Dobro a sto pravime so Anri bergson primer. Pred negovata filosofija pagaat vo voda kako kruski i teorijata na Frojd i vo fizikata teorijata na Ajnstajn. na kratko, megu drugoto vo svojata fil. golemo vnimanie mu obrnuva na fenomenot vreme.( malce digresija ke go objasnam sfakanjeto na Bergson za vremeto preku primeri so fizikata pa posle ke otidam na psihoanalizata t.e direktno so Frojd)
Vremeto kako poim za Bergson nema nikakvi slicnosti so sfakanjeto na fizicarite pogotovo so Ajnstajn. Ajnstajn smeta deka vremeto i prostorot se razlicni dimenzii koi pocivaat na ista osnova. Toa znaci deka i vremeto moze da se meri, deli, secka da se rastegnuva kako lastik itn. Isto fizicarite bas poradi toa smetaat deka moze da se izmisli vremenska masina, zasto vremeto go sfakaat kako niza od nastani. I sea treba samo da se sozdade masina preku koja ke moze da se odbere vo koj nastan od nizata nastani sakame da otideme vo minatoto.
Megutoa Bergson smeta deka vremeto i prostorot se sosema dve razlicni dimenzii. Prostorot moze da se deli, meri itn. no vremeto moze da se dofati samo preku intuicijata, zasto vremeto e traenje. E sea toa znaci deka nema takov niz od nastani, ednostavno toa nesto sto bilo porano pr. sto se desilo pred 10 god. ednostavno go nema nikade ne postoi se desilo no veke isceznalo go neeema. pr. isto i nastanot koga pred pola saat sednav na komp. i se registrirav tuka bil megutoa izminal i veke go nema nikade, ne postoi i zatoa i nemoze da se izmisli vremenska masina, koja bi ne ufrlila vo nekoj niz od nastani zasto ne mozeme da izbereme nekoj nastan od minatoto i eve pr. da se ufrlime vo nego zasto ednostavno toj nastan se odiugral no veke ne popstoi nikade. Taka Bergson smeta spored nego i smeta deka i seta podelba na vremeto na meseci, denovi itn. sluzi samo za nase podobro prakticno snaoganje vo sekojdnevniot zivot no toa ne e realnosta toa e smrznuvanje na realnosta, autopsija na realnosta.
Ee sea ako e ova jasno mozeme so Frojd da ideme vaka. Froojjdd smetaa deka nie imame slikovito kazano kako nekoj si vid na neznam plakar so mnogu fioki, i vo sekoja od tie fioki nie si cuvame t.e sme potisnale nekoe nepozelno iskustvo od minatoto. I sea pr. jas kako mal sum ja videl majkami gola i toa iskustvo otislo vo edna od tie fioki i so tekot na mojot zivot toa si e tuka celo vreme so mene ( znaci podsvesta) i vo odredeni momenti nekoja od tie fioki se otvara i vlijae vrz mene t.e me ebava me ebe. I sea jas moram da otidam na psihoanaliticar i tamu da legnam na krevet i preku psihoanaliza on ke prodre dlaboko vo mene ke ja otvori taa fioka vo mene i od nea ke go izvadi toa loso iskustvo i ke go donese na povrsinata na svesta, i so toa jas sum izlecen. ( inace za info. nieden psihoanaliticar nema izleceno nikogo, samo gi klukaat so apcinja i nisto drugo) Toa e se ok megutoa problemot nastanuva koga ke vidime deka vremeto spored teorijata na Bergson koja mnoguuu drrrzzi e traenje i ako toj nastan sto se odigral pred 5min. 10 god. ili 25 god. se odigral vo momentot no pominal i veke go nema ne postoi nikade, taka da i toa jas ako sum ja videl majkami gola toj nastan se slucil se odigral nekogas i veke go nema ne postoi ednostavno isceznal. Taka da i ne e mozno nie da si vleceme nekoj si takov kontejner ( podsvest) ili plakar so mnogu fioki i vo sekoja fioka po nekoe minato iskustvo zasto ednostavno niv gi nema. Tie iskustva bile se desile nekogas no denes gi nema nikade, znaci teorijata za podsvesta vo koja imame minati iskustva paga vo voda.
Eve nekoj sto ja podrzuva teorijata na Frojd neka kaze kaj e nastanot koga on eve pr. bil mal i neznam mu ja kupile prvata igracka. ili kaj e momentot koga ste go kupuvale kompjuterot ili koga prv pat fativte devojka ili decko?
Se slucili nekogas vo minatoto megutoa gi nema veke ne postojat nikade isceznale postoi samo segasnosta. Pa taka ako ne postoi minatoto go nema nigde ne postoi i posvetsa vo koja skladirame nekoi minati neizziveani ili neugodni custva i iskustva i gi vleceme so nas i koi podocna vo tekot na zivotot ne ebavaat se dodeka ne gi izvadime na povrsina. Nema takvo nesto.
Vremeto e kako bran odi, izminuva, trae go nema onoj moment sto bil pred deset minuti, 20 min. ili 12 godini, kako i sto ke go snema ovoj moment vo koj sega go pisuvam ova, se desava ama za 1 min. eve ke go snema ne postoi. Epa ako go nema nikade kako moze togas toj da vlijae vrz mene i da me koci vo razvojot ili da mi sozdava problemi, koga ednostavno go nema nigde. ( moze i nemase potreba za Ajnstajn da zboram moze i vaka se nadevam deka go sfativte konceptot za vremeto) Inace imalo takva direktna polemika pomegu Anri Bergson i Ajnstaj kade Bergson mu veli deka vie fizicarite u start ne sfakate nesto. ne moze vremeto da se deli sece, meri itn. zasto go nema ne postoi toa od minatoto itn. pa kako ke go meris delis itn. ili kako ke izmislis vremenska masina koja ke te ufrli vo nekoj nastan pr. od pred sto god. koga go nema nigde toj nastan? ali aj ova e out off topic ne e bitno ustvari Toa bi bilo u kratko