FILM CLUB (КРУГ 5) (204. Palmer: 28.10-10.11.2024)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.745
Поени од реакции
2.560
Шо ве гледам сите чудни :D
Ако треба да се наоѓаат маани на Serendipity, што останува за другите филмови кои претендираат да бидат „сериозни“? (како на пример The Force Awakens)

Мислам дека кај ваквите филмови нема што да се навлегува во детали, да се анализира сценариото кое и онака треба да биде клише, или пак глумата која секогаш на овие филмови е на солидно/просечно ниво.
Од каде ти е идејата дека „Силата се буди“ претендира да биде сериозен филм? Тоа е филм за деца, женската е анонимен суперхерој што мора да ги знае сите тие работи и на крај да ги победи лошите. Инаку децата ќе се разочараат. Баш тој е филм каде што не треба да го замараш мозокот што како и зошто.

Постоењето на полоши или поклише филмови од овој, не се оправдување за слабите точки на овој филм. И ако филмот го одредиле како романтична комедија, не значи дека треба да прифатиме иссилен хумор и плитки ликови.

Баш сега го изгуглав сценаристот на филмов, излезе дека е истиот од „Добра година“, на кој што му дадовме многу слични забелешки :)

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.482
Поени од реакции
7.305
Four Lions

Коа искочи ми беше пресмешен и знам низ цел филм се смеев. Сеа за нијаанса помалку смеење на минута у просек али пак е тоа многу добар филм. Исмевање на џихад михад свети војни, муслимани, британци, полиција, со микс од британски хумор плус физичка комедија.. супер комбинација. Бери, Фајсал и Ваџ презакон ликови. И драмата на крај не дое одеднаш и делуеше природно.

Hassan: [Raps] I'm the Mujahideen and I'm making a scene / Now you's gonna feel what the boom-boom means / It's like Tupac said, "When I die, I'm not dead"/ We are the martyrs, you're just smashed tomatoes / Allahu Akbar!

Barry: Mashallah, brother

8/10 (y)

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Стварно бе и одолеавте на Бекинсејл за со кеципол/два да и го оцените филмов?

Capture.PNG
Како функционира тоа?

Како и да е, имам и јас замерки... најголем дел се однесуваат на заплетот. Искрено преглуп ми е АКО НИ Е ПИШАНО ЌЕ НЕ СПОИ СУДБИНАТА ЕЛЕМЕНТОТ, дури и ме потсеќа многу на еднакво глупиот виц: - Кај ќе се чекаме? - Кај споменикот. - Кој споменик? - Ако ни е судено, кај истиот.
Со најпрости зборови, кринџ.
И уште една ствар ми смета и толку, и ќе ја спомнам зашто и кај други вакви слични филмови ми смета. Не е уште утврдена причината зошто, поеќе ко pet peeve e, ама ме нервира. Значи филмов од тој аспект е fantasy drama. Како побогу, овие во еден Њу Јорк се најдоа, па се погодија и во исто време да се бараат, леле! Оваа дојде од пичке си матер таму не знам каде специјално за него да го бара у исто време овој коа ја бараше, па и се најдоа! Јас не можам у едно Скопје да налетам на некој што ми треба, тие во Њу Јорк се најдоа.

Otherwise филмов, филгуд за гледање, и атмосферата супер му беше за периодов, не дека беше којзнае колку Christmasy, ама имаше тука и таму по нешто. Kudos за тоа што е краток, и шаблонски. Одлични се овие шаблонскиве за намената која ја имаат, не дека филмов се стреми да биде Best Picture. Знаеш во што влегуваш, знае што нуди, знаеш што ќе добиеш. И толку е, ни помалку ни повеќе, секако има финеси и во тоа, ама па затоа има и оценки од 1 до 10.

Инаку јас се мислев меѓу 6 и 7, и да ја делкав скалата од 10, веројатно ќе му дадев 6.5, ама зашто не ја... сега ќе му ја дадам повисоката, па за понатаму ќе видиме.

7/10

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.482
Поени од реакции
7.305
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.620
Поени од реакции
36.316
И уште една ствар ми смета и толку, и ќе ја спомнам зашто и кај други вакви слични филмови ми смета. Не е уште утврдена причината зошто, поеќе ко pet peeve e, ама ме нервира. Значи филмов од тој аспект е fantasy drama. Како побогу, овие во еден Њу Јорк се најдоа, па се погодија и во исто време да се бараат, леле! Оваа дојде од пичке си матер таму не знам каде специјално за него да го бара у исто време овој коа ја бараше, па и се најдоа! Јас не можам у едно Скопје да налетам на некој што ми треба, тие во Њу Јорк се најдоа.
Зар и ти ко сите околу, неверници? Па за Божиќ се е можно! Тие се запознаа за Божиќ, судбината посака да се заедно, и цело време им ги придвижуваше патиштата еден кон друг, само тие беа доволно глупави за постојано да и одмагаат на судбината, и таа маки мачеше да ги спои. :P

Значи колку сакате смејте ми се, за мене филмов е вистинска магија, од почеток, до крај! И бидејќи и после 10+ гледања, на некои места "се ежев од убавини и топев од нежности", му ја оставам оценката таква каква што си била, 9/10. Да, ве сфаќам што сакате да кажете со сето тоа што не ви чини, ама мене па ништо од тоа не ми смета. Дури и хуморот ми е ок, и не ми е премногу. Хемијата меѓу Кјузак (@Anon , и на него личиш, во очите, mostly) и Бекинсејл ми е предобра, а некои од сцените преслатки. Лизгалиштето, на пример, поточно - клупата покрај лизгалиштето ми беше толку романтична, човек да се стопи ко снегулка. Moreover што и во мојата RL "романтична приказна" има слична една таква клупичка (која и по 10 години стои на истото место), само што не е покрај лизгалиште. Па и снегот што профрла секогаш, поточно - само тогаш, кога они двајца се заедно ми е awww :love:. За знаците: мислите дека космосот на вас не ви праќа знаци? Ви праќа, само пошто сите сте неверници :kezec: не ги ни забележувате. Единствени два романтични филма кои исто ко Serendipity можам 100000 пати да ги гледам и пак да ми се скоро совршени се Wicker Park и Closer. Дури и со Closer ја помешав сцената кога Џонатан легнува на лизгалиштето додека снегот паѓа наоколу, и чекав во секој момент Coldplay да ја почнат The Scientist.

Magic is in the air people, Merry Christmas!

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.892
Поени од реакции
11.184
Кејт Бекинсејл е една од најубавите ствари што ги имам видено. Па кога ќе го отпали британскиот акцент попалување двеста :vozbud:

Него за филмот. Клише муабет за клише филм, едно без друго не би имало логика де. Да де вајда знаеш што ќе очекуваш од ваков тип на филмови ама па ако очекуваш одвеано од виорот си се јебал, речиси 80 години после него немало такво нешто а нема ни во наредни 80 да има.
Последен пат пред 12-13 години го имам гледано, а претходно 2-3 пати сум го гледал негде, така да којзнае колку ми е држи муабетов сега, ќе кажувам од тоа што сум запамтил.
Генерално со на корвус муабетот највеќе се сложувам. Во јебени Њу Јорк случајно наоѓање а она не е ни од таму уствари :pos: Ај со книгата ретардирано али со парата малце поретардирано беше. Кјузак па глупиот, демек со ваква типка ќе се сложиш на нејзините сулуди идеи дека ќе оставите судбината да одлучи дали ќе се видите повторно само ради тоа што ливчето на кое ти го пишала бројот беше оддувано од камион или што ли пројде тогаш. Влегуваш со безбол палка и тепаш од глумци до камермани, режисер итн. :D Сулуда идеја али па што викаат за исклучоците се живее :pos: Можеби ова би успеало еднаш на 100 000 случаи (y)

Двајцата актери ги сакам и мислам дека топ склопка беа. Другар му што пишува некролози ми беше кул додаток у филмов и еден реален лик. Без премногу замарање седиш грицкаш и гледаш, нема тумачење нема трагедии нема ништо премногу длабоко, освен класичното филмско сценарио да се деси малку возможното, па колку и да е безвезе ќе ти остави убаво чувство, бар јас не кажав џабе потрошив саат ипол, туку ете сум го гледал и после тоа. Генерално лабаво, нашминкано со убави лица и среќен крај, малце ко за промена од трагедии :D Злате ко што спомна клупата ми е хајлајт, лежењето на Кјузак на мразот и ракавицава врз него, прелигаво чак и за овој филм додуше :D
Тогаш памтам дека ми беше глупо и несфатливо (добро мн помал бев) како бре од кога виде дека оваа англичанкава си тера живот со некој (мада сестра и беше нели, ама он мислеше дека е таа), му текна да ја откаже и венчавката со неговава сигурна партнерка, зошто? Уствари тоа е и главната поента може у филмов што како помал не сум ја сфаќал. Ако твојата сигурна партнерска варијанта не ти е прва варијанта и сеуште мислиш на други могучи варијанти, тогаш вајда не треба да ти е варијанта уопште, бар у оваа љубовна тематика, него дај да не се разлигавувам ко филмов :D

6/10

Мамата колку е добра! :vozbud:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.620
Поени од реакции
36.316
Кејт Бекинсејл е една од најубавите ствари што ги имам видено. Па кога ќе го отпали британскиот акцент попалување двеста :vozbud:

Него за филмот. Клише муабет за клише филм, едно без друго не би имало логика де. Да де вајда знаеш што ќе очекуваш од ваков тип на филмови ама па ако очекуваш одвеано од виорот си се јебал, речиси 80 години после него немало такво нешто а нема ни во наредни 80 да има.
Последен пат пред 12-13 години го имам гледано, а претходно 2-3 пати сум го гледал негде, така да којзнае колку ми е држи муабетов сега, ќе кажувам од тоа што сум запамтил.
Генерално со на корвус муабетот највеќе се сложувам. Во јебени Њу Јорк случајно наоѓање а она не е ни од таму уствари :pos: Ај со книгата ретардирано али со парата малце поретардирано беше. Кјузак па глупиот, демек со ваква типка ќе се сложиш на нејзините сулуди идеи дека ќе оставите судбината да одлучи дали ќе се видите повторно само ради тоа што ливчето на кое ти го пишала бројот беше оддувано од камион или што ли пројде тогаш. Влегуваш со безбол палка и тепаш од глумци до камермани, режисер итн. :D Сулуда идеја али па што викаат за исклучоците се живее :pos: Можеби ова би успеало еднаш на 100 000 случаи (y)

Двајцата актери ги сакам и мислам дека топ склопка беа. Другар му што пишува некролози ми беше кул додаток у филмов и еден реален лик. Без премногу замарање седиш грицкаш и гледаш, нема тумачење нема трагедии нема ништо премногу длабоко, освен класичното филмско сценарио да се деси малку возможното, па колку и да е безвезе ќе ти остави убаво чувство, бар јас не кажав џабе потрошив саат ипол, туку ете сум го гледал и после тоа. Генерално лабаво, нашминкано со убави лица и среќен крај, малце ко за промена од трагедии :D Злате ко што спомна клупата ми е хајлајт, лежењето на Кјузак на мразот и ракавицава врз него, прелигаво чак и за овој филм додуше :D
Тогаш памтам дека ми беше глупо и несфатливо (добро мн помал бев) како бре од кога виде дека оваа англичанкава си тера живот со некој (мада сестра и беше нели, ама он мислеше дека е таа), му текна да ја откаже и венчавката со неговава сигурна партнерка, зошто? Уствари тоа е и главната поента може у филмов што како помал не сум ја сфаќал. Ако твојата сигурна партнерска варијанта не ти е прва варијанта и сеуште мислиш на други могучи варијанти, тогаш вајда не треба да ти е варијанта уопште, бар у оваа љубовна тематика, него дај да не се разлигавувам ко филмов :D

6/10

Мамата колку е добра! :vozbud:

Ова као ни се придружуваш?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.620
Поени од реакции
36.316

Kajgana Shop

На врв Bottom