Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
Мислите серијава ќе има клише среќен крај? Некако натаму тргна работата, ама ќе има некој опасен пресврт по мое мислење.

Епизодава држеше внимание и еден куп емоции до самиот крај, ама крајот е она што и мене како и на многу други не' разочара.
Не ми е гајле за Дотраките, за воените формации и еден куп други работи, ќе разберам се тоа, ама не ми е јасно зошто се одлучија да го уништат единствениот антагонист во серијата. Главниот проблем овде (а не знам дали е некаде дискутиран) е тоа што серијата остана без Најт Кинг = антагонистот. Како после ова? Не знам како ќе го оправдаат и дали воопшто овој плот ќе заврши со уништувањето на Најт Кинг (или ќе дообјаснат некои приказни преку Бран), ама на три епизоди пред крајот, да направиш атмосфера во која нема веќе реален непријател, мислам дека не ветува многу... Серси, Дани, Џон, битката меѓу нив е битка помеѓу херои и антихерои, не меѓу протагонисти и антагонисти, ова се ми е конфузно во умот. Ни требаат одговори после ова, а не уште прашања.

Друго, зошто баш Арја го отепа НК? Кај беа тие хинтови што ги споменувате? Не сум ги гледал скоро минатите сезони, не можам да се сетам, ама никако во перцепција не ми е дека Арја е онаа која стои наспроти НК, кога низ целата серија таа си имаше други проблеми, за разлика од Џон, кој многупати имаше директна конфронтација со НК и се си мислев дека тие двајца ќе бидат оние што ќе се разрешат (или Бран и НК). Ова со Арја и НК ми е ко на пример Тормунд да ја отепа Серси, ни се виделе ни се чуле (ако сум грешка се извинувам, сакав само да повлечам паралела).

Verojatno prvicno imalo nekoj drug plan za Arija ali cim sme na sam kraj na serijata da ne i propadnat 5 sezoni treniranje u voda.

Епизодава држеше внимание и еден куп емоции до самиот крај, ама крајот е она што и мене како и на многу други не' разочара.
Не ми е гајле за Дотраките, за воените формации и еден куп други работи, ќе разберам се тоа, ама не ми е јасно зошто се одлучија да го уништат единствениот антагонист во серијата. Главниот проблем овде (а не знам дали е некаде дискутиран) е тоа што серијата остана без Најт Кинг = антагонистот. Како после ова? Не знам како ќе го оправдаат и дали воопшто овој плот ќе заврши со уништувањето на Најт Кинг (или ќе дообјаснат некои приказни преку Бран), ама на три епизоди пред крајот, да направиш атмосфера во која нема веќе реален непријател, мислам дека не ветува многу... Серси, Дани, Џон, битката меѓу нив е битка помеѓу херои и антихерои, не меѓу протагонисти и антагонисти, ова се ми е конфузно во умот. Ни требаат одговори после ова, а не уште прашања.

Друго, зошто баш Арја го отепа НК? Кај беа тие хинтови што ги споменувате? Не сум ги гледал скоро минатите сезони, не можам да се сетам, ама никако во перцепција не ми е дека Арја е онаа која стои наспроти НК, кога низ целата серија таа си имаше други проблеми, за разлика од Џон, кој многупати имаше директна конфронтација со НК и се си мислев дека тие двајца ќе бидат оние што ќе се разрешат (или Бран и НК). Ова со Арја и НК ми е ко на пример Тормунд да ја отепа Серси, ни се виделе ни се чуле (ако сум грешка се извинувам, сакав само да повлечам паралела).

Јас ја гледав пак и сакам да прашам, како е можно ваков превид да направат, мисла, срамота човече.
Глеј кај му влага копјето на ТГ кога го збрца НК.
upload_2019-5-1_0-45-16.png

а каде го дава некоја сцена после тоа.

upload_2019-5-1_0-45-50.png

Мислам, ова е веќе безобразно од HBO.

Verojatno prvicno imalo nekoj drug plan za Arija ali cim sme na sam kraj na serijata da ne i propadnat 5 sezoni treniranje u voda.
Ако ги пуштиш видеата што ги објавија за епизодава, ќе дознаеш дека уште пред три години решиле Арја да е таа која ќе го убие. Не е одлука сега донесена.

Сега, малку на посериозна нота, по второ глеање на епизодата, Арја кога го брца НК и кога „мртвите умираат“, даваат сцена пред замокот, како сеуште има мртви кои трчаат безглаво, саат време после почеток на борбата.

ama zosto taktika ne napraija, so izvidnici, da vidat kolku se.

Сега, малку на посериозна нота, по второ глеање на епизодата, Арја кога го брца НК и кога „мртвите умираат“, даваат сцена пред замокот, како сеуште има мртви кои трчаат безглаво, саат време после почеток на борбата.

ama zosto taktika ne napraija, so izvidnici, da vidat kolku se.
Што ќе гледаат, можда и 100 илјади беа, да не зборам дека НК со читови во игра врати којзнае колку. :D

Што ќе гледаат, можда и 100 илјади беа, да не зборам дека НК со читови во игра врати којзнае колку. :D

Али јас мислам добар скаутинг у мракот да пуштеа, за да сфатат дека се безбројни, буквално ќе ги натераше да се посерат и сами да се збрцаат :D

Џабе толку дискусија за Дотраките веќе 100 страници наназад, не знам зошто барате толку многу логика во една фантазија. Па сигурен сум дека и да ги проучувате тактиките на Александар Македонски, и таму ќе најдете по некој нонсенс. Ио објасни од технички аспект што значеше јуришот на Дотраките, емоцијата кај (просечните) гледачи, губењето на надежта и слично.

Никогаш не требаше да има извидница, затоа што сите знаат што ги чека и дека Винтерфел ќе биде поплавен од сите страни (затоа цел Винтерфел беше опколен со ровови). Извидницата е нелогична исто како што и јуришот на Дотраките е нелогичен.

Ама ако ја бараме логиката кај јуришот на Дотраките, тогаш зошто мислите дека тоа бил планот на организаторите на одбраната на Винтерфел? Дали во една војна оди се' според планот? Не. Дотраките се недисциплинирани, не би функционирале зад организирана пешадија како Ансалид и затоа се ставени напред, затоа што се на коњ, за први да се судрат, да покосат колку што можат и да се повлечат. Ете, јас така гледам на работите. Некој мора прв да се судри, ете се погоди сега да се Дотраките (ако барате нелогичност, може ќе ја најдете во нивната недисциплина?). Ако приметивте, Џора тргна со задоцнување, што значи дека ова можеби е момент на занес на племето. Реакцијата на Денерис исто беше импулсивна и таа прва отстапи од планот, затоа што, ете можеби и Дотраките реагирале импулсивно и отстапиле од планот.

true blue, ако читаш, прочитав негде наназад имаше напишано за Knights of the Vale. Тие во најголема мера загинаа, беа на левиот фленк под команда на Бриен. Пушти ја епизодата кога Бриен ги припрема за напад, штитовите зад неа се со грбот на Arryn. Така да, и тие отидоа пепел :D
Истово и јас го напишав негде уназад, не сум бил единствениот добро е :D

Ми се допаѓа тоа што серијалов не завршува со битката "Living vs dead". Да завршуваше така е тогаш ќе беше Good vs. Evil а добро знаеме дека тоа не е ГОТ. Тоа ќе беше клише ендинг и приказната ќе беше скоро иста како Lord of the Rings

Иако епизодава ме разочара до некаде, визуелно најдобра до сега сигурно, но тешка беше да се прати и премногу plot armour имаа карактерите според мене што не ми се допаѓа воопшто, така се изгуби тензијата што некогаш го имаше ГОТ, кога за секоја одлука на карактерите имаше последици РЕАЛНИ а сега Џон Сноу му се дере на Зомби Змај, Ариа како од шала му скока на НК од зад грб, помина низ 3000 зомбиња а башка што White Walkers се сега слепи претпоставувам? И тоа што си помислив дека карактерите ќе го јадат 10 пати беа опколени од 300 мртовци и одеднаш бап друга сцена, и после се врати шот тие ги потепале сите 300 АХАХАХХ ДАФАК.. Пр. Џон Сноу кога НК ги дигна мртовците околу него, слична таква сцена имаа и сите други карактери што е мнооогу чудно и повторувачки.

Али се на се фантастично изиграно и кинематографијата сензационална, секоја чест за Miguel Sapochnik и продукцијата,кастот не се тие криви што D&D како да не се ни потрудиле реално да го направат сценариото.

Едино сега сум возбуден за последните 3 епизоди, најверојатно сега почнува крајот што им го кажал George на D&D. Тој само крајот им го кажал на нив, овие двајца сами смислувале каква ќе биде битката со шетачите сигурно, не верувам вака дека ке биде во книгите така и добро е што битката не е endgame. 3-тиот MAJOR PLOT TWIST на Мартин е во последните 3 епизоди *се надевам хх

Kako be uste umarate za Arya deka od nikade skoknala koa celo vreme znaete niz kakov trening pomina?

Koa vidovte deka plemeto sto se izleta odma go snema za 10 sekundi ne si rekovte "daaaaamn ova ke bide prejako" pa zemavte se fativte za voeni taktiki?

Pa pola od vas da bile generali 2001 nie nemase da ja izgubime vojnata.

Pa uste i paniki kako vaka mozelo da bidne mislis deka tolku e, posledna epizoda bese ova.

Ми се допаѓа тоа што серијалов не завршува со битката "Living vs dead". Да завршуваше така е тогаш ќе беше Good vs. Evil а добро знаеме дека тоа не е ГОТ. Тоа ќе беше клише ендинг и приказната ќе беше скоро иста како Lord of the Rings
Не ја знаеме перспективата на Најт Кинг. Може не е он негативецот и има добри намери :toe:

Не ја знаеме перспективата на Најт Кинг. Може не е он негативецот и има добри намери :toe:
Ахх и тоа ме уствари и најмногу разочара, баш си мислев ќе има некое солидно објаснување за тоа али јебига затоа не треба да читаме толку многу теории :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom