Европска Унија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Klasičen kapitalizam, otpušti rabotnici, namali im ja patata kolku što možeš, maksmiziraj go profitot. I se bide vo red....
Како во приказната каде селанецот го учел магарето да живее без јадење ;)

Германија и би пропаднала да не е ЕУ како целина. Да стварно постоеше "слободен пазар" како што они налагаат на некои други земји, тогаш Кина слободно ке влезеше у ЕУ директно не преку ребрендирање па овие да го зимаат кајмакот, директно, па да видиш како Германија ќе пропадне за час.

Konji za trka
  • ASML — EUV литографски машини за производство на чипови
  • Airbus — A350 и нови технологии за авиони
  • Mistral AI — AI модели и Le Chat
  • Isar Aerospace — ракета Spectrum
  • ICEYE — SAR сателити
  • BioNTech — mRNA технологија
  • DeepL — AI преведувач
  • Quantinuum — квантни компјутери
  • Spotify — платформа за стриминг
  • Vestas — ветерни турбини
  • ABB — индустриски роботи
  • Fairphone — модуларни и поправливи телефони
  • ANYbotics — автономни четириножни роботи
  • Helsing — AI системи
  • Wayve — AI за автономно возење
  • Dassault Systèmes — 3D дизајн и дигитални близнаци
  • SAP — деловен AI и cloud софтвер
  • Northvolt — технологии за батерии
  • Rolls-Royce — авионски мотори и нови енергетски технологии
  • Siemens — индустриска автоматизација
Poshto si copy paste, da ti pomognam malku.

Northvolt e bankrot od lani ili preklani, Americki Lyten go prevzema.
Power division (energetika i mrezi) na ABB e kupeno od Japonski Hitachi pred nekoi 5 godini.
Spotify valjda znaesh deka e od Shvedska ama so headquarters vo Amerika sega.

Problem e koga znaesh premnogu raboti, jebi ga.

explain-it-peter-v0-3xqdfddr9p5h1.jpeg

Poshto si copy paste, da ti pomognam malku.

Northvolt e bankrot od lani ili preklani, Americki Lyten go prevzema.
Power division (energetika i mrezi) na ABB e kupeno od Japonski Hitachi pred nekoi 5 godini.
Spotify valjda znaesh deka e od Shvedska ama so headquarters vo Amerika sega.

Problem e koga znaesh premnogu raboti, jebi ga.
Точно е дека Northvolt банкротираше и дека сега го презема американски Lyten. Исто така, Power Grids на ABB одамна е преземен од јапонски Hitachi.

Но, листата што ја дадов не беше листа на компании што денес се 100% во европска сопственост, туку примери за успешни компании и производи што потекнуваат од Европа. Така некако и почна дискусијата.

Spotify е шведска компанија, основана во Шведска, без разлика каде денес има headquarters. Northvolt беше европска компанија и еден од најголемите европски проекти во производството на батерии, е сега што не успеа... има субјективни и објективни причини.

Ако критериумот е исклучиво „компанија што денес е европска, успешна и во европска сопственост“, тогаш можеме да направиме таква листа. Има сосема доволно примери.

Значи, поентата е дека Европа и понатаму има голем број успешни компании и производи со глобално значење. После Кина, нормално...

Добро е кога се знаат многу работи, но баба ми викаше најлошо е да се биде „учен а недоучен„
Јбг.

Точно е дека Northvolt банкротираше и дека сега го презема американски Lyten. Исто така, Power Grids на ABB одамна е преземен од јапонски Hitachi.

Но, листата што ја дадов не беше листа на компании што денес се 100% во европска сопственост, туку примери за успешни компании и производи што потекнуваат од Европа. Така некако и почна дискусијата.

Spotify е шведска компанија, основана во Шведска, без разлика каде денес има headquarters. Northvolt беше европска компанија и еден од најголемите европски проекти во производството на батерии, е сега што не успеа... има субјективни и објективни причини.

Ако критериумот е исклучиво „компанија што денес е европска, успешна и во европска сопственост“, тогаш можеме да направиме таква листа. Има сосема доволно примери.

Значи, поентата е дека Европа и понатаму има голем број успешни компании и производи со глобално значење. После Кина, нормално...

Добро е кога се знаат многу работи, но баба ми викаше најлошо е да се биде „учен а недоучен„
Јбг.

само капачето ви остана брат :kafence:

Јбг.
Интересна забелешка за учењето е тоа што уште од памтивек многу земјоделски култури и зачини се пренесени у Европа токму од Азија и убаво било тоа што ете и Европејците научиле нешто ново тогаш. Нови култури, нови начини на одгледување итн... Ама капитализмот и желбата за богатење и доминација просто не дозволува да сѐ ова се сведе на учење, шо би рекол Гоце (јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите), додека Џон Капиталистички го разбира народот како стока за екслоатирање и цедење на сите можни ресурси у светот, дур он се богати ли богати и на крај умре како само еден обичен смртник, што всушност и е.

Последно уредено:

Јбг.
Pa pribidejkji sum nekoi 8 godini vo Shvedska valjda znam neshto. Plus sho Northvolt i ABB / Hitachi mi se vo moja oblast na rabota.
Vidi gi detalite za bankrotot na Northvolt, imav prethoden post za toa, neisplatena otpremnina, zloupotreba na penziski fondovi za investicii, nerazjasneta smrt na 3 ili 4 mladi lugje po rabota, i drugi raboti.

I na ABB headquarters mislam deka e vo Shvajcarija. posleden pat koga proveriv.

Normalno e da se prashash neli, zoshto site tie kompanii koi se osnovale vo Shvedska, se premestuvaat? Aj vidi sam prvo.

Eve ti za Evropa nekoi interesni brojki, od germanski i shvedski izvori (da ne bide posle botovi drn drn)

11884.jpg

Не може да работат оптимално европските фирми, кога успешноста на бизнисот не им е на прво место, туку почитување на идеологија.

На пример, предимство даваат на ставки како - дали и колку дебели, геј-муслиманки се вработени и дали пијат од шишиња со споени капачиња, дали имаат посебно место за мочање и намаз праење, или пак идејата дека ефтините руски енергенси се недобри, за разлика од политички подобните амерички енергенси вадени од Катар или УАЕ.....

Не може такој. Кинезот го боли цеф за тие бизарни измишљотини и само гледа да биде успешен. Така у 21-ви век дојдовме до дереџе наводно разумните западни општества, ради идеологија да пропаѓаат економски и секако другачие, а наводно назадните идеолошки општества како Кина, сосема да ја игнорираат идеологијата у замена за практичност и реалитет (што би рекле нашите соживотници).

Последно уредено:

Инклузија и диверзитет, пизда ви матер.

Horror as migrants parade around baby dolphin before 'beating it to death'​

Officials tried to intervene as the group of men lifted the small marine mammal above their heads before hitting it with a stick.​

Back
На врв Bottom