И оваа како и претходната епизода беше посветена на подлабока разработка на ликовите и дејствијата. Пошто е екранизација на книга потребни се и вакви епизоди каде на гледачите ќе им се прикаже што им се врти во глава на ликовите, како размислуваат, што чувствуваат и сл. GRR Martin во книгите пишува од аспект на ликовите со минимум нараторство па ако режисерот рипа од случка во случка ќе биде многу нејасно за гледачите. Неизбежни се некои од овие сцени кои изгледаат незначајно и верувајте не се само за да попунат време (време и епизоди има премалку а настани и дијалог премногу, дури и се крати на големо

). Изгледа досадна и спора зашто нема акција и некои големи твистови, но доста детали и хинтови има кои на обичениот гледач не би му значеле ништо а за постудиозните фанови и те како е значајна епизодава. Едноставно од друг агол ја гледаш секоја сцена, секој детал доколку ти е познато дејството од книгите. The devil is in the details.
GoT е чуден феномен, и по цел ден би гледал вакви "досадни" епизоди, едноставно времето ми лета. Проблемот не е во шоуто, туку во разгалената публика која очекува CGI спектакал од секоја сцена во секоја епизода. Па бидете реални и во останатите одлични серии како Breaking Bad, Lost и сл. се чека дури и неколку епизоди да се случи нешто конкретно а се измеѓу е build-up и разработка на карактерите. Но како и да е се работи за вкусови и нормално дека нема на секого да му се допадне серијата или одредена епизода. Секој има право на мислење и тоа треба да се почитува!
Е сега околу епизодава. Ако предходните сезони Tyrion беше омилениот на публиката (не дека сега не е) оваа сезона дефинитивно Jaime, Olenna, Daenerys и Tywin доминираат во сите сцени во кои се појавуваат. Tywin is boss, it is known. Jaime ја има најдобрата трансформација на лик кој некогаш ја имам прочитано или гледано на TV, се разбира половина од заслугата е на одличната интерпретација на актерот.
Да не испадне дека само ја бранам серијава, објективност пред се. Овој пат имам замерка за претераните сцени со голотија. Kога ќе ми текне колку само споредни ликови и квалитетен текс се изоставени за 2-3 голи тетки... Единствено можам да ја разберам сцената со Theon до некаде, но поентата можеше да се постигне и со пократка сцена.
Втората замерка е што страшно ме нервира што го форсираат Orell, лик кој е микс од 2 лика но поради финансии и време е споен во еден за потребите на шоуто. Далеку поинтересен лик и со многу подобри дијалози и досетки е Tormund Giantsbane. Сакам да видам повеќе од Tormund а помалку од Orell! Понатаму Yggrite воопшто не е ваква "несериозна" но е добредојдена промена. Ми се допаѓа како глуми, од ведра сцена може со една гримаса и 2-3 збора да ја претвори сцената во сериозна.
За нијанса послаба од претходната епизода но добра увертира за последните 3 од оваа сезона.