Не го читаш заветот, знаењата ти се мноогу слаби,
Iudas ergo cum accepisset cohortem et a pontificibus et Pharisaeis ministros venit illuc cum lanternis et facibus et armis
единствена воена единица во јудеја во тоа време беше римска, и точно е кажано колку војници римски легионари се пратени - една кохорта.
“Колку ли е таја кохорта мама и нејзино...“ збунето и уплашено се запраша лазар тријсједан???
кохорта, дете, ти се 600 (шестотини) римски војници.
Е сега римската војска нарочно во провинциите често имала и помошни единици составени од локално население или такозвани ауксилари, е сега колку еврејски стражари имало со кохортата пратена да го фати Исус не се знае, али една римска кохорта во провинција заедно со помошни локални трупи броеше и до 2000 вооружени војници, така да по Исус тргнаа 600 римски легионари и уште неколку стотина еврејски стражари и помошни единици.
Рим сериозно ја сфати заканата од Исус.
И тие твои 600 легионери испопаѓаа на земја кога Исус им рече „Јас сум“ и не можеа да Mу пријдат додека Он не им дозволи.
Јован 18:
3. Тогаш Јуда, откако зеде една чета војници и слуги од првосвештениците и фарисеите, дојде таму со фенери, со светила и со оружје.
4. А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, излезе и им рече: „Кого го барате?”
5. Му одговорија: „Исуса од Назарет.” Исус им рече: „Јас сум.” Со нив стоеше и Јуда, што Го предаваше.
6. А кога им рече: „Јас сум” – тие се повлекоа назад и паднаа на земјата.
7. Тогаш пак ги праша: „Кого го барате?” А тие рекоа: „Исуса од Назарет.”
8. Исус одговори: „Ви реков дека сум Јас; па, ако Ме барате Мене, оставете ги овие да си одат;
9. за да се изврши словото кажано од Него: »Од оние, што си Ми ги дал, никого не погубив.«“
Излез 3:14
Бог му одговори на Мојсеја, велејки: 'ЈАС СУМ КОЈ СУМ' Па продолжи: 'Така ке им кажеш на синовите Израилеви: 'ЈАС СУМ, ме испрати кај вас.'
וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל משֶׁה
אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל
אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי
God said to Moses, "
Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, '
Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"
Чета од добронаоружани војници и слуги од првосвештеници и фарисеи се повлекле назад и паднале на земја кога Исус им рекол:„Јас сум“.
Дали знаеш зошто?