eBay (официјална тема)

Член од
27 март 2014
Мислења
8
Поени од реакции
3
Дечки имам едно прашање, имам другар во САД сакам да нарачам неколку маички(страната нема достава за кај нас) да стигнат кај него и тој да ми ги прати. Знаете некој ефтин начин на транспорт освен UPS, DHL i FEDEX. Имам чуено за некои пакети преку црква праќање и такви работи. Совет и нешто конкретно.

Член од
8 февруари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Добар ден почитуван продавачу, дали е можно овај производ (так ќе му ставиш и линкче) да го испратите на та и та адреса во тој град запирка македонија? Ако е можно тоа колку би чинела поштарината?
Фала пријатно, имајте убав ден.
Се разбират ова ќе си го стокмиш на англиски и ќе му пишиш порака, за прашвење не наплаќет. Ду ју андрстенд ми?
Mu prativ poraka vekje, ne prakja nadvor od US.

Член од
13 април 2011
Мислења
18
Поени од реакции
2
Само да го споделам искуството за некој што би се нашол во слична ситуација како мојата.
Откако ми каснеше пратката (испорачана со USPS Priority Express International, првпат толку да задоцни) 13 дена побарав од продавачот да отвори истрага за пратката. Тој ми одговори дека веќе отворил истрага на 10-11 ден од каснењето (што му била стандарна пракса при интернационалните пратки). Пратката се јави на тракингот (и на Америчката пошта и на нашта пошта неколку часа откако му го испратив барањето, што би дошло два/три дена откако тој ја отворил истрагата (тој ја беше отворил истрагата во сабота). Пратката ми беше испорачана по два дена (беше третирана како ЕМС и во Македонија).
Она што сакам да го потенцирам а ми беше кажано дека не е вистинито е:
1. Priority Mail Express International има детален тракинг низ цел свет од страна на USPS.
2. Пратките испратени со Express се релативно сигурни заради тоа што се знае точно дали се изгубени или некаде зафрлени, така што заштитени сте и вие од нечесни продавачи и продавачите од scammers, што очигледно станува општа појава во Македонијава и од која имаат штета сите коишто се сериозни купувачи (и во иднина а и во сегашност :confused: продавачи) а не сте подложни на шпедитерските трошоци на приватните курирски служби.
3. Не верувам во прикаските дека пратките се крадат во Гермаинја, Занзибар или не знам каде. Деталниот тракинг и можноста за поштенска потерница е доволна мерка против било чија поштенска неажурност (намерна или ненамерна) посебно кога се работи за поскапи пратки.

Член од
30 декември 2009
Мислења
547
Поени од реакции
149
Здраво, имам купено производ по грешка на ибеј и сега му пратив порака да ја откаже тој се слага, еве што ми бара ако може помош Hi! If you want cancel the transaction, please send the cancel transaction require to you me, so that i can agree cancel the transaction follow your require.
Waiting for your reply and cancel transaction require. Thanks!
Have a good day!

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.832
Поени од реакции
1.591
Нарачав некаде на почеток на февруари продавачот ми кажа дека нарачката ќе ми стаса за 35 дена меѓутоа не ја добив сеуште му пишав неколку пати да ми каже каде е затоа што нема број за следење заради економска логика ама не ми враќа сеуште како е процедура ако не ти стаса пратката ?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Здраво,
сакам да го порачам саатов преку eurobay, нашиов "застапник", па ме интересира колку би платил царина, отприлика.

http://m.ebay.com/itm/281636236121

Член од
30 декември 2009
Мислења
547
Поени од реакции
149
Дали може да се купи дрес од Манчестер на ибеј ???

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.832
Поени од реакции
1.591
ебај и рефундирање која е процедурата не ми стаса нарачката продавачот ми бара пејпал за рефундирање , а јас си платив со дебитна дајте совет.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.740
Поени од реакции
27.733
Порачав нешто и ми стигна SHIPPED меил од ebay ама во него адресата не ја пишува целосно.
Пишува улица и број ама град, држава, поштенски код не...
Пред отидам на checkout убави си ја пишуваше целосната адреса.
dafuq?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Порачав нешто и ми стигна SHIPPED меил од ebay ама во него адресата не ја пишува целосно.
Пишува улица и број ама град, држава, поштенски код не...
Пред отидам на checkout убави си ја пишуваше целосната адреса.
dafuq?
Така пишува на мејл уште пред нова година. Немаш проблем, ќе ти стигне со точна адреса.

Член од
16 март 2015
Мислења
6
Поени од реакции
0
Имате ли идеа што да правиме со македонски пошти...луѓето се идиоти, од 20 пратки 10 не ми дојдоа, а се од 100%rated продавачи...Дури и една со тракинг број од 40$ не стигна, ги контактирам во пошта и глумат лудило. Глумат и лудило демек само од државни пошти го заведувале тракинг бројот во МК-ПОШТИ, ако бил од приватна не го заведувале...Не викам дека поштарите се криви, праткиве поминуваат низ 18 МАКЕДОНСКИ раце дур да стигнат до крајната дестинација, а македонскиот народ гладен...Највише жал ми е за кинезите, се мачат луѓето пакуваат праќаат по ектстра ефтини цени за на крај некој неспособно-лаком гз од македонија да ги СТОПИ (украде).

Плус бар јас најчесто купувам делови електроника пола долар, долар, два, пет, не ми се исплати да плакам некоја скапа опција за пракање...

Член од
21 април 2015
Мислења
6
Поени од реакции
2
Бог ти знае колку нарачки сум направил преку интернет. Пола од нив биле „Наводно“ изгубени, ако некој на царина не ги зел.
Зборот ми е, на овие на царина или у пошта не им пука за нашите нарачки. Тие гледат да си земат плата.
Ако не ви стигнала некоја нарачка, побарајте refund, без разлика на тоа дали сте платиле со пејпал, кредитна или дебитна картичка, парите ќе ви бидат вратени.
На царина овие исто така глумат лудило. Мене многу пратки ми биле задржувани таму, и многу пати сум праќал доказ за цената, али ја луд, касно сватив. Прати им некоја лажна фактура, да не ти царинат ништо. И така тие многу поштени се!
Ја со моето искуство можам да кажам дека се над 45 евра се царини околу 30 проценти од целата сума. Факт е дека на интернет одредени нешта се поефтини, но со овие царини, ќе испадне исто. Е сеа да ја избегнете царината, секогаш прашајте го продавачот да го маркира производот како подарок и со цена под 45 долари или евра, како таму иде. Инаку не ви се исплати ништо. Ја демек порачав од англија еден екран пред недела дена, гледам уште ништо нема, а ми викаат 3-5 дена. 3-5 дена курац, лажат, крадат!

Член од
21 април 2015
Мислења
6
Поени од реакции
2
Ја сум завршил со интернет нарачки. Маме им јебем на овие у царина. За нарачка од 1500 денари ми бара царина 2000. Малоумен народ, бог да чува.

Celeste

Егоист,курва,социопат.
Член од
6 јули 2014
Мислења
58
Поени од реакции
89
За колку време ќе стигне пратката so FedEX од Унгарија до тука и имал ли некој лоши искуства со нив?

Kajgana Shop

На врв Bottom