„Фајненшл Тајмс“: САД разочарани од изборот на ЕУ

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.189
Поени од реакции
1.359
„Фајненшл Тајмс“: САД разочарани од изборот на ЕУ

herman-van-rumpuj.jpg

23.11.2009 12:27
Официјален Вашингтон е разочаран од изборот на луѓето на новите функции во Европската Унија, тврди „Фајненшл Тајмс“.
Весникот пишува дека не се исполнети очекувањата на САД, со овој „клучен избор за развојот на европските структури“, Брисел да биде во состојба за да делува „сложно и едногласно“ на светската политичка сцена, јави дописникот на МИА од Лондон.
Новоизбраниот претседател на ЕУ Херман ван Ромпуј и министерот за надворешни работи, баронесата Астон, сега ќе мораат да се соочат со ваквиот став на американската страна, забележува „Фајненшл Тајмс“, тврдејќи дека во овие околности многу потешко ќе и биде на Британката.
Леди Астон од 1 декември официјално ја презема новата должност од Хавиер Солана, по што од неа се очекува да ги постави основите на заедничката европска надворешна и безбедносна политика. Баронесата ќе располага со многу поголем буџет од својот претходник и ќе биде на чело на служба која има околу три илјади луѓе.Лондонскиот весник смета дека таа како приоритети ќе мора да ги постави односите на ЕУ со Русија, но и со поранешните советски републики, а потоа и блискоисточниот мировен процес и зголемувањето на улогата на Унијата во авганистанската и пакистанската ситуација.
Меѓу главните приоритети на новиот европски министер за надворешни работи мора да биде и регионот на Западен Балкан, а посебно состојбите во Босна и Херцеговина и Косово, констатира овој весник.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116631

На САД треба изгледа да му нацрта некој оти не ги е*е ни 5 % во последно време.

EVROPA KE IGRA KAKO KE IM SVIRAT JENKITE.:vozbud:IMA USTE DOLGOVI DA VRAKJA EVROPA PUTANA:vozbud:

Европа без САД не ја бива...патем кој ја обнови после втора светска војна..пак САД учествуваше,а сега европа сепак е далеку од јака федерална власт која ќе штити интереси на сите "европјани"подеднакво,значи ЕУ е на некој начин ванаби САД,ама не оди тоа така,исто така важно е да се нагласи дека на овој начин НАТО си обезбедува сигурна иднина и тоа без препукувања и несогласуваања меѓу членките.На крај краеви воената моќ на европа е НАТО,настрана што ЕУ си играат со мини сили за интервенции и бљувотини.

Лондонскиот весник смета дека таа како приоритети ќе мора да ги постави односите на ЕУ со Русија, но и со поранешните советски републики,

повеќе кон вториве,со русија имаат средено..инаку што се однесува подалеку...нема ЕУ да се осмели да тролува ни во пакистан ни во афган...таму НАТО и САД вршат работа,а за блискиот исток и турција може.

Едноставно ЕУ сега засега е Ембрион со рецесивен ген...што ќе испадне че видиме.

Европа без САД не ја бива...патем кој ја обнови после втора светска војна..пак САД учествуваше,а сега европа сепак е далеку од јака федерална власт која ќе штити интереси на сите "европјани"подеднакво,значи ЕУ е на некој начин ванаби САД,ама не оди тоа така,исто така важно е да се нагласи дека на овој начин НАТО си обезбедува сигурна иднина и тоа без препукувања и несогласуваања меѓу членките.На крај краеви воената моќ на европа е НАТО,настрана што ЕУ си играат со мини сили за интервенции и бљувотини.

повеќе кон вториве,со русија имаат средено..инаку што се однесува подалеку...нема ЕУ да се осмели да тролува ни во пакистан ни во афган...таму НАТО и САД вршат работа,а за блискиот исток и турција може.

Едноставно ЕУ сега засега е Ембрион со рецесивен ген...што ќе испадне че видиме.

Ептем патем - Европа сама си се изгради од кршот во кој беше оставена после војната! Да се каже дека САД ја изгради е смешно:)
Туку... Што ми беше муабетот - може да не им се допаѓа што е она кон кое се стреми Континентот, може да не им е мило што за разлика од нивниот трул и никаков модел на спојување преку војна и држење заедно преку пропаганда - всушност постои и можноста кога државите своеволно влегуваат во федерација согледувајќи ги предностите... Ама това е това .D

птем патем - Европа сама си се изгради од кршот во кој беше оставена после војната! Да се каже дека САД ја изгради е смешно:)

Маршаловиот план,не ти е познат:)
Туку... Што ми беше муабетот - може да не им се допаѓа што е она кон кое се стреми Континентот, може да не им е мило што за разлика од нивниот трул и никаков модел на спојување преку војна и држење заедно преку пропаганда - всушност постои и можноста кога државите своеволно влегуваат во федерација согледувајќи ги предностите... Ама това е това .D

Зошто трул-ако е таков нема да функционира
....ЕУ ќе да по-ботски план каде полека "влева" па се губи суверенитет.
држење заедно преку пропаганда

која пропаганда беше лисабонскиот договор....

Как САД ке е доволна,когато создаването на такви постове како председател на ЕУ и министар за надворешни работи преврштат ЕУ во една држава,со едини институции и со едина политика по повекето прашаниja.Как САД да са доволни когато новиот председател на ЕУ е един от тези които са против приемането на Турциja во ЕУ.Сите знаеме дека Турциja e прва дружка на САД.
На САД не и бендисва создаването и се поголемата консулидациja на властта во ЕУ това е самата вистина.

Не... дај линк или нешто.

New Medievalism (neo-medievalism) - Headley Bull
Тој кажува некои вакви работи. :smir:

Еве линк,дури им била понудена помош и на Совјетите,ама одбиле.

http://www.loc.gov/exhibits/marshall/

од воведот

in a now-celebrated speech delivered at the Harvard University commencement on June 5, 1947, Secretary of State George Catlett Marshall (1880-1959) proposed a solution to the wide-spread hunger, unemployment, and housing shortages that faced Europeans in the aftermath of World War II. Marshall's address was the culmination of increasing U.S. concern over the disintegrating European situation. The physical destruction of the war and the general economic dislocation threatened a breakdown of moral, social, and commercial life. Raw materials and food were in short supply, and war-damaged industries needed machinery and capital before production could be resumed. Marshall suggested that the European nations themselves set up a program for reconstruction, with United States assistance. This speech marked the official beginning of the Economic Recovery Program (ERP), better known as "The Marshall Plan." Under the plan, the United States provided aid to prevent starvation in the major war areas, repair the devastation of those areas as quickly as possible, and begin economic reconstruction. The plan had two major aims: to prevent the spread of communism in Western Europe and to stabilize the international order in a way favorable to the development of political democracy and free-market economies.

На САД не и бендисва создаването и се поголемата консулидациja на властта во ЕУ това е самата вистина.

Зошто мисиш така-едноставно на овој начин и ЕУ ќе стане НАТО членка.:wink:

Зошто мисиш така-едноставно на овој начин и ЕУ ќе стане НАТО членка.:wink:
Там е големото прашане.ЕУ сака да создаде армиja на ЕУ.А един дел от државите во ЕУ са и во НАТО.
Там е големото прашане за САД.Да има 2 паралелни структури НАТО и армиja на ЕУ.Като тази армиja на ЕУ нема да е толкова лесно констролирана от САД да не кажам изобшто,заштото САД е надвор от ЕУ.

Ептем патем - Европа сама си се изгради од кршот во кој беше оставена после војната! Да се каже дека САД ја изгради е смешно:)

Тоа е разлика помеѓу брзо и многу бавно интегрирање во федерација. Првото е поризично поради стресот кој се создава и можност за поукање, втората варијанта е со пдобри шанси подоцна да опстои.....нормално ако успее да се интегрира некогаш во однос на бавниот интегративен процес.
Американците имаа среќа кај нив не пукна тиквата по брзото и малку насилно интегрирање, и со тоа станаа подолготрајни

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom