Европа е во тешка криза

• Креатор на темата Креатор на темата viktora
  • Време на започнување Време на започнување
Само на тоа прашање мнозинството Грци ќе гласа позитивно.

Знаат што предлагаат Меркел и Саркози, не пукаат во темница.

Меркел и Саркози во моментот се фатени на препад. Значи ако испаднат од ЕУ никогаш парите нема да им ги вратат што ги земаат. Едноставно европјаниве одат на стратегија „стрес тест“ па ќе видиме како ќе помине.
--- надополнето: Nov 2, 2011 12:49 PM ---
Еврозоната, не ЕУ.
--- надополнето: Nov 2, 2011 12:36 PM ---
Ако се стигне до референдум - 99% е сигурно -Грциja ке излезе от еврозоната и ке врати драхмата.

Еу кажаа не Еврозона. Со излегување од Еу автоматски ќе излезат и од монетарната зона.

Ме интересира каков ќе биде односот на Франција со Грција откако сето ова ќе заврши? Франција одсекогаш биле најголеми подржувачи на Грција. Ќе продолжат така?
Лично се надевам за едно големо НЕ.

Во целава ситуација има 3 опции

1. Грција да си ја наведне опашката, да го почитува договорот и да игра како ќе и свират

2. Да одат на референдум, а со тоа самите си предизвикиваат банкрот

3 Пад на владата на Папандреу, одржување на избори, со што само ке го пролонгираат сценариото бр 2;)

А Европа веке мириса какво цвеќе е Гелјада(y)

Postovani gledaoci, evo nalazimo se ovde na granici između Jugoslavije i Ujedinjene Evrope u kojoj, kao sto znate, se vodi stogodisnji rat...

Тоа го кажаа на радио.
Референдумот би бил за еврозоната, во право е ФМИ. http://economictimes.indiatimes.com...g-on-referendum-plan/articleshow/10581289.cms

И ова не е ништо посебно, само помагање на Папандреу да не ја изгуби власта, за џабе се радуваме. Најави референдум, големите сили глумеа зачудени, па сега ќе го „примораат“ да постави референдумско прашање за кое е многу веројатно Грците да го одбијат. Грција нема да ја напушти евро-зоната, па макар и да мора да земе нов заем. Да беше прашањето за заемот ќе беше подруг исходот. Вака, Папандреу ќе земе заем без големи последици по рејтингот.

Сепак според мене, оваа криза во атина треба да се искористи исклучиво во Македонска полза .... се разбира доколку му текне на нашиов премиер, но не верувам лично во неговите способности ...
Целам кон тоа добро да го издудла, кај големите сили, а и кај неофицијалните владетели на светот, најпрво со извојување на победа врз атина за спорот со името, а отом потом, според разивањето на ситуацијата во атина и според мене губењето на подршката нивна од големциве, лека полека да си вратиме што е наше ...
На овие проблеми со кои се соочува Папандреу, ти мислиш дека некој би му извршил притисок и тој би прифатил да го решава прашањето за името?:tapp:

Овие Гејциве секоја недела нови стесови им прават на европејциве, баш имаме среќа што не сме и ние дел од тој кош. Сега чичко Папандреу вели дека се ќе било решено во петок, после тој петок ке дојде некој следен петок и се така во круг.
Може и филм да снимаат под наслов "Како Гејлада ја прашеше Европа"- тоа гарант ке биде филм за Оскар

Па нели има даваа пари. И сега не сум во тек што се случило. Дали бараат уште или ја одбиле таа сума (100 милиони евра ако не грешам), а на нив им требаат 3-4 пати повеќе од таа сума.
Јас да сум на нивно место би излегол од ЕУ, би ја средил државата и после кога се ќе се стабилизира би поднел кандидатура за членство со кое ние ќе ставиме некое "вето" :D

хахаха
и замисли не нас таму,
Нема прием во ЕУ доколку Солун не се врати во првобитните граници:) тоа се нашите црвени линии

Референдумот би бил за еврозоната, во право е ФМИ. http://economictimes.indiatimes.com...g-on-referendum-plan/articleshow/10581289.cms

И ова не е ништо посебно, само помагање на Папандреу да не ја изгуби власта, за џабе се радуваме. Најави референдум, големите сили глумеа зачудени, па сега ќе го „примораат“ да постави референдумско прашање за кое е многу веројатно Грците да го одбијат. Грција нема да ја напушти евро-зоната, па макар и да мора да земе нов заем. Да беше прашањето за заемот ќе беше подруг исходот. Вака, Папандреу ќе земе заем без големи последици по рејтингот.

На овие проблеми со кои се соочува Папандреу, ти мислиш дека некој би му извршил притисок и тој би прифатил да го решава прашањето за името?:tapp:
При ваквите околности нема луди, кои да им дадат заем. Скоро видовме обврзницата им стигна до 80% камата за 2 години и пак нема и нема луди.Това е како да фрлиш парите во собата и да чекаш таа да ти ги врати некоj ден. :)
Тази игра на Папандреу е за да покаже на Германиja и Франциja,дека мора да се помогне на Грциja без услови (каквито беха поставени за отпускане на помошта). Папандреу нема муда да мавне 100 000 от државната администрациja, да намали армиjaта, да намали уште пензии, да намали плати, да приватизира. Това е проблема. Те сакат да обстоjaт без да прават реформи - тома е како да наливаш вода во кофа без дано.
--- надополнето: Nov 2, 2011 3:18 PM ---
Па нели има даваа пари. И сега не сум во тек што се случило. Дали бараат уште или ја одбиле таа сума (100 милиони евра ако не грешам), а на нив им требаат 3-4 пати повеќе од таа сума.
Јас да сум на нивно место би излегол од ЕУ, би ја средил државата и после кога се ќе се стабилизира би поднел кандидатура за членство со кое ние ќе ставиме некое "вето" :D
За да им ги дадат новите пари, треба да намалат трошоците. Прво дадоха збор, сега вртат задник и не сакат да намалуват трошоци.
За Грциja има два изхода - или да остане во еврозоната и да слуша што j се говори и да пести и да намалува - така рецесиjaта им ке е со неколко децении или да излезнат от еврозоната и преку нок да станат бедни со вракjaне на драхмата - така рецесиjaта им ке трае около една децениja.

При ваквите околности нема луди, кои да им дадат заем. Скоро видовме обврзницата им стигна до 80% камата за 2 години и пак нема и нема луди.Това е како да фрлиш парите во собата и да чекаш таа да ти ги врати некоj ден. :)
Тази игра на Папандреу е за да покаже на Германиja и Франциja,дека мора да се помогне на Грциja без услови (каквито беха поставени за отпускане на помошта). Папандреу нема муда да мавне 100 000 от државната администрациja, да намали армиjaта, да намали уште пензии, да намали плати, да приватизира. Това е проблема. Те сакат да обстоjaт без да прават реформи - тома е како да наливаш вода во кофа без дано.
Да, Папандреу и ниеден друг политичар на светов би немале храброст да го направат тоа сами. Мислам дека затоа е и ова „натегање“ со Франција и Германија, Папандреу да распише општ референдум (на кој Меркел и Саркози демек ќе го натераат) и со тој референдум да добие индиректна подршка од народот за реформите што мора да ги направи.

Сепак Папандреу е омилен грчки политичар на европјаниве, не прави ништо на своја рака, во тоа сум убеден. Билда рејтинг демек се спротиставил на ЕУ, ама нели народот на референдум кажал дека ги прифаќа тешките реформи, ние догодина добиваме негативен извештај и ќе ликува дека успеал да го спречи Скопје во напредокот кон ЕУ. Папандреу мора да ги добие наредните избори.

Ајт! Више нека пропадни таа Еу!

Не ми е јасно како може една држава како Грција, па и било која друга држава да падне во таква криза.
Капа доле за банкарите-креатори на вакви кризи.
Не си играат грците со ЕУ, банкариве си играат и со ЕУ и со Грција..

Меркел и Саркози во моментот се фатени на препад. Значи ако испаднат од ЕУ никогаш парите нема да им ги вратат што ги земаат. Едноставно европјаниве одат на стратегија „стрес тест“ па ќе видиме како ќе помине.

Еу кажаа не Еврозона. Со излегување од Еу автоматски ќе излезат и од монетарната зона.

Грците не можат да се замислат без ЕУ. Што ќе прават сами? Ќе нема кој да ги спасува од патот кон неповрат. Чиста манипулација прават за да извлечат повеќе.
--- надополнето: Nov 2, 2011 5:09 PM ---

Грците не можат да се замислат без ЕУ. Што ќе прават сами? Ќе нема кој да ги спасува од патот кон неповрат. Чиста манипулација прават за да извлечат повеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom