Формула 1 - сезона 2022

• Креатор на темата Креатор на темата JB00F
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион во Формула 1 за 2022?

• Луис Хамилтон - Мерцедес АМГ

Гласови: 14 11,1%
  • Џорџ Расел - Мерцедес АМГ

Гласови: 1 0,8%
  • Макс Верстапен - Ред Бул

Гласови: 38 30,2%
  • Серхио Перез - Ред Бул

Гласови: 0 0,0%
  • Шарл Леклерк - Ферари

Гласови: 42 33,3%
  • Карлос Сајнц - Ферари

Гласови: 6 4,8%
  • Даниел Рикиардо - Мекларен

Гласови: 3 2,4%
  • Ландо Норис - Мекларен

Гласови: 7 5,6%
  • Фернандо Алонсо (El Plan) - Алпин

Гласови: 3 2,4%
  • Естебан Окон - Алпин

• Пјер Гасли - Алфа Таури

• Јуки Тсунода - Алфа Таури

Гласови: 2 1,6%
  • Себастијан Ветел - Астон Мартин

Гласови: 4 3,2%
  • Ленс Строл - Астон Мартин

• Николас Латифи - Вилијамс

• Алекс Албон - Вилијамс

Гласови: 2 1,6%
  • Валтери Ботас - Алфа Ромео

• Жо Гуанју - Алфа Ромео

• Никита Мацепин - Хаас

• Мик Шумахер - Хаас

• Вкупно гласачи
    126
Статус
Затворена за нови мислења.
Проблеми со моторот. 4 од 6 болиди со Ферари мотор не ја завршија трката.
Тогаш џабе плачки кога и на Ред Бул два пати им се деси сезонава истото, јбг изгледа имаат непознати ствари околу новите болиди

Јад и мизерија се Ферари моментално. Освен ако не се случи библиско чудо, ништо од борба за титула и оваа година. Делуваше првите трки на многу интересна сезона ама изгледа ништо од тоа. Ќе биде лесна втора титула на Верстапен. Единствено ако Ред Бул му дозволат на Чеко рамноправно да се трка со Макс, ама тешко и таа работа.

Инаку колку и да го хејтаме денес Хамилтон ептен заслужено беше возач на денот.

Возач на денот, а реално го помина само Гасли од тие кои стартуваа пред него зато шо овој ја згреши тактиката со бокс - не влезе како останатите при ВСЦ по свежи гуми и заврши 22 секунди зад клубскиот колега, е баш импресивно, нема шо

Додека Ботас го правеше ова, сите го ругаа Мерцедес. Сеа глеаме иста приказна со Перез. Ама за нив никој не плаче, битно Макс да тепа. Тешки лиглиња.

Башка тоа боксот од 5+ секунди е смешен... Ред Бул конечно си најдоа солиден шофер и истиот почнуваат да го дупат. Ме интересира каков карактер е и дали цела сезона ќе ја преќути ако не му даваат да се трка или да треба да го пушта.

Додека Ботас го правеше ова, сите го ругаа Мерцедес. Сеа глеаме иста приказна со Перез. Ама за нив никој не плаче, битно Макс да тепа. Тешки лиглиња.

Башка тоа боксот од 5+ секунди е смешен... Ред Бул конечно си најдоа солиден шофер и истиот почнуваат да го дупат. Ме интересира каков карактер е и дали цела сезона ќе ја преќути ако не му даваат да се трка или да треба да го пушта.

што го дупат? Перез немаше добар рејс пејс. Макс му дишеше у врат цело време и за да не ризикуваат судар меѓу нив, му рекоа на Перез да го пушти.

Да, исто е no fighting и let him through. Апсолутно.
Перез беше 3 секунди пред Макс. Разликата Макс ја стопи во 2 круга, а одма по претекнувањето му избега 3 секунди во ЕДЕН круг. Двајцата на свежи гуми, Макс таа разлика ја однесе на 20 секунди. Не знам што очекувате, да го остават Перез да го кочи Макс кој има подобар race pace?
За тимски наредби како пропуштање прв бев тука што го осуди тоа пред некоја трка кога му наредија на Перез да го пропушти Макс.

2-3 пати до сега има наредба да се тргне. Дали било кажано вака или така, исто е. Ќе видиме до крај на сезона како ќе се понашаат.

А за боксот што ќе кажете?

Скоро секогаш имало разлика меѓу прв и втор возач во шампионските тимови, не знам зошто сите се нешто како зачудени, т.е. антилуис екипата плачеше кога тоа беше луис, сега антиверстапен екипата плаче кога тоа е верстапен. Шумахер, Ветел, Луис и сега Верстапен, сите биле/се фаворизирани од страна на тимовите. Единствено што ми текнува вака од прва 2007 мекларен немаше прв шофер при здрава конкуренција, што се покажа како катастрофално.

Скоро секогаш имало разлика меѓу прв и втор возач во шампионските тимови, не знам зошто сите се нешто како зачудени, т.е. антилуис екипата плачеше кога тоа беше луис, сега антиверстапен екипата плаче кога тоа е верстапен. Шумахер, Ветел, Луис и сега Верстапен, сите биле/се фаворизирани од страна на тимовите. Единствено што ми текнува вака од прва 2007 мекларен немаше прв шофер при здрава конкуренција, што се покажа како катастрофално.

Јасно ми мене, нормално е да е така. Нормално е да имаат фаворизиран шофер и него да го буткаат за титула. А и се гледа разлика во квалитет, не го оспорувам тука Верстапен.

Прашање ми е дали ќе го бранат тоа фановиве на Макс истото што за што плачеа т.е го ругаа Ботас прошлата година (за цела сезона зборам, доколку продолжат вака). И башка никој не го збори боскот, очигледен секс, намерно држење за да ги одвојат.

Возач на денот, а реално го помина само Гасли од тие кои стартуваа пред него зато шо овој ја згреши тактиката со бокс - не влезе како останатите при ВСЦ по свежи гуми и заврши 22 секунди зад клубскиот колега, е баш импресивно, нема шо
Грбот го болел многу, за тоа се пожали и во текот на трката. Тото изјавил дека веќе не се работи само за мускулни болки туку компресија на `рбетните пршлени. Хамилтон рече дека тресењето било толку јако што на моменти мислел дека на правците ќе изгуби контрола и ќе се забие во бариерите.

Имал еден експериментален дел и поинаква задна суспензија од Расел и затоа кај него porpoising-от бил полош.

Од тој аспект е импресивно што успеа да оствари таков резултат.

Инаку и скоро сите други возачи се жалеле и имале или мислат дека ќе имаат последици од тресењето. Овде се убаво сумаризирани сите изјави:

Мерцедес би можеле да го намалат нивниот porpoising со тоа што би го подигнале болидот на сметка на перформанси, ама факт е дека никој не може драстично да го намали или елиминира, така да можеби и не е лоша идејата ФИА да интервенира со додатни регулации кои би важеле за сите тимови. Знам дека тоа би било easy win за Мерцедес ама мислам дека тресењево може да има сериозни последици, поготово за постарите возачи.

1655109951961.png

Прашање ми е дали ќе го бранат тоа фановиве на Макс истото што за што плачеа т.е го ругаа Ботас прошлата година (за цела сезона зборам, доколку продолжат вака). И башка никој не го збори боскот, очигледен секс, намерно држење за да ги одвојат.
Побарај неколку страни наназад на темава ќе видиш дека го осудив тоа фаворизирање. Ова од вчера не беше таков случај, има разлика од let him through и no fighting. Поготово кога Макс имаше далеку подобар race pace.

No fighting ti e vo prevod "bori se ako mozes ama ne po cena na sudar".

Perez mozese da izdrzi maksimum 2 DRS napadi od Max, tolku. Primer da ja zatvori agresivno vnatresnata linija i da go natera protivnikot da ne rizikuva i da ceka sledna shansa. Koga si pospor nekolku sekundi po krug toa se samo ocajni potezi i odlozuvanje na neizbeznoto za krug-dva.
Da bese Max samo stotinka-dve pobrz ke razberev, ama vaka nemase smisla.

Osven Baku lani i ako ne se lazam Turcija, Perez nikogas ne bil ni blisku da se nosi so Max na race pace.
+20 sekundi bese razlikata vcera, RB go molea Max na radio da uspori...sto poveke da se kaze?
--------------------
Edit: @nE0n1nja
Red Bull skoro i da nemaat porpoising, taka da ocigledno moze da se reshi. Tie sto imaat problemi kako Mercedes slobodno neka zgolemat car height dodeka ne go reshat skokanjeto i neka ne glumat ludilo.
I Ferrari imaat frki so skokanje ama si kjutat bidejki imaat brzina da se borat za pobedi.
Hamilton i Russell ke si kjutea isto da bese Mercedes na toa nivo.

Inace najstariot vozac na gridot - Alonso, vika deka ne mu smeta porpoising.

Последно уредено:
Edit: @nE0n1nja
Red Bull skoro i da nemaat porpoising, taka da ocigledno moze da se reshi. Tie sto imaat problemi kako Mercedes slobodno neka zgolemat car height dodeka ne go reshat skokanjeto i neka ne glumat ludilo.
I Ferrari imaat frki so skokanje ama si kjutat bidejki imaat brzina da se borat za pobedi.
Hamilton i Russell ke si kjutea isto da bese Mercedes na toa nivo.

Inace najstariot vozac na gridot - Alonso, vika deka ne mu smeta porpoising.

Не е работата дали ќе си ќутат, работата е што треба да се развие дискусија дали може да има краткорочни и долгорочни последиции и од минимален porpoising и доколку може прашање е дали воопшто има смисла да се изложуваат возачите на таков ризик.

А Алонсо рече дека porpoising-от е најлош што го видел во последниве 20 години. Он не се слага со иницијативата на Тото зашто смета дека рипањето зависи и од околностите како стазата, гумите итн..,
1655119083942.png
И до негде е во право, нормално дека Мерцедес ќе притискаат и ќе преувеличуваат зашто они имаат најголем проблем, ама сепак тоа тресење не ми делува воопшто безопасно. Во најмала рака треба здравствени експерти да ја разгледаат ситуацијата и да ги консултираат возачите кои негативни ефекти би можеле да ги имаат од тресењето. Мислиш Алонсо знае дали мозокот му се прави каша за време на секоја вожња и како тоа ќе му влијае за 20-30 години од сега?

Навистина жално што му се случува на Чарлс , мислам дека дечкото го вади максимумот од болидот. Ама со шупачки тим како Ферари нема да биде шампион . Мене уште не ми се верува како го зафркнаа во Монако и му земаа чиста победа . И капак на се пишуваше дека може му следува казна од 10 места сега во Канада ‍♂️.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom