Има ли некој што е над Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата P.cat
  • Време на започнување Време на започнување
Prasanjeto moze da se odgovori na sekakov nacin, vo zavisnost od toa koj kolku veruva vo Bog.Mozes da dobies razlicni odgovori od razlicen covek,bidejki nikoj na zemjava ne znae dali vsusnost ima nekoj nad nego ili ne ili dali vsusnost postoi.Jas mislam deka e najvisoko nesto sto ne opkruzuva i pokraj toa sto ne go gledame,postavi si prasanje ako lugjeto ne bi veruvale zasto toa veruvanje kon nesto sveto nesto sto e osnovno bi gi slavele so tie praznici zasto bi gradele crkvi??? Od ova moze da izvlecam zaklucok deka ima neso nekoja pricina sepak toa ne bi go pravele za dzabe i bi gubele vreme.Pozdrav.

P.S. Temava ne e za ovoj topic ali aj:wink:

Јас верувам во Господ и според мене никој не е над него...

Temava ja otvoram poso mnogu mi interesira dali ima nekoj nad gospod(vo mok).Ako nekoj ne sozdal nas i e pomoken od nas(normalno),dali ima nekoj pomoken od gospod?????????????Koj go sozdal nego?????Cekam vasi mislenja

Интересно прашање ....

Некои љуѓе веруваат дека "бог" го створил човекот и универзумот .... па дечки да нема заблуда што направил господ погледнете го ова ќе ви стане јасно колку знаеме за универзумот и колку навистина е голем Некако е многу нелогично еден "бог" да го створил сето тоа и да владее со него
Ако господ не создал нас тогаш кажете ми кој го создал на господ ???

Temava ja otvoram poso mnogu mi interesira dali ima nekoj nad gospod(vo mok).Ako nekoj ne sozdal nas i e pomoken od nas(normalno),dali ima nekoj pomoken od gospod?????????????Koj go sozdal nego?????Cekam vasi mislenja
Mislam deka postoi nekoj t.n. Über gospod. Kako gospod na vselenata koj go sozdal nasiot gospod koj pak go sozdal zivotot na zemjava.

Јас верувам дека Годпод ме создал,и дека само Тој и ке одлучи кога треба да го напуштам овој свет. Сметам дека тој е креаторот на целиот универзум и дека е над се! А кој го создал него,не е прашање кое што треба ние да си го поставуваме. Битно е дека тој не создал нас,и ние треба да му бидеме вечно благодарни за тоа,и да му се покоруваме до крајот на животот во секаква форма (на земјава или доколку постои некој друг).

nema nikoj nad gospod, toa e aksioma, bog e aksioma isto kako sto energijata e aksioma vo naukata. kako nastanala energijata? kako nastanal bog? toa e aksioma. coveckoto mislenje mora da poaga od aksiomi, inaku se vrtime vo tavtologia.

А дали има некој над маниту ?
и дали има некој нат Аштатра, Зевс, Один, Тор, Сварог, Амон, Ра..... или и тие се аксиоми ?

би требало господ да е најголем, тој да создал се!
значи, може да има некој бог кој не создал и не контролира, ама и тој бил создаден од господ!
Мое мислење
:wink:

kogas velam bog mislam na site iminja na bog, posto nema sansa da ima poveke bogovi, bog po definicija e apsolutno bitie i zatoa nuzno e eden, taka da i manitu i odin i tor i perun i zevs i jehova i allah i site drugi se e toa eden bog.

Па мора да има почеток нели?

Не верувам во бог, атеиста сум.:wink:

Мала дигресија...

Над Господ е оној кој успева со својата вештина да изнудува нешта кои во моментот или подоцна ќе бидат искористени во негова полза. (Алал вера за неморалноста, ладнокрвноста но секако и умешноста на овие луѓе.

а господ постои?
а тој над него како би се викал?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom