Гимназија или стручно средно училиште?

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Е па пред да се запишите стварно е добро да разислите каде ќе идете, само треба да знаете кој сте и што ве влечи.
Ако делите малце од светот, со андерграундот, во слушање музика и облакање, а сепак делувате опшествено нормално тогаш за вас е едно-Гимназија.Воедно и доколку сте Fancy Kids, кремци и слично тука ви е местото.

Доколку сакате добри цури да гледате на одмори, да ги зезате на часови и добри атрибути да фаќате, идите, Медицинско, Гимназија или пак Козметичко.
Доколку сте повеќе по сексањето, и сакате брза и лесна работа, Идите индустриско, Хемиско, и Економско.

Доколку сте мајстор за скечови и бељи, боксер или уличен тепач, доколку сакате да се изнагледате селани на кило, и да рините лепешки на пракса...тогаш и за вас има лек. Земјоделско Кузман Шапкарев во битола= Отсек ветеринарен техничар а можете и цвеќар доколку сте малце запек а сакате женски.

Со среќа и успех понатака!

Зборам за околу 20 луѓе само од една гимназија, освен тоа верувај ми ги имам прашувано што имаат за учење по физика, и математика во средните стручни и заклучив дека помалку учат од кај нас во гимназија. А поспецијалните технички предмети како што ти ги викаш всушност на електро се базираат на физика и математика.

Види вака ако ја читаше темата од почеток ке видиш таму дека се зависи од тоа колку ТИ самиот ке се ангажираш.Нема врска дека во гимназија се учи повеќе математика и физика во стручните училишта има повеќе за учење само проблемот е кој колку сака да научи.А она дека гимназијалците растур направиле на електро и баш не е така имаат 9 просек бидејки сега се работите променети нема полагање пред професорот каде и најдобро се гледа дали си го совладал материјалот или само си набубал како папагалче па сега пееш, едно прашање лево и крај си се изгубил.Е да тие од гимназија учат како улави ке ја набубаат целата книга на памет ке отидат на испит ке ја напишат цела лекција иако не се бара цела цекција само дел од неа само бидејки тие не го разбрале материјалот овака се полага.
А инаку кога ке дојдат практичните вежби во лаботраторија треба само да гледаш како лугето со 9 просек не знаат како изгледа отпорник а како диода!!!!!! мислиш дека ова им е некава предност заврши времето на вработување ако имаш диплома сега во фирмите бараат и да покажеш дали си ја заслужил е тука веќе не ги спасуваат набубаните лекции и нормално доагаат до израз оние кој го РАЗБРАЛЕ материјалот и немаат 10, имаат 6-ка 7-ка ама имаа знаење за таа оцена.

Гимназија или стручно школо сега и не е до толку важно. Кој какви врски има е најважно, а школото.....колку да се рече е:wink:

Бидејќи бев многу неодлучен после 8-мо одделение, решив да запишам гимназија но сега си викам, поарно ќе беше некакво стручно од типот на економско. Можеби е потешко стручното школо ама повеќе вреди од гимназијата, во гимназија се учи се и сешто, и тоа што треба и тоа што не треба (за на факултет). Со средно стручно си на едно т.н повисоко ниво, бидејќи со гимназија како да си никој и ништо (задолжителен ти е факултет после тоа).

Види вака ако ја читаше темата од почеток ке видиш таму дека се зависи од тоа колку ТИ самиот ке се ангажираш.Нема врска дека во гимназија се учи повеќе математика и физика во стручните училишта има повеќе за учење само проблемот е кој колку сака да научи.А она дека гимназијалците растур направиле на електро и баш не е така имаат 9 просек бидејки сега се работите променети нема полагање пред професорот каде и најдобро се гледа дали си го совладал материјалот или само си набубал како папагалче па сега пееш, едно прашање лево и крај си се изгубил.Е да тие од гимназија учат како улави ке ја набубаат целата книга на памет ке отидат на испит ке ја напишат цела лекција иако не се бара цела цекција само дел од неа само бидејки тие не го разбрале материјалот овака се полага.
А инаку кога ке дојдат практичните вежби во лаботраторија треба само да гледаш како лугето со 9 просек не знаат како изгледа отпорник а како диода!!!!!! мислиш дека ова им е некава предност заврши времето на вработување ако имаш диплома сега во фирмите бараат и да покажеш дали си ја заслужил е тука веќе не ги спасуваат набубаните лекции и нормално доагаат до израз оние кој го РАЗБРАЛЕ материјалот и немаат 10, имаат 6-ка 7-ка ама имаа знаење за таа оцена.

Ти ко прво свесен си што збориш? Ајде те молам покажи ми еден ама барем еден студент на електро што може толкав просек а што буба на памет? НЕМА тоа важи и за сите останати технички и Природни науки, бидејќи таму со бубање на памет неможе да се добие висока оценка, треба да ги разбираш работете за да можеш да добиваш високи оценки. Ама да не затеруваме многу офтопик како што ти затера со тоа кои се можностите и за наоѓање работа, каде што ти мене воопшто погрешно си ме разбрал или воопшто не си ме читал. Завршениот факултет не ти е никаква гаранција за работа исто каок што и средно стручно, тоа не станува збор. Темата е дали и како еден осмоодделенец кој со своите 14 години ко прво не знае да си го избрише газот а ко второ таман влегол во пубертете кога сите знаеме дека е период кога ни самите пубертетлии не знаат што сакаат од животот, ќе одлучи и врз основа на што ќе одлучи каде да се запише.
А бидејќи како што аргументирав самиот тинејџер уште не е во состојба да проценува колку му се способностите и сеуште не знае со што навистина ќе сака да се занимава во живототбидејќи уште не е оформена личност единствен параметар според кој може да одреди кај да се запише се оценките од основно. И како што кажав ако има просек подобар од 3,5 или пак со нашево корумпирано образование 4,00 тогаш може да размислува за гимназија како можност бидејќи гиманзија автоматски значи факултет. Додека ако е послаб ученик тогаш треба во однос на тоа што оценки има по кои предмети да се запише на соодветно средно стручно кое во намала рака нема да му биде нешто одбивно, па ако се покаже како многу добар во средното стручно секогаш ќе може да си полага државна матура и да се запише на факултет.
Инаку јас ќе ви кажам дека многу грешите за тоа што мислите дека во гимназија се учи се само површно. разликата меѓу средното стручно и гимназија е тоа што во гимназија не се учат стручни предмети кои воопшто не се тешки а оние базичните предмети се учат дури и подлабоко од средните стручни. И јас ви гарантирам дека некој со средно стручно па макар имал 5,00 просек ќе може да биде лесно изманипулиран со лажни информации за некој базичен предмет кој се изучува во гимназија а во средно стручно воопшто не се ни изучува.
Ама не е тоа лошо бидејќи на општеството му треба работничката класа која во основа во однос на своите обврски и квалификации нема потреба да има поголемо образование од средно стручно.

Ти ко прво свесен си што збориш? Ајде те молам покажи ми еден ама барем еден студент на електро што може толкав просек а што буба на памет? НЕМА тоа важи и за сите останати технички и Природни науки, бидејќи таму со бубање на памет неможе да се добие висока оценка, треба да ги разбираш работете за да можеш да добиваш високи оценки. Ама да не затеруваме многу офтопик како што ти затера со тоа кои се можностите и за наоѓање работа, каде што ти мене воопшто погрешно си ме разбрал или воопшто не си ме читал. Завршениот факултет не ти е никаква гаранција за работа исто каок што и средно стручно, тоа не станува збор. Темата е дали и како еден осмоодделенец кој со своите 14 години ко прво не знае да си го избрише газот а ко второ таман влегол во пубертете кога сите знаеме дека е период кога ни самите пубертетлии не знаат што сакаат од животот, ќе одлучи и врз основа на што ќе одлучи каде да се запише.
А бидејќи како што аргументирав самиот тинејџер уште не е во состојба да проценува колку му се способностите и сеуште не знае со што навистина ќе сака да се занимава во живототбидејќи уште не е оформена личност единствен параметар според кој може да одреди кај да се запише се оценките од основно. И како што кажав ако има просек подобар од 3,5 или пак со нашево корумпирано образование 4,00 тогаш може да размислува за гимназија како можност бидејќи гиманзија автоматски значи факултет. Додека ако е послаб ученик тогаш треба во однос на тоа што оценки има по кои предмети да се запише на соодветно средно стручно кое во намала рака нема да му биде нешто одбивно, па ако се покаже како многу добар во средното стручно секогаш ќе може да си полага државна матура и да се запише на факултет.
Инаку јас ќе ви кажам дека многу грешите за тоа што мислите дека во гимназија се учи се само површно. разликата меѓу средното стручно и гимназија е тоа што во гимназија не се учат стручни предмети кои воопшто не се тешки а оние базичните предмети се учат дури и подлабоко од средните стручни. И јас ви гарантирам дека некој со средно стручно па макар имал 5,00 просек ќе може да биде лесно изманипулиран со лажни информации за некој базичен предмет кој се изучува во гимназија а во средно стручно воопшто не се ни изучува.
Ама не е тоа лошо бидејќи на општеството му треба работничката класа која во основа во однос на своите обврски и квалификации нема потреба да има поголемо образование од средно стручно.

ова офтопик

Значи убаво ти објаснив дека сега на ФЕИТ полагаш во тетратка каде добиваш прашање и задачи(кои се од вежбите) или слични со нив
така да набубаната лекција можеш слободна да ја напишеш а да немаш поима за што пишуваш задачите нормално ке ги научиш од тетратката и ке се молиш да нема сменето некоја бројка да не утнеш.
Еве случај мој колега во 3-та година има околу 9 просек и на презентација на една тема на прашање од професорот што му значи буквата Ѕ во текстот тој не знае замисли сам ја спремал темата а незнае една од основните единици мерки сименс.

За темата јас убаво кажав дека не треба да се земе како грешка во животот доколку се запишеш во стручно а понатаму сакаш да отидеш на факултет па макар и не бил од струката доколку после 2-3година заклучиш дека ти не си за тоа можеш да се посветиш на она што те интересира и имаш талент па по завршување на средното да се запишеш на факултет кој е по твоја мерка, а за просекот не сакам да се повторувам ама ајде еве ти пак доколку тебе не те бива за цртање и имаш само една 4-ка во основно токму поради ликовно автоматски неможеш да се запишеше на медицинско тоа те прави помалку интелектуален од оној на кој тато и мама му му ги направиле сите 5-ки?????
види сега ти ми кажуваш како во гимназија се изучуваат детално сите предмети а во стручно не, па нормално во гимназија немаш стручни предмети и мора да се разложи материјалот како би имало што да се изучува 4-години.и како дојде до аклучок дека оние стручни предмети се не толку тешки а е потешко да учиш историја или географија,ликовно, музичко, а на крај зошто мислиш дека само од стручните остануваат без факултет и се работничката класа ја мисла не ке да е мал бројот на оние со само гимназиско кој влегуваат во таа работничка класа.

види сега ти ми кажуваш како во гимназија се изучуваат детално сите предмети а во стручно не, па нормално во гимназија немаш стручни предмети и мора да се разложи материјалот како би имало што да се изучува 4-години.и како дојде до аклучок дека оние стручни предмети се не толку тешки а е потешко да учиш историја или географија,ликовно, музичко, а на крај зошто мислиш дека само од стручните остануваат без факултет и се работничката класа ја мисла не ке да е мал бројот на оние со само гимназиско кој влегуваат во таа работничка класа.

Прво не ми го спомнувај и мешај фактот дека нашето образование е корумпирано бидејќи ако почнеме да ги базираме одлуките на тоа бидејќи образованието е корумпирано само го поддржуваме тоа и допринесуваме за лошиот ефект што го има таа корумпираност на општеството.
И јас никогаш не реков дека секој после гимназија почнува или пак со сигурност завршува факултет, имам и такви познаници кои нени тргнаа на факултет а имам и такви кои почнаа па го баталија. Освен тоа работничката класа не ја разбирај како нешто лошо, и тие со факултет, зависи од струката се вогалвно работничка класа. Да се разбереме работничка класа за мене се сите кои се бават со правење пари значи и директори на комерцијални фирми за мене се работничка класа, значи повеќе како општествена поделба го кажав тоа работничка класа а не како економско-социјална.

Бидејќи бев многу неодлучен после 8-мо одделение, решив да запишам гимназија но сега си викам, поарно ќе беше некакво стручно од типот на економско. Можеби е потешко стручното школо ама повеќе вреди од гимназијата, во гимназија се учи се и сешто, и тоа што треба и тоа што не треба (за на факултет). Со средно стручно си на едно т.н повисоко ниво, бидејќи со гимназија како да си никој и ништо (задолжителен ти е факултет после тоа).

Tоше во денешно време мислам дека и нетреба ни да помислиш а да не продолжиш на факултет, што сакаш имај срено стручно џабе тие.

stefan_stev4e напиша:
Па што знам, гимназија или стручно?, Гимназија е подобар избор ако мислиш да продолжиш на факултет затоа што даваат добра основа, значи се учат многу потребни и еден куп непотребни работи..:toe: Инаку многу е лошо во гимназиското образование, тоа што смеровите почнуваат од 3 година, почнат од треба година на пример: математички Б(јас сум на овој смер), а уште се изучува историја., мислам глупо е и апсурдно, овој пакет е наменет за природни науки, фармација, медицина и стоматологија., Мислам дека најдобро смеровите да се делат од 2 година, па да вклучат покрај оние основните и по 2 стручни предмети..

epa ova tvoeto veke lici na strucno koja e razlikata pomegu pocnuvanje od vtora godina so srucni predmeti i strucno sredno???????

Воглавно оцените се тие шо ќе кажат каде да одиш. Ама сепак треба да одиш и таму за кај шо мислиш дека најмногу те бива,ако не си заинтересиран мн за факултет стручното е прав избор иако и од таму има тешки факултети понатака. Лично јас ќе одам гимназија пошо сигурно не ме бива за кувар :3:

stefan_stev4e напиша:
Па што знам, гимназија или стручно?, Гимназија е подобар избор ако мислиш да продолжиш на факултет затоа што даваат добра основа, значи се учат многу потребни и еден куп непотребни работи..:toe: Инаку многу е лошо во гимназиското образование, тоа што смеровите почнуваат од 3 година, почнат од треба година на пример: математички Б(јас сум на овој смер), а уште се изучува историја., мислам глупо е и апсурдно, овој пакет е наменет за природни науки, фармација, медицина и стоматологија., Мислам дека најдобро смеровите да се делат од 2 година, па да вклучат покрај оние основните и по 2 стручни предмети..
се сеќаваш на една реклама од кампањата на Владата: образованието е моќ?

коа типот на милионер му испаѓа прашање колку дена треаела крушевската Република?

Гимназија дефинитивно! Добиваш пошироки знаења кон повеќе гледишта.

stefan_stev4e напиша:
Според мене воопшто не е апсурдно, затоа што тој материјал мора некаде да биде вметнат во програмата. Еве на пример, ајде, да претпоставиме дека е изменет законот за реформирано гимназиско образование. Предметите што не ти се во смерот се учат до втора година. Како прво ќе нема време да се допредадат или па ќе треба да збутаат 4 часа неделно историја, физика, хемија, биологија, па ќе испадне дека подобро би ни било во школо и да преспиваме. Не знам зошто се буниш за ова, кога пред 5-6 генерации овие предмети се изучуваа до 4та година.
Не се согласувам ни за тоа учениците да се определуваат во втора година за насока, затоа што во прва се учи, т.е. повторува материјалот од основно, а во втора се учат нови работи, така што не верувам дека со повторување на материјалот од основно ќе можеш да се определиш за смер. Паметиш, од основно се запиша во гимназија, баш затоа што не знаеше каде да продолжиш понатаму:):helou:.
Имаше деца кај мене кои беа неодлучни до последен ден од втора година на кој смер да се определат, а не па на крај на прва.:smir:

Дете на 13-14 години баш и неможе да одлучи и да знае со сигурност што сака да биде во животот. Во тие години многу лесно се менуваат мислења, сепак се работи за пубертетски години. Гимназија ти овозможува знаење од повеќе области, кои иако на прв поглед изгледаат неважни и непотребни некогаш во животот може и ќе ти потребаат. Сепак мислам дека зависи од самата личност и какви се нејзините погледи и можности за понатака....Во принцип после гимназиско образование неопходно е да се запишеш на факултет и да гледаш да го завршиш ако сакаш да успееш повеќе во животот. А после стручното училиште доколку несакаш или не успееш на факултет можеш да најдеш некоја работа по струка. Послабите ученици кои завршиле средно стручно подобро ќе се снајдат од тие што одвај го завршиле гимназиското реформирано образование. Се разбира можат да се запишат на факултет, да си го надоградат уште повеќе своето знаење од таа струка и да успеат повеќе во животот...
Само не ми е јасно од кај ви е тоа дека тие што учат во гимназија само бубаат и не ги сфаќаат работите????Ако личноста се потруди и сака може се да научи и да ја разбере материјата. Пак ќе кажам, се зависи од самата личност!

стручно дефинитивно! барем знаеш те бива за тоа и тоа и толку! али зависи која струка, некоја каде што после можеш да најдеш работа, на пр. оптика...а гимназија уствар ти е уште 4години фора да одлучиш што струка ќе идеш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom