Во право си исто размислување делиме/делевме....
Но ајде ќе ти дадам мој пример....
Јас сум од Куманово, минатото лето заминав на печалба во Јужна Македонија во еден ресторан/пицерија.
Сопственикот беше во фрка а јас бев без работа... меѓутоа неговата фурна за пица беше на дрва, а јас претходно немав искуство со таква фурна имав работено на електирчна. Друг принцип на работа да не развлекувам.
Му кажав дека сум неквалификуван за такво нешто, но самиот се понуди да ми даде шанса на неколку дена. Се договоривме за плата помала од онаа за која би работел квалификуван работник за таа фурна. Притоа условите беа без слободен ден на 11 работни часа.
Претходно неговиот пресек на пици бил 30 до 40 дневно.
Работата тргна уште првиот ден, пиците почнаа да излегуваа без проблем. Исто како да ги прави квалификуван работник.
Моето залагање на работното место беше исто како да работам за мене, со љубов максимално концентриран и посветен. (Впрочем таков ми е карактерот на работата, сакам да си заработам дневницата), притоа кога немав работа помагав на колегите преку редење на пијалоци, работа во шанк итн. Скоро секогаш од 12 часа (зголемивме на +1 час) имав 10.5 часа продукитвна работа.
Просекот на пици се зголеми на 50-60.
Газдата беше среќен и задоволен, меѓутоа јас не добив ни денар повеќе од онаа плата за која се договоривме која беше секако помала од онаа која работи професионален пицер.
Добив само пофалби....
Инаку работев 45 ден без ден слободен.
Другото лето (оваа лето) сакаше пак да работам. Му реков во ред... нема проблем меѓутоа сакам плус 1500 ден од месец кога има фул работа а тоа беа 3 месеци (јун, јули и август), мај месец е слаб... нема работа не сакам повеќе...
Тој муабет беше околу нова година меѓутоа му реков дека ќе го контактирам месец ипол пред да почне сезоната за сигурно. Што мислам дека е професионално од моја страна...
Се слушнавме, договоривме условите и почнавме со работа во мај.... Притоа јас за тоа време одбив 3 понуди за работа тука од кумановски кафани.
Тргнавме со работа. Јас бев пак истиот, посветен на работата сконцентиран и продуктивен.
Во меѓувреме имав конфликт со еден негов долгогодишен вработен и после 2 недели ме вика во канцеларија и ми кажува дека договорот не важи и дека сака да ми намали 1000 ден од платата бидејќи немало доволно работа....
Пробав да го разубедам преку фина конверзација меѓутоа почна да се понаша дрско и оставив...
Останатите 2 недели си ги терав како да ми помине денот... без желба за работа...
На 2 јун ме вика пак на разговор...
Вика Иван ти не си истиот, ми делуваш некако разочарано не заинтересирано за работа, непрофесионално, што е проблемот?
Викам кога сме кај професионалност во ред ли е договорот да се менува после 2 недели, сега месецов нема работа ама наредните ќе има. Минатото лето го кренавме просекот на пици за скоро 20 дневно... јас не добив ниту денар повеќе...
И пази го сега неговиот аргумент на ова...
Вика па ти си бил многу алчен за пари, не ги цениш парите, немаш појма од живот (ниски муабети)... вика сега ми побара 1500 + наредното лето ќе бараш плус 3000 човечкото око нема граница.
Неможам да дадам повеќе во долгови сумм, не оди работата... изговори кои немаа врска типични клише муабети кога ќе побараш повишица...
А претходно за пица мајстор... мој пријател од Куманово имал да му даде плата која е еднаква на релната плата која треба да ја зима пицер... За неговата плата не бил во долгови ?
Викам во ред, барај си нов пица мајстор јас си заминувам...
Завршивме со „ што мислиш само ти си пица мајстор“
После 2 недели ме бараше да се вратам, притоа да работиме по мои услови плус и слободен ден да имам...
Вика згрешив, иако си млад имаш разбирање и пред се си човек...
Не се вратив иако скоро цело лето ме бараше...
Од „отказот“ ми требаа психички да се опоравам 2 недели... не ме болеше тоа што го изгубив летото и понуди за работа од колку тоа што иако вложив труд и љубов на работното место бев избркан како куче со муабети дека не вредам како работник и човек...
И сум рекол повеќе залагање на работно место од 100% никогаш во мкд.
Ќе си го штитам мојот интерес а не интересот на газдата... па и ако дојдам уште еднаш во ваква ситуација нема да ми е криво...
Друг пример... мој другар работи во една фабрика за мебел во Куманово веќе 2.5 години...
Претходно камион со мебел (гарнитури, кујни итн) успевале да испорачаат за одприлика 1 недела..:
Од претходната година праќаат тура на секои 3 дена... (најверојатно му кренала работата)... а ист број на вработени меѓутоа со зголемено работно време од +1 час и намалена пауза... 2 само 2 слободни дена во неделата...
Повишница од рекордни 400 ден
Сигурно имаш слушнато за Етно Село... принципот на газдата во летниот период му е давање на оглас за обучување на млади кадри (келнери, кувари) 5-6 вработени кои му се стални кои не ги менува....
Обуката трае додека трае сезоната

за плата која до пред година дена беше 6000 ден... сега мислам дека качи на 10.050
после октомври месецот.... претпостаљаш што се случува со учениците...
Не им се работи на младите
Батето си купи нов мерцедес, си го разработи убаво бизнисот.
@Bafra Одлично те разбирам, меѓутоа моите родители со од работничка класа и не успејале да направат капитал кој ќе е доволен да видам „газда“.