, која е смислата да живееш со негативна енергија? Што ќар имаш од тоа?

А да си го трошиш животот на сакање некого, кој било, наместо на мразење некого?
Мислам, која е смислата да живееш со негативна енергија? Што ќар имаш од тоа?
Нема гајле, ќе те фатам за раче и ќе доеш со мене во домот на едно од семејствата кои гледаа у живо на те-ве, интернет, како цела една нација ги брани убијците на нивните деца. Нив ќе ги прашаш ова.

Мешањето баби и жаби и играњето расипан телефон, им делува на неопитните како сигурно тло во теми кои не ги разбираат.

До кога со вакви медиокритетски поенти (кои тоа не се)?
Зошто секој кој дигнал глава, одма го обвинувате за национализам, негативност или омраза.
Дали можеби ќе ти бев по ќеиф ако при ваква една 2012-та, кажев дека Албанците се супер?
Ќе бев позитивен?
Објективниот посматрач би рекол дека при ваква една година, доколку го кажев болдираното, ќе бев необјективна кукавица што од немоќ или страв, израмнува џелати со жртви.

Не ги мразете Албанците, бидете објективни!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom