Идеи за Македонија

nema be lazni bogatasi dete, ili si ili ne si bogatas......, a nacin da stanes bogat e samo eden: DA OPLJACKAS na ovoj ili onoj nacin nekogo.....isto kako i ubistvo...nekogas e ubistvo , nekogas heroizam :)
da se pravea pari so dve race ...pa rudarite ke bea bre najbogati sustestva na svetov....duri i pred zemjodelcite :)

има една поговорка"Со рамејнци се прај грбка, со мозок се прат пари"

одлично...за флуоров, читав дека во некој земји одредени производи се обврзани да имаат толку и толку % флуор,нкој може нека прочепка и нека ми даде повеке детали.

томсасо..на домашно воспитание не можеш да влијаеш,а на школство да...супер и досега невидени пари се вложуваат во школите, се градат нови, се даваат копмјутери спортски сали..ко тито на времето..но ако ја нема педагошката димензија..плукни му се..а во школо ни се формираме како личности, во клучните години(ах златно средно)

која порака да ја добијам од моите професори на времето кој ги мрмореа лекциите, не не вадеа од училница, измислуваа закони за сукњиа се пердашеа мегу себе, другата половина имаше бизниси или бркаше партиски книшки...

а за другиов дел со патарините...знаат многу добро како да ги автоматизираат, и нив и шалтерите и паркинзите..ама кој ке работи после, ке треба да се отпушти пола администрација...ете зошто ви викам дека некој проекти нема да поминат или ке заглават и по некоја година..сепак има и други социополитички фактори.

ке биде ставена како точка, во контекст на буџетарите е.

Се помеша другарче, не бев јас тој што залагаше домашно воспитание...

Во врска со ова со автоматизацијата, нема да има отпуштања, а и да има тоа е генерална политка на владата, редукција на државната администрација. Значи овие работи ако ги пушташ преку админстрација, не одат далеку, ако успееш макар и преку некој да ги пробијаш до премиерот верувам дека можда ќе успее нешто.. Не дека тој не знае, ама ваљда не е на дневен ред ради многу други побитни работи.. а вака само ќе се потсети како треба за да биди во ред.

принц, имаше случај во италија каде имот запленет од мафијата беше доделен на локални земјоделци да го работат...за жал далеку сме од тоа,

Брат, можеш ли материјали да ми собереш, провери пп

томасо, предлогот ти е добар и ке биде предложен во пакет..не само за патарините туку и за шалтерите па и професорите...не може во 21 век во општина да ми отвараат дневници од времето на сталин и штембили да ми маваат..мора да има барем некаква електронска контрола, зборот ми беше дека ако се сака може се да се дигитализира за креаток период, но ке треба да се отпушти пола администрација, затоа се толерираат неспособни партиски поставени буџетари...

Владата на Република Македонија беше вредна и прочита некои од идеите на овој форум па делуваше "експресно",парактично и молскавично би рекол,иако малку ја претера во сегментот на намалување на давачките за пензиско и здравствено осигурување,па така во следниот период овие давачки драстично ќе се намалат на само 1500 денари,со што би им се дала шанса на повеќе граѓани кој се занимаваат со земјоделие да се стекнат со право на пензија од 4000 денари,колку што моментално е минималната пензија.Браво за ваквиот потег на владата,кој требаше малку порано да го смислат дебелите и неразмрдани газлиња од администрацијата,а не да чекаат некој да им го даде како предлог на некој форум.:)
Oстанува уште да се почека кога владата ќе се реши да го прифати и останатиот дел од предлогот што им го предложи АБЦ за намалување на давачките за сите вработени од еден основен минимум кој би изнесувал окулу 3 000 денари и би вовел кон нова страна за драстично намалување на невработеноста.Значи сега се на потег и другите глаучи во гломазната Македонска администрација да пресметаат колку треба да изнесуваат минималните давачки во сите индустриски гранки за да се обезбеди некоја прифатлива минимална пензија и партиципација во јавното здравство.Уште еднаш се потврди дека форумиве треба да се читаат подетално и не само површно да се прелистуваат.:)

Владата на Република Македонија беше вредна и прочита некои од идеите на овој форум па делуваше "експресно",парактично и молскавично би рекол,иако малку ја претера во сегментот на намалување на давачките за пензиско и здравствено осигурување,па така во следниот период овие давачки драстично ќе се намалат на само 1500 денари,со што би им се дала шанса на повеќе граѓани кој се занимаваат со земјоделие да се стекнат со право на пензија од 4000 денари,колку што моментално е минималната пензија.Браво за ваквиот потег на владата,кој требаше малку порано да го смислат дебелите и неразмрдани газлиња од администрацијата,а не да чекаат некој да им го даде како предлог на некој форум.:)
Oстанува уште да се почека кога владата ќе се реши да го прифати и останатиот дел од предлогот што им го предложи АБЦ за намалување на давачките за сите вработени од еден основен минимум кој би изнесувал окулу 3 000 денари и би вовел кон нова страна за драстично намалување на невработеноста.Значи сега се на потег и другите глаучи во гломазната Македонска администрација да пресметаат колку треба да изнесуваат минималните давачки во сите индустриски гранки за да се обезбеди некоја прифатлива минимална пензија и партиципација во јавното здравство.Уште еднаш се потврди дека форумиве треба да се читаат подетално и не само површно да се прелистуваат.:)

Не пратев. Одма да пишиш писмо до Груевски да те стави за Министер за економија, или без ресор - одговорен за напредокот на Македонија. Наведи и дека имаш сопствена канцеларија која ја користиш од 97ма година :) Нагласи дека е ИТНО!

Не пратев. Одма да пишиш писмо до Груевски да те стави за Министер за економија, или без ресор - одговорен за напредокот на Македонија. Наведи и дека имаш сопствена канцеларија која ја користиш од 97ма година :) Нагласи дека е ИТНО!

Kамо глави,за капи има колку да сакаш,викаше еден старец и бил во право.:)
Груевски е само минлива работа како и секој премиер,а канцеларија имам од `95,кога се вратив од "гурбет",мислеќи дека ќе им помогнам на сите Македонци барем со совети за консалтинг особено во градежништво кое беше и остана неодминлива гранка верувам и генетски стекната кај Македонците.
Сепак не успеав потполно во моите замисли кој ги стекнав меѓу другите и кај Андерсен консалтинг во Франкфурт во оделот за градежништво каде и најмногу се задржав.Овде во оваа земја не просперираат луѓе со идеи и напредни сваќања,ова е земја исполнета со лакоми махинатори инволвирани во политичките врвови на сите влади,односно партии досега,ова е земја со "десен комунизам" како што имам обичај да ја наречам.Во Македонија ништо не се прави едноставно,тоа мора толку да се искомплицира дури и да ти е милина да се откажеш од идејата.Сепак најубаво е кога ќе сфатиш дека само грст луѓе ја кочат целата работа обременети со своите максималистички и болни потреби за власт и богатсво кое нема да можат никогаш да го искористат во целост во една ваква средина каде се и тие ограничени да го живеат својот живот.

Samo 10 ednostavni cekori ABC...samo 10 ednostavni cekori...i veke ke imavme krila..............................
VOOPSTO NE NI E POTREBEN BALET OD 100 podskoknuvanja .....so smesna koreografija :)

- На дамите и господата кои ги "сервисираат" граѓаните да им биде изготвен разбирлив и прецизен Правилник за однесување на работното место (или слично) во кој ќе бидат вклучени и базични принципи за извршување на работните задачи. Препорачливо е, при тоа, акцент да се стави на елементарната пристојност во комуникацијата со граѓаните и ажурноста во реализацијата на задачите - за да не трае, на пример, одредувањето на термин за издавање на документ за лична идентификација повеќе од потребната една минута и тоа заради задолжителното (веројатно е задолжително, штом не се одбегнува во присуство на странки) трачарење во работно време. Доколку таков документ постои, да се појаснат (очигледно е неопходно) неговата намена и содржина и истиот да се дополни со механизам на контрола на неговото почитување. Сето ова, во најмала рака, заради заштита на угледот на институциите во кои се вработени спомнатите буџетари - за интересите на граѓаните - како приоритет, ќе разговараме во некои подобри времиња. Понатаму, кога се прашање услугите на јавната администрација, пожелно е работното време на давателите на услуги, видовите услуги, цените на одделните видови услуги и потребната документација за нивно извршување, да бидат достапни on-line. Исто така, за услугите за кои е потребно закажување термин, тоа да може да се направи on-line или барем телефонски.

- Кога веќе државата (декларативно) се определила за фаќање чекор со современите образовни трендови, доколку тоа не е случај, да се дефинираат критериумите и постапката за нострификација на дипломи и сертификати стекнати on-line.

- Не верувам дека ќе штети да се сугерира интензивирање на активностите од доменот на јавната дипломатијa (public diplomacy). Ова особено во контекст на аспирациите на РМ за членство во ЕУ и НАТО; нели, основната и крајна цел на јавната дипломатија е подобрување на меѓународниот имиџ на државата која истата ја практикува :wink:.

- И уште нешто, веројатно непотребно, но ... :toe:
Партизацијата на државната администрација, како и вработувањата - во истата - врз основа на фамилијарна поврзаност, е констатиран проблем. Поразително, напорот во насока на наоѓање решение за овој проблем, завршува токму на констатирањето на истиот, како и на неопходноста од негово решавање. Ниту една владеачка гарнитура не може и не смее да се окарактеризира како успешна, се' додека државната администрација не им ја препушти на професионалци - или, барем, не дозволи нивно доминантно учество (и во поглед на бројноста и во поглед на хиерархиски повисоките работни места). Недостигот на волја и, очигледно, отсуството на свест за исклучителноста на значењето на фукнциите на државната администрација, се она што недостасува за решавање на овој проблем. Следствено, оправдан е скептицизмот дека, во случајов, предложените идеи (па и оние во форма на најавените измени на Законот за државни службеници) ќе наидат на успех - мала е веројатноста дека политичките партии ќе го напуштат омилениот им систем на "наградување" на партиски послушници. Така, можеби не било лошо да се проговори за стимулација, континуитет, па и задолжителност и слично на надградба на знаењето и усвојување на нови вештини - на работно место (и онака се прават обиди доживотното учење да се промовира како вредност и пожелна практика :)).

Би било доволно и 3 пати по 3,слично како NucleuS 3x3.:)

1. Спалете ги сите ракети (укинување на вселенската програма)
2. Пријателство со Евреите

Hm kje spomenam samo nekolku idei onaka prvi shto mi doagjaat na pamet.Decentralizacija na drzavata, so otvaranje na znacajni obrazovni,ekonomski i kulturni centri nadvor od Skopje.
Ukinuvanje barem na javnata prodazba na piraterija zoshto shto e mnogu-mnogu e,vo sprotivnost e so site svetski normi ne samo pravni ,umetnicki nego i ekonomski.Koga se voveduva nov sistem vo obrazovanieto neka se primeni do kraj a ne samo "im gi zemavme kompjuterite na strancive" ili neka se opredelat za stariot samo neka ne pravat losha meshavina od dvata(od tipot kredit transfer sistem ama star sistem za 4 godini fakultet,magistratura i sl).Koga sum kaj obrazovanieto da im se ovozmozi na studentite povekje praksa od teorija i povekje specijalizacija od opshti znaenja.
Da i se dade na ovaa zemja neshto shto barem lici na glaven grad,a ne so tezgadzii na sred ploshtat i so privatni avtobusi koi se raspagjaat.
I na kraj, da se raboti malce na promocija na ovaa nasha zemja!

читам и правам забелешки, ова за шалтерскиве господа ке биде преточено во проект..досега кој не кукаше од нив, де странски инвестирори де домашни бизнисмени де обични луге...

aj da dam i jas nekoj predlog... stabilno,seriozno,odgovorno,moralno i strogo demokratsko vladeenje na bilo koja partija namesto ligavenje pred narodot, de prajme ova prajme ona ama ete ne znaeme zs ne ni trgnuva na arno, znaci ni trebaat umni,seriozni,odgovorni i moralni politicari i stabilna politika... da se potrudi vladata da se prijavi sekoja rabota,biznis,firma, rabotno vreme na rabotnicite i da se kaznuva strogo zatajuvanjeto na danocite namesto da se pravat reklamni kampanji demek plakanjeto danok e dobrovolno za humanitarni celi, vo drzavava se registrirani okolu 400 000 nevraboteni a fakticki nad polovina od ovaa brojka rabotat redovno ili neredovno "privatno-na crno" a nekoi "biznismeni" bogami debelo se bogatat od neprijavuvanjeto na rabotnicite znaci ako nad 200000 rabotnici ne se prijaveni toa se nad 3 milijardi evra vo djebovite na nasite "biznismeni" pa imame loso zdravstvo,obrazovanie,mizerna zastita na graganite na koi navistina im e potrebna socijalna zastita itn znaci ni treba bezprekorno efikasna trudova i pazarna inspekcija.... graganite koi se navistina nevraboteni i poradi nekoja pricina ne se vo moznost da rabotat da dobivaat socijalna pomos od drzavata najmalku vo iznosot na mesecnata potrosuvacka kosnicka za edno semejstvo i da se organiziraat besplatni kursevi za nevraboteni vo rabotnickite univerziteti... vo obrazovanieto da se napravi reforma, da se vovede praksa, srednoskolcite da rabotat vo privatni firmi najmalku dva do tri dena... i sekako ni treba nezavisno sudstvo zatoa site ovie reformi mozat da se napravat dokolku se pocituva zakonot

одлично...за флуоров, читав дека во некој земји одредени производи се обврзани да имаат толку и толку % флуор,нкој може нека прочепка и нека ми даде повеке детали.
Ако сакаш да створиш нација од дебили тогаш додај им флуор во водата и храната. Ова буквално го мислам. Гуглај ако те интересира повеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom