неколку предлози од европско кино:
Du Levande - режија на Roy Anderson ,шведски филм, одлично вклопена приказна претставува неколку ликови, никој главен ,секој си раскажува своја сторија никаде не се поврзуват а се создава совршена целина. Masterpiece.
овој не ми е гледан - го сакам скандинавското кино бидејки е „ладно“ „сурово“ ... реално ...
Мислам дека не би требало да правите споредба помеѓу Холивуд и Европа , бидејќи кинематографијата се разликува од држава до држава , па може да се каже и од режисер до режисер.
Скорсезе,Копола,Кјубрик,Велс се едни од најдобрите режиери на сите времиња , и не би требало да се занемарува нивниот труд во филмот.
Но исто така има режисери како Тарковски кои се одлични во својата работа , немојте пребрзо да заклучувата поради огромниот број на лоши проекти кои ги произведуваат американците ,сепак повеќе сме свесни за тие лоши проекти поради поголемата реклама во светот , сигурно би приметиле еднаков број на лоши европски филмови доколку би биле повеќе рекламирани и прикажувани низ светот како американските.Но, Американците се одлични во маркетинг.
:tv:
znaci vaka : sto mislite :
-za amerikanskite?
-ili za evropskite filmovi?
pa vaka moeto mislenje e slednovo:evropskite se dosta po-kvalitetni od aspekt na : kinematografija,scenarisko-dramaturska tocka,akterski dosta pozrelo "napraveni" ulogi,reziserki podobro adaptirani na prikaskata.....
dokolku amerika proizveduva dosta skapi filmovi,a vsusnost se tapka vo mesto.raka na srce ima i od nivnite dosta,dosta kvalitetni filmcinja.
i povelete i kazete si gi "makite":helou:
дали го виде првиот пост ???
и дали заклучи онака ? или после подолго мислење на темава ???
мене не ме пали буџет од 300 милиони , од кои 100 хонорари на џоли и џон траволта , 10 локации за снимки во тајланд , кариби , полска и калифорнија со флорида .... номинации за оскар , греми .....
сакам добра приказна , силина и динамика на истата ... и се разбира да ме распука кога ќе го догледам филмот

е од американските оддамна немам доживеано такво нешто , можеби имам префинет вкус , можеби се залажувам којзнае , ама „навивам“ за киното не за бизнисот .
се согласувам дека секоја земја има посебен шарм на создавање филмови , тоа е бисерот во киното ... не е адаптација на стрип или римејк на некој заборавен бестселер ( по мое ) .
да се надоврзам со колегата

brainticket :
-acid house - филмов го имам гледано многу пати и никогаш ми нема здосадено : се состои од три приказни која од која

филмов е генијален прекрасна работа со емиции и природата на истите , екстериерно вчудовидувачки разработени кадри ... кај сака откачени стории нека повели
-good bye lenin - прекрасна приказна , се разбира дека заслужил да биде филм на годината .
кој сака нестандарни образи и стории -
head on . двете приказни зборуваат за развојот на германската кинематографија . (2 и 3)
-cuckoo - еј го имав подзаборавено колку е само јак филмов - за да се уверите треба да го погледнете . + доказ за модерното руски кино .
за француското би зборувал и цел ден

( моето омилено ) но би го предложил филмот на 2008
-99 francs : -
He Loves Me... He Loves Me Not
гледам дека си му фан на антониони

старецот иако во количка пак збркал добри жени во филмот

( гледан ми е тој што зборуваше за него ) морам да го пофалам , човекот го пердашел џет-сетот на светската елита
кај италијанското ( кое истот така ми се допаѓа премногу ) фелини - почеток и крај

( геније ) ... но да се навратиме на темата
-Crime Novel и еден од омилените мои италијански филмови :
-ovosodo
романско француски трилер , хорор
-ils .
...