Џ
Џонтра Волта
Гостин
А ја барав преводи и за малце ќе го избришев.Го симнав еднаш, ваљда пред 3 години, зашто делуваше интересно. Кога видов дека е нем, го избришав.
А ја барав преводи и за малце ќе го избришев.Го симнав еднаш, ваљда пред 3 години, зашто делуваше интересно. Кога видов дека е нем, го избришав.
Не ти го симнав јас туку познајник.Ми го симна од некој приватен тракер за кој никогаш не бев слушнал.
Ц, ц, ц. Пред три дена на темава го закачив преводот за филмов (кој патем не е ниту еднаш симнат), он на Анон му се заблагодарува...Го најдооооооов! Thanks to @Anon
Неее, Анон ми го најде филмот, не преводот. Значи друг рип, не овој од youtube.Ц, ц, ц. Пред три дена на темава го закачив преводот за филмов (кој патем не е ниту еднаш симнат), он на Анон му се заблагодарува...
Не може човек крајот да ви го најдеНеее, Анон ми го најде филмот, не преводот. Значи друг рип, не овој од youtube.
Е овој е тој! Не е азербејџански, туку британски филм, ми беше во watchlist уште претходно, но не го оставив за тогаш кога ќе дојде Велика Британија на ред, зашто од таму има неверојатен избор. Затоа одлучив да го гледам сега. Режисер на филмов е Асиф Кападија, британски режисер со индиско потекло кого го знаеме по документарците Amy, Senna и Diego Maradona. Речиси целосно е снимен во Баку, па баш затоа (и дека е британско-азербејџанска копродукција), го гледав сега. 100% е на англиски, нема ниту збор на азербејџански, но културата е таа, особено од периодот кој е опишан тука, што ми се допадна, зашто е доста информативен и научив нешто ново.Овоштарник со калинки (Nar Bağı) е азербејџански, веројатно со него си се смешал. Овој беше кандидат за Оскар на Азербејџан за 2017, а истата година беше меѓу 50-тината кандидати за Европската филмска награда. Јас кога почнав да пребарувам филм од Азербејџан овој ми беше прв избор зашто само за него (и за уште еден кој и не е баш Азербејџански, туку копродукција, но ќе го гледам и ќе постирам тука за него) знаев од претходно.
Сигурно. Азербејџан е една од тие 5-6 држави со кои ќе имаме мака за наоѓање филм. Доколку неделава не се некоја од Андора, Лихтенштајн, Луксембург, Сан Марино не би требало да има проблем со интерес или наоѓање на филм....се селиме малку поблиску до нас и во држава која се надевам ќе побуди поголем интерес кај сите.
Не. Ватикан ги избришав од листата. Кога ќе дојде редот на Ватикан, можеме да играме со Југославија. Или едноставно да го скокнеме само.П.С. гледам и Ватикан влегува во тие 51 држава, а немаат ништо снимено. Ќе бараме филм со дејство во Ватикан или ги бришеме нив?
Ја има и како Letterboxd листа, во моите линкови погоре. Јас знам само дека Битката на Неретва нема шанси да го гледам, ќе умрам од досада од таков филм. Мене прв кој ми фати око е Samo jednom se ljubi со Мики Манојловиќ, тој ќе биде веројатно првиот.Во 2020 имаа собрано 30-40 критичари од земјата кои што гласаа кои се најдобрите хрватски филмови од 1944 до 2019.
Може ќе му биде од помош на некој ова, па еве кои се најдобрите 20 хрватски филмови според нивните критичари.
NAJBOLJI HRVATSKI IGRANI FILMOVI „SVIH VREMENA“
Kritičarke i kritičari su na svoje liste uvrstili čak 161 film. A najbolji su:
1. H-8… Nikola Tanhofer (1958)
2. RONDO – Zvonimir Berković (1966)
3. TKO PJEVA ZLO NE MISLI – Krešo Golik (1970)
4. LISICE – Krsto Papić (1970)
5. BREZA – Ante Babaje (1967)
6. RITAM ZLOČINA – Zoran Tadić (1981)
7. NE OKREĆI SE SINE – Branko Bauer (1958)
8. KAJA, UBIT ĆU TE – Vatroslav Mimica (1967)
9. KONCERT – Branko Belan (1954)
10. ŠTO JE IVA SNIMILA 21. LISTOPADA 2003. – Tomislav Radić (2005)
11. SAMO JEDNOM SE LJUBI – Rajko Grlić (1981)
12. DEVETI KRUG – France Štiglic (1960)
13. DOGAĐAJ – Vatroslav Mimica (1969)
14. KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU – Vinko Brešan (1996)
15. OPROSTI ZA KUNG FU – Ognjen Sviličić (2004)
16. ZVIZDAN – Dalibor Matanić (2015)
17. IZGUBLJENI ZAVIČAJ – Ante Babaja (1980)
18. GLEMBAJEVI – Antun Vrdoljak (1988)
19. SLUČAJNI ŽIVOT – Ante Peterlić (1969)
20. PONEDJELJAK ILI UTORAK – Vatroslav Mimica (1960)
Ако не сум грешка, и дејството беше таму, не само снимен таму. ОК филм, ОК секс сцени, супер цицки.1) Караула од Рајко Грлиќ со наша Верица Недеска и уште неколку други Македонци во епизодни улоги. Мислам голем дел сниман во Охрид, ако не и целосно.