Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@animwr
Ne mozam da poveruvam, pa ovaa tvoja FILIJA KFR-35GW e apsolutno identicno so moite dve FONKO FO-E O124 LG. Ista e i nalepnicata na nadvoresnata edinica so site tehnicki podatoci osven imeto i modelot. Edinstvena bitna razlika e sto moite koristat "posovremen" freon R407, a FILIATA R22( sto podrazbira i drug tip na maslo, pa mozebi drug kompresor, vo slucajov TOSHIBA) , drugoto e se isto i tezinata i kolicinata na freon. Moite se od 2004 god i kupeni se po okolu 550e, koristeni se do iznemoglost i na ladenje i na greenje ( so gasenje preku noc i na minus temperaturi za da si dokazam deka sum vo pravo oti kompresorot e praven da go izdrzi ovoj laden start, za sto se vodat eden kup bla,bla polemiki kako ne smee da se gasi.....). Ednata do sega ima promenet motor i perka od ventilatorot od nadvoresnata edinica, na krov e na objektot i nekoja granka vlegla vo perkite gi iskrsila i motorot go unistila. Drugi nikakvi kvarovi.....
Ako me slusas mene nemoj da se otkazuvas od ovaa klima i da ja frlas, cuvaj si ja za sekoj slucaj,. dodeka bides siguren deka ova sto si go kupil brka i ce brka rabota.
Inace osnovna pricina zasto ne kupuvam druga klima e bas eden od ovie FONKA koj ete si raboti , si ja vrsi svojata rabota, ako kupam drugo nesto, toa ce bide koga taa ce bide vo aut.

Брат ми има земено Панасоник инвертер пред 3-4 години и не е задоволен.За ладење, лади супер, ама за греење кога ја оставија климата за главно греење, измрзнаа. И ден денес го спомнува Фонкото, вика тое беше клима за греење, дува ептен топол воздух, а панасоникот дува млак воздух.
Има ли сега да се купи нова ваква клима по пристојна цена? Овде продавачите на клими забегале. Оваа клима во БГ е 1050лева (525 евра)
http://get.bg/general-fujitsu-invertoren-klimatik-12000-btu-ashg12llc-aohg12llc.html

Во хидросет се 37.400,00. Исто е со сите, и Даикин и Тошиба..... Мене ми треба за 38м2 за греење, абе ќе пукнам што не сум Бугар. Да ти е..м македонските трговци
’‘%&‘*@$##!@!$^%

Брат ми има земено Панасоник инвертер пред 3-4 години и не е задоволен.За ладење, лади супер, ама за греење кога ја оставија климата за главно греење, измрзнаа. И ден денес го спомнува Фонкото, вика тое беше клима за греење, дува ептен топол воздух, а панасоникот дува млак воздух.
Има ли сега да се купи нова ваква клима по пристојна цена? Овде продавачите на клими забегале. Оваа клима во БГ е 1050лева (525 евра)
http://get.bg/general-fujitsu-invertoren-klimatik-12000-btu-ashg12llc-aohg12llc.html

Во хидросет се 37.400,00. Исто е со сите, и Даикин и Тошиба..... Мене ми треба за 38м2 за греење, абе ќе пукнам што не сум Бугар. Да ти е..м македонските трговци
’‘%&‘*@$##!@!$^%
So taa klima sto ja stavi so link i ti ke izmrznes vo 38m2. Ako i brat ti saka da zagree priblizno tolkav prostor, zgresil uste vo start.

Хахаха, Злате, и ови Срби причају на БГ

Позз,
https://www.bittel.bg/p/fujitsu/invertoren-klimatik-fujitsu-asyg12-llcc-aoyg12-llcc

Аууу извини, еве го линкот за Србите
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12llcc-aoyg12llcc

So taa klima sto ja stavi so link i ti ke izmrznes vo 38m2. Ako i brat ti saka da zagree priblizno tolkav prostor, zgresil uste vo start.

Просторот е иста големина. Добро, дали има нешто до 35.000-40.000 за греење на таков простор (со фасада 8цм и ПВЦ)

Последно уредено:
@animwr Cestito Daikin 5.5ka, za tvoite 40m2 bi trebalo da ne e problem da gi zagree na 23 A i da ja zamlaci spalnata okolu 20C. Ako spalnata nema potreba da e nad 20C i Daikinov ke brka rabota i za nea neznam dkolku e pametno 3-4000(so koi mozes da kupis panel) ili kolku ke ti pobaraat da frlis za montaza na starata koja realno e glupo da ja stavas so cel za dogrevanje, za dogrevanje treba panelka, pecka t.e nesto pojako od Daikinov da pomogne koga klimata nemoze.
Taa Fillia sto moze da pomogne na Daikinov na -7 ?....verovatno nisto iako ti si ja znaes klimata, po kazuvanjata verovatno i neznaes kako gree na poladno. Bi ti koristela da raboti paralelno so Daikinov samo na ovakvi topli denovi od +7 (sto sega daikinot ke gi zagree i ne ti treba 2) a deka na -5, -7 ili -10 ke ja koristis ne mi e logicno.
A i za spalna somnitelno mi e kolku e tiha Filiava i ne brmci, iako neznam kako raboti.

’‘%&‘*@$##!@!$^%
Makedonskite trgovci tolkaav im e pazarot neznam so ne vi e jasno,kolkava potrosuvacka tolkava cena pazarna ekonomija po komunisticki.Tie so gi znam a gi znam pobajagi da im gi vidite f-rite na vlez nema moabetov vaka da se tera i mene ne mi e jasno za so rabotat za golemite sistemi imaat zarabotka dobra ama za ova klimcinjava smeski zivi.Srbiija,Bugaria pa toa e bre pazar za nasiov igracki dali sme 1.5 milioni toptan(isklucok mozda ovie za fujitsu)[DOUBLEPOST=1446565469][/DOUBLEPOST]
@animwr Cestito Daikin 5.5ka, za tvoite 40m2 bi trebalo da ne e problem da gi zagree na 23 A i da ja zamlaci spalnata okolu 20C. Ako spalnata nema potreba da e nad 20C i Daikinov ke brka rabota i za nea neznam dkolku e pametno 3-4000(so koi mozes da kupis panel) ili kolku ke ti pobaraat da frlis za montaza na starata koja realno e glupo da ja stavas so cel za dogrevanje, za dogrevanje treba panelka, pecka t.e nesto pojako od Daikinov da pomogne koga klimata nemoze.
Taa Fillia sto moze da pomogne na Daikinov na -7 ?....verovatno nisto iako ti si ja znaes klimata, po kazuvanjata verovatno i neznaes kako gree na poladno. Bi ti koristela da raboti paralelno so Daikinov samo na ovakvi topli denovi od +7 (sto sega daikinot ke gi zagree i ne ti treba 2) a deka na -5, -7 ili -10 ke ja koristis ne mi e logicno.
A i za spalna somnitelno mi e kolku e tiha Filiava i ne brmci, iako neznam kako raboti.
Tera more druze aux ot i na -2-3 da se cudis ama neznam kolku ima esap da gi prefrla vamu tamu kosta toa u pravo si

Последно уредено:
Почитувани климаџии,
Ве следам некое време и решив да се вклучам во дискусијата за клима уредите. Пред 20 дена зедов TOSHIBA 167 SKV E7/167SAV E5 (avant) за греење на 25 м2 (главно греење). Би ми било драго доколку некој сподели искуство околу подесувања на истата и слично и како се погодила(иако нели веќе е купена :) ). Инаку досега на овие температури (3-4) сум доста задоволен. Брзо постигнува зададена температура. Многу е прецизна, колку на далечинското толку и на термометарот.
- Она што малку ме буни е што климата не ја вакумираа туку само испуштија воздух. Кога прашав ми рекоа дека поновиве клими не се вакумирале веќе и дека така се правело. Монтерите беа супер со се, само ова ме буни. Поздрав до сите!

Tera more druze aux ot i na -2-3 da se cudis ama neznam kolku ima esap da gi prefrla vamu tamu kosta toa u pravo si
Ma i da tera, ama kolku trosi taa na minus? Daikinv neka mu trosi 800-1KW....i Auxot filiata ke trosi najmalce 1KW a efektot nikakov, edvaj za edna spalna da zamlaci. Za slednata zima moze da si planira nekoja 9ka inverter da stavi sto ke bide i tiha i malce ke trosi.

Почитувани климаџии,
Ве следам некое време и решив да се вклучам во дискусијата за клима уредите. Пред 20 дена зедов TOSHIBA 167 SKV E7/167SAV E5 (avant) за греење на 25 м2 (главно греење). Би ми било драго доколку некој сподели искуство околу подесувања на истата и слично и како се погодила(иако нели веќе е купена :) ). Инаку досега на овие температури (3-4) сум доста задоволен. Брзо постигнува зададена температура. Многу е прецизна, колку на далечинското толку и на термометарот.
- Она што малку ме буни е што климата не ја вакумираа туку само испуштија воздух. Кога прашав ми рекоа дека поновиве клими не се вакумирале веќе и дека така се правело. Монтерите беа супер со се, само ова ме буни. Поздрав до сите!
-hahaha...."ponovite klimi ne se vakumirale vekje"....bravo za deckite cccccccc

woosh

10155279_532673953556116_1967750340056159285_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom