Фан Клуб: Интер

Па да, не сум економист ама може да имам хоби што значи може да имам некакви познавања во некоја област. Не ме прави тоа ванаби експерт, туку мој став исто како твојата "критичка настроеност". :D

Е сега мој грешка што пробав да ти посочам како и многу други пред мене дека твојата критичност по малце и нема логика. Исто како да се прашуваш зошто Епл продава просечен телефон за 700 долари а Асус или одбери некоја друга фирма најдобриот модел кој е три пати помоќен од ајфонот кошта само 300-400. И ај биди критичен и барај Асусот да се продава за 600-700. Нема да можат оти овие вториве пробуваат да го копираат тоа што Стив Џобс го смислил пред две децении, што значи време треба... Ама океј, ти само биди критичен. Битно е да имаш некаков став. (y)

Еве ти лајк а сега одеби! (y)
И не се замарај многу, пробувај да игнорираш одредени работи во животот, ќе ти користи. ;)

Еве кажи дека ми е лош советов и ќе се покаам за се'.

Епа објасни ми како функционира Сити, Арсенал, Челзи и ред други клубови кои апсолуно ништо не освојуваат а имаат далеку поскапи играчи и трошоци, што значи по оваа логика се во далеку поголеми долгови а притоа прават подобри трансфери?
Значи немој сега со оправдувања од типот.. "па знаеш ли ти колкави пари примаат од продажба на дресови", па изнакупете и вие ѕвезди па земајте ги тие пари...

Како тоа само ние сме толку заглавени, како само за нас важат тие ффп правила (за кои морам искрено да признаам дека не ги познавам детално, али ве сфаќам дека значат ограничувања на финанскиски план)?

И друга работа... не земајте ги тие цифри здраво за готово, пошто стварно не гледам како може клуб како Интер кој до, па и после 2010 би се заглавил со толкава цифра од 500м.
Еднаш барав поупатен да ми ги прецизира тие полиња кај што фрламе многу пари и каде што ги билдаме тие долгови, но никој од вас "упатениве" не се јави...

Ко така колку беше Реал во загуба со овие играчи што ги има неколку сезони ко не освојуваа ништо, требаше да испродадат се, како се финансираат, ? Продажба на дресови...?! Ааа ОК! Или преку тренсфери се покриваат? Па и ние 2010 испродадовме се и па не ги затвориме овие сомнителни 500м.

Значи јас ве разбирам за тоа дека се воведени финансиски ограничувања, и ограничувања на бројот на трансфери во еден трансфер период, но, НОО... со некој милион плус, што верувам дека не беше проблем од тој аспект, можевме да донесиме поквалитетни фудбалери во замена за Мело, Манај, Едер и за 40м далеку подобар од Кондогбија.
Или па во замена за 3 дрва, еден, ама квалитетен, а сумата на влогот да остане иста. Али ок, гледам нема да се разбереме.
Прво и основно, ТВ правата во Англија се огромни, односно парите од истите, во однос на Италија секако.

Друго, Арсенал има сопствен стадион! Многу битна ствар е ова, а Интер секоја година плаќа 10+ милиони за кирија.

Трето, маркетиншки се на 100 нивоа погоре од Интер. Затоа и ми се допаѓа ова со Кинезиве, доста ќе се подобри Интер на ова поле.

Околу Реал, знаеш ли дека Роналдо го земаа за 100 милиони и го исплатија за помалку од 24 часа само од продажба на дресови? Дали си свесен каква пара е тоа? И тоа пази само од дресови! А каде се спонзорства, каде се пари од 300 други извори?

Не ги глеј Реал, Јунајтед, Баерн и Барса, од нив сме светлосни години далеку. Гледаш Јунајтед веќе има 2-3 катастрофални сезони и пак се најбогат клуб во светот, заедно со Реал.

Ова со ФФП не знам како да ти го објаснам, ти пишал и Ред Девил пред мене, али ајде ќе пробам и јас. Пример во НБА имаш salary cap, и сеа рецимо имаш 200 милиони долари буџет и на тебе е да го составиш тимот без да го надминеш тој лимит. Е сеа дали ти ќе дадеш 180 милиони на еден играч, а за останатите 20 милиони ќе земеш уште 14 играчи, или на друг начин ќе ги распоредиш парите, тоа останува како одлука на тимот.
Нешто слично е и со ФФП, мораш да го финансираш тимот од сопствените приходи, односно од ТВ права, спонзорства, приходи од победи, пласмани во европски натпреварувања, приходи од сезонски и обични карти, итн итн...
Како што ти кажавме и претходно Интер и во 2010 беше во загуби, а не пак сега... И затоа мора да се анулираат овие загуби, впрочем тоа ќе е работа на Кинезите, а и Тоде и конечно Интер да застане на нозе и да се врати на старите патеки.

Берзеркер не можеш преку ноќ да ги осетиш поволностите од развивање на таков модел, еве за МЈ ќе ти кажам, дури во 2012, 2013 некаде почнаа да се чувствуваат придобивките а се работеше на маркетингот од 2005 година. Иако сега е многу полесно со медиумиве и социјалниве мрежи, пак си треба време.

Само за споредба каков бренд е Роналдо и колку пари им носи на Реал Мадрид покажува фактот што Реал Мадрид имаат 90м фанови на ФБ а Роналдо има 112м фанови.

Нашиот Интер кој сеуште катастрофално работи на тоа поле се мачи да стигне до 6м фанови а има потенцијал од над 60 милиони... Фанови кои можат да се соберат со буџет од 3-4м евра а придобивките ќе се множат со 10X.

.

Околу Реал, знаеш ли дека Роналдо го земаа за 100 милиони и го исплатија за помалку од 24 часа само од продажба на дресови? Дали си свесен каква пара е тоа? И тоа пази само од дресови! А каде се спонзорства, каде се пари од 300 други извори?
Значи немој сега со оправдувања од типот.. "па знаеш ли ти колкави пари примаат од продажба на дресови", па изнакупете и вие ѕвезди па земајте ги тие пари...

Ете го одговорот. Али сега во овој случај ќе ми вратиш со коментар во стилот "ние не сме толку финансиски моќни да го направиме тоа"... е сега би одговорил така што би се надоврзал на коментарот од @Ilumious...
МЈ од 2005 работи и се движи во вистински правец и прогресира, а ние затајуваме на ова поле цели 10 години, па плаќаме ли ние стручни лица за маркетинг и финансии? Зошто ова кај нас да не функционира? Оти да немаме и ние јаки спонзорства, оти да немаме свој стадион, оти да немаме ѕвезди чии пари би ги вратиле од дресови?
:LOL: Смешно е но истите работи ги потенцираме заедно цело време а испаѓа дека не се разбираме.
Зошто велите дека ние сме такви ко што сме и да не се споредуваме со другите тимови кои се подобри од нас, а без да бараме кривица? Тоа и го зборувам, генерално управата години наназад не држи во стагнација, ако не и нешто полошо..

И испаѓа дека тотално немам поим што значи ффп, што не е точно! Детално не сум запознат пошто не сум се потрудил да се информирам (ок, ќе се информирам, фала на советот) и не мудрувам на ова поле. Но јасно ми е дека подразбира ограничувања како на финансиско поле така и на бројот на трансфери во еден трансфер рок, и ред други работи. Не знам оти олку се трудиш да објасниш и не гледаш дека уназад во секој коментар потенцирам дека ми е јасно за што станува збор во врска со ффп. :)

(А овај погоре па врв со примеров Епл-Асус:facepalm:)

Не знам што треба да се направи за почниме да се разбираме... ваљда ни треба некаков модел на технологија со вбризгување на мисла и така ефективно да се прими и совлада поентата, нз... :ROFLMAO:

Ете го одговорот. Али сега во овој случај ќе ми вратиш со коментар во стилот "ние не сме толку финансиски моќни да го направиме тоа"... е сега би одговорил така што би се надоврзал на коментарот од @Ilumious...
МЈ од 2005 работи и се движи во вистински правец и прогресира, а ние затајуваме на ова поле цели 10 години, па плаќаме ли ние стручни лица за маркетинг и финансии? Зошто ова кај нас да не функционира? Оти да немаме и ние јаки спонзорства, оти да немаме свој стадион, оти да немаме ѕвезди чии пари би ги вратиле од дресови?
:LOL: Смешно е но истите работи ги потенцираме заедно цело време а испаѓа дека не се разбираме.
Зошто велите дека ние сме такви ко што сме и да не се споредуваме со другите тимови кои се подобри од нас, а без да бараме кривица? Тоа и го зборувам, генерално управата години наназад не држи во стагнација, ако не и нешто полошо..

И испаѓа дека тотално немам поим што значи ффп, што не е точно! Детално не сум запознат пошто не сум се потрудил да се информирам (ок, ќе се информирам, фала на советот) и не мудрувам на ова поле. Но јасно ми е дека подразбира ограничувања како на финансиско поле така и на бројот на трансфери во еден трансфер рок, и ред други работи. Не знам оти олку се трудиш да објасниш и не гледаш дека уназад во секој коментар потенцирам дека ми е јасно за што станува збор во врска со ффп. :)

Не знам што треба да се направи за почниме да се разбираме... ваљда ни треба некаков модел на технологија со вбризгување на мисла и така ефективно да се прими и совлада поентата, нз... :ROFLMAO:
Знам што сакаш да кажеш, и во право си за некои работи, ама мора да сфатиш и некои други работи. Рековме нели што и како беше до 2010/2011 година, е сеа од тогаш навака клубот иде надоле и надоле, се до оваа сезона. Колку и да ја сметаме ние оваа сезона за неуспех сепак е чекор понапред од претходната сезона на секое поле.

Ти реков мислам вчера, пред 2-3 години земавме некои апла добри лица во полето на маркетингот, тој од Јунајтед и тој од Епл (може и жена да беше оваа од Епл не ме фаќај за збор), што значи дека се ургира и на тие полиња. Е сеа не може резултати преку ноќ ко што вика Фросе, мора да се стрпиме, башка што Интер игра во Италија која е каде каде послаба лига од Англија и Шпанија, на секој можен план, од играчки па се до финансиски.

Околу стадионот, Челзи на пример не може да изгради нов стадион, немаат локација, единствените локации им се на периферијата на Лондон што секако не им се исплати заради оддалеченоста. Не е ова гаража па ајде ќе изградиме одма, мора милион фактори да се поклопат. Се вложуваат шестоцифрени суми, па Арсенал до лани или полани мислам отплаќаше долгови за изградбата на стадионот. Не знам само што стана со изградбата на нов стадион на Интер, имаше некои муабети кога дојде Тоде, ама изгледа ништо од бизнисот... Мора во наредниов период да го решат и тоа прашање, или да го откупат Меаца или нов да градат, зашо смешно е во 2016 да плаќаш 10+ милиони евра по сезона за кирија.

Еве земи го Јуве за пример, испаднаа во втора лига, се вратија експресно, стагнираа неколку сезони, но во меѓувреме изградија стадион, почнаа да работат со повеќе приходи отколку загуби и резултатите дојдоа. Башка, колку е битно ФФП и колку е мизерна Серија А можеш да заклучиш од трансфер политиката на Јуве, види колку играчи земаа за џабе а им испаднаа полн погодок. Барзаљи, Погба, Коман и да не набројувам понатака, за разлика од Реал или Барса да речеме кои се маркетиншки перфектни и секако имаат огромни примања од ТВ права па може да си дозволат и по повеќе поскапи трансфери.

@_BerzerkeR_ има само еден проблем, сеуште мисли дека Интер е голем тим, но реалноста е сосема друга, од 2010, ние сме просечен тим, и ништо повеќе. Морати со компанијата, имат најголема кривица за ова ситуација во која се наоѓаме, Тохир неможе никој да го криви, бидејќи според многумина, и според мене има напредок при негово работење, и ова со Кинезиве e погодена работа, но никогаш не се знае, да се надеваме дека е така. Но верувам дека е така, бидејќи само видете ја разликата кога Тохир го купи Интер, и сега Кинезите.
Кога Тохир го купи Интер, не беше организирано ништо посебно, како да се купи некоја пилара, што не е случај со Кинезиве, кои одма организираа трибина, со медиуми, курци палци, имаше програма над 2часа, со банери, трејлери, промоција, како што доликува на еден ваков настан, се гледа дека од почетокот што е целта.

Инаку за информација, според Морати, Интер сега со новите соптвеници можело пак да преговара со УЕФА за ФФП-то, со кој на Интер ќе му дозволи да направи големи трансфери, без да треба да продаде некој од подобрите играчи.

Инаку со Еркин и Банега Интер има право само за еден играч кој е нон-ЕУ, најверојатно или Туре, или Тешеира(на пзајмица), се зборува дека можно е Мело да летне кај кинезиве.

Да имаше таква технологија ќе го сфатеше и примерот... :toe:

Да имаше таква технологија ќе го сфатеше и примерот... :toe:

bored.jpg

omg, time for the same repetitive bullshit again..

Да, да имаше ќе сфатеше и ќе ме послушаше со советот што ти го дадов, но очигледно си некое тинејџерче и сакаш да се расправаш и да бидеш во право. Нема везе.

бај д веј примерот не го видов баш соодветен во муабетот што го правевме, поготово не во тоа што јас сакав да кажам, што ти не го сфати. Не мислам 1000 страни да трпам со исто срање, заборави...

И очигледно не си фан на Интер, не се замарај толку во темава.

Ја па не знам шо се замараш со тинејџери ко така.

Ај продолжи да се прашуваш "Зошто ова кај нас да не функционира? Оти да немаме и ние јаки спонзорства, оти да немаме свој стадион, оти да немаме ѕвезди чии пари би ги вратиле од дресови? " Moжеби ако повториш уште некој пат ќе се среди работата. ;)

thumb640x320_pg44-boredom-getty.jpg

omg, time for the same repetitive bullshit again..

Да, да имаше ќе сфатеше и ќе ме послушаше со советот што ти го дадов, но очигледно си некое тинејџерче и сакаш да се расправаш и да бидеш во право. Нема везе.

бај д веј примерот не го видов баш соодветен во муабетот што го правевме, поготово не во тоа што јас сакав да кажам, а ти го сфати. Не мислам 1000 страни да трпам со исто срање, заборави...

И очигледно не си фан на Интер, се се замарај толку во темава.

Jас како што гледам 10 души се обидуваат да ти објаснат како функционира фудбалот денес а ти им одговараш мене не ме интересира јас сакам да ги купуваат најјаките играчи. Еве сеа ќе се обидам да го спуштам нивото за да ти објаснам...

Како на мало дете кога таткото му објаснува зашто не може да му купи некоја играчка, дека треба да земе плата, па да плати сметки, па да купи за јадење и после ако му остане пари ќе му ја купи играчката а малото дете се дере и му вика не ме интересира иди у банка земи кредит купи ми играчка. Па таткото му објаснува ама чекај сине сеа тато ќе најде подобра работа, ќе заработува повеќе пари па ќе ти ја купи играчката... итн итн итн...

Сеа малку од малку разбираш како функционираат работите? :D

За замарање зборуваш..? o_O:ROFLMAO:
Немој дете тврд орев сум, не ме кршиш психички лесно, ако се провоцираме вака до сабајле можам да терам..
Just sayin' :love:

Jас како што гледам 10 души се обидуваат да ти објаснат како функционира фудбалот денес а ти им одговараш мене не ме интересира јас сакам да ги купуваат најјаките играчи. Еве сеа ќе се обидам да го спуштам нивото за да ти објаснам...

Како на мало дете кога таткото му објаснува зашто не може да му купи некоја играчка, дека треба да земе плата, па да плати сметки, па да купи за јадење и после ако му остане пари ќе му ја купи играчката а малото дете се дере и му вика не ме интересира иди у банка земи кредит купи ми играчка. Па таткото му објаснува ама чекај сине сеа тато ќе најде подобра работа, ќе заработува повеќе пари па ќе ти ја купи играчката... итн итн итн...

Сеа малку од малку разбираш како функционираат работите? :D

И јас искрено неможам да го разберам Берзекер но според неговата логика треба(ше) Тохир да изнакупи јаки играчи односно да фрли тешка пара(што ја нема и што не смее) и да се исфорсира ЛШ односно успех на тимот па потоа да прават пари и да мислат на маркетингот...епа јбг во светот на бизнисот работите не функционираат вака бидејќи се работи за гигантска компанија а не за локален маркет или обичен дуќан во стара скопска чаршија..

Како прво неможи да купиш играчи кога клубот нема пари и има долгој од 400 милиони евра кон банките...значи тоа ти е исто како да сакаш да градиш куќа од темел ама должиш 20.000 евра во Тутунска банка за кредит кој претходно ти го одобриле за старата куќа или за некој стан....а ти сега треба да мислиш на матријалите или на кредитот да го исплатиш а истовремено треба да се изгради куќата?..грешката е направена од времето на Морати а не од Тохир..во 3 години кур ќе свиткаш,еден обичен дуќен во пазарот неможиш да го накрениш не па фудбалски гигант како Интер

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom