Game of Thrones

Член од
9 мај 2009
Мислења
605
Поени од реакции
400
Малку ги измешав работите, сестрата на новиот принц е мајка на Денерис или ?
И кој е човекот од Night watch што е исто Targaryen (заборавив како се вика)?
Family tree од Targaryen семејството добро би ми дошло. :)

Одлична прва епизода, Jon Snow :love:

Последно уредено:

Schtrawzenigger

and the Baltic Fleet
Член од
9 јули 2013
Мислења
710
Поени од реакции
2.492
И кој е човекот од Night watch што е исто Targaryan (заборавив како се вика)?
Family tree од Targaryan семејството добро би ми дошло. :)

Жена на постариот брат на Денерис, Раегар Таргеријан.

Маестер Аемон Таргеријан, постар брат на кралот Аегон (татко на Лудиот крал). Се откажал од тронот поради дадените заклетви како Маестер и се приклучил на Ноќната стража.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.971
Поени од реакции
57.779
И кој е човекот од Night watch што е исто Targaryan (заборавив како се вика)?
Family tree од Targaryan семејството добро би ми дошло. :)

Не. Мајка на Даенерис и Висерис е Rhaella. Тука зборуваме за Elia Martel Targeryen, сестра на Оберин Мартел, која се омажила за Rhaegar, принцот наследник на Таргериенс, син на Mad King, постар брат на Висерис и Даенерис. Претходно, Тајвин ја понудил Серсеи да се омажи за Rhaegar, но бил одбиен, по што ја напуштил ролјата на Hand of the King и тоа било искра за неговото предаство кон кралот.

Фактички, Elia е снаа на Даенерис. :) А Аемон и е дедо. :D

Еве ти го досега познатото стебло на Таргериен.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.142
Поени од реакции
9.109
^Го имаше малку.

Јака епизода. Неќам повеќе да коментирам. Јако ќе е да збеснат змејовите и да ја напраат Калиси пепел. :D Мада неќам да се деси тоа. А, не разбрав, кои се децата што ги убивале и се закачени на секоја миља на тој патот таму шо беше?
Пошто ти одговорија кои се децата јас сакав само да надополнам со мотивите зашто некако не успеаа да ја доловат сцената, намерно или не мислам дека делува недокажано. Многу клучна сцена која ќе помине незабележано поради тоа што на мнозинството Daenerys ви е одбивен лик, па претпоставувам не обрнувате многу внимание на симболиката и дијалогот, boobs and dragons only. :) Мене баш оваа сцена ми ја одбележа епизодата, иако и останатите беа одлични.

По ослободувањето на робовите во Astapor и Yunkai, очите на Daenerys се вперени кон следниот град на робови Meereen. Големите господари (челници на моќни фамилии) кои робовладеат со градот, со цел да ја предомислат и заплашат Dany, наденуваат робови на секоја милја со раката вперена кон Meereen (или може беше кон запад, не ме држете за збор). Господарите знаат дека Dany сочувстува со робовите и сакаат да и дадат до знаење дека нивниот град не е Astapor или Yunkai, кои видовме беа завземени без борба. Пораката што и ја праќаат е дека ако не се откаже од походот и не ја сврти армијата кон запад, ќе падне уште повеќе робовска крв.

And Dany being Dany, видовме во епизодава дека ваквиот потег не ја заплаши, напротив ја трогна и разгневи, пошто нели таа е нивната mhysa (мајка) и чуствува одговорност за секој роб.

П.С. Ох да, Паскал е одличен избор за Oberyn Martell (Red Viper)!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.603
Поени од реакции
85.316
А Аемон и е дедо. :D
Мастер Емон, не и е дедо, туку прадедо.
Тоа е една од грешките во серијата за кои пишував пред една две страни.

Мастер Емон (во некоја прошла сезона) рече дека брат му Ег (т.е. Егон), бил татко на Лудиот Крал Ерис. Но, не е така. Емон е 120 години стар и брат му Егон (истиот од Dunk&Egg) е всушност татко на Џаехерис Втори, кој е татко на Ерис. Во серијата решиле Џаехерис Втори да го рипнат (веројатно за да биде по просто).

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Пошто ти одговорија кои се децата јас сакав само да надополнам со мотивите зашто некако не успеаа да ја доловат сцената, намерно или не мислам дека делува недокажано. Многу клучна сцена која ќе помине незабележано поради тоа што на мнозинството Daenerys ви е одбивен лик, па претпоставувам не обрнувате многу внимание на симболиката и дијалогот, boobs and dragons only. :) Мене баш оваа сцена ми ја одбележа епизодата, иако и останатите беа одлични.

По ослободувањето на робовите во Astapor и Yunkai, очите на Daenerys се вперени кон следниот град на робови Meereen. Големите господари (челници на моќни фамилии) кои робовладеат со градот, со цел да ја предомислат и заплашат Dany, наденуваат робови на секоја милја со раката вперена кон Meereen (или може беше кон запад, не ме држете за збор). Господарите знаат дека Dany сочувстува со робовите и сакаат да и дадат до знаење дека нивниот град не е Astapor или Yunkai, кои видовме беа завземени без борба. Пораката што и ја праќаат е дека ако не се откаже од походот и не ја сврти армијата кон запад, ќе падне уште повеќе робовска крв.

And Dany being Dany, видовме во епизодава дека ваквиот потег не ја заплаши, напротив ја трогна и разгневи, пошто нели таа е нивната mhysa (мајка) и чуствува одговорност за секој роб.

П.С. Ох да, Паскал е одличен избор за Oberyn Martell (Red Viper)!
И заради тоа е и повеќе од глупа и се надевам уште оваа сезона ќе ја изгуби целата војска и ќе ја направат роб.Можеби најглуп лик после типот што и даде професионална армија за змеј.Иако се надевам и дека змејовите ќе и ја убијат целата армија и тогаш ќе ја направат роб е тоа би било супер финале на сезоната.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.142
Поени од реакции
9.109
Глупа, не глупа, целиот живот била во бегство и несигурност за потоа да биде трампана на Khal Drogo за неговата армија. Знаеме од првата сезона што се случи со детето кое го загуби, затоа што знае дека веќе неможе да има деца, ги прифати змејовите како свои а во исто време робовите ја прифатија како нивна мајка. Чуствува одговорност што и е причината зашто носи глупави одлуки и зашто одлучи да остане во Slaver's Bay да ги ослободува робовите наместо да премине во Westeros со штотуку стекнатата бројна армија од Astapor.

Затоа што е наједноставниот лик во серијата затоа ви е досаден претпоставувам. Фалат сите внатрешни дилеми и чуства кои даваат перспектива на она што се случува и на одлуките кои ги носи. Истото е со сите "бледи" ликови во сетијата, недостаток на информација адаптирана во сценариото. Сепак мислам дека HBO прави фантастична и успешна адаптација!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.603
Поени од реакции
85.316
Тоа е една од грешките во серијата за кои пишував пред една две страни.

.
Другата грешка е, кога Карстарк се колне во Таткото, а на Северот само Мендерли се со андалска религија.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Глупа, не глупа, целиот живот била во бегство и несигурност за потоа да биде трампана на Khal Drogo за неговата армија. Знаеме од првата сезона што се случи со детето кое го загуби, затоа што знае дека веќе неможе да има деца, ги прифати змејовите како свои а во исто време робовите ја прифатија како нивна мајка. Чуствува одговорност што и е причината зашто носи глупави одлуки и зашто одлучи да остане во Slaver's Bay да ги ослободува робовите наместо да премине во Westeros со штотуку стекнатата бројна армија од Astapor.

Затоа што е наједноставниот лик во серијата затоа ви е досаден претпоставувам. Фалат сите внатрешни дилеми и чуства кои даваат перспектива на она што се случува и на одлуките кои ги носи. Истото е со сите "бледи" ликови во сетијата, недостаток на информација адаптирана во сценариото. Сепак мислам дека HBO прави фантастична и успешна адаптација!
Ги прави работите што ги прави зошто егото и е големо колку планина,како што рече цел живот подчинета и сега виде малку моќ и мисли дека цел свет треба да клечи пред нејзе.Смрта на нејзиното дете е нејзина кривица.Ликот е глуп дека е глуп не зошто е еднодимензионален.

Станис е еднодимензионален исто па пак ми е омилен заедно со ironborn

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Знаеме од првата сезона што се случи со детето кое го загуби, затоа што знае дека веќе не може да има деца, ги прифати змејовите како свои...
Ова се спомнало некогаш баш вака?[DOUBLEPOST=1397041782][/DOUBLEPOST]
Другата грешка е, кога Карстарк се колне во Таткото, а на Северот само Мендерли се со андалска религија.
Старк нели ги почитуваат и новите богови? Нели старковите деца се молеа и на старите и на новите богови. Или тоа само за атер на мајка им?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.142
Поени од реакции
9.109
Да Коловерт, во првата сезона во еден од дијалозите со Mirri Maz Duur, јас само парафразирав од нејзиното.[DOUBLEPOST=1397042444][/DOUBLEPOST]
Ги прави работите што ги прави зошто егото и е големо колку планина,како што рече цел живот подчинета и сега виде малку моќ и мисли дека цел свет треба да клечи пред нејзе.Смрта на нејзиното дете е нејзина кривица.Ликот е глуп дека е глуп не зошто е еднодимензионален.

Станис е еднодимензионален исто па пак ми е омилен заедно со ironborn
Не ја оправдувам за сите потези, сакав само да ви дадам перспектива чисто за дискусија. Кој знае може ќе му го сменам на некој мислењето исто како што го хејтавте Jon Snow лани а јас го бранев и оп читам сеа постови како се подобрувал. :)

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.603
Поени од реакции
85.316
Ова се спомнало некогаш баш вака?[DOUBLEPOST=1397041782][/DOUBLEPOST]

Старк нели ги почитуваат и новите богови? Нели старковите деца се молеа и на старите и на новите богови. Или тоа само за атер на мајка им?
Старк не ги почитуваат новите богови. Старк, традиционално се приврзаници на религијата на Старите Богови.
Ако некогаш некое од децата рекло или направило нешто што те навело така да помислиш, тоа е ради самата ситуација или, како што кажа, за нечиј атер.
На пример, Роб се омажи за Талиса. Ние не знаеме каква е религијата на овој лик (Бидејќи ни доаѓа од слободните градови, Волантис чинам беше. Таму реалноста често е мултирелигиозна.), али знаеме дека на Роб која е религијата. А сепак, се венчаа пред септон, а не пред Богошума.
Тоа од серијата го објаснуваат како shotgun-wedding. Демек, им се брзало, а таму, на лице место имало само септон.

Kajgana Shop

На врв Bottom