ГМО - генетски модифицирана храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Добро бе друже што се палиш толку. Немам намера да му изигравам адвокат на Монсанто. Ако си решил да не јадеш ГМО тогаш не јади.
Остај не нас неверниците да се изналапаме и да испоумреме на раат.
Освен приказни за мали деца и теории на заговор јас не видов конклузивен доказ за штетноста на ГМО. Така да останувам на ставот да почекам дури такви докази не видиме.
 
Па тогаш зашто повеќето што се познати научници ја критикуваат таа студија што е со глувците и со туморите?
Науката не одлучува од една студија дали се прават тумори или е полезна или не.
Тоа се истражувања по истражувања,па дебати кој со текот на години доаѓаат до докази.
Моменталните истражувања даваат повеќе полезни дејства за ГМО отколку негативни.
Една од полезните дејства е намалување на потребата за пестициди,хемикалии,намалување на потребата за повеќе земја,растење во услови каде што не е возможно и намалувањето на губитокот на растението од инсекти и разни други влијаниа.
Дали тоа го нуди конвенционалното растење и со конвенционалните методи за вкрстување на организмите?
Одговорот е не.
За да се стигне до тој степен што ГМО го нуди ќе треба 150 години,а ние како што знам ако не стигнеме до 2050 да храниме 9 милијарди луѓе,тогаш што ќе правиме со толку многу гладни усти за хранење.
Треба да се ориентираме на докази и на факти а не на работи што не држат вода.
Ниедна работа на светот не е совршена,технолгоијата е нова и ќе бара усовршување.
Затоа како што идат годините се ќе биде подобро и подобро.
Еден пример за добра работа на ГМО е златниот ориз.
Друг пример е еукалиптусот што расте побрзо од нормалниот што ќе направи повеќе дрвја и подобар квалитет на воздухот.
Сите овие мали факти не можеш да ги направиш со органско и со конвенционално производство.
Ако Македонија сака да стане сила во земјоделието може да го направи со биотехнологијата.
 
Добро бе друже што се палиш толку. Немам намера да му изигравам адвокат на Монсанто. Ако си решил да не јадеш ГМО тогаш не јади.
Остај не нас неверниците да се изналапаме и да испоумреме на раат.
Освен приказни за мали деца и теории на заговор јас не видов конклузивен доказ за штетноста на ГМО. Така да останувам на ставот да почекам дури такви докази не видиме.

Па добро, кога не сакаш да го видиш очигледното, тоа е твој проблем. Ама кога ќе се одмота спиралата, нема сакал нејќел. Јас не сакам ГМО ама ако веќе дојде овде, јас и сите како мене ќе немаме избор. Тоа со приказните за малите деца го зборите затоа што не сакате да разгледате, да прочитате и да размислите со свои глави. Како и да е.
--- надополнето: 14 септември 2013 во 00:46 ---
Па тогаш зашто повеќето што се познати научници ја критикуваат таа студија што е со глувците и со туморите?
Науката не одлучува од една студија дали се прават тумори или е полезна или не.
Тоа се истражувања по истражувања,па дебати кој со текот на години доаѓаат до докази.
Моменталните истражувања даваат повеќе полезни дејства за ГМО отколку негативни.
Една од полезните дејства е намалување на потребата за пестициди,хемикалии,намалување на потребата за повеќе земја,растење во услови каде што не е возможно и намалувањето на губитокот на растението од инсекти и разни други влијаниа.
Дали тоа го нуди конвенционалното растење и со конвенционалните методи за вкрстување на организмите?
Одговорот е не.
За да се стигне до тој степен што ГМО го нуди ќе треба 150 години,а ние како што знам ако не стигнеме до 2050 да храниме 9 милијарди луѓе,тогаш што ќе правиме со толку многу гладни усти за хранење.
Треба да се ориентираме на докази и на факти а не на работи што не држат вода.
Ниедна работа на светот не е совршена,технолгоијата е нова и ќе бара усовршување.
Затоа како што идат годините се ќе биде подобро и подобро.
Еден пример за добра работа на ГМО е златниот ориз.
Друг пример е еукалиптусот што расте побрзо од нормалниот што ќе направи повеќе дрвја и подобар квалитет на воздухот.
Сите овие мали факти не можеш да ги направиш со органско и со конвенционално производство.
Ако Македонија сака да стане сила во земјоделието може да го направи со биотехнологијата.
1. болд: Кои научници?
2 болд: Кои истражувања?
3. болд: тоа не е точно. Прочитај го постот погоре или постот од Lurtz во другата тема.
4. фактите и доказите ти се под носот.
 
Златен ориз, како што читам со гени од нарцис и почвена бактерија... ја ова не би го јадел од повеќе причини :sick:
Ако дневните потреби на возрасен човек средно се 700-800 μg од витамин А, а 100 гр ориз "произведува" околу 30% витамин А, треба да внесе 1.5 до 2 кг ориз дневно. Да не зборуваме за факторот на конверзија и варењето на оризот. Постојат многу други растенија и храна кои имаат многу поголем потенцијал за витамин А.
Во 100 гр/µg
листови од коријандер 1,166-1,333, зелка 217, листови од кари 1,333, листови од ротквица 750, листови од нане 150-300, спанаќ 600, морков 200-430, тиква 100-120, манго 500, портокал 55, црвен домат 30, млеко 50-60, путер 700-1200, јајце 300-400, џигер 6-10.000, рибино масло 10.000-100.000
Проблем на се поголем недостаток на витамин А (па и зголемен број болести и штетници) се монокултурите и неизбалансираниот биодиверзитет, а природата и без гм растенија содржи доволен број организми потребни да ги задоволат барем основните потреби од витамини.
Biotechnology, and in particular GMOs, are not per se more risky than e.g. conventional plant breeding technologies’’ (European Commission, “A Decade of EU-funded GMA Research,” 2010)
http://www.the-scientist.com/?artic.../title/Opinion--Don-t-Fear-GM-Crops--Europe-/
Европската Комисија сега засега со две раце им помага на овие компании. Пролетоска излезе напис за забрана на автохтоните сорти и казните кои ги предвидува ЕК
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=5913821286&id=9&prilog=0&setIzdanie=22874
 
Златен ориз, како што читам со гени од нарцис и почвена бактерија... ја ова не би го јадел од повеќе причини :sick:
Ако дневните потреби на возрасен човек средно се 700-800 μg од витамин А, а 100 гр ориз "произведува" околу 30% витамин А, треба да внесе 1.5 до 2 кг ориз дневно. Да не зборуваме за факторот на конверзија и варењето на оризот. Постојат многу други растенија и храна кои имаат многу поголем потенцијал за витамин А.
Во 100 гр/µg
листови од коријандер 1,166-1,333, зелка 217, листови од кари 1,333, листови од ротквица 750, листови од нане 150-300, спанаќ 600, морков 200-430, тиква 100-120, манго 500, портокал 55, црвен домат 30, млеко 50-60, путер 700-1200, јајце 300-400, џигер 6-10.000, рибино масло 10.000-100.000
Проблем на се поголем недостаток на витамин А (па и зголемен број болести и штетници) се монокултурите и неизбалансираниот биодиверзитет, а природата и без гм растенија содржи доволен број организми потребни да ги задоволат барем основните потреби од витамини.
Европската Комисија сега засега со две раце им помага на овие компании. Пролетоска излезе напис за забрана на автохтоните сорти и казните кои ги предвидува ЕК
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=5913821286&id=9&prilog=0&setIzdanie=22874

Може ли сите овие храни да се најдат во развиените земји како Африка и во делови каде што има поголем дел суша?
 
Не знам... Експлоатирани со векови, прозападни диктатори, голема неписменост и сиромаштија, војни и конфликти... Пред се и луѓето се сиромашни. Ако не можат да купат конвенционална храна, не можат ни гмо.
Еве некои информации за нивната состојба
If Africa Produces Enough Food to Feed Itself, Why Is It Hungry?

Africa, let us help – just like in 1884
From the Conference of Berlin to today's G8, 'helping' Africans looks suspiciously like grabbing their resources
The deals between African governments and private companies were facilitated by the World Economic Forum, and took place behind closed doors.

Foreign investment in a Zambian farming firm may be a business model for Africa's hunger and food security problems.

Кај нас до декар е главно доволно да се задоволат повеќето потреби од зеленчук за семејство, со разноврсно планирано одгледување зеленчук па и пченка.
 
Ти изгледа не разбираш што е очигледната разлика помеѓу псевдо наука и наука.
Значи никаде не прочитав доказ за штетноста, продуктивноста и сите работи што ја обвинувате ГМО храната.
И како што рече бранчез јас повеќе се плашам од прскани и храна полна со токсини отколку ГМО. Не гледам дека сите што јадат кит кат, сникерс и така даље добиле ракови и неплодност...
Како што кажав ако е гански и природно не значи дека е подобро од ГМО, затоа што барем со ГМО може да се контролираат карактеристиките на организмот и да се подобри. Со органско не може да се одржи тоа факт...
 
Ти изгледа не разбираш што е очигледната разлика помеѓу псевдо наука и наука.
Значи никаде не прочитав доказ за штетноста, продуктивноста и сите работи што ја обвинувате ГМО храната.
И како што рече бранчез јас повеќе се плашам од прскани и храна полна со токсини отколку ГМО. Не гледам дека сите што јадат кит кат, сникерс и така даље добиле ракови и неплодност...
Како што кажав ако е гански и природно не значи дека е подобро од ГМО, затоа што барем со ГМО може да се контролираат карактеристиките на организмот и да се подобри. Со органско не може да се одржи тоа факт...


Абе до толку ли немате капацитет да сватите дека негативните ефекти од ГМО храна можат да се појават и после 30 години? тоа не е линеарен процес, никој неможе да го превиди прогресот на негативните ефекти, постојат многу разни варијабили за да се даде конкретно одговор за колку време, до кој степен - одреден човек ќе заболи од јадење на GMO базирани производи. Истото е и кога се во прашање загадени средини, храна со превише пестициди, и разноразни вештачки згуснувачи - додатоци во храната кои се конзумираат. Ако утре некој умре заради откажување на некој орган, сигурно никој нема да му направи напредна аутопсија за да дознае од што умрел, или зошто одреден орган му откажал.

Ќе кажат дека му "дошло време" никој нема да се заинтересира, нити да му текне дека тоа е можеби од постепено труење на организамот, телото филтрира добар дел од овие отрови, но прашање е по која цена и колку самите органи се оштетувааат при тоа филтрирање, колку им се крати векот. Немојте само право да гледате, само логика треба да се користи.
 
Значи никаде не прочитав доказ за штетноста, продуктивноста и сите работи што ја обвинувате ГМО храната.
очигледно не ги читаш ниту деловите каде пишувам македонски, камоли линковите.
Болдот - доволен доказ за штетноста ( (податоци преземени од нет, нормално) е драстичното намалување бројот на пчелите, посебно во САД каде најмногу се одгледуваат гм растенија. Практично сите посеви на гм пченка во САД се третираат со неоникотиноиди. Заради високата токсичност на овие пестициди и растворливоста во вода, влијаат врз нервниот систем на пчелата, на имуниот систем, се јавува дезориентација и голем број пчели не се враќаат во кошниците, се јавува и поголема смртност (слични појави се забележани и кај птици). А ако нема пчели, нема полинизација, нема овошје, нема плодови...
Еве ти линк каде пишува дека црвот кој ја напаѓа пченката, појавил отпорност кон "отровот" на гм пченката.
Farmers falling back on chemical pesticides as GMO seeds falter
затоа што не ги ни читаш линковите, накратко...заради повторната напаст на црвот (отпорност, за што пишав неколку постови наназад) на гм пченката, фармерите повторно ја зголемуваат употребата на хемикалии за заштита. Од 1996 кога гмо се воведени во употреба до 2011, употребени се дополнителни 200 милиони кг пестициди, што претставува пораст (а не намалување) од 7%.

Ако и ова не е штетно, без притоа никаков доказ дека исхрана со вакви растенија нема да има последици врз здравјето на човекот, не знам што претставува за тебе поимот штетно. Користи ги ако сакаш, но нека не ја трујат цела Македонија. Нека увезат со натпис ГМО, но нека не дозволат одгледување затоа што имаме сосем доволно земјиште за садење.
Ти изгледа не разбираш што е очигледната разлика помеѓу псевдо наука и наука.
При вовед на нешто ново, посебно храна, треба да се испита дали не е штетен за човекот и околината. Азбестот беше "одличен" за да по неколку децении признаат дека бил канцероген. Дали треба да чекаме 30-40 години да ни кажат дека и од ова се умира?
 
Абе со Стефчета ли најдовте да се расправате? Тој сам не се чита не па други да чита. Правел разлика меѓу псевдонаука и наука. Бог да чува.
Ако некој мисли со своја глава и разгледа што се случува околу него, брзо ќе ја сфати ситуацијата. Во спротивно ќе си остане само како репетитор на Водно, ќе штанца "информации", што ги примил од CNN и Сител.
--- надополнето: 15 септември 2013 во 01:40 ---
......
И како што рече бранчез јас повеќе се плашам од прскани и храна полна со токсини отколку ГМО.
...
братче, твоето непознавање на темата достигнува епски размери.
Еве ти директни и недвосмислени докази дека:
1. Инсектите, плевелот и разни други штетници без проблем ги напаѓаат и уништуваат ГМО посевите. (Природата наоѓа начин, се ослободуваш од едниот предатор, ќе дојдат 10 нови)
Evidence gathered from fields in two Illinois counties suggests that pest problems are mounting as the rootworms grow ever more resistant to efforts to fight them

Еве ти линк за детали, нецели 3 недели стар.
http://www.reuters.com/article/2013/08/28/us-usa-gmo-corn-rootworm-idUSBRE97R12R20130828
Еве ти уште еден:
Numbers of mirid bugs (insects of the Miridae family), previously only minor pests in northern China, have increased 12-fold since 1997, they found. "Mirids are now a main pest in the region," says Wu. "Their rise in abundance is associated with the scale of Bt cotton cultivation."
http://www.nature.com/news/2010/100513/full/news.2010.242.html

http://www.gmeducation.org/environment/p149469-gm cotton research claims are misleading.html
2. не само што ГМО не го намалува третирањето со хемиски препарати(хербициди, пестициди...) туку го постигнало сосема спротивниот ефект. Се бележи зголемено користење на хербициди, кое расте се повеќе секоја година.

Contrary to often-repeated claims that today’s genetically-engineered crops have, and are reducing pesticide use, the spread of glyphosate-resistant weeds in herbicide-resistant weed management systems has brought about substantial increases in the number and volume of herbicides applied. If new genetically engineered forms of corn and soybeans tolerant of 2,4-D are approved, the volume of 2,4-D sprayed could drive herbicide usage upward by another approximate 50%. The magnitude of increases in herbicide use on herbicide-resistant hectares has dwarfed the reduction in insecticide use on Bt crops over the past 16 years, and will continue to do so for the foreseeable future.

Ова погоре ти е извадок од заклучокот направен од официјално истражување на овој проблем. Еве ги и деталите:
http://www.enveurope.com/content/24/1/24

Еве ти уште еден.
http://www.forbes.com/sites/bethhoffman/2013/07/02/gmo-crops-mean-more-herbicide-not-less/

Effects on the environment: The cultivation of genetically engineered plants is closely associated with a substantial increase in the amounts of herbicide required. In addition, there is also an increase in environmental exposure to certain insecticides. In particular, the cultivation of herbicide-resistant plants leads to a reduction in biodiversity. Genetically engineered rapeseed has already managed to escape from the fields into the environment from where it cannot be withdrawn, and from where it evades any adequate control.

извор и повеќе детали:
http://gmoevidence.com/report-shows-30-years-of-growing-gm-crops-damages-us-agriculture/

Значи пред да изнесете тврдење во врска со некоја тема и да мафтате со поми како "псевдонаука" и "докази", барем завршете си ја домашната работа, прочитајте нешто, истражете на темата, а не вака да трескате глупости. Се бламирате само.
 

--- надополнето: 16 септември 2013 во 18:52 ---
Немам намера да му изигравам адвокат на Монсанто. Ако си решил да не јадеш ГМО тогаш не јади.
Остај не нас неверниците да се изналапаме и да испоумреме на раат.

Проблемот е во тоа што ГМО ни се натура на СИТЕ НАС. ГМО билките ги кросполенизираат тие од соседните полиња... но не само тоа, моментално НЕМА закон кој вели дека храната во која има ГМО мора да биде обележана. Како ние да одбереме што ќе јадеме ако законски не се наложи да се обележува ГМО присуствно секаде каде го има?
--- надополнето: 16 септември 2013 во 19:12 ---
Ако имам две јаболки (или штоидае), првата ГМО од природна средина, другата прскана со разноразни хемикалии, без размислување ќе ја одберам првата.
Голема заблуда е тоа дека ГМО растенијата не се прскаат со пестициди и хербициди. Разликата е што се прскаат со производите баш на Монсанто и се генетски модифицирани да бидат отпорни на овие хербициди/пестициди од Монсанто.

Методот е следниот, Монсанто цела една област ја преплавава со своите патентирани хербициди/пестициди и чека неколку години. Кога на местото конечно ќе се појави отпорна бактерија, Монсанто земаат ДНК од таа бактерија и го комбинираат со ДНК-та на идното растение, кое потоа е отпорно на тие хербициди/пестициди. Нормално за некое време (кое можеби ќе биде подолго) и штетниците ќе станат отпорни на тие хербициди/пестициди од Монсанто, па тие тогаш ќе го повторат процесот одново со нови хербициди/пестициди. А нам ќе уверуваат дека Франкенштајнот од храна што го јадеме е безбеден, иако НЕ Е.


Како што напиша Лурц, за штетноста на Азбестот се дозна дури по неколку децении. За штетноста на ГМО е извесно дека ја има и дека ќе ја има, по многу научни студии (пишувавме порано во тамава) и тоа го знаеме уште сега. Се наоѓаат само демагошки аргументи дека немало доволно јасни докази дека ГМО е штетно за луѓето зошто нема студии за штетноста по луѓето (изгледа нема кој да се нафати врз него да прават вакви испитувања), демек не се доволно студиите со глувците каде во сите наредни генерации има големи проблеми со генетски заболувања и рак и малигни заболувања кои прогресивно се зголемуваат секоја идна генерација.
 
Проблемот е во тоа што ГМО ни се натура на СИТЕ НАС. ГМО билките ги кросполенизираат тие од соседните полиња... но не само тоа, моментално НЕМА закон кој вели дека храната во која има ГМО мора да биде обележана. Како ние да одбереме што ќе јадеме ако законски не се наложи да се обележува ГМО присуствно секаде каде го има?

Добро де, кажав и погоре дека нема бидам адвокат на Монсанто.
Ако ти сметаат слободно тужи ги, запали ги, исклецај му ја ќерката на газдата, мене ми е сеедно.

Плус, имаме министерсво за земјоделство, зошто не се организирате па да штрајкувате за ова?
 
Само сакав да ти објаснам дека работата не така едноставно во стилот, „слобода на избор„.
Ако ГМО сосема не се забрани во една област, тогаш ГМО посевите ги кросполенизиираат тие природните, и добиваш крос кој пак е ГМО и со тоа штетен. На страна што неповратно се губи биодиверзитетот.
Ова го поедноставувам максимално, а проблемот е исклучително голем и сложен.

Плус, имаме министерсво за земјоделство, зошто не се организирате па да штрајкувате за ова?
Изгледа дека ќе има и протест, сега тек прочитав па да проследам тука:

https://www.facebook.com/events/576266535766594/

1185101_10201362953811022_1574706717_n.jpg
  • K6_TY47YS3x.png
    Настанот ќе се одржи на влезот на Старата Чаршија кај стоковната куќа Мост. Овој настан се организира со цел да се запознае пошироката јавност за негативното дејство на ГМО храната. Особено против Monsanto како лидер во производството на генетски модифицирани семиња.

Нешто прочитав тука, а некој ако знае нека објасни подетално што е тоа што нашата влада го потпишала во врска со ГМО а ќе важи од почетокот на следниот месец.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom