FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.650
Поени од реакции
14.235
Ја не можам торенти или по стриминг страници да ги најдам.
Ги барам:
- A Limousine the Colour of Midsummer’s Eve
- The Foundation of Criminal Excellence
- Mellow Mud
- Dawn
- Spider

Планирам бар 2 да изгледам

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.092
Поени од реакции
37.531
Ја не можам торенти или по стриминг страници да ги најдам.
Ги барам:
- A Limousine the Colour of Midsummer’s Eve
- The Foundation of Criminal Excellence
- Mellow Mud
- Dawn
- Spider

Планирам бар 2 да изгледам
Ти пуштив линкови за 2 во приватна порака.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.092
Поени од реакции
37.531
На yts. Има 7-8 летонски филмови таму.
Овој може еден ден дремеше така без да стартува ама се симна на крај.
Го најдов, на Secret Cinema. Затоа и го избришав мислењето погоре. :P Фала ти.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.092
Поени од реакции
37.531
Е сега дојдовме до тој моментот што го спомнав на почетокот од предизвиков: кога ќе дојде Ватикан на ред го менуваме со Југославија. Е па Ватикан беше извлечен како 39 држава. Но одлучив да направам мала измена на тоа. Наместо со Југославија, ќе одиме со друга „држава“, зашто Југославија веќе ја прошетавме цела, со исклучок на две држави кои допрва следат. Но има едно мало делче од неа кое почна да прави изненадувачки добри филмови во последните неколку години, па затоа наместо со цела Југославија, ќе одиме со него. Ако некој сака наместо филмови од таму, сепак да гледа филмови од Југославија, слободно, и тоа е допуштено. Но официјално, одиме во:

Kosovo.jpg

39. КОСОВО 13-19.05.2023

Некои листи:
Kosovo | World Charts
Best Kosovoan Films
Every Best Foreign Language Film Submission (KOSOVO)
Kosovo

Го нема на листите погоре зашто технички е албански филм, но всушност е албанско-македонско-хрватско-италијанско-косовска копродукција, па може да го гледате и тука, препорака од мене за Liqeni im / My Lake . Го има на HBO Max.

Gëzoj!

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.650
Поени од реакции
14.235
38. Летонија

Mellow Mud (2016)

MV5BMDM4ZDdmNDMtOWU2ZC00MTRiLWExYjktNTg2M2NiMTk1ZDE3XkEyXkFqcGdeQXVyMjcyNzc1NTg@._V1_.jpg

Бавна летонска драма. 17 годишната Раја и нејзиниот брат, после смртта на нивниот татко, се напуштени од мајка им. (Не)грижата за неполнолетните деца останува на баба им, жена со која што немаат баш најдобар однос. Бабата ненадајно умира, што ке направат нејзините внуци?
Океј филмче, бавен, со малку дијалози.

3/5

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.650
Поени од реакции
14.235
39. Косово

Cold November (2018)

sggkh+[[lxx_9_5479_58_8_muochl_mvg[wmn[zkr[e3[3tnef7scwumJ44OAAqbaBI5paTp[ZZZZYB63Hq]D4knn6ktW...jpg

91-92 година, период на криза во поранешна Југославија. Фадил, вработен и семеен човек, е исправен пред дилема и притиснат од репресијата на српската влада. Дали да ја напушти фирмата во која работи, српска, или да биде прогласен за предавник од своите колеги, албанци.
Убава драма која што го покажува уште еднаш непријатното лице на војната и страдањата на невините луѓе.

3.5/5

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Hive (2021)
Zgjoi

Фахрије е самохрана мајка на две малолетни деца и живее со свекорот кој е неподвижен. Таа како и многу други жени од селото Круша, Косово, сеуште ги чекаат своите сопрузи кои се изгубени во војната која е завршена 7 години претходно. Секој ден чекаат вести дали се пронајдени масовните гробници каде најверојатно завршиле нивните сакани. Женската унија решава да започне сопствен бизнис, да прават ајвар и да го продаваат во големиот супермаркет. Тука Фахрије наидува на отпор од останатите селани, мажи, кои сметаат дека жена не смее да работи и да искача од дома. Класично балканско однесување, што дури мислам дека кај муслиманиве е поизразено тоа минимизирање на жените кои ги третираат како слуги кои по цел ден ќе седат дома и ќе се грижат за куќата додека овие печалат.

Добар филм, вистинска приказна е ова башка, така да добро легна. Неам некои замерки, не е страшно да се погледне, сосема коректен филм.

6.5 оценка.

едит:
ббббббррррррррррреееееееејјјј ама е убава главнава актерка во приватен живот. :love: :love:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.092
Поени од реакции
37.531
Hive (2021)
Zgjoi

Фахрије е самохрана мајка на две малолетни деца и живее со свекорот кој е неподвижен. Таа како и многу други жени од селото Круша, Косово, сеуште ги чекаат своите сопрузи кои се изгубени во војната која е завршена 7 години претходно. Секој ден чекаат вести дали се пронајдени масовните гробници каде најверојатно завршиле нивните сакани. Женската унија решава да започне сопствен бизнис, да прават ајвар и да го продаваат во големиот супермаркет. Тука Фахрије наидува на отпор од останатите селани, мажи, кои сметаат дека жена не смее да работи и да искача од дома. Класично балканско однесување, што дури мислам дека кај муслиманиве е поизразено тоа минимизирање на жените кои ги третираат како слуги кои по цел ден ќе седат дома и ќе се грижат за куќата додека овие печалат.

Добар филм, вистинска приказна е ова башка, така да добро легна. Неам некои замерки, не е страшно да се погледне, сосема коректен филм.

6.5 оценка.

едит:
ббббббррррррррррреееееееејјјј ама е убава главнава актерка во приватен живот. :love: :love:
Овој влезе во кратката листа пред номинација за Оскар лани. Баш е ОК филмче.

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.650
Поени од реакции
14.235
39. Косово

Hive /Zgjoi/ (2018)

MV5BMmU0MTU5MjctODQ2Ni00MWU4LWEzOGItN2E0MzU4YWUwZGM3XkEyXkFqcGdeQXVyNTk5NTQzNDI@._V1_.jpg

Погоре е раскажан филмот, јас ке дополнам само коментар.
Стварно добра драма. Многу ми се допадна кинематографијата и актерската игра. Немаше непотребни сцени, се' си течеше нормално и нефорсирано.
Филм по реален настан секогаш го оценувам малку повисоко.
ббббббррррррррррреееееееејјјј ама е убава главнава актерка во приватен живот.
Мене малку на транџа ми личи.

4/5

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.650
Поени од реакции
14.235
Торенти за:
Sympathy for the devil (2002)
Bullhead (2011)
The Son (2002) - го има на јт ама слаб квалитет
La Promesse (1996)
?
Пробав на thepiratebay ама малку сидери има и не ми ги симнува.

Kajgana Shop

На врв Bottom