M
Mr.InF3ction
Гостин
А да смените наслов на тема.....едвај чекате некаде да се жалите...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Стварно? А интеграли? Сите студенти првпат се среќаваат со нив, демек успорија професорите или и за тоа треба да се потковам?
Ако е паметен тогаш тие 40 часа неделно работно време на факултет ќе ги троши на приватни проекти и ќе зема повеќе. Моженекој му има ветено дека ќе го стават професор. Ама за таа плата искусен програмер не се замара со објаснување на кодови и шетање по ходници, а после работа изморен да тупи мозок на приватно.[DOUBLEPOST=1398543891][/DOUBLEPOST]Платите се тие, ама земаат од страна. Не знам од што, дали од тендери или фаќаат проекти ама земаат. Имаат сит на фб слики како програмираат нешто. Сигурно не програмираат за проверка на домашни. Еве Вангел на пример - има невидено знаење човекот, сигурно не работи за 250 евра.
Какви 10 години? Двајца асистенти што ми беа во 1 и 2 година во 3 веќе станаа професори.За ИТ професијата да работиш како асистент на факултет е поразително, поготово што може многу подобро да се реализираш во некоја ИТ фирма како програмер (мада за тоа ти треба 3-5 години). А додека станеш асистент ќе ти требаат 10-тина години (реално прво ќе се водиш како демонстратор) и разно-разни политички игри да ги играш за да стигнеш до некоја позиција од типот на лизни-мазни. За 10 години, ако добро се насочиш како програмер до софтвер архитект може да правиш многу повеќе пари, да бидеш меѓународно признат и признае од програмерската заедница и притоа ќе ти се цени твојот занает, а не твоето политичко улизнување. Сепак одлучуваш самиот во однос на што си поспремен да го направиш дали лизни мазни или да седнеш и да научиш како се работи.
Toa е од твоја гледна точка, а од нивна, колку време претходно биле демостратори, па асистенти, вонредни и слично има многу работа и тоа претежно е бирократска за да станеш професор.Какви 10 години? Двајца асистенти што ми беа во 1 и 2 година во 3 веќе станаа професори.![]()
Едноставно сите си работат на страна, од демонстратори до професори, 90% од професорите си имаат свои фирми, си фаќаат тендери итн.
Затоа прва година не ја поминуваат ни пола од тие што упишуваат. Како што кажаа ако те интересира програмирање ФИНКИ, во спортивно ФЕИТ.
Сакам да кажам дека ФИНКИ е настроен кон програмирање, а ФЕИТ кон електроника повеќе. Тоа сакам да кажам.А што демек на ФЕИТ нема смер за програмирање или како? Не сфаќам што сакаш да кажеш со ова во спротивно ФЕИТ ??
Јас сум со 4. Кажи шо треба, можи ќе ти поможам.Дечки да не има некој тука да е запишан 2-ра или 3-та година на Технички факултет Битола - Информатички смер со 3 годишни студии?