@animwr
Ne mozam da poveruvam, pa ovaa tvoja FILIJA KFR-35GW e apsolutno identicno so moite dve FONKO FO-E O124 LG. Ista e i nalepnicata na nadvoresnata edinica so site tehnicki podatoci osven imeto i modelot. Edinstvena bitna razlika e sto moite koristat "posovremen" freon R407, a FILIATA R22( sto podrazbira i drug tip na maslo, pa mozebi drug kompresor, vo slucajov TOSHIBA) , drugoto e se isto i tezinata i kolicinata na freon. Moite se od 2004 god i kupeni se po okolu 550e, koristeni se do iznemoglost i na ladenje i na greenje ( so gasenje preku noc i na minus temperaturi za da si dokazam deka sum vo pravo oti kompresorot e praven da go izdrzi ovoj laden start, za sto se vodat eden kup bla,bla polemiki kako ne smee da se gasi.....). Ednata do sega ima promenet motor i perka od ventilatorot od nadvoresnata edinica, na krov e na objektot i nekoja granka vlegla vo perkite gi iskrsila i motorot go unistila. Drugi nikakvi kvarovi.....
Ako me slusas mene nemoj da se otkazuvas od ovaa klima i da ja frlas, cuvaj si ja za sekoj slucaj,. dodeka bides siguren deka ova sto si go kupil brka i ce brka rabota.
Inace osnovna pricina zasto ne kupuvam druga klima e bas eden od ovie FONKA koj ete si raboti , si ja vrsi svojata rabota, ako kupam drugo nesto, toa ce bide koga taa ce bide vo aut.
Брат ми има земено Панасоник инвертер пред 3-4 години и не е задоволен.За ладење, лади супер, ама за греење кога ја оставија климата за главно греење, измрзнаа. И ден денес го спомнува Фонкото, вика тое беше клима за греење, дува ептен топол воздух, а панасоникот дува млак воздух.
Има ли сега да се купи нова ваква клима по пристојна цена? Овде продавачите на клими забегале. Оваа клима во БГ е 1050лева (525 евра)
http://get.bg/general-fujitsu-invertoren-klimatik-12000-btu-ashg12llc-aohg12llc.html
Во хидросет се 37.400,00. Исто е со сите, и Даикин и Тошиба..... Мене ми треба за 38м2 за греење, абе ќе пукнам што не сум Бугар. Да ти е..м македонските трговци
’‘%&‘*@$##!@!$^%