Идеи за Македонија

aj da dam i jas nekoj predlog... stabilno,seriozno,odgovorno,moralno i strogo demokratsko vladeenje na bilo koja partija namesto ligavenje pred narodot, de prajme ova prajme ona ama ete ne znaeme zs ne ni trgnuva na arno, znaci ni trebaat umni,seriozni,odgovorni i moralni politicari i stabilna politika... da se potrudi vladata da se prijavi sekoja rabota,biznis,firma, rabotno vreme na rabotnicite i da se kaznuva strogo zatajuvanjeto na danocite namesto da se pravat reklamni kampanji demek plakanjeto danok e dobrovolno za humanitarni celi, vo drzavava se registrirani okolu 400 000 nevraboteni a fakticki nad polovina od ovaa brojka rabotat redovno ili neredovno "privatno-na crno" a nekoi "biznismeni" bogami debelo se bogatat od neprijavuvanjeto na rabotnicite znaci ako nad 200000 rabotnici ne se prijaveni toa se nad 3 milijardi evra vo djebovite na nasite "biznismeni" pa imame loso zdravstvo,obrazovanie,mizerna zastita na graganite na koi navistina im e potrebna socijalna zastita itn znaci ni treba bezprekorno efikasna trudova i pazarna inspekcija.... graganite koi se navistina nevraboteni i poradi nekoja pricina ne se vo moznost da rabotat da dobivaat socijalna pomos od drzavata najmalku vo iznosot na mesecnata potrosuvacka kosnicka za edno semejstvo i da se organiziraat besplatni kursevi za nevraboteni vo rabotnickite univerziteti... vo obrazovanieto da se napravi reforma, da se vovede praksa, srednoskolcite da rabotat vo privatni firmi najmalku dva do tri dena... i sekako ni treba nezavisno sudstvo zatoa site ovie reformi mozat da se napravat dokolku se pocituva zakonot

Што мислиш ако има социјална помош колку износот на една потрошвачка кошничка кој ќе работи?????

ekoi "biznismeni" bogami debelo se bogatat od neprijavuvanjeto na rabotnicite

на ова има два одговори

1. да тотално си во право, некој средни компании кој имаат по педестина непријавени работници заштедуваат до 5000 евра месечно

2.помалите компании или оние кој работата чесно и одвај излегуваат на крај со нелојалната конкренција се приморани, не се мокни да одвојат средстава за доприноси.

значи првин треба да се елиминира нелојалната конкуренција и да се постават еднакви правила на игра за сите.давачките се премногу високи...премиерот имаше идеја да се укинат доприносите а да се зголеми ддв-то, за жал ова не помина.

рак рана се високите давачки кој генерираат вештачка невработеност, чесните трговци се тресат на секоја инспекција а оние конектираните печалат, и доволно е само телефон да завртат и се да биде како што било.

------------------

инфо, кругот на подржувачи се зголемува, наидовме на позитивни реакции за еден од проектите.

site... ili skoro site bi rabotele...

site bi rabotele tomaso, normalno mislam na sposobnite za rabota , ama ako zemas 12000den od socijalna bogami ke ti najdat rabota ... inaku vo zapadni zemji praktkika e da se zema nekolku meseci 80% od plata dokolku prestane rabotniot odnos pa tek posle mozes da zemes socijalna ama ne stigas do tamu... brgu ti naogat rabota :) pr. :taksist vo hotelski lift :)

Значи би сакал еден предлог.

Сите сме запознаети за курсевите кои се организираат низ цела Македонија. Зошто 1 час не се посвети на Wikipedia форматирање?

И, за домашно, на сите курсисти, да напишат и уредат по 1 статија на википедија. Така, 15.000 луѓе од различни професии би направиле нешто корисно за Македонскиот Вики простор...

Не сум сигурен, но мислам дека ова имаше успеано во Израел, Полска, Романија, и уште неколку земји

(ова го пишав на друга тема, но ретко кој ја прочита)

ах википедиа..старата болка..стварно жално е што државата потајно не обучи плати некоја група која ке се бави со ова...соседите ни имаат цели министерстав фондови и одели во нивните дбк за ова прашање

ке побарам контакт

леле бе стварно. Ова википедијава, абе да може од карта да не избришат, ќе не избришат.

ке побарам контакт
Мило ми е што се поддржува.

Пробај да стигнеш до контакти кои се одговорни за курсевите. Ќе пробам и јас. Идеја која вреди да живне

Имам една идеа, малку да се развие туризмото, особено оној зимскиот, па цела земја ни е полна со планини.
Како прво не би било лошо и летниот туризам да се развие, но тешко оди само со езера. Мегутоа со планинскиот туризам може да се постигне многу.
1. Нашиот најголем зимски туристички центар Маврово, да се уреди по најмодерни стандарди, пристапни патишта до планината, изградба на модерни хотели, стази за скијање, слично нешто може да се направи и на Кожув и на Пониква, немора до тај стпен бидејќи и не се многу познати места, и за да се привлечат туристи, голем удел би имал и добар маркетинг по Европа, слично нешто како што направивме со маркетингот за странски инвестиции.

site bi rabotele tomaso, normalno mislam na sposobnite za rabota , ama ako zemas 12000den od socijalna bogami ke ti najdat rabota ... inaku vo zapadni zemji praktkika e da se zema nekolku meseci 80% od plata dokolku prestane rabotniot odnos pa tek posle mozes da zemes socijalna ama ne stigas do tamu... brgu ti naogat rabota :) pr. :taksist vo hotelski lift :)

Да.. бинго!
сега ме потсети.. да ископираме една америчка идеа...
Значи, секој кој сака да добие социјална помош најмалце 4 недели активно да бара работа, да приложи документи кои фирми ги посетил итн итн.. да да .. вака ќе се средат некои работи со социјалната помош

Или пак сите шо земаат социјално, да помогнат во чистење на градот и сл.?? :wink:

После секакви промрчувања овде на овој форум,наводно како "идеи" за Македонија,можеме со сигурност да кажеме дека ни една идеја нема да биде остварлива и можна барем во блиска иднина,доколку останеме едно од последните ГЕТА во Европа.Значи доволно е оваа влада да изнајде начин и смогне сили па да не ослободи од визниот режим што ни се заканува со тотална деградација и уште поболно маргинализирање доколку не остави заклучени во овој маѓепсан круг со радиус од 60тина километри по воздушна линија.Имајте на ум дека и азилантите во некои ЕУ земји имаат право на поголем радиус за движење одколку ние на сопствениот Континент.Значи доколку се успее да се оствари основната идеја за слобода на Македонците,лесно и брзо ќе се остварат и сите идеи кој сега навидум изгледаат неостварливи.

Абц..дај не ми мешај политика..конкретни идеи..мое е да ги презентирам..трошам време контакти и пари...ниту некој ме избрал за да морам да помагам или да одговарам ниту некој ми дал дневница.

за моите контакти со години сам сум се изборил и ви ги нудам на тањир...ако има некој нешто убаво да каже ок...знаеме што генерално не чини дај поконкретни работи што се остварливи

ја спомна администрацијата и закуте не ми предложи конкретни мерки...

Абц..дај не ми мешај политика..конкретни идеи..мое е да ги презентирам..трошам време контакти и пари...ниту некој ме избрал за да морам да помагам или да одговарам ниту некој ми дал дневница.

за моите контакти со години сам сум се изборил и ви ги нудам на тањир...ако има некој нешто убаво да каже ок...знаеме што генерално не чини дај поконкретни работи што се остварливи

ја спомна администрацијата и закуте не ми предложи конкретни мерки...

Па за администрацијата е лесно,само доколку изнајдеш начин да може секој кој сака да излезе од ГЕТОВО,барем накратко,каде ќе може да заработи по неколку административни плати месечно.Тогаш администрацијата сама ќе ја напушти работата која не е доволно стимулативна и атрактивна,поконкретна мерка......здравје,од оваа.

Па за администрацијата е лесно,само доколку изнајдеш начин да може секој кој сака да излезе од ГЕТОВО,барем накратко,каде ќе може да заработи по неколку административни плати месечно.Тогаш администрацијата сама ќе ја напушти работата која не е доволно стимулативна и атрактивна,поконкретна мерка......здравје,од оваа.

Premnogu e KONKRETNA.......toa e problemot....

абц треба да ти го забранат зборот гето... оти стварно ја тупиш на секоја тема, гетото, гетото,гетото.... колку поголеми проблеми има ти баш за тоа најде да плачиш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom