Бог ти знае колку нарачки сум направил преку интернет. Пола од нив биле „Наводно“ изгубени, ако некој на царина не ги зел.
Зборот ми е, на овие на царина или у пошта не им пука за нашите нарачки. Тие гледат да си земат плата.
Ако не ви стигнала некоја нарачка, побарајте refund, без разлика на тоа дали сте платиле со пејпал, кредитна или дебитна картичка, парите ќе ви бидат вратени.
На царина овие исто така глумат лудило. Мене многу пратки ми биле задржувани таму, и многу пати сум праќал доказ за цената, али ја луд, касно сватив. Прати им некоја лажна фактура, да не ти царинат ништо. И така тие многу поштени се!
Ја со моето искуство можам да кажам дека се над 45 евра се царини околу 30 проценти од целата сума. Факт е дека на интернет одредени нешта се поефтини, но со овие царини, ќе испадне исто. Е сеа да ја избегнете царината, секогаш прашајте го продавачот да го маркира производот како подарок и со цена под 45 долари или евра, како таму иде. Инаку не ви се исплати ништо. Ја демек порачав од англија еден екран пред недела дена, гледам уште ништо нема, а ми викаат 3-5 дена. 3-5 дена курац, лажат, крадат!