buahahahahhahaha ima 1000 emaili megu klimatski naucnici i sluzbenici na UN
ovie treba da lezat zatvor ..ova e najgolemata vest posle paganjeto na berlinskiot zid
Smart ass mozes da si gi simnes emailite slobodno
informiraj gi tvoite gazdi i tvojot milenik i naucnik

Al Gore deka ste gotovi
БООО...најголема вест,хакнале..измениле податоци и сега рајата се пали
Инаку не сте информирани велам јас.
ај вака,даноците за СО2 не се
ништо ново
и колку за твое инфо се мерка против екстерналиите кои се само уште една нуспојава на пазарната економија.
Логиката е следна.
Еве хипотетички ќе земеме фирма Х. Ако на оваа фирма по државна регулатива и е дозволена емисија на одредено количество СО2 да речеме количина 100-тогаш истата фирма ќе настојува да биде под таа количина бидејќи следува казна,а има случаи и кога се прават превари па пак фирмата испуштила количина над 100 ама мерачот кажува 95 на пример и немаш основ за казна-а штета врз околината е направена.
Е сега е има еден научник Пигу,на кој му текнало следново-дајте да ја тргнематаа количина 100 настрана и на фирмите за количина 10 да им опнеме данок кој одговара за тоа загадување,за количина 20-уште повеќе...и.т.н
Како последица на ова следува дека тој пигуев данок станува на некој начин индиректен трошок за производство на фирмата Х(нели за да произведува мора да има емисија на СО2)
Е сега овде е интересниот дел,менаџментот свесен дека не може повеќе да се "вади" со помош на старата регулатива сега покрај останатите трошоци,даноци..ОП еве уште еден кој
не можат да го избегнат.
Се поставува прашањето ШТО Е РЕШЕНИЕ???
Фирмата има повеќе опции се разбира,едната е да ги замени филтрите како би се намалила штетата по околината а и емисијата на СО2(но се разбира и ова е трошок)...но на одговара.
Е сега праксата го покажала следново Фирмите после воведувањето на овие даноци најчесто преминуваат кон
иновации и нова технологија која резултира со намалување на емисиите на СО2 а со тоа и намалување на данокот кој треба да го платат.
П.С...за ал гор ме здо....(ај неам таков речник):wink:
Како и да е се надевам дека ова барем малце ќе пообјасни зошто се воведува овој данок.
Патем ако ме прашаш мене сум строго против ваков тип на данок да им се наметне на државите-тоа е апсурд...држава и фирма не е еднаково така.
Ова веќе е испробан рецепт и дава позитивни ефекти,патем овие даноци на загадување ги нарекувваат пугуеви даноци-аххх индустријалците...не го сакаат многу,ама на крајот му се благодарни-ете мораат да инвестираат во нова технологија која ги намалува емисиите,а со тоа и нивните трошоци.
А хакерите...остајте ги раат и не донирајте на сајтовите на конспиративците,имајте предвид-парите одат ВО БАНКА.(ова да ве потсетам)
ПОКЛОНЕТЕ СЕ ЧЕДА:pos2::pos2:
За глобалното затоплување нека му берат гајле тие што се покрај море, ние сме си доволно високо,
Во секој случај повеќе преферирам топличко отколку ладно.....ладно пивце и но проблемо....
Ќути...ладно ми е..а ракија иде предвид:wink:
освен ако не не заебат грците и ни го вратат нашиот дел:pos2:
Епа тоа планираат.
Globalnoto zatopluvajne e logicno posho samo vrshat nekoi opiti na bombi, samo se tepaat vo Irak i takvi raboti a seto toa go oshtetuva ozonot. E sea kolku poveke rabotat na takvi slucaevi tolku poveke se oshtetuvame samite sebe, i eden den ko ke nema sho da ne brani i ke skinime konci celo coveshtvo, samo me inetresira koga ke bide toa.
Ako ne umrime vo 2012
не е тема 2012...налет али типувам манчестер ќе биде шампион-друго не знам.
Одлично мислење,треба да се земат предвид и овие фактори,имено војните,не е работата за опитите-има полигони...туку едено што се уништуваат дрва,луѓе живтни...,туку и продуктите од тие хемиски реакции се штетни,не е само експлозијата.
Втора светска војна беше пуздер.
Да не зборам за дрезден и токио...НАПАЛ(ова во токио...дрезден термите беше)-мот има убиено повеќе луѓе отколку атомското оружје.
Понатаму во виетнам употребата на хербициди остави илјадници хектари неплодно земјиште..