Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Update на ситуацијата.

99% климата е дефектна односно барем некој сензор или софтвер-от е баговит.

На +7 надворешна температура потрошувачката денес имала потрошувачка од околку 1300W, осносно приближно исто со потрошувачката кога беа поголемите студови пред неколку дена кога без проблеми на -8,-9 одржувала 23 степени. Ситуацијата била откриена сосем случајно, кога на зададени 23 степени, температурата достигнала 26 степени, мерено по живин термометар на 1,5м височина од подот, на 50цм од далечинското со вклучен iFeel на 23 степени. Во исто време како подесена температура имало 23 степени а температурата кај внатрешната единица била 22, иако реално во најлош случај би требало да биде 26. По рестарт на климата, значи исклучување од напојување и ресет на далечинското, на истите поставки климата не работела наредните 2-3 часа а потоа почнала да работи со околку 450W.

Еднаш на почетокот на грејната сезона добил Е6 грешка, што значело неможност за комуникација на внатрешна со надворешна единица, но истото не се повторило од тогаш.

П.С. Дали креирањето на нови сметки на форумот е оневозможено? Баш денес гледавме, опцијата не ја дава ни кај него ни кај мене.

Prijatelju imam maximum 500€ budzet, koja Mitsubishi 3.5 mi preporucujes?
[DOUBLEPOST=1480900306][/DOUBLEPOST]Za 500 Eura ima veki izbor Kineskih proizvodjaca.[DOUBLEPOST=1480900410][/DOUBLEPOST]Od Japanskih proizvodjaca imas osnovne modele u velicini 9 BTU..............[DOUBLEPOST=1480900602][/DOUBLEPOST]U Srbiji je ponuda za Fujitsu LLC 09 BTU oko 400 Eura[DOUBLEPOST=1480900810][/DOUBLEPOST]Ako je u Makedoniji cena za Fujitsu jako losa , ja bih uvek isao na varijantu Haier,Carrier,Midea klime.
Za mene je to bolji izbor nego klime Gree.[DOUBLEPOST=1480902150][/DOUBLEPOST]
@zzoranpetrovic
mozda po tvome Gree izradjuje jedne te iste serije klime za razlicite drzave sa razlicitim performansama ??
daj molim te prekini vec jedan put da trujes temu

To svi u okruzenju znaju da Gree ima hiljadu razlicitih oznaka i razlicite kompresore u zavisnosti od modela i oznaka.Svi znaju da klime Gree nemaju Eurovent sertifikat i sve to sto Gree napise na PAPIRU je vrlo diskutabilno ,, papir trpi sve.Ja ne trujem temu vec vi trujete temu kada pisete o Gree klimi koja se prodaje u Norveskoj,Finskoj.Vi ovde cak i pisete kako je Gree i Daikin ista klima, a to nije istina.Postoji samo saradnja izmedju njih ali postoje i RAZLIKE .V i trujete temu i lazete.
A to svi znaju u okruzenju.
Ja uvek kazem da je klima Gree solidna Kineska klima koja ima dobru cenu.[DOUBLEPOST=1480902418][/DOUBLEPOST]Ali , ja bih uvek pre izabrao Midea, Carrier , Haier klime....mislim da su te klime bolji izbor.

Последно уредено:
@Shawn Spencer - сериозно ли само 4/10 за The Hours на Далдри? Аууу. Те молам кажи ми дека несаќајки ти клизнал маусот и случајно си кликнал па ти се укочил компјутерот или си снемал интернет па не си можел да смениш.

Why, oh whyyyyy? :place:
Да, и јас сум шокиран :eek::eek::eek:

Деветка му имам јас дадено, и очајно сакам да го репризирам. Го гледав може на 14-15 годишна возраст и бев воодушевен, ами замисли пак сега :D

Инаку Тhe Accountant не нуди ништо, ниту пак забава, многу просечен ми беше :cautious::cautious:

Jas naracav
d43bf2a53ffc53fa449b831619635e73.jpg

f5b389c8b99ed56669a6d141b6a2bf4f.jpg

Moze nekoj da mi gi protumaci podatocive za Fujitsu /LLCC na Eurovent ?:cool:
Ja ova stvarno ne go razbiram ;) najbugetniot model na Fujitsu podobro gree na -15C od -7C :cautious:
Ako -7C e bivalentna temperatura za ovaa LLCC serija, t.e onaa kriticna Temperatura posle koja uredot od Monovalenten (koga sam ja odrzuval temperaturata) bara pripomos od drugo grejno telo pod -7 t.e uredot stanuva Bivalenten, pomocu kojih trikova LLCC (primer 12kata) moze da gree so 3Kw na -15 a na bivalentnata -7C da dade ~200W pomalku t.e 2,83Kw ?
Da ne ukljucuva grejac na -15? ;)
Sekoj den se uci nesto novo pa posle dolgo razmisluvanje i zjapanje u podatokov nekako.ne mi e logicen....iako porano mislev deka se top modeli. Baska, u ovaa serija nema twinovi 2-stage ili neznam kakva neotkriena NASA tehnologija, ima GMCC singl rotary kompresori.
Kolku sto razbiram....mokjnosta sto klimata moze da ja izvadi na BivalentnataT (-7 ili -10) e maksimalnata mokjnost i povekje od toa nemoze da izvadi ne pa i na poniska T.
Da ne e taka Tbiv ne bi postoela kako podatok na Event i gubi sekakov smisol terminot Bivalencija i Bivalentna T.
Znaci kako e mozno ova bez greaci i trikovi da se izmeri ?
FujiEVent.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Istoto i ja go primetiv vcera bidejci pogledav po preporuka na @zzoranpetrovic za2.5ka i si rekov ova e klima za mene, sto poladno povise ce gree, taka da na -30 najverojatno ce dava 4kw

Веројатно firmware-от им дава можност на комресорот и надворешниот вентилатор да работат со повеќе вртежи на температура околу -15, а ги лимитира вртежите на "нормални" температури за да постигне повисока класа ефикасност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom