Hearts of Iron II/III

• Креатор на темата Креатор на темата Ханзо
  • Време на започнување Време на започнување
Мене ми се случува еден парадокс.
Играм со Шпанија под Франко,и речиси ја обновив старата Имперо Еспањол.
Победив во Граѓанската војна,ја освоив Грција,Сирија,Либан,Португалија,Гуам,Куба,Бразил,Аргентина,Филипини,Порторико и Панамскиот канал до 1943.
Но 1944 год се фокусирав на внатрешно градење на империјата.
Изградив фабрики,и посилна флота и градев оние гарнизони со цел да го намалам партизанското движење.
И сега кога изградив доволно газнизони(дивизиите со куќичките)партизанското движење секој ден ми се зголемува.Некој да незнае што е,или пак која е причината за тоа??

Партизанското движење по провинции или општонародното незадоволство (dissent)? Ако е првото, распореди ги гарнизоните рамномерно, обрати внимание на окупираните провинции со повеќе IC, што помалку партизани таму, повеќе IC од таа провинција. Гарнизоните ја спуштаат активноста за 3xSuppression во провинцијата во која се и (1/2)хSuppression во соседните. Ако се работи за второто, провери го Consumer goods слајдерот, не менувај министри често и не објавувај војна секој месец. :)

Мене ми се случува еден парадокс.
Играм со Шпанија под Франко,и речиси ја обновив старата Имперо Еспањол.
Победив во Граѓанската војна,ја освоив Грција,Сирија,Либан,Португалија,Гуам,Куба,Бразил,Аргентина,Филипини,Порторико и Панамскиот канал до 1943.
Но 1944 год се фокусирав на внатрешно градење на империјата.
Изградив фабрики,и посилна флота и градев оние гарнизони со цел да го намалам партизанското движење.
И сега кога изградив доволно газнизони(дивизиите со куќичките)партизанското движење секој ден ми се зголемува.Некој да незнае што е,или пак која е причината за тоа??

1. Сите гарнизони стави ги на мисија: Anti-partisan duty или нешто слично пишува. Ако само ги имаш ставено во провинција без да ги пратиш на оваа мисија ефектот е помал.

2. Ако имаш доволно IC изгради и бригади воена полиција (MP) и закачи им ги на гарнизониете (само внимавај мислам дека можеш да ги закачиш само пред да ги испратиш во некое ќоше од твојата колонбијална империја - значи додека се во Шапнија).

3. Секој гарнизон ја намалува активноста на партизаните во неговата провинција и во помала мера сите соседни провинции. Значи стави гарнизони и во провинции кои се граничат со многу други.

И како што кажа Ханзо - провери си ги слајдерите во производство, дипломатските слајдери и министрите - сите тие имаат ефект. Не сум сигурен дали АИто знае и да ги користи шпиуните во твојата земја ама за секој случај пробај да ги исчистиш и сите шпиуни.

Имам и дисиденти и партизанско движење,но не сум знаел дека и consumer goods имало ефект врз дисидентите,благодарам за инфото.
Во некои провинции ми се накрцаа по 60%,споро ама сигурно ги намалувам со анти партизан дјути.
Мојата следна кампања ја планирам врз Мексико,арно ама Америка ми диши во врат.
Ја победив еднаш Америка(благодарение на воените пратки од Германија и Италија:)),но сега по 3 години ситуацијата е друга,Американската флота е обновена дури и посилна,имаат бомбардери и имаат многу дивизии.
Ке чекам да го тргнат гарантирањето на независноста,па тогаш ке удрам.

Партизанската активност по провинции директно зависи од општонародното весеље, тие 60% по провинции се резултат на dissent-от. Спушти го тоа и држи го на нула, така ќе имаш 2%-15% отприлика по окупирана провинција, зависно од политиката (Democratic-Authoritarian и Open society - Closed society). Немој да накрцаш премногу гарнизони зашто не само што ќе ти тежат на индустријата додека ги правиш, туку и после ќе влечат многу залихи и транспортен капацитет. Доволно е да ги покриваш сите провинции, значи еден гарнизон за провинцијата во која е + сите кои се граничат со неа.

Машала 60% :pos2:

Над 5% по провинција е доста, 20-25 во новоосвоени, окупирани провинции кои не се твои национални е нормално, ама 60 немам видено до сега xD

Инаку кога ќе го смалиш општонародното незадоволство ќе ти се зголеми и Индутрискиот Капацитет и Транспортниот Капацитет (едно до друго ти се горе десно на екранот). Значи ем твоите единици ќе се побрзи, ем поефикасни, ем повеќе ќе можеш повеќе да градиш.

Мислам дека Америка цело време ќе гарантира за Мексико. А пред да објавам војна на Америка ја би размислил убаво да бев Шпанија - и да си во оската тоа нема којзнае колку да ти помогне зш АИ-то на Германија и Јапонија нема да успее да ја нападне Америка со транспортери и на крај би останал сам да се бориш што е малку тешко за Шпанија... Во секој случај се до некаде 42 Америка има релативно малку дивизии и слаби доктрини па пробај. После тоа станува малку повеќе потешко ама ако сакаш предизвик... :toe:

Инаку ја би сакал да пробаме мултиплеер една партија од ова ако има 3-4 играчи би било интересно по една сесија на секои 3-4 дена да може да се договори.

П.С: Јапонија е закон кампања потешка и поинтересна од Германија:

jap.jpg

jap2.jpg

Над 5% по провинција е доста, 20-25 во новоосвоени, окупирани провинции кои не се твои национални е нормално, ама 60 немам видено до сега xD

Инаку кога ќе го смалиш општонародното незадоволство ќе ти се зголеми и Индутрискиот Капацитет и Транспортниот Капацитет (едно до друго ти се горе десно на екранот). Значи ем твоите единици ќе се побрзи, ем поефикасни, ем повеќе ќе можеш повеќе да градиш.

Мислам дека Америка цело време ќе гарантира за Мексико. А пред да објавам војна на Америка ја би размислил убаво да бев Шпанија - и да си во оската тоа нема којзнае колку да ти помогне зш АИ-то на Германија и Јапонија нема да успее да ја нападне Америка со транспортери и на крај би останал сам да се бориш што е малку тешко за Шпанија... Во секој случај се до некаде 42 Америка има релативно малку дивизии и слаби доктрини па пробај. После тоа станува малку повеќе потешко ама ако сакаш предизвик... :toe:

Инаку ја би сакал да пробаме мултиплеер една партија од ова ако има 3-4 играчи би било интересно по една сесија на секои 3-4 дена да може да се договори.

jap.jpg

jap2.jpg
Се согласувам со болдираново :):helou:

jap.jpg

jap2.jpg

Америка во 46 ја откажува гаранција за Мексико,но уште еден проблем Мексико има јака пешадија(преку 29 дивизии)така да извршив еден блицкриг напад со маринци,овие се посраа и ми дадоа доста провинции меѓу кои и Акапулко(најважна точка на Мексико) по што потпишавме мир до 47.Битното го направив,сега си мислам дали Мексико да го правам pupet state по што ке неморам да правам пешадија за да ја заштитам Средна Америка,или пак целосно да го освојам Мексико.Партизанското движење го ставив под контрола(до 20-30%)
Бај двеј Америка еднаш ја поразив,на Азорските острови маме им ебав со Шпанската армада(18брода) и 8 naval bombers преку 30 капитални брода им потопив.
ПС како да ја копирам картата,да се пофалам и јас малку:)

prtscr додека играш, paste во paint и после стави ги негде на imageshack.us и линкај :helou:

Морските бомбардери се закон и ако имаш 8 си топ. Ја имам навика да правам puppet states од сите кои имаат поголема партизанска активност од некаде 15-20% ама зависи и од други фактори. Австралија на пример ја ослободив со Јапонија зашто многу време и Индустриски Капацитет треба за да посветам за да ја обезбедам со гарнизони. Индија од друга страна е преполна со ресурси а кога ќе ја освоиш има 0% партизани па сам ја контролирам. Шпанија (не на Франко другата) и покрај партизаните ја држам зашто Гибралтар е премногу битен да го оставам на АИ-то.

Јас би одел на Панамски канал прво против Америка - заглави им ги флотите да не може да преминуваат едноставно од Атлантик во Пацифик па ќе и олесниш и на Јапонија и на себе.

prtscr додека играш, paste во paint и после стави ги негде на imageshack.us и линкај :helou:

Морските бомбардери се закон и ако имаш 8 си топ. Ја имам навика да правам puppet states од сите кои имаат поголема партизанска активност од некаде 15-20% ама зависи и од други фактори. Австралија на пример ја ослободив со Јапонија зашто многу време и Индустриски Капацитет треба за да посветам за да ја обезбедам со гарнизони. Индија од друга страна е преполна со ресурси а кога ќе ја освоиш има 0% партизани па сам ја контролирам. Шпанија (не на Франко другата) и покрај партизаните ја држам зашто Гибралтар е премногу битен да го оставам на АИ-то.

Јас би одел на Панамски канал прво против Америка - заглави им ги флотите да не може да преминуваат едноставно од Атлантик во Пацифик па ќе и олесниш и на Јапонија и на себе.

Осумте бомбардери кои ги имав,ми се заробени во времето на Големата партизанска активност во Латинска Америка(Аргентина и Бразил)таму ми изчезнаа и сега имам само оние фајтери,додека пак Америка е веќе во војна со Германија и Јапонија,а провинцијата Колон(Панамски канал) е веќе моја колонија добиена од првата војна со Америка.
За Мексико се одлучив на папет,а по некое чудо Америка не ме нападна.
За Гибралтар не ми се војува толку,затоа што Англичаните ке ме исечат во Суецкиот канал,и ми ојде во јабана војската што ја имам на Филипините.

F12 за скриншот, да не се мачиш со Print Screen. Сликите ги чува во фолдерот од играта, во битмап формат мислам. Ах, ќе бидете криви за мојот академски неуспех, I feel tempted. :)
Да забегам малку од муабетов со големи и средни кои не наебуваат сили, мене најголем мерак ми се прави кога играм со мали утепани опколени земји (Португалија, Ирска, Комунистичка Кина, Швајцарија) или средни проколнати земји (Полска, Чехословачка, Белгија). Еднаш ја стокмив цела Европа заедно со Британија во зелено (Чехословачка) и ликував пред скриншотот, ама сега веќе го нема. :)

Да си измрчам морам, извини. :) Голема грешка правиш со тоа што си го ставил Arrondo како командир на гарнизон во Африка. Lt. General е и сигурно доста добар штом ми е познат по фаца (што значи дека ме водел низ пекол кога сум играл со Португалија), може многу повеќе да ти послужи ако не го оставиш да дреме во Африка. Анти-партизан гарнизоните оставај ги без командири, добрите офицери резервирај ги за ударните армии, а лошите за резервата и дефанзивните гарнизони (пример Атлантски ѕид ако правиш со Германија).

Да си измрчам морам, извини. :) Голема грешка правиш со тоа што си го ставил Arrondo како командир на гарнизон во Африка. Lt. General е и сигурно доста добар штом ми е познат по фаца (што значи дека ме водел низ пекол кога сум играл со Португалија), може многу повеќе да ти послужи ако не го оставиш да дреме во Африка. Анти-партизан гарнизоните оставај ги без командири, добрите офицери резервирај ги за ударните армии, а лошите за резервата и дефанзивните гарнизони (пример Атлантски ѕид ако правиш со Германија).

Сум ставил супер командир во "тивка пензија",фала за поправката.
Патем Арондо ми е во владата ако тоа те теши:)

Атлантски ѕид не ми е во план затоа што во моментов имам подобри дипломатски односи со УК отколку со Германија.
Евентуален напад на САД би можело да ме натера тоа да го направам,вака си останувам далеку од големи конфликти,затоа што Америка и партизаниве ме изедоа.

Офишали ти немаш објавено војна ни на Оската ни на Сојузниците и не си член ни на едни ни на други така (Коминтернава не ти е битна во моментов)?

Епа сега мислам треба да одбереш - или ќе продолжиш да се влечеш по лошите патишта (слаба инфра) низ Ј Америка и низ Пацификот или сега ќе одбереш страна и до крај ќе видиш што ќе испадне :toe:

Не знам што се случувало во твојава игра до сега, до кај е Германија со Барбароса или до кај се Советите со контранападот и сл. ама природен сојузник би ти била Оската зашто мислам дека имаш интерес во Америка и С Африка. Блискиот Исток има многу нафта а Индија енергија, нешто ИК и 0% партизани! Ако ги земеш и Суец и Гибралтар експресно тогаш ќе ја заглавиш кралската морнарица во Медитеранот. Ако па видиш дека Германија е „ранета“ од Советите заеби тоа и придружи им се на Сојузниците, почни да грабаш низ Франција и шпринт до Берлин!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom