Facebook, најмоќната разузнавачка алатка на CIA?

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Што е битно кои податоци ги имам оставено на Фејсбук, божем од мене ќе фатат ЦИА да регрутираат или апсат.:pos2:

П

Паган-др

Гостин
А не знам како може да остава некој број на кредитна картица на Facebook. Бог да чува и да брани.
И тоа мене ме зачуди. Што читав пред некој ден во Дневник нова мета на хакерите - Фејсбук. Имало некои оставале број на картица, пинови, шо све не.:uvo:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Самата природа на Фејсбук дозволува да се вртат вакви муабети, иначе не верувам дека е таква алатка на ЦИА, ФБИ, било кој.
Иначе знам дека ФБ е проект на некој студент, па после продолжил масовно..така нешо.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
А некако може ли да го скриеме нашиот идентитет, па нашите општи податоци: име презиме, датум на раѓање, место на живеење, образование. Ги имаат во МВР и ако му затребаат на CIA можат да ги добијат од таму нашите податоци.
Не биди глуп. Не е за тоа дали некој може да ги добие ако ги посака, туку за тоа дека цело време ги има на тацна и со еден клик може да дознае се што сака за тебе (од омилена книга, филм и музика, па до твоите средношколски пијанства и случки), а не само „општите информации“. Ги има и твоите пријател, врз кои може да делува доколку е потребно. Едноставно, некој може да изгради цел психолошки профил базиран на информациите кои самоволно ги оставаш на фејсбук. Ќе има подобра претстава како да те обработи доколку е потребно.

Што е битно кои податоци ги имам оставено на Фејсбук, божем од мене ќе фатат ЦИА да регрутираат или апсат.:pos2:
Тоа е муабетот. Можеби за вас и не е некоја голема работа ова, но како би се чувствувал доколку дознаеш дека некој македонски сајт на пример, на кој ти го имаш објавено твојот цел живот (телефони, контакти, ставови, дневни белешки) е финансиран од (онака, брз врска лупам) луѓе блиски на македонската агенција за разузнавање?
Иначе знам дека ФБ е проект на некој студент, па после продолжил масовно..така нешо.
Типичен американски филм. Така е тоа. Студент, плаќа програмер по 20 долари на час и го прави Facebook, најпопуларниот и најскапиот сервис во светот. И тоа, се за помалку од 4 години. Приказната лета со брзина на светлината. И така одеднаш, преда да се освестиш, нема некој на светов што не чул за Facebook. Не заебавајте. Сигурно на Зукерберг му дошол некој чичко во црно одело и му рекол: "Мали, сакаш да го имаш најпопуларниот сајт во светот и да бидеш многу богат? Слушај ваму...". :)

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Mислам дека не ја капираш целата заврзлама..
Податоците што се дадени у МВР несмеат да се злоупотребат, ако има требаат на CIA тогаш си напраил голема беља, и секако ќе бидат дадени..
Али тоа не е поентата на муабетот, ти, кога отвараш профил на фејсбук, и оставаш лични податоци, ти притоа се согласуваш дека фејсбук може да праи шо сака со нив, шо значи, дека еве за пример, може да те исмева на било каков начин, може да ти го украде индентитетот и се тоа да биде легално, сеа неам испирација, али у секој случај ти на TOS се слагаш на мал милион потенцијални бељи..
Хаха :pos: како не ја сфаќам бе?

А што е толку страшно ако CIA ти гледа Профил на Facebook, обични податоци име презиме, дата на раѓање, место на живеење, образование. Убаво си кажа ако имаш направено беља ќе побараат податоци од МВР и тоа многу подетални од тие што се на Facebook.

И што ако те исмева, мислиш ремет ќе ти прави, па ќе му ставиш игноре или ќе избришеш профил. Ништо страшно.

Не сфакаш ти, што ако украде идентитет, јас што ако знам колку год. си, од кај си и кај учиш, Ако ми дошло мене да разберам кој си и шо си ќе разберам па нека се преврти светот сфаќаш. затоа реков што било пред facebook да постои и интернетот.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Хм... поради вакви а и други причини немам и нема да имам профил на фејзбук, пријатели, хај фајв или незнам каде.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Не биди глуп. Не е за тоа дали некој може да ги добие ако ги посака, туку за тоа дека цело време ги има на тацна и со еден клик може да дознае се што сака за тебе (од омилена книга, филм и музика, па до твоите средношколски пијанства и случки), а не само „општите информации“. Ги има и твоите пријател, врз кои може да делува доколку е потребно. Едноставно, некој може да изгради цел психолошки профил базиран на информациите кои самоволно ги оставаш на фејсбук. Ќе има подобра претстава како да те обработи доколку е потребно.

Тоа е муабетот. Можеби за вас и не е некоја голема работа ова, но како би се чувствувал доколку дознаеш дека некој македонски сајт на пример, на кој ти го имаш објавено твојот цел живот (телефони, контакти, ставови, дневни белешки) е финансиран од (онака, брз врска лупам) луѓе блиски на македонската агенција за разузнавање?
Многу добро и едноставно објаснето.....
Иначе никад не сум го користел FB.......
Некој погоре рече дека е проект на некој студент, точно е и тоа....
Кој со едноставна идеа, стана мулти-милионер.....
За најкраток рок, собра највеќе корисници, и на крај ги купи google....

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.739
Поени од реакции
49.298
Знаев јас дека оние курвиштана со заклучените профили се криминалци што се кријат маме им ебам :)

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Добар коментар и се согласувам со него.

И уствари не им е потребно преку ова да видат ако сакаат можат за 5 минути да дознаат се за тебе, не за џабе има МВР.
Точно

Типичен американски филм. Така е тоа. Студент, плаќа програмер по 20 долари на час и го прави Facebook, најпопуларниот и најскапиот сервис во светот. И тоа, се за помалку од 4 години. Не заебавајте. Сигурно на Зукерберг му дошол некој чичко во црно одело и му рекол: "Мали, сакаш да го имаш најпопуларниот сајт во светот и да бидеш многу богат? Слушај ваму...". :)
Што било пред 10 години како добивале информации CIA тогаш немало facebook, и пак ги добивале информациите на Тацна, еве за што би му служел мојот профил или на некој тинејџери со слики и податоци на CIA.
CIA ако сака може да делува и без Facebook, како што викаш преку пријатели, и да го открие целосно идентитетот на тој што му е Мета.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Хаха :pos: како не ја сфаќам бе?

А што е толку страшно ако CIA ти гледа Профил на Facebook, обични податоци име презиме, дата на раѓање, место на живеење, образование. Убаво си кажа ако имаш направено беља ќе побараат податоци од МВР и тоа многу подетални од тие што се на Facebook.

И што ако те исмева, мислиш ремет ќе ти прави, па ќе му ставиш игноре или ќе избришеш профил. Ништо страшно.

Не сфакаш ти, што ако украде идентитет, јас што ако знам колку год. си, од кај си и кај учиш, Ако ми дошло мене да разберам кој си и шо си ќе разберам па нека се преврти светот сфаќаш. затоа реков што било пред facebook да постои и интернетот.
Вака, ти си јузер, ја сум фејсбук, ти имаш оставено име и презиме, мобилен, и место на живеење/адреса и неколку слики.
Ја тие слики, ги зиам, ги фотошопирам по потреба, ги ставам на "сајт за возрасни" односно сајт за барање партнери, ја оставам твојата адреса и број, и после неколку недели, тебе ти вртат непознати луѓе, машки/женски, флертуваат со тебе, ти ги игнорираш...
Ти оставаат пораки на фејсбук, ја одговарам на нив место тебе, односно ги канам да дојдат кај [mene] тебе дома, да се видиме да се скљафаме..
После некое време, ти доаѓаат грди напалени момци дома, ти се обраќаат на 'ти' ко да се знаете цел живот..
Мислам, нема да ти биде многу пријатно а?

П.с: Сеа глупам тропости, ама само колку да ти ја доловам ситуацијата..

Х

Ханзо

Гостин
И покрај толку истрескани глупости, ништо не улови. :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Точно

Што било пред 10 години како добивале информации CIA тогаш немало facebook, и пак ги добивале информациите на Тацна, еве за што би му служел мојот профил или на некој тинејџери со слики и податоци на CIA.
CIA ако сака може да делува и без Facebook, како што викаш преку пријатели, и да го открие целосно идентитетот на тој што му е Мета.
Добивале и тогаш, ама преку далеку посложени и поскапи операции.
Се крати буџетот, а работите мораа да станат по практични и поефтини :)))

Тука инвестираат 12.7 милиони долари, и имаат информации за хм, колку милиони луѓе на дланка?

А при класична разузнавачка работа, може да потрошат XXXX долари, XXXX агенти и XXXX време за да дознаат се што можат за еден човек, и на крај можеби пак нема да дознаат нешто што ти на Facebook сам ќе го откриеш и ќе им биде од корист.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Вака, ти си јузер, ја сум фејсбук, ти имаш оставено име и презиме, мобилен, и место на живеење/адреса и неколку слики.
Ја тие слики, ги зиам, ги фотошопирам по потреба, ги ставам на "сајт за возрасни" односно сајт за барање партнери, ја оставам твојата адреса и број, и после неколку недели, тебе ти вртат непознати луѓе, машки/женски, флертуваат со тебе, ти ги игнорираш...
Ти оставаат пораки на фејсбук, ја одговарам на нив место тебе, односно ги канам да дојдат кај [mene] тебе дома, да се видиме да се скљафаме..
После некое време, ти доаѓаат грди напалени момци дома, ти се обраќаат на 'ти' ко да се знаете цел живот..
Мислам, нема да ти биде многу пријатно а?

П.с: Сеа глупам тропости, ама само колку да ти ја доловам ситуацијата..
Бујна фантазија ти е тоа братче, Па и да направи, ништо страшно зависи тоа индивидуално секој дали го прифаќа тоа или не.
Нека се јави некој што му имаат направено според примеров твој, Свесни се тие што можат да му направат си ја имаат мувата на капата и не отвораат профили.

Еве друг пример, на pazar3 барам стан се јавувам ми вика дека е лажен огласот, дека некој прави мајтап со него и го ставил неговиот мобилен. Што правиме сега, значи некој ако сака тоа да го направи може на секаков начин, не мора да е Facebook. Ќе ти ја слика колата, Станот или било што и ќе ти ја објави на Оглас. НИшто страшно.

Туку темава е повеќе за CIA.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Бујна фантазија ти е тоа братче, Па и да направи, ништо страшно зависи тоа индивидуално секој дали го прифаќа тоа или не.
Нека се јави некој што му имаат направено според примеров твој, Свесни се тие што можат да му направат си ја имаат мувата на капата и не отвораат профили.

Еве друг пример, на pazar3 барам стан се јавувам ми вика дека е лажен огласот, дека некој прави мајтап со него и го ставил неговиот мобилен. Што правиме сега, значи некој ако сака тоа да го направи може на секаков начин, не мора да е Facebook. Ќе ти ја слика колата, Станот или било што и ќе ти ја објави на Оглас. НИшто страшно.

Туку темава е повеќе за CIA.
Да де, знам, јасно ми е, знам дека свучи крајно глупо, ко шо кажа бујна фантазија..
Ама, еве, на ПРИМЕР, да стане густо..ти на сите тие работи си се согласил пријателе..неможеш да превземеш ништо околу тоа..

Х

Ханзо

Гостин
Тука инвестираат 12.7 милиони долари, и имаат информации за хм, колку милиони луѓе на дланка?
Непотребни информации за неинтересни луѓе. Било CIA, било која друга агенција за разузнавање, бељи и контролирање народ нема да третира овца како индивидуа со вакви или онакви податоци. А луѓето кои им се интересни на дотичните агенции се или доволно паметни па немаат фејсбук профил, или не се доволно паметни па имаат фејсбук профил. (Во двата случаи наебуваат персоните ако се доволно интересни. :))

Така што, драги форумџии, нема место за параноја, дружете си се на Сурат Дефтер. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom