Еколошка катастрофа во Мексиканскиот залив

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Алчноста на мултикомпаниите ( читај човекот), ќе ја уништат планетата Земја.
Кој рече дека капитализмот е хуман?

cudno samo kako ni go zamatija umot so navodna vojna megu severna i juzna koreja a vamu naftata tece i se zagaduva i katasrofata ekoloska e od nevideni razmeri :tapp:
do koga be vaka so eftini finti ke mu go preat mozokot na svetot i koj znae koj pazar go napravile so rusite da ne se bunat za ova :kesa:

abe rusite vikat da mu se akni edna nuklearna tamu !!! ?

Не може нуклеарна, тоа е ко да си играш руски рулет.

Изгледа BP може и сака да заработи многу повеќе на чистењето на заливот отколку на продавање нафта. :nesvest:

На народот во Луизијана му прекипе, дури може да дигне востание бидејќи гледа дека политичариве се целосно и тотално купени и ништо не прават. Сакаат да постават бариери, дури ги правеле киломатарски долги цели две недели, но војската не им дава, а истата не ги поставува. Градоначалникот на видеото подоле им вели ако дојде нафтата до брегот, готово е, ќе умреме сите, и затоа организирал 40 брода да ги ставаат бариерите, ама овие ги боли уво и рекле ќе го уапсат. Значи се судираат локалната власт и сојузната, првите се борат за живот, вториве за профит.

Обама пак почна да јаде бурек и рече ситуацијата била под контрола. :nesum: Америве почнаа да се освествуваат со кого имаат работа, мада некаде околу третина се уште безпоговорно му веруваат. Како дојде, така дојдоа и чистачите на плажите облечени во бело, но штом си отиде си отидоа и тие. Кој кого лаже не знам, но чашата почнува да се прелива.

Што се однесува до пумпањето кал и цемент под притисок, точно е дека ја успорија нафтата но не ми се верува дека процедурата е успешна. Сега демек чекаат 2 дена да видат на што се. Да се надеваме дека грешам.

.

--- надополнето ---

Не успеа ни последниот обид на Бритиш Петролеум да ја затнат дупката/дупките со помош на кал и цемент тнр. Top Kill.

http://news.yahoo.com/s/ap/20100529/ap_on_bi_ge/us_gulf_oil_spill

Велат имаат други планови, но кој е следниот план пред да им текне да употребат експлозив, LMRP?

The procedure involves cutting off the failed, leaking riser at the top of the Lower Marine Riser Package on the blowout preventer to get a clean-cut surface on the pipe.

На крајот може да се испостави дека со огромна експлозија -- без употреба на атомска бомба -- речиси сигурно ќе се спречи истекувањето на нафтата.

Додека се играат, хаваријава ќе стане меѓународен проблем во скоро време кога голфската струја ќе ја однесе нафтата накај Куба и островите во околината...

Море неспособна компанија.....цццц. пропадна и овој обид... којзнае кој по ред...

После Top kill , ќе следува обид да се исече дел од цевката на дното со помош на роботи и да се поврзе со некој вид на инка од каде нафтата ќа се извлекува на површината во танкери.
Но сите овие обиди се всушност експерименти и нема гаранција дека и ова ќе успее.

Долгорочно решение е нова бушотина, за што е потребна нова платформа, но таа нема да профункционира до крајот на август иако се работи на случајот.

Сега велат дека не се тие три дупки на цефките, туку има вистинска голема дупка негде позади од која истекуваат огромни количества црна нафта.

Инаку ја пронајдоа третата нафтена “флека’’ која е голема колку државите Мериленд и Делавер заедно.

http://theintelhub.com/2010/05/28/simmons-calls-for-obama-to-take-over-bp-military-to-nuke-oil-leak/

.

Ќе биде интересно кога ќе започнат ураганите, има цел брег на Луизијана и Алабама да биде уништен. Па можно е и дожд од нафта да им заврни. После БП ќе замини во вечните ловишта.

Америве слетаа на Месечината пред 40+ години(демек),а не можат да затнат едно течење на нафта.

Америве слетаа на Месечината пред 40+ години(демек),а не можат да затнат едно течење на нафта.

Не се Америте, туку е компанија.

Па што има врска дека е компанија.Американски државјани трпат последици од течењето на нафтата.

Трпат и тоа како, за разлика од компаниите. Власникот на срушената платформа Transocean заработи $270 милиони од хаваријава до сега. Земале полиса за осигурување два пати поголема од “обичната’’.

British Petroleum заработи $6 милијарди во првиот квартал на 2010-та, a компанијата е тешка $152 милијарди. Иако јавно ветија дека ќе платат за прочистувањето на нафтата, според договорот кој го потпишале, горната граница на нивните обврски е $75 милиони.

А медиумите не кажуваат ни половина од вистинската слика, додека владата на Обама корумпирана до максимум -- еве додатни договори потпишале под слични околности. Народот е оставен сам на себе, како и секогаш.

Американците со своите постапки заслужуваат да патат во најголем бол за нив, а тоа е да им се случуваат почесто вакви катастрофи со нафтата.

Ја исекоа “жицата’’, сега излегува 5 пати повеќе нафата, вистински вулкан.

А не се знае дали следната процедура ќе успее да ја затне...

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom